Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

«Στρατηγικό βάθος» στις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις προς όφελος των ευρωατλαντικών σχεδίων


Το «στρατηγικό βάθος» των σχέσεων των δύο χωρών, προς όφελος των αστικών τους τάξεων και των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, επαναβεβαίωσαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, οι οποίοι συναντήθηκαν στην Αίγυπτο.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την συνάντηση «σύντομη αλλά παραγωγική», ανακοινώνοντας πως αποφασίστηκε η συγκρότηση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Αίγυπτο, με την παρουσία πολλών μελών του υπουργικού Συμβουλίου. «Ελπίζουμε ότι το πρώτο τέτοιο Συμβούλιο θα μπορεί να λάβει χώρα στην πατρίδα μας, τους πρώτους μήνες του 2024», είπε.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, συζήτησαν για όλα τα θέμα της συνεργασίας των δύο κυβερνήσεων και έκαναν μια εκτίμηση της γεωπολιτικής κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναβεβαιώνοντας ότι «η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη γεωπολιτική μας γειτονιά».

Επίσης, συζήτησαν και «νέες προοπτικές συνεργασίας» εκεί που υπάρχει «ψητό» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, «δίνοντας έμφαση στα θέματα της ενέργειας, που πια η διασύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου μέσω ενός καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα project το οποίο φαίνεται να απολαμβάνει και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», η οποία καίγεται να προωθήσει ενεργειακούς σχεδιασμούς που συμβάλουν στην ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία, ιδίως από το ρωσικό φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή.

Μια άλλη πλευρά που συζήτησαν ήταν η αξιοποίηση στην Ελλάδα εργατικού δυναμικού -προφανώς πάμφθηνου- από την Αίγυπτο, ιδίως στον πρωτογενή τομέα και στις κατασκευές.

Ενόψει των ελληνοτουρκικών διευθετήσεων που «μαγειρεύονται», ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις είναι αυτοτελείς, ισχυρές. Δεν ετεροπροσδιορίζονται και δεν εξαρτώνται από τις όποιες σχέσεις μπορεί να έχουμε με άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Επιπλέον, ευχαρίστησε την Αίγυπτο για την διάθεση ελικοπτέρων για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου