Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023

Το εκρηκτικό μείγμα του Σεπτέμβρη σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών

Ακρίβεια και καύσιμα στα ύψη, ατέλειωτοι αυξημένοι φόροι, ράλι στην τιμή του ρεύματος και νέο «κύμα» πλειστηριασμών. Αυτό είναι ένα μόνο μέρος της αντιλαϊκής πραγματικότητας που περιμένει εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά τον Σεπτέμβρη, που ήδη διανύουμε τις πρώτες μέρες του. Η κυβέρνηση επιχειρεί με ...συγκρατημένες εξαγγελίες και τάζει νέα pass που αποτελούν απλά μερικά ψίχουλα κοροϊδίας τα οποία επιστρέφονται και προέρχονται από τη μεγάλη μάζα της φοροληστείας και των ματωμένων πλεονασμάτων.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Είναι ενδεικτικό ότι πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό πως ο τενεκές το λάδι έφτασε τα 130 ευρώ (!) με το μπουκάλι του λίτρου να πλησιάζει τα 10 ευρώ. Μόνο το πρώτο 6μηνο του έτους υπολογίζεται ότι τα λαϊκά νοικοκυριά πλήρωσαν μισό δισ. παραπάνω από πέρυσι για είδη σούπερ μάρκετ (6,28 δισ.), την ίδια ώρα που η κατανάλωση μειώθηκε (κατά 2,5%), με τον λαό να κόβει ακόμα και από βασικά είδη. Σε αυτήν την κατάσταση έρχονται τώρα να προστεθούν και νέες αυξήσεις, με τον ρυθμό τους να κινείται σε διψήφια νούμερα, όπως στο ελαιόλαδο, όπου υπάρχει «έκρηξη» της τιμής έως και 45%, αλλά και σε ξηρούς καρπούς (έως 39%), κατεψυγμένες ζύμες (έως 12%), αλεύρι (έως 10%), φακές και φασόλια (2,5% έως 9,5%), απορρυπαντικά πλυντηρίου πιάτων (4% - 9%), σοκολατοειδή (έως 10%), φρυγανιές (6,5%), ρεβίθια, ρύζι, καφέ (έως 4%).

ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ: Εκτός από την ακρίβεια, μόνιμος βραχνάς είναι η φοροαφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών. Μέχρι τις 31 Αυγούστου 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι που υπέβαλαν έγκαιρα τις δηλώσεις του φόρου εισοδήματος κλήθηκαν να πληρώσουν πάνω από 3,1 δισ. ευρώ σε φόρους, με τον μέσο όρο για τα χρεωστικά εκκαθαριστικά να διαμορφώνεται σε περίπου 1.450 ευρώ, ενώ τις προηγούμενες μέρες έληξε και η προθεσμία για την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου που η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δήθεν θα καταργούσαν... Η φοροληστεία συνεχίζεται έτσι ακάθεκτη, ως «εχέγγυο» για «επενδυτική βαθμίδα» και προσέλκυση των «επενδυτών», όπως έδειξαν και τα πρόσφατα στοιχεία για τον προϋπολογισμό, αφού μόνο το πρώτο 7μηνο του χρόνου ο λαός πλήρωσε πάνω από 30 δισ. ευρώ φόρους (φορολογικά έσοδα αυξημένα κατά 2,347 δισ. ευρώ ή 7,5% έναντι του στόχου), 4 δισ. σε έμμεσους φόρους, με τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα να εκτοξεύονται στα 3,5 δισ. ευρώ, τρεις φορές παραπάνω από πέρυσι και διπλάσια σε σχέση με τους στόχους!

ΡΕΥΜΑ - ΚΑΥΣΙΜΑ: Μπορεί η κυβέρνηση να παραμύθιαζε προεκλογικά τον λαό ότι η τιμή του ρεύματος σταθεροποιείται πλέον σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι λογαριασμοί είναι αυξημένοι, όπως προκύπτει και από τις τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι, με τη μέση χρέωση να διαμορφώνεται στα 13,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αυξημένη κατά 8% σε σχέση με τον Αύγουστο, όταν ήταν στα 12,8 λεπτά. Την περασμένη βδομάδα, το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε τα υποτιθέμενα μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς. Τα μέτρα αυτά στην ουσία είναι «ζεστό» χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας και δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, αφού οι καθηλωμένοι μισθοί και η ακρίβεια σε προϊόντα διατροφής εξαϋλώνουν το εισόδημά τους...

Θυμίζουμε ακόμα ότι από 1η Μάη ισχύει αυξημένο πάγιο, που έχει φτάσει στα 38 ευρώ τον χρόνο (από 4,5) για μονοφασικό ρολόι και στα 118 ευρώ (από 14 ευρώ) για τριφασικό. Επιπλέον, το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση στέλνει και τον «λογαριασμό» για τις επιδοτήσεις - κοροϊδία στο ρεύμα, με αυξημένα τέλη για τις λεγόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς, ενώ επανέρχεται και τυπικά η περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής. Μάλιστα, η κυβέρνηση, κάνοντας «προετοιμασία εδάφους», «καρφώνεται», αφού λέει ότι το διάστημα που ίσχυε η προσωρινή αναστολή της ρήτρας «οι τιμές λιανικής ήταν μέχρι και 61% υψηλότερες», επιβεβαιώνοντας ότι τα μέτρα που τότε διαφήμιζε ως «ανάσα» εξασφάλισαν την κερδοφορία των εταιρειών με λεφτά του λαού, ενώ τώρα η επιστροφή στην «κανονικότητα» σηματοδοτεί αυξημένους λογαριασμούς και κλιμάκωση της ενεργειακής φτώχειας.

Την ίδια ώρα, οι τιμές βενζίνης και πετρελαίου έχουν εκτιναχθεί, με τη μέση τιμή της βενζίνης στην επικράτεια να φτάνει και να ξεπερνά τα 2 ευρώ το λίτρο (ακόμα και εκτιμήσεις για τιμή βενζίνης στα 2,60 ευρώ τους επόμενους μήνες γράφονται στον αστικό Τύπο...), με την κυβέρνηση σταθερά να αρνείται να καταργήσει τους ειδικούς φόρους στα καύσιμα, οι οποίοι γεμίζουν τα κρατικά ταμεία, που πηγαίνουν εκ νέου στους επιχειρηματικούς ομίλους.

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ: Νέο «κύμα» πλειστηριασμών ετοιμάζεται από Σεπτέμβρη, με τουλάχιστον 11.000 από αυτούς να υπολογίζεται ότι θα γίνουν έως το τέλος του 2023. Αυτό ενώ παραμένει ανοιχτό και το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, που ανάμεσα στα άλλα θα σηματοδοτήσει πρόσθετα βάρη σε δεκάδες χιλιάδες στεγαστικά δάνεια λαϊκών νοικοκυριών, που πληρώνουν ήδη 3 με 4 παραπάνω δόσεις τον χρόνο. Ηδη, οι servicers που με τους νόμους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναλάβει να μεταβιβάσουν συνολικά περί τα 700.000 ακίνητα που ανήκουν σε «κόκκινους» δανειολήπτες σε διάφορα funds, προετοιμάζονται να εντείνουν την επίθεση στα χρεωμένα νοικοκυριά, μετά το προσωρινό «πάγωμα» του Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου