Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Στα «γεμάτα» στην υλοποίηση της βαριάς αντιλαϊκής ατζέντας

Ούτε βδομάδα δεν χρειάστηκε να συμπληρωθεί από τις εκλογές για να προβάλει «φόρα παρτίδα» το υπερμνημόνιο που σπεύδει να υλοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας το ΚΚΕ, που έλεγε ότι την επόμενη μέρα έχουμε αγώνες απέναντι στο κοινό τους αντιλαϊκό πρόγραμμα που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Δεν έχει παρά να δει κανείς τις ανακοινώσεις για «120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και 959 συνολικά επιχειρησιακές δράσεις» που έκανε ο πρωθυπουργός στο νέο υπουργικό συμβούλιο την περασμένη Τετάρτη, ενώ δυο μέρες μετά οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις και προτεραιότητες αποτυπώθηκαν και στις 8 προτάσεις πολιτικής που παρέδωσε στην κυβέρνηση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, στο πλαίσιο της Εκθεσης της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική 2022 - 2023:

-- «Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», δηλαδή αντιλαϊκά προαπαιτούμενα με τη σέσουλα για «να ενισχυθεί η συνολική παραγωγικότητα», μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης, και για «αποτελεσματική και ταχεία αξιοποίηση των πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ και από τον Μηχανισμό», τους οποίους θα ξεκοκαλίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι «για τον περιορισμό του επενδυτικού κενού».

-- «Αντιμετώπιση του ελλείμματος (...) μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της οικονομίας», που σημαίνει νέα αντεργατικά μέτρα και ακόμα μεγαλύτερες «αβεβαιότητες» και κινδύνους στην καπιταλιστική οικονομία, που θα γίνουν νέα βάρη για τον λαό.

-- «Συστηματική επιστροφή σε πρωτογενή, κυκλικά διορθωμένα, δημοσιονομικά πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ», φοροληστεία «και των γονέων» δηλαδή και περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες.

-- «Επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα», που θα σημάνει παραπέρα γιγάντωση της ενεργειακής φτώχειας,

-- «Ανάγκη διατήρησης ισχυρής κερδοφορίας των τραπεζών και περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων», που περιγράφει το πογκρόμ πλειστηριασμών το οποίο βρίσκεται ενόψει.

Κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης...

Με αυτόν τον «οδικό χάρτη» ανά χείρας, η κυβέρνηση επιταχύνει στον αντιλαϊκό δρόμο.

Μετά και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που θα γίνουν στις 6-8/7, αναμένεται το πρώτο νομοσχέδιο, για «την οργάνωση του κράτους», φέρνοντας εργαλεία για την ταχύτερη και επιτυχέστερη εφαρμογή των αντιλαϊκών νόμων, ενώ παράλληλα έχει στον πυρήνα του την «αξιολόγηση» δημοσίων υπαλλήλων και δομών του κράτους, ώστε να υλοποιούν αποτελεσματικότερα την αντιλαϊκή πολιτική.

Το δεύτερο νομοσχέδιο θα αποτυπώνει, όπως λένε, κεντρικές οικονομικές δεσμεύσεις της ΝΔ, όπως στο Φορολογικό, με νέα ένταση της φοροληστείας, ειδικά σε αυτοαπασχολούμενους. Επίσης, θα επαναφέρει ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στον έλεγχο του Δημοσίου αντί του Υπερταμείου, συνεχίζοντας σε κάθε περίπτωση την πολιτική εμπορευματοποίησης του νερού, όπως προβλέπει και ο πρόσφατος νόμος της ΝΔ, προμηνύοντας τιμολόγια - φωτιά, νέα χαράτσια και ένταση της πολιτικής των αποκοπών για χρέη. Θα προβλέπει επίσης «την υποχρέωση τα προεκλογικά προγράμματα όλων των κομμάτων να κοστολογούνται πια από έναν ανεξάρτητο φορέα».

Θα φέρει ακόμα παράταση κάποιων επιδομάτων διαχείρισης της φτώχειας, όπως το market pass, που θα πληρώνει ο λαός από την άλλη τσέπη, ενώ ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να «τρέχει», οι πραγματικοί μισθοί και το εισόδημα να παραμένουν καθηλωμένοι.

Θα περιλαμβάνει επίσης ίδρυση «μεικτών πληρωμάτων» του ΕΚΑΒ, «με τη συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού τόσο από τις Ενοπλες Δυνάμεις όσο και από την Πυροσβεστική», αντί των προσλήψεων πληρωμάτων και ενίσχυσης του στόλου. «Μπαλώματα» δηλαδή, που ανοίγουν ακόμα πιο διάπλατα τον δρόμο στη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ ήδη δρομολογείται η επέκταση της συνεργασίας με ιδιωτικά ασθενοφόρα, με εταιρείες δηλαδή που θα συνεργάζονται με το Δημόσιο, επιταχύνοντας την εμπορευματοποίηση που οδήγησε στο σημερινό χάλι.

Ολες αυτές οι προτεραιότητες, που αποτυπώθηκαν και στις δηλώσεις των υπουργών κατά τις τελετές παραλαβής - παράδοσης, με φόντο και τις δεσμεύσεις τους να έχει εγκριθεί μέχρι τέλη Αυγούστου ένα σημαντικό πακέτο αντιλαϊκών προαπαιτούμενων του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ η κυβέρνηση ευελπιστεί και για την ανάκτηση της περιβόητης «επενδυτικής βαθμίδας» το επόμενο διάστημα, ως «επιβράβευση» του «πλούσιου» αντιλαϊκού έργου της.

...λαθροχειρίες για καλλιέργεια στάσης αναμονής

Την ίδια ώρα, στην προσπάθειά της να καλλιεργήσει στάση αναμονής απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση, η κυβέρνηση επιστρατεύει και σειρά από λαθροχειρίες, εμφανίζοντας ως «φιλολαϊκές παρεμβάσεις» το «τυράκι στη φάκα» των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων, που μάλιστα ο λαός θα πληρώνει εις διπλούν «από την άλλη τσέπη»:

Ετσι, παρουσιάζει ως «αύξηση του εισοδήματος» των εργαζομένων την παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που απαλλάσσουν την εργοδοσία από το «κόστος» της Ασφάλισης. Για τους εργαζόμενους, όμως, ανοίγονται ακόμα περισσότερες τρύπες στα Ταμεία, που αργά ή γρήγορα θα κληθούν να τις βουλώσουν οι ίδιοι, ενώ δημιουργείται έδαφος για την επέλαση ιδιωτικών ασφαλιστικών.

Μιλάει για «μείωση του τέλους επιτηδεύματος» ...σε βάθος χρόνου και αφού πρώτα γίνει η υποχρεωτική εγγραφή των επαγγελματιών στην ηλεκτρονική «στρούγκα» του «myDATA» και των ηλεκτρονικών ελέγχων, αναβαθμίζοντας τα ψηφιακά εργαλεία της φοροεπιδρομής σε βάρος των βιοπαλαιστών, ενώ οι μεγάλες εταιρείες θα συνεχίσουν να πληρώνουν μόλις το 5% των κρατικών εσόδων από φόρους.

Οι υποτιθέμενες «μειώσεις της φορολογίας» για τα νοικοκυριά, της τάξης των 9 ευρώ ανά παιδί τον μήνα (!), είναι «υπό την αίρεση» των «δημοσιονομικών περιθωρίων» και των ματωμένων πλεονασμάτων, της φοροαφαίμαξης δηλαδή των λαϊκών στρωμάτων, που μόνο το πρώτο 5μηνο του 2023 «υπεραπέδωσε» πάνω από 3,5 δισ. ευρώ.

Τα περί «αύξησης των μισθών του Δημοσίου» κατά λίγα ευρώ, μετά από μια δεκαετία που αυτοί παραμένουν «παγωμένοι» και στην πραγματικότητα μειώνονται, όχι μόνο δεν αναπληρώνουν τις απώλειες αλλά συνδέονται άμεσα με την αντιδραστική «αξιολόγηση», για κρατικό μηχανισμό ακόμα πιο αποτελεσματικό στην υπηρεσία της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η δε μείωση του ΕΝΦΙΑ, που όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις υπόσχονταν ότι θα καταργούσαν, προϋποθέτει ο ιδιοκτήτης να έχει ασφαλίσει ιδιωτικά το σπίτι του. Επομένως, ό,τι γλιτώνει από ΕΝΦΙΑ θα το πληρώνει διπλάσιο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές, που εξασφαλίζουν σίγουρη πελατεία.

Και επικίνδυνοι δρόμοι εμπλοκής

Με την ίδια και μεγαλύτερη ορμή «τρέχει» και η εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, που κλιμακώνεται, και συνολικά στα επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα. Ορόσημα ως προς αυτό είναι τα όσα αποφασίστηκαν για το Ουκρανικό την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (βλ. αναλυτικό ρεπορτάζ σε άλλη στήλη), αλλά και όσα αναμένονται στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αυτήν τη βδομάδα (11-12/7) στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Η κυβέρνηση όχι μόνο ετοιμάζεται να τις συνυπογράψει, αλλά διεκδικεί και πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση των ΝΑΤΟικών αποφάσεων: Από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Φινλανδίας και τις αποφάσεις για τη διαμόρφωση «ειδική σχέσης» του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία, μέχρι την ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου του ΝΑΤΟ και του πυρηνικού του σχεδιασμού. Και από την παραπέρα αποστολή ακόμα πιο αναβαθμισμένων πολεμικών μέσων στην Ουκρανία και στα «περιφερειακά σχέδια» του ΝΑΤΟ, μέχρι την εξασφάλιση αποθεματικών οπλισμού και πυρομαχικών και την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, όπου άλλωστε η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση του «βάθρου».

Καθώς μάλιστα η χώρα παίρνει φανερά ρόλο στη σύγκρουση, με αποστολές πολεμικού υλικού στο Κίεβο και συνεχείς διεκπεραιώσεις αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία μέσα από την Αλεξανδρούπολη και άλλα σημεία της ελληνικής επικράτειας, δεν περνά απαρατήρητο ότι λίγο πριν γίνει η παράδοση - παραλαβή στο υπουργείο Αμυνας, φρόντισαν να το «επισκεφτούν» ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις, και αντιπροσωπεία μελών του αμερικανικού Κογκρέσου.

Ολα αυτά ενώ «τρέχει» το παζάρι της Τουρκίας με τον ευρωατλαντικό άξονα, διεκδικώντας ανταλλάγματα ώστε να μείνει αγκιστρωμένη στο δυτικό στρατόπεδο. Μια «συζήτηση» που στον βωμό της ετοιμάζεται να θυσιαστούν ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά κ.ά. δικαιώματα, ενώ εξελίξεις και σ' αυτό το πεδίο αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα, με πρώτο σταθμό τις συναντήσεις Μητσοτάκη - Ερντογάν και των υπουργών Εξωτερικών, Αμυνας και Μετανάστευσης των δύο χωρών στην επερχόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου