Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Ρωσίας - ΝΑΤΟ με αφορμή τις ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος


Σε μια περίοδο που εντείνονται οι επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ρωσικά εδάφη, η Μόσχα κατηγορεί τους αμερικανοΝΑΤΟικούς ότι παρέχουν βοήθεια στο Κίεβο για αυτές τις επιθέσεις. 

Τα ουκρανικά UAVs «δεν θα μπορούσαν να διανύσουν τέτοια απόσταση χωρίς τροφοδοσία πληροφοριών από δυτικούς δορυφόρους» υπογράμμισε σήμερα σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών είπε ότι οι επιθέσεις στη ρωσική αεροπορική βάση στο Πσκοφ εξαπολύθηκαν από ρωσικό έδαφος.

Ο δε Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ανακοίνωσε την επιτυχή χρήση όπλου μεγάλου βεληνεκούς από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας του, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, έπληξε στόχο σε απόσταση 700 χλμ. - χωρίς να δώσει άλλα στοιχεία.

Στρατιωτικοί αναλυτές τονίζουν ότι στόχος των απανωτών ουκρανικών επιθέσεων είναι να μπλοκαριστούν ο ρωσικός εναέριος χώρος και οι δρόμοι εφοδιασμού, να παραλύσουν τα αεροδρόμια και οι μεταφορές, να είναι απασχολημένη η αεράμυνα της Ρωσίας και να «εξωθηθεί» η Μόσχα σε μια «απερίσκεπτη» κίνηση σημαντικής κλιμάκωσης, κάτι που θα δυσκολέψει τη στήριξη των μέχρι τώρα «εταίρων» της, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία κ.ά.

Συνεχίζονται οι μάχες στην νοτιοανατολική Ουκρανία

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι μάχες στην νοτιοανατολική Ουκρανία. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν «θέσεις-κλειδιά στα υψώματα» κοντά στην πόλη Κουπιάνσκ, έναν τομέα του μετώπου στον οποίο επιτίθενται τα στρατεύματά της εδώ και πολλές εβδομάδες.

Νωρίτερα σήμερα, οι ουκρανικές περιφερειακές αρχές είχαν κάνει λόγο για πλήγματα στις κοινότητες Μπορόβα, Κουπιάνσκ και Κισλίβκα, ενώ η Ουκρανή αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ παραδέχθηκε τις τελευταίες ημέρες πως οι μάχες είναι «πολύ σφοδρές» στην περιοχή.

Στη συνοριακή ρωσική περιφέρεια Μπριάνσκ, η οποία γίνεται συχνά στόχος ουκρανικών επιθέσεων, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε ότι εξουδετέρωσε ομάδα Ουκρανών δολιοφθορέων, σκοτώνοντας δύο και συλλαμβάνοντας άλλους πέντε, αφού διείσδυσαν βαθιά στην περιφέρεια.

Από την άλλη, οι ΗΠΑ «διαπίστωσαν τις τελευταίες 72 ώρες αξιοσημείωτη πρόοδο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων» στο νότιο μέτωπο, δήλωσε σήμερα ο Τζον Κίρμπι εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη κριτική που άσκησαν, μέσω του αμερικανικού Τύπου, ανώνυμοι αξιωματούχοι και απόστρατοι των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, για την ουκρανική αντεπίθεση, ο Τζον Κίρμπι είπε στους δημοσιογράφους: «το να επικρίνεις έναν εταίρο, έναν φίλο που προσπαθεί να επιτύχει πρόοδο μέσα σε αιματηρές, τρομερές, βίαιες συνθήκες, πραγματικά δεν είναι χρήσιμο».

«Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι (οι ουκρανικές δυνάμεις) είναι προετοιμασμένες για να συνεχίσουν αυτήν την πρόοδο, ότι διαθέτουν τα εργαλεία και την τεχνική, ότι έχουν την εκπαίδευση» που χρειάζονται, πρόσθεσε ο Κίρμπι.

Η Ρωσία είναι «ανίκητη» λέει ο πρόεδρος Πούτιν

Σε μία ακόμη απόπειρα να καπηλευθεί την εποποιία του Κόκκινου Στρατού, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας σε μαθητές επικαλέστηκε την νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να πει ότι η Ρωσία «είναι ανίκητη».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Ria Novosti»)

 Οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Ουκρανία πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου