Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

Διαβουλεύσεις για τελωνειακές σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία


Μπροστά παίρνουν σιγά σιγά τα παζάρια ΕΕ - Τουρκίας με στόχο μια αναδιαπραγμάτευση της διμερούς τελωνειακής σχέσης έπειτα από τη «διαβεβαίωση» της κυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, ότι επιθυμεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη Ευρωπαίων εταίρων και επενδυτών.

Σε δηλώσεις που έκανε την Τρίτη το βράδυ στο αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg» ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν «δύσκολα θέματα» που θα πρέπει να επιλυθούν, τονίζοντας πως αυτά θα εξεταστούν μετά το τέλος του καλοκαιριού από Ευρωενωσιακούς εμπειρογνώμονες.

Αλλά και ο Γιοχάνες Χαν, επίτροπος για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ, είχε ταχθεί υπέρ της ανανέωσης και βελτίωσης της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία εκτιμώντας ότι πρόκειται για κάτι «που είναι καταρχήν εφικτό» ρίχνοντας το βάρος σε θέματα που μπορεί να υπάρξει συνεργασία και όχι στα εμπόδια. Ο Χαν τότε είχε τονίσει ότι η διαδικασία επανασύνδεσης με την Τουρκία και η βελτίωση των οικονομικών σχέσεων είναι σημαντικές και «για λόγους ασφαλείας».

Μέσα στο τελευταίο 15ήμερο ο Τζεντιλόνι έχει συναντηθεί τουλάχιστον δύο φορές με τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, για να ακούσει «τα οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης». Ο Σιμσέκ δήλωσε πρόσφατα πως δεν έχει σημασία αν τελικά η Τουρκία θα γίνει μέλος της ΕΕ επειδή «το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να μας επιτραπεί να συνεχίσουμε ένα ταξίδι που είναι σημαντικό για τον συνολικό μετασχηματισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου