Περισσότεροι από 200 μετανάστες, κυρίως γυναικόπαιδα, εντοπίστηκαν σήμερα το πρωί σε άθλια κατάσταση, στην γέφυρα του Άρδα ποταμού, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Μεταξύ των μεταναστών υπάρχουν βρέφη, γυναίκες σε εγκυμοσύνη, παιδιά με σύνδρομο Down. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι βρίσκονται χωρίς νερό και φαγητό στο σημείο για περίπου τέσσερις μέρες. Οι περισσότεροι δηλώνουν Συριακής καταγωγής.
Ασθενοφόρο φέρεται να παρέλαβε όσους είχαν ανάγκη και σύμφωνα με την ΕΡΤ, ήδη μεταφέρονται με λεωφορεία στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Χειμωνίου για την πρώτη καταγραφή. Μετά, ανάλογα με την χωρητικότητα του ΚΥΤ Φυλακίου, αναμένεται να μεταφερθούν στο χώρο προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία τους.
Σε κοινή έκθεσή τους η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, στις 14/6/23, σημειώνουν ότι οι διαφορές στις περιγραφές ανάμεσα σε επιζώντες και τις ελληνικές αρχές υπογραμμίζουν την ανάγκη για έρευνα σύμφωνη με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θυμίζουμε ότι το σαπάκι αλιευτικό «Adriana» μετέφερε περίπου 750 άτομα όταν βυθίστηκε στ' ανοιχτά της Πύλου. Στη συνέχεια, μαρτυρίες από αρκετούς από τους 104 επιζώντες υποδηλώνουν ότι το σκάφος ρυμουλκήθηκε από το Λιμενικό Σώμα, προκαλώντας το μοιραίο ναυάγιο. Οι ελληνικές αρχές διέψευσαν κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς.
«Οι διαφορές μεταξύ των αφηγήσεων των επιζώντων για το ναυάγιο της Πύλου και της εκδοχής των αρχών για τα γεγονότα είναι εξαιρετικά ανησυχητικές», δήλωσε η Τζούντιθ Σάντερλαντ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Οι ελληνικές αρχές, με την υποστήριξη και τον έλεγχο της διεθνούς κοινότητας, θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι υπάρχει διαφανής έρευνα για την παροχή αλήθειας και δικαιοσύνης στους επιζώντες και τις οικογένειες των θυμάτων και για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».
Αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισκέφθηκε την Ελλάδα από τις 4 έως τις 13/7 στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για τις συνθήκες του ναυαγίου και τα βήματα προς την απόδοση ευθυνών. Πήραν συνεντεύξεις από 19 επιζώντες του ναυαγίου, 4 συγγενείς των αγνοουμένων και μη κυβερνητικές οργανώσεις, τον ΟΗΕ και διεθνείς φορείς και οργανισμούς, καθώς και εκπροσώπους του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Οι επιζώντες που μίλησαν στη Διεθνή Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωναν διαρκώς ότι το σκάφος του ΛΣ που στάλθηκε στο σημείο προσάρτησε ένα σχοινί στο «Adriana» και άρχισε να το ρυμουλκεί, προκαλώντας ταλαντεύσεις και στη συνέχεια την ανατροπή του. Οι επιζώντες έλεγαν επίσης συνεχώς ότι οι επιβάτες ζήτησαν να διασωθούν και είδαν άλλους στο σκάφος να παρακαλούν για διάσωση μέσω δορυφορικού τηλεφώνου τις ώρες πριν αυτό ανατραπεί.
Σε συνάντηση με τη Διεθνή Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανώτεροι αξιωματούχοι του ΛΣ είπαν ότι άτομα στο σκάφος περιόρισαν το αίτημά τους για βοήθεια σε τροφή και νερό και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν για την Ιταλία. Είπαν ότι το πλήρωμα του πλοίου του ΛΣ πλησίασε το «Adriana» και χρησιμοποίησε ένα σχοινί για να το προσεγγίσει προκειμένου να εκτιμήσει αν οι επιβάτες ήθελαν βοήθεια, αλλά μετά τις πρώτες «διαπραγματεύσεις», αυτοί πέταξαν το σχοινί πίσω και το σκάφος συνέχισε το ταξίδι του.
Οι ελληνικές αρχές άνοιξαν δύο ποινικές έρευνες, μια με στόχο τους φερόμενους ως λαθρέμπορους και μια άλλη για ενέργειες του Λιμενικού. Είναι ζωτικής σημασίας γι' αυτές τις έρευνες να συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για αμεροληψία, ανεξαρτησία και αποτελεσματικότητα. Για να ενισχυθεί η αξιοπιστία των δικαστικών ερευνών τόσο στην πράξη όσο και στις εντυπώσεις, θα πρέπει να τελούν υπό την εποπτεία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι το γραφείο του Συνηγόρου του Πολίτη ενημερώνεται άμεσα με πληροφορίες και στοιχεία που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση των καθηκόντων του ως Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, σε σχέση με οποιαδήποτε πειθαρχική έρευνα.
Αρκετοί επιζώντες είπαν ότι οι αρχές κατάσχεσαν τα τηλέφωνά τους μετά το ναυάγιο, αλλά δεν τους έδωσαν κανένα σχετικό έγγραφο ούτε τους είπαν πώς ν' ανακτήσουν την περιουσία τους. Η μακροχρόνια αποτυχία των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν τη λογοδοσία για βίαιες και παράνομες απωθήσεις στα σύνορα της χώρας εγείρει ανησυχίες για την ικανότητα και την προθυμία τους να διεξάγουν αποτελεσματικές και ανεξάρτητες έρευνες.
«Αυτή η αποτρέψιμη τραγωδία καταδεικνύει τη χρεοκοπία των μεταναστευτικών πολιτικών της ΕΕ που στηρίζονται στον φυλετικό αποκλεισμό των ανθρώπων κατά τη μετακίνησή τους και στην αποτροπή μέσω της θανάσιμης απειλής», δήλωσε η Εστερ Μέιτζορ, ανώτερη ερευνητική σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη.
Ακόμα και αυτή η τεχνοκράτισσα επιβεβαιώνει ότι το διαρκές έγκλημα που συμβαίνει στη Μεσόγειο με τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, είναι το αποτέλεσμα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, των κυβερνήσεων, της απαράδεκτης Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που τροφοδοτεί το δουλεμπόριο ανθρώπων και κάνει πιο επικίνδυνες τις διαδρομές μετατρέποντας σε υγρό τάφο τη Μεσόγειο και τις ελληνικές θάλασσες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου