Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Εκεί που πετούσαν οι σταυραετοί του ΔΣΕ


32η ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ

Στο Νεστόριο από τις 13 μέχρι τις 16 Ιούλη με σύνθημα «Με τον λαό μπροστά και το ΚΚΕ ψηλά γράφεται η Ιστορία! Τιμάμε την Ιστορία μας, υπερασπιζόμαστε τον φυσικό πλούτο της χώρας»

«Ο Γράμμος είναι κατάφυτο βουνό από πεύκα, οξιές πανύψηλες και έλατα, όπου και αν πατήσεις βρέχεσαι, παντού νερά, νερομάνα μπορεί να τον αποκαλέσουμε, πέντε ποτάμια πηγάζουν από το βουνό αυτό. Βουνό για αντάρτικο, δεν το πατάει κανένας δρόμος, μόνο μουλάρια περπατούν, γίδια και πρόβατα το βόσκουν. Χιλιάδες πρόβατα και γίδια το χαίρονται τους καλοκαιρινούς μήνες και αγρίμια παντού. Αυτόν το χρόνο δε φάνηκε βλάχος με τα γίδια του, τους το απαγόρευσε η κυβέρνηση.

Ο Γράμμος από άγρια ζώα είχε γουρούνια, άγρια κατσίκια πάνω στα βράχια, όταν ένιωθαν άνθρωπο ή κίνδυνο άρχιζαν από πολύ μακριά τα αρσενικά να φωνάζουν και να χάνονται, σκαρφαλώνοντας στους πέτρινους βράχους. Επίσης είχε πολλές αρκούδες» (από το βιβλίο του Νώντα Σακελαρίου «Το Υγειονομικό του Δημοκρατικού Στρατού», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»).

Ο χώρος της κατασκήνωσης

Σ' αυτόν τον Γράμμο, σ' αυτό το πανέμορφο βουνό, το φτιαγμένο για αντάρτικο, θα περπατήσουν και πάλι χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, στη διάρκεια της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής κατασκήνωσης που οργανώνεται για το διάστημα από 13 έως 16 Ιούλη με έδρα το Νεστόριο στον δήμο Καστοριάς.

Οι προετοιμασίες για την υποδοχή της κατασκήνωσης είναι ήδη στο «φουλ». Πόσο μάλλον που φέτος υπάρχει κι ένα ειδικό περιεχόμενο, πέρα από το γενικό πλαίσιο που περιγράφει το σύνθημα «Με τον λαό μπροστά και το ΚΚΕ ψηλά γράφεται η Ιστορία! Τιμάμε την Ιστορία μας, υπερασπιζόμαστε τον φυσικό πλούτο της χώρας».

Φέτος οι κατασκηνωτές θα ανέβουν ψηλά στα δάση, θα φτάσουν ανάμεσα στα υψώματα Πέτρα και Σκάλα κι εκεί μετά από πορεία μέσα στις οξιές και τα ψηλόκορμα μαυρόπευκα θα καταλήξουν στη Νοσοκομειούπολη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Σ' έναν χώρο που καλύπτει μια υψομετρική διαφορά 200 μέτρων (απ' τα 1.200 έως τα 1.400 μέτρα) και στον οποίο απλώνονταν τα κτίσματα του νοσοκομείου του ΔΣΕ την περίοδο της μεγάλης μάχης του Γράμμου το καλοκαίρι του 1948. Εκεί όπου κοντά 75 χρόνια μετά μόνο δέος σε κατακλύζει όταν περπατάς στα ίδια μέρη που περπάτησαν οι σταυραετοί του ΔΣΕ.

Για δεκαετίες, μετά τη λήξη της μεγάλης αναμέτρησης του στρατού της αστικής τάξης με τον ΔΣΕ, ο Γράμμος ήταν ένα απρόσιτο βουνό, ένα τόσο όμορφο βουνό που όμως δύσκολα μπορούσε να περπατηθεί καθώς τα ναρκοπέδια ήταν διάσπαρτα κι ακόμα χειρότερα απαγορευόταν η προσέγγιση μιας και ήταν σύνορο με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Αλβανίας.

Το ξεκίνημα για το περπάτημά του άρχισε το 1995, όταν οι πρώτες ομάδες μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ άρχισαν να ανεβαίνουν στο βουνό. Οταν η ίδια η ΚΕ του ΚΚΕ αποφάσισε να αποδοθεί στην τρίχρονη εποποιία 1946-1949 το μέγεθος που της αναλογούσε. Το μέγεθος που αναλογούσε στην πάλη του ΔΣΕ ως η κορυφαία ταξική αναμέτρηση στον αιώνα που πέρασε.

Ετσι, περπατώντας κορφή την κορφή άρχισαν να αποκτούν περιεχόμενο λέξεις όπως Αρένα, Κάμενικ, Χάρος. Οι χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού είχαν εξαφανίσει έως τότε τα κανονικά ονόματα των κορφών και τους είχαν αποδώσει ονόματα αξιωματικών του αστικού στρατού. Η Πόρτα Οσμάν, για παράδειγμα, ένας ιστορικός τόπος, εξαφανίστηκε από τον χάρτη και στη θέση της μπήκε το όνομα ενός Ελληνα συνεργάτη των Γερμανών κατακτητών, του Πόρτη, ενός ταγματάρχη που πολέμησε με λύσσα ενάντια στον ΕΛΑΣ. Τα Τσούμια έγιναν κορυφή Κανελλόπουλου, η Σκίρτση μετονομάστηκε σε Περήφανο και πάει λέγοντας...

Σήμερα οι κορφές αποκτούν ξανά τα ονόματά τους. Μαζί με τα ονόματα των μαχητών του ΔΣΕ. Το Γκόλιο έγινε κορφή Μπελογιάννη, και στο Καμπίτσιο τώρα όλοι μιλάνε για το αρχηγείο του ΔΣΕ βαθιά μέσα στο δάσος της Πέτρα Μούκα. Ετσι και στη Σκάλα πια μιλάνε όλοι για μια Νοσοκομειούπολη, το μεγάλο νοσοκομείο του ΔΣΕ.

Επίσκεψη Οργανώσεων της ΚΝΕ στο Μνημείο του ΔΣΕ στη Λυκόρραχη, στο πλαίσιο του 21ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ (2012)

Το «θαύμα του Γράμμου»

Εκεί, λοιπόν, θα περπατήσουμε και φέτος. Απ' το ξεκίνημα ακόμα της πορείας, στο Λιανοτόπι, μια αναπτυσσόμενη κατά μήκος της διαδρομής έκθεση υλικών θα μας φέρνει σ' επαφή με αυτό που ονομάστηκε και «θαύμα του Γράμμου». Το γεγονός, δηλαδή, ότι από ένα σύνολο 12.000 μαχητών που τραυματίστηκαν στις μάχες, το μεγαλύτερο μέρος επέστρεψε στη μάχη έχοντας στο μεταξύ δεχτεί τη φροντίδα των γιατρών και νοσοκόμων που κάτω από τις πλέον σκληρές συνθήκες έστησαν μια ολόκληρη πολιτεία περίθαλψης και γιατρειάς.

Εχει γράψει σχετικά ένας από τους πρωτεργάτες αυτής της νοσοκομειούπολης, ο χειρουργός Γιώργης Τζαμαλούκας: «Οπως και το κίνημα της Εθνικής Αντίστασης (1941- 1944), έτσι και στον σκληρό αγώνα του ΔΣΕ (1946-1949) ενάντια στους ξένους ιμπεριαλιστές και την ντόπια αντίδραση μεγάλες υπηρεσίες προσέφεραν και πολλοί αριστεροί και προοδευτικοί γιατροί της χώρας μας. Και είναι ιστορικό και πολιτικό χρέος να ιστορηθεί και να μνημονευθεί αυτή η δράση των γιατρών - αγωνιστών του δεύτερου αντάρτικου αγώνα, οι πολύτιμες υπηρεσίες και το υψηλό επιστημονικό - πολιτικό έργο που πρόσφεραν κάτω από φοβερές συνθήκες, πολλές φορές λίγα μέτρα απ' την πρώτη γραμμή του πυρός, όπου έστηναν τα πρόχειρα και χωρίς τα στοιχειώδη ιατροφαρμακευτικά μέσα χειρουργεία τους για να σώσουν απ' το θάνατο δεκάδες τραυματίες μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ. Ηταν αληθινά ένα μικρό Επος το έργο τους, κοντά στο μεγάλο Επος που έγραψε με το όπλο του ο ΔΣΕ στα πεδία των μαχών ενάντια στον εχθρό για τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία της πατρίδας.

Η αναφορά σ' αυτό το πολύτιμο έργο των γιατρών του ΔΣΕ, που υπήρξα και εγώ ένας απ' τους εργάτες του, θεωρώ πως είναι μια χρήσιμη προσφορά στον αγώνα του λαού μας και μια "πρώτη ύλη" για τον ιστορικό που, σήμερα ή αύριο, θ' ασχοληθεί με τη συγγραφή της Ιστορίας αυτής της φάσης του λαϊκού αγώνα στη χώρα μας».

Το νοσοκομείο απλωνόταν σε μια έκταση με περίμετρο 1.500 μέτρων στη νοτιοανατολική πλευρά του υψώματος Σκάλα
Το πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων στο πανελλαδικό αντάμωμα της νεολαίας

Το μεσημέρι του Σαββάτου η κεντρική συγκέντρωση και τα εγκαίνια της έκθεσης στο νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο

«Με τον λαό μπροστά και το ΚΚΕ ψηλά γράφεται η Ιστορία! Τιμάμε την Ιστορία μας, υπερασπιζόμαστε τον φυσικό πλούτο της χώρας».

Με αυτό το σύνθημα πραγματοποιείται η 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ, στις 13 - 16 Ιουλίου, στο Νεστόριο Καστοριάς, σε μια τοποθεσία μεγάλης φυσικής ομορφιάς, δίπλα στον Αλιάκμονα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη η νέα γενιά να έρθει σε επαφή με την Ιστορία του επαναστατικού κινήματος στη χώρα μας.

Στο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ, ξεχωρίζει η κεντρική συγκέντρωση που θα γίνει το μεσημέρι του Σαββάτου στο νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο και τα εγκαίνια μόνιμης έκθεσης για τη λειτουργία του. Στη συγκέντρωση χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Φάνης Παρρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η πραγματοποίηση της Κατασκήνωσης της ΚΝΕ λίγες μέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές στέλνει μαχητικό μήνυμα, αποτελεί την καλύτερη αφορμή να συνεχιστεί η συζήτηση και η κοινή δράση με τους νέους και τις νέες, με τους οποίους τα μέλη της ΚΝΕ παλεύουν, δρουν, κινητοποιούνται μαζί όλο το προηγούμενο διάστημα.

Για ακόμα μια χρονιά παιδική κατασκήνωση!

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Τη δική τους - ομολογουμένως ξεχωριστή - θέση θα έχουν, για άλλη μια χρονιά, στην Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ που θα πραγματοποιηθεί στο Νεστόριο οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου», αφού για 11η χρονιά θα λειτουργήσει παιδική κατασκήνωση για παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου.

Από την Τετάρτη 12 Ιούλη έως και την Κυριακή 16 Ιούλη εκατοντάδες παιδιά απ' όλη την Ελλάδα θα διασκεδάσουν, θα μάθουν, θα γίνουν μια παρέα μέσα από το προσεγμένο πρόγραμμα που επιμελείται με μεράκι και με τη συνδρομή παιδαγωγών η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε αθλητικά παιχνίδια και φροντισμένες για την ηλικία τους δραστηριότητες, να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές επισκέψεις, να μάθουν πλευρές της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου μας, να παρακολουθήσουν θεατρική παράσταση και συναυλίες.

Το πρόγραμμα της παιδικής κατασκήνωσης

Τετάρτη 12/7: Αναχώρηση από τις περιοχές με ενδιάμεσο σταθμό για μπάνιο στη θάλασσα (για όσους ξεκινήσουν από πιο μακρινές περιοχές). Αφιξη στην κατασκήνωση, τακτοποίηση στις σκηνές, γνωριμία με τον χώρο, τους κανόνες και το πρόγραμμα της κατασκήνωση, προβολή ταινίας.

Πέμπτη 13/7: Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, ξενάγηση στο αντίστοιχο μουσείο και τη νοσοκομειούπολη, αθλητικές δραστηριότητες - παιχνίδια δάσους, πάρτι για τα 30 τεύχη του «κόκκινου Αερόστατου».

Παρασκευή 14/7: Επίσκεψη στον προϊστορικό οικισμό στο Δισπηλιό, έναν λιμναίο οικισμό της Νεότερης Νεολιθικής Περιόδου, που αναπτύχθηκε γύρω από τη λίμνη από τα μέσα της 6ης χιλιετίας π.Χ. μέχρι τα μέσα της 4ης χιλιετίας π.Χ. και στο αντίστοιχο μουσείο, βόλτα στην πόλη της Καστοριάς, συναυλίες στον χώρο της κατασκήνωσης.

Σάββατο 15/7: Πεζοπορία στο βουνό, συμμετοχή στη μεγάλη συγκέντρωση, παιχνίδια και δραστηριότητες στο μαθητικό στέκι, συναυλίες και προβολή ταινίας.

Κυριακή 16/7: Αναχώρηση από Νεστόριο με ενδιάμεσο σταθμό για μπάνιο στη θάλασσα.

Χρήσιμες πληροφορίες

Οι μικροί κατασκηνωτές χρειάζεται να γνωρίζουν ότι θα συμμετέχουν σε μια 5μελή ομάδα παιδιών της περιοχής τους και μαζί με τον ομαδάρχη τους θα μένουν σε μεγάλες σκηνές, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της παιδικής κατασκήνωσης, ο οποίος διαθέτει όλες τις απαιτούμενες υποδομές (κτιστές τουαλέτες, ντους, ιατρείο, ταβέρνες - μπαρ). Επίσης, όπως κάθε χρόνο, θα παρέχεται δωρεάν στα παιδιά πρωινό, δεκατιανό και μεσημεριανό φαγητό (με βάση ειδικό διατροφολόγιο που θα ανακοινωθεί προσεχώς στους συμμετέχοντες). Τέλος, θα υπάρχουν γιατρός και ιατρείο στον χώρο της κατασκήνωσης, ενώ απαραίτητο είναι να ενημερωθεί ο ομαδάρχης για τυχόν πρόβλημα υγείας ή αλλεργία κάποιου παιδιού, όπως και για την επαφή του παιδιού με τη θάλασσα και το νερό.

Επειδή η φετινή κατασκήνωση θα πραγματοποιηθεί σε μεγάλο σχετικά υψόμετρο, μέσα σε δάσος, τα παιδιά πέρα από υπνόσακο, σεντόνι, παγούρι, αντικουνουπικό, είδη προσωπικής υγιεινής (οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, πετσέτα, σαμπουάν, προληπτικό αντιφθειρικό κ.λπ.), φάρμακα, εφόσον ακολουθείται κάποια φαρμακευτική αγωγή, χρειάζεται να έχουν μαζί τους και ρουχισμό για πιο χαμηλές θερμοκρασίες, όπως παντελόνια, μπουφάν, φούτερ, κάλτσες, ζεστές πιτζάμες, αδιάβροχο, κλειστά αθλητικά παπούτσια. Επίσης να έχουν μαζί τους είδη θαλάσσης καθώς στο ταξίδι προς και από το Νεστόριο έχει προβλεφθεί στάση για μπάνιο στη θάλασσα. Καλό είναι να μην πάρουν μαζί τους ηλεκτρονικά παιχνίδια, τάμπλετ, κινητά ή άλλα αντικείμενα αξίας.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθυνθείτε στις κατά τόπους Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Από τους διοργανωτές γίνεται ειδική παράκληση οι δηλώσεις συμμετοχής να γίνουν έγκαιρα, ώστε να μπορέσουν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την καλύτερη και πιο ασφαλή φιλοξενία των παιδιών.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Πέμπτη 13 Ιούλη
  • Αφιξη Οργανώσεων.
  • 19.30 Εκδήλωση - συζήτηση: «Προστατεύουμε τον Γράμμο από "πράσινα" και "μαύρα" αρπακτικά». Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • 20.30 Προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος εμείς θα νικήσουμε».
  • 22.30 Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι από μουσικό σχήμα της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας.
Παρασκευή 14 Ιούλη
  • Δραστηριότητες της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.
  • Συμβολική δράση για την προστασία του περιβάλλοντος.
  • 9.00 - 14.00 Επίσκεψη Οργανώσεων στο Μνημείο - Μουσείο για το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ στο Νεστόριο.
  • Επίσκεψη ομάδας κατασκηνωτών στο Βατοχώρι.
  • 17.00 Εναρξη αθλητικών τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ.
  • 19.30 Εκδήλωση - συζήτηση: «Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ: Νέο "λάδι" στη φωτιά του πολέμου και των ανταγωνισμών». Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • 21.30 Χαιρετισμός από την Αναστασία Γεωργιάδου, Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.
  • 21.40 Συναυλία με ντόπιο παραδοσιακό σχήμα «Κοζανίτικο Τακίμι».
  • 23.30 Λαϊκό - Ρεμπέτικο Γλέντι.
Σάββατο 15 Ιούλη

13.00 Συγκέντρωση στο νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο - Εγκαίνια μόνιμης έκθεσης. Χαιρετισμό θα απευθύνουν:

-- Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

-- Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

-- Φάνης Παρρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Στη συνέχεια, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά στον χώρο της κατασκήνωσης με:

  • Ολοκλήρωση τουρνουά ποδοσφαίρου - μπάσκετ. Αλλες αθλητικές δραστηριότητες.
  • 19.00 Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Η συμμετοχή των γυναικών στον ΔΣΕ».
  • 21.00 Αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι: «"Καινούριοι ανάβουν Γράμμοι, ακράτητο ποτάμι, απ' άκρη σ' άκρη εμπρός!"... Θα νικήσουμε!».
  • 22.00 Μεγάλη συναυλία.
  • 23.00 Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τον Δημήτρη Τριανταφυλλίδη
Κυριακή 16 Ιούλη
  • Αναχώρηση Οργανώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου