Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Η ελπίδα και η διέξοδος βρίσκονται στη συμπόρευση και τον αγώνα με το ΚΚΕ παντού!


Στην αύξηση των ποσοστών και των ψήφων του ΚΚΕ, ανάμεσα στις 400.000 ψήφους και το 7,7% του ΚΚΕ που αποτυπώθηκαν στις εκλογές της 25ης Ιούνη, βρίσκονται αρκετοί νέοι που υπηρετούν αυτήν την περίοδο τη στρατιωτική τους θητεία. Η ψήφος στο ΚΚΕ από νέους, που βρίσκονται στον στρατό, είναι σίγουρα κάτι που θα τους συντροφεύει σε όλη τους τη ζωή, όπως άλλωστε και όλη αυτή η περίοδος. Ξεχωρίζει όμως για έναν λόγο παραπάνω, γιατί ήταν μια επιλογή σίγουρη, επιβεβαιωμένη από τη ζωή και την πείρα τους, αφού το ΚΚΕ και η Νεολαία του η ΚΝΕ, οι Οργανώσεις σε όλη τη χώρα και οι βουλευτές του είναι οι μόνοι που τους υπερασπίζονται με τις θέσεις και με τη δράση τους.

Οι φαντάροι ξέρουν με απλά λόγια, άσχετα ποια πολιτική αφετηρία έχουν, πως και στη θητεία το ΚΚΕ είναι μαζί τους. Ξέρουν από πρώτο χέρι πως αν κάτι μπορούν να καλυτερεύσουν και την περίοδο της θητείας, αυτό μπορεί να γίνει με διεκδίκηση και το ΚΚΕ δίπλα. Το ελπιδοφόρο είναι πως οι 21 βουλευτές του ΚΚΕ στη νέα Βουλή είναι η φωνή των δίκαιων διεκδικήσεων και των αγώνων και των νέων στρατευμένων, όπως άλλωστε και όλου του λαού.

Σε όλη τη χώρα αυτή την περίοδο η συζήτηση, η πολιτική σκέψη και ο προβληματισμός αναπτύχθηκαν και μέσα στα στρατόπεδα, όπως είχαν κάθε δικαίωμα οι φαντάροι. Ασχετα αν πήγαν να ψηφίσουν και τι ψήφισαν τελικά, η πλειοψηφία τους ακύρωσε στην πράξη τις ψευδείς, επικίνδυνες και αντιδραστικές ενημερώσεις των διοικήσεων, ότι απαγορεύονται οι πολιτικές συζητήσεις μέσα στα στρατόπεδα την περίοδο της θητείας και άλλα παρόμοια τεχνάσματα που σκαρφίζονταν με τις κατευθύνσεις του υπουργείου και αντιδραστικών κύκλων της Νέας Δημοκρατίας και ορισμένων άλλων.

Πολλοί μάλιστα φαντάροι στις εξόδους τους, στα κλιμάκια του ΚΚΕ που συναντούσαν ή στις διάφορες συγκεντρώσεις στις πλατείες, τις γειτονιές και τα χωριά έλεγαν «μπράβο σας, ΚΚΕ ψήφισα στις 21 Μάη και θα το ξανακάνω, γιατί είστε οι μόνοι που μιλάτε για τη ζωή μας», «αν δεν υπήρχε το ΚΚΕ να καταγγέλλει τους φασίστες, δεν θα έμπαινε φρένο στη δράση τους μέσα στα στρατόπεδα που κυκλοφορούν ελεύθεροι σπέρνοντας το μίσος», «αν δεν υπήρχε το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, μόνο ο φόβος θα κυρίευε την περίοδο της θητείας μας, δεν θα ξέραμε αν και τι δικαιώματα έχουμε». Κάποιοι μάλιστα για πρώτη φορά στη ζωή τους πήραν και διάβασαν «Ριζοσπάστη». Το βήμα που έκαναν οι φαντάροι να ψηφίσουν ΚΚΕ, θα επιβραβεύεται καθημερινά ως σωστή επιλογή απέναντι στη ζωή τους, την οικογένειά τους και τον τόπο μας.

Η εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ χτίστηκε και μέσα στα στρατόπεδα με τις θέσεις και τη δράση του:

-- Ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας και των Ενόπλων Δυνάμεων στον πόλεμο ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, που εξελίσσεται με τον πιο τραγικό τρόπο για τον λαό της Ουκρανίας στα εδάφη του.

-- Ενάντια στη μετατροπή των ελληνικών στρατοπέδων και των υποδομών τους σε ορμητήρια για τους φονιάδες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

-- Ενάντια στην παράδοση των λιμανιών, των αεροδρομίων, των σιδηροδρόμων και του οδικού δικτύου στους μακελάρηδες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

-- Ενάντια στα επικίνδυνα παζάρια στο Αιγαίο και τα σχέδια για μοιράσματα ανάμεσα στην ελληνική και τουρκική αστική τάξη με δρομολογούμενες αρνητικές διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά.

-- Ενάντια στους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς για τους πολέμους που διεξάγει σε βάρος των λαών, για τους οποίους ο ελληνικός λαός πληρώνει κάθε χρόνο δισεκατομμύρια ευρώ (περισσότερο από 2% του ΑΕΠ, πρώτη θέση η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια).

-- Ενάντια στην αποστολή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και του προσωπικού τους σε πολεμικές επιχειρήσεις και αποστολές εκτός συνόρων, που το μόνο που εξυπηρετούν, είναι τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων και οδηγούν τους λαούς σε φτώχεια, πολέμους, ξεριζωμό και προσφυγιά.

-- Ενάντια στη μετατροπή της χώρας μας σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών τύπου Μόρια και του Αιγαίου σε υγρού τάφου, όσων τρέχουν με κάθε μέσο και τρόπο να φύγουν από τα καπιταλιστικά κράτη τους, που τους οδήγησαν στην εξαθλίωση και τον πόλεμο με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

-- Ενάντια στην ακρίβεια που χρυσοπληρώνουν από την τσέπη τους οι φαντάροι, επιβαρύνοντας κι άλλο τις οικογένειές τους που αντιμετωπίζουν απολύσεις, μισθούς πείνας, διακοπές ρεύματος, πλειστηριασμούς κ.ά.

Την ίδια στιγμή όμως τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, υπέρ του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε βάρος του λαού και της νεολαίας, απολαμβάνουν την εκλογική πλειοψηφία των εργαζομένων, των επαγγελματιών και των παιδιών τους.

Η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και οι επιχειρηματικοί όμιλοι υπέρ των οποίων νομοθετεί η κυβέρνηση σε βάρος του λαού, πέρα από τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που είχε έτσι κι αλλιώς την προηγούμενη τετραετία, θα έχει τους ακροδεξιούς και τους νεοναζί.

Η σύνθεση της νέας Βουλής αποδεικνύει έμπρακτα πολύ γρήγορα αυτό που έλεγε μόνο το ΚΚΕ όλη την προεκλογική περίοδο. Οσο πιο βάρβαρο και αντιδραστικό γίνεται το σύστημα για τα κέρδη των λίγων, δηλαδή μίας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων και των παράσιτων μετόχων που κουβαλάνε από δίπλα, τόσο πιο βαθιά αντιδραστικά θα είναι και τα μορφώματα που θα εμφανίζουν.

Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός απέναντι στο αρνητικό στοιχείο της ενισχυμένης παρουσίας του ακροδεξιού - φασιστικού χώρου στη Βουλή. Η επανεμφάνισή τους σηματοδοτεί την ενεργοποίησή τους από το ίδιο το σύστημα όταν εκτιμά ότι τους έχει ανάγκη για διάφορους λόγους.

Οι φαντάροι άλλωστε σταθερά αντιμετωπίζουν τη δράση εθνικιστών νεοναζί στα στρατόπεδα, όπως και τα εθνικιστικά τους συνθήματα μίσους, που φωνάζουν «γιατί εδώ είναι στρατός» με την ανοχή όλων όσοι έχουν κυβερνήσει μέχρι σήμερα, αλλά και ορισμένων διοικήσεων.

Οσοι κάνουν πως πέφτουν από τα σύννεφα για την επανεμφάνιση των ναζί - φασιστών, όπως κάνει τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ, ας κοιτάξουν τις φωτογραφίες που έβγαζαν ως κυβέρνηση με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, το 2016 τριγυρνώντας περήφανοι - αγκαζέ με τους ακροδεξιούς της Χρυσής Αυγής στο Καστελόριζο και αλλού, που στο όνομα της εθνικής ενότητας και της εθνικής ομοψυχίας έβαζαν τους φαντάρους να βαράνε προσοχή στους φασίστες εγκληματίες και τον καταδικασμένο σήμερα Κασιδιάρη. Οι φαντάροι μπορούν και πρέπει να τους απομονώνουν όπου συναντούν και μέσα στα στρατόπεδα τα κηρύγματα εθνικιστικού μίσους και να τους καταγγέλλουν!

Αλλωστε, τόσο η σύνθεση αυτών των μορφωμάτων όσο και οι θέσεις τους φανερώνουν για μια ακόμα φορά ότι οι ρίζες τους πρέπει να αναζητηθούν μέσα στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Στη ραχοκοκαλιά τους έχουν στελέχη βγαλμένα απευθείας μέσα από τον κρατικό μηχανισμό, ανώτατοι δικαστικοί, απόστρατοι αξιωματικοί των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων κ.ά.

Εκεί πρέπει να στραφούν η δικαιολογημένη ανησυχία και η οργή εργαζομένων, λαϊκών ανθρώπων που εκφράζονται με αφορμή την εκλογική ενίσχυση τέτοιων δυνάμεων.

Το ελπιδοφόρο για τον λαό και τη νεολαία είναι η αύξηση 100.000 ψήφων του ΚΚΕ. Η συνειδητή αυτή επιλογή να το ψηφίσουν στις εκλογές μπορεί και πρέπει να φτάσει σε συμπόρευση και αγώνα για τη ζωή που αξίζει στους νέους με βάση τα ιδανικά και τις αξίες που χαρακτηρίζουν τους νέους.

Οι νέοι στρατευμένοι από την πείρα τους μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα πως όσοι υπόσχονταν πως μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα προς όφελος του λαού, υπηρετώντας όμως τους στόχους των επιχειρηματικών ομίλων, του καπιταλιστικού συστήματος, δηλαδή χωρίς τη σύγκρουση, χωρίς τη ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, είπαν ψέματα. Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και θα αλλάξουν μόνο με την ανατροπή της σημερινής κατάστασης.

Το μεγαλύτερο «μάθημα» στη θητεία είναι η δύναμη της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης. Αυτό δίνει δύναμη και αντοχή, κουράγιο και προοπτική, και στις πιο «δύσκολες» μονάδες, τις μεγαλύτερες «εμπλοκές» και τα προβλήματα στο σπίτι που αφήνουν για λίγο πίσω. Η αγωνιστική στάση στη θητεία, με το κεφάλι ψηλά, είναι το καλύτερο μάθημα που έχει να κερδίσει ένας νέος στη θητεία του. Γιατί, οι 9 ή οι 12 μήνες θα περάσουν, το ζήτημα είναι η ζωή ολόκληρη που έχει ο κάθε νέος μπροστά του και τα εμπόδια που της φορτώνουν δεν ξεπερνιούνται με ατομισμό και προσωπικό βόλεμα, που αντικειμενικά έχει κοντά ποδάρια, αλλά με συμπόρευση με το ΚΚΕ και εκείνους στον αγώνα!


Νίκος ΛΑΠΠΑΣ
Μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕκαι του Τμήματος της ΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου