Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Ποιος στέλνει μέλη της Εθνοφυλακής σε παραστρατιωτικά «σεμινάρια» εκτός συνόρων;


Τι δουλειά έχουν ένστολοι εθνοφύλακες σε στρατιωτικές ασκήσεις εκτός Ελλάδας, και μάλιστα με διοργανωτή ευρωπαϊκή παραστρατιωτική οργάνωση; Αυτό το ερώτημα προκύπτει από τη συμμετοχή τεσσάρων εθνοφυλάκων του ΤΕΘ Χανίων τον περασμένο Μάη σε «σχολείο» αλεξιπτωτιστών στη Βουλγαρία, το οποίο οργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών.

Αγνωστο παραμένει αν η Διοίκηση του Τάγματος Εθνοφυλακής Χανίων γνώριζε για μια τέτοια συμμετοχή. Αν έδωσε σχετική διαταγή ή άδεια, ή αν έγινε με προσωπική απόφαση των τεσσάρων εθνοφυλάκων. Κυκλοφορούν όμως φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη συμμετοχή τους στις συγκεκριμένες ασκήσεις, φορώντας διακριτικά του ΤΕΘ με το εθνόσημο και τη σημαία.

Από όσο ξέρουμε, το Τάγμα Εθνοφυλακής δεν περιλαμβάνει και ...αλεξιπτωτιστές. Είναι προφανές λοιπόν ότι η συμμετοχή των τεσσάρων εθνοφυλάκων ήταν μια δραστηριότητα ξένη προς την αποστολή του ΤΕΘ, και μάλιστα εκτός Ελλάδας. Βεβαίως, δεν απαγορεύεται σε μεμονωμένα πρόσωπα να αναπτύσσουν δραστηριότητες με βάση τα ιδιαίτερα ...χόμπι τους, αν και εδώ μιλάμε για δραστηριότητες που παραπέμπουν σε παραστρατιωτική δράση.

Ομως προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα: Πρώτον, από το γεγονός ότι ένας εξ αυτών είναι και βαθμοφόρος (έφεδρος ανθυπολοχαγός). Και δεύτερον, από το ότι συμμετείχαν με τα διακριτικά του Τάγματος Εθνοφυλακής, σαν να το εκπροσωπούσαν, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται να ενοχλεί τη Διοίκηση του ΤΕΘ, αναλαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο και την ευθύνη της συγκεκριμένης συμμετοχής.

Το κύριο όμως είναι το «ποιόν» του διοργανωτή του συγκεκριμένου σεμιναρίου, που «συγκίνησε» αυτή την ιδιότυπη «αντιπροσωπεία» της Εθνοφυλακής Χανίων. Κι αυτό γιατί πολλές φορές στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί ότι υμνεί τους ναζί και τη δράση τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών λοιπόν είναι μια διεθνής παραστρατιωτική οργάνωση με έδρα το Σαλέρνο της Ιταλίας και με κέντρο εκπαίδευσης στη Σλοβακία.

Σύμφωνα με τους ίδιους, είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν αλεξιπτωτιστές των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τόσο εν ενεργεία όσο και εν αποστρατεία, ενώ παρουσιάζεται και ως κέντρο εκπαίδευσης αλεξιπτωτιστών, πολιτών αλλά και στρατιωτικών. Μάλιστα, στην ιστοσελίδα της δηλώνει ότι ο Σύνδεσμος έχει αναγνωριστεί ως επίσημος προμηθευτής του ΝΑΤΟ (NCAGE code AN876)!

Χαρακτηριστική είναι η θύελλα αντιδράσεων που είχε προκληθεί πριν από δύο χρόνια, όταν η συγκεκριμένη παραστρατιωτική οργάνωση είχε επιδιώξει να οργανώσει μια κατάπτυστη εκδήλωση στην Κρήτη, αφιερωμένη στους ναζί αλεξιπτωτιστές που επιτέθηκαν στο νησί το 1941. Τότε, μάλιστα, χαρακτήριζε τους ναζί αλεξιπτωτιστές ως «ελίτ του Γ' Ράιχ», οι οποίοι «με τιμή» κατέκτησαν την Κρήτη. Ενώ, και το επετειακό μετάλλιο που θα μοίραζε στους συμμετέχοντες παρέπεμπε στον «Σιδηρούν Σταυρό» των ναζί, στον οποίο μάλιστα έχουν συμπεριλάβει και το σήμα της ΕΕ!

Αυτήν την εκδήλωση είχαν καταγγείλει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και φορείς του νησιού, ενώ παρόμοια προσπάθεια έγινε και φέτος, αυτήν τη φορά από τη γερμανική Ομοσπονδία Αλεξιπτωτιστών Καταδρομέων, η οποία συμμετείχε και στο παραπάνω σεμινάριο, μαζί με τους εθνοφύλακες από τα Χανιά. Πιο συγκεκριμένα, η γερμανική Ομοσπονδία οργάνωσε τον περασμένο Ιούνη εκδήλωση στο γερμανικό νεκροταφείο για τους πεσόντες ναζί στη Μάχη της Κρήτης, ενώ είχε και το θράσος να ζητήσει από τον δήμαρχο Πλατανιά να συμβάλει στη μεταφορά του «Γερμανικού Πουλιού» από την παλιά Εθνική οδό σε οικόπεδο κοντά στο γερμανικό νεκροταφείο.

Από τα παραπάνω λοιπόν προκύπτει ένα κουβάρι, στο οποίο είναι μπλεγμένες ευρωπαϊκές παραστρατιωτικές οργανώσεις και Γερμανοί υμνητές των ναζί. Και ως συνήθως στην άκρη τέτοιων κουβαριών ξεπλύματος των φασιστών βρίσκονται οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις, το ίδιο δηλαδή το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Ομως η προσβολή στον κρητικό και γενικότερα στον ελληνικό λαό είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού μέσα σε ένα τέτοιο παραστρατιωτικό μόρφωμα βρήκαν «φιλόξενο χώρο» στελέχη της Εθνοφυλακής, τουλάχιστον με την ανοχή της Διοίκησης του ΤΕΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου