Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 02/09/1872

Πραγματοποιείται στη Χάγη το 5ο Συνέδριο της Α’ Διεθνούς (2-7/9/1872), που χαρακτηρίστηκε από τη σφοδρή σύγκρουση σοσιαλιστών (Κ. Μαρξ) και αναρχικών (Μ. Μπακούνιν) και το οποίο έληξε με νίκη των σοσιαλιστών και την αποβολή του Μπακούνιν από τη Διεθνή.

Ως συνέπεια, οι αναρχικοί ανακήρυξαν το συνέδριο άκυρο και προχώρησαν στη σύγκληση χωριστού συνεδρίου λίγες μέρες αργότερα στο Σεν Ιμιέρ. 

Α’ Διεθνής

02/09/1877

Πεθαίνει ο μπουρλοτιέρης της Επανάστασης του 1821 Κωνσταντίνος Κανάρης, κατόπιν ναύαρχος και πέντε φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

02/09/1878

Γεννιέται ο πολιτικός και διπλωμάτης Ίωνας Δραγούμης.

 Ιων Δραγούμης

02/09/1901

Γεννιέται ο σημαντικός υπερρεαλιστής ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος. 

Ανδρέας Εμπειρίκος

02/09/1918

Η Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή κηρύσσει τη Σοβιετική Δημοκρατία ενιαίο πολεμικό στρατόπεδο. Συγκροτείται Επαναστατικό Πολεμικό Συμβούλιο της Δημοκρατίας.

02/09/1920

Με τη νίκη της επανάστασης στην περιοχή ιδρύεται η Λαϊκή Σοβιετική Δημοκρατία της Μπουχάρας (που αργότερα ενσωματώθηκε κυρίως στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν).

02/09/1944

Σχηματίζεται κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Σε αυτή το ΕΑΜ και η ΠΕΕΑ εκπροσωπούνται με 6 υπουργούς (τους Α. Σβώλο – Οικονομικών, Γ. Ζέβγο – Γεωργίας, Μ. Πορφυρογένη – Εργασίας, Ν. Ασκούτση – Δημοσίων Έργων και Η. Τσιριμώκο – Εθνικής Οικονομίας) και 1 υφυπουργό (τον Α. Αγγελόπουλο – Οικονομικών).

Η είσοδος του ΕΑΜ στην κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας»

02/09/1944

Οι δυνάμεις κατοχής και οι ντόπιοι ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους δολοφονούν 149 κατοίκους του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης (Ολοκαύτωμα Χορτιάτη). 

Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη

02/09/1945

Το Βιετνάμ ανακηρύσσεται Λαοκρατική Δημοκρατία, με πρώτο Πρόεδρο τον κομμουνιστή ηγέτη Χο Τσι Μινχ. 

Η ανακήρυξη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ

02/09/1945

Υπογράφεται πάνω στο αμερικανικό θωρηκτό «Μισούρι», που ναυλοχούσε στον κόλπο του Τόκιο, η πράξη για την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας. Με την υπογραφή της πράξης αυτής ολοκληρώθηκαν οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Άπω Ανατολή και στη λεκάνη του Ειρηνικού Ωκεανού σηματοδοτώντας τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

 Η συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας

02/09/1951

…«Ο λαός ξέρει του Κουκουέδες και τους έχει εμπιστοσύνη»

Ραδιοφωνική ομιλία του Νίκου Ζαχαριάδη, που μεταδόθηκε, από το ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ελλάδα» που εξέπεμπε από το Βουκουρέστι. 

Ραδιοφωνική ομιλία του Νίκου Ζαχαριάδη

02/09/1969

Πεθαίνει ο Χο Τσι Μινχ (ψευδώνυμο του Νγκουέν Τατ Τχαν). Επιφανής προσωπικότητα του Βιετναμέζικου και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Φοίτησε στο Κομμουνιστικό Πανεπιστήμιο των Εργαζομένων της Ανατολής της ΕΣΣΔ (όπου είχε φοιτήσει, μεταξύ άλλων και ο Νίκος Ζαχαριάδης), υπήρξε αντιπρόσωπος στο 5ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς το 1924, ενώ διετέλεσε για χρόνια Α’ Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ.

Ο Χο Τσι Μινχ ηγήθηκε του κινήματος κατά της Γαλλικής αποικιοκρατίας και της Ιαπωνικής κατοχής. Μετά τη νίκη της επανάστασης, τον Αύγουστο του 1945, εκλέχτηκε πρωθυπουργός και στη συνέχεια πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ. Υπό την καθοδήγησή του, ο λαός του Βιετνάμ διεξήγαγε το σκληρό αγώνα κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ και κατήγαγε περιφανή νίκη. 

Χο Τσι Μινχ

02/09/1973

Πεθαίνει ο Βρετανός συγγραφέας Τζον Ρ. Ρ. Τόλκιν.

02/09/1984

Πέθανε  ο ηθοποιός Μάνος Κατράκης.

ΜάνοςΚατράκης

02/09/2004

Πέθανε η ηθοποιός Ελένη Ζαφειρίου.

 03/09/2021

Πεθαίνει ο  μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

 Ένα ταξίδι στους καημούς και τους αγώνες του λαού μέσα από τα έργα του

 «Και σμίγει τους τρανούς αϊτούς και τους χρυσούς αγγέλους... »*

2 σχόλια:

  1. 2/9/1913
    Γεννιέται στο Γκλένμπακ της Σκωτίας, σε μια οικογένεια ανθρακωρύχων ο Σκωτσέζος προπονητής και ποδοσφαιριστής Γουίλιαμ «Μπιλ» Σάνκλι (William Shankly). Το όνομά του είναι συνυφασμένο με την ιστορία της Λίβερπουλ που την ανέλαβε από την δεύτερη κατηγορία και την μετέτρεψε σε μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης.
    Έξω απ’ το Άνφιλντ στήθηκε το άγαλμά του με την επιγραφή: "he made people happy".
    Ο λόγος που τον λάτρευαν όμως δεν ήταν απλώς τα αγωνιστικά του κατορθώματα ή ότι έθεσε τις βάσεις του κόκκινου μύθου. Ο Σάνκλι ήταν δικός τους, ένας από αυτούς, που μιλούσε στους οπαδούς πριν από κάθε αγώνα, τους θεωρούσε τη φωνή – σήμα κατατεθέν της πόλης, (αυτούς κι όχι τους Μπιτλς) κι έλεγε στους παίκτες του πως πρέπει να νιώθουν προνομιούχοι που παίζουν γι’ αυτό το κοινό, ενώ δε θεωρούσε πίεση τον πρωταθλητισμό:
    "Πίεση είναι το να δουλεύεις σε ορυχείο. Πίεση είναι το να μην έχεις καθόλου δουλειά. Πίεση είναι το να προσπαθείς να αποφύγεις τον υποβιβασμό λαμβάνοντας ως αμοιβή 50 σελίνια τη βδομάδα. Πίεση δεν είναι το Κύπελλο Πρωταθλητριών, το Πρωτάθλημα ή ο τελικός του Κυπέλλου. Αυτά είναι η ανταμοιβή, η επιβράβευση."
    "Ο σοσιαλισμός στον οποίο πιστεύω δεν είναι στην πραγματικότητα πολιτική. Είναι τρόπος ζωής. Είναι ανθρωπιά. Πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος για να ζεις και να είσαι πραγματικά επιτυχημένος είναι με την συλλογική προσπάθεια, όλοι να εργάζονται ο ένας για τον άλλον, όλοι να βοηθούν ο ένας τον άλλον και όλοι να έχουν ένα μερίδιο από την ανταμοιβή στο τέλος της ημέρας. Αυτό μπορεί να απαιτεί πολλά, αλλά είναι ο τρόπος που βλέπω τη ζωή και ο τρόπος που βλέπω το ποδόσφαιρο "
    Παράλληλα, ζητούσε απ’ τους παίχτες του στο πούλμαν της αποστολής να διαβάζουν βιβλία αντί να παίζουν χαρτιά, ενώ επισκεπτόταν μαζί τους ορφανοτροφεία και νοσοκομεία για να συνειδητοποιήσουν πόσο τυχεροί είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ελένη Ζαφειρίου ήταν τόσο αληθινή στις κινηματογραφικές μάνες και παραμάνες που έπλασε, που «σημαδεύτηκε» ως η «μάνα» του ελληνικού κινηματογράφου.

    Η τελευταία θεατρική της εμφάνιση, δίπλα στον Θύμιο Καρακατσάνη, έγινε το 1992, στο έργο του Γιώργου Αρμένη «Βασικά με λεν Θανάση».
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/09/blog-post_876.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου