Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023

Πρυτάνεις managers σε επενδυτικά μεγαθήρια...


Καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει την πόρτα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, επικαλούμενη άρθρο του Συντάγματος για τις διακρατικές συμφωνίες, οι πρώτοι «ενδιαφερόμενοι» συνωστίζονται ήδη για να διεκδικήσουν μερτικό στην αγορά.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, «ένα ιδιωτικό κεφάλαιο με μεγάλη παρουσία στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης διεθνώς (...) ένα ισπανικό πανεπιστήμιο (...) και ένα κυπριακό ΑΕΙ μπαίνουν στο κάδρο όσων ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ιδιωτική ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

Η πρώτη περίπτωση αφορά την αμερικανική «CVC Capital Partners», που μαζί με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ενδιαφέρονται να ιδρύσουν Ιατρική Σχολή με έδρα πέριξ του Ελληνικού. Ενα ακόμα fund, που διαχειρίζεται πολλά μη κρατικά - ιδιωτικά πανεπιστήμια σε διάφορες χώρες του κόσμου, ενδιαφέρεται για σχολές Ιατρικής, Νομικής και Πληροφορικής, αναζητώντας ήδη χώρο για να στεγάσει την επένδυση.

Με άλλα λόγια, οι ...πρυτάνεις αυτών των ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι managers σε διεθνή επενδυτικά μεγαθήρια, που διαχειρίζονται δισ. ευρώ και αναζητούν κερδοφόρες επενδύσεις για τα κέρδη των μετόχων τους.

Από εκεί ξεκινάει και εκεί τελειώνει το «ενδιαφέρον» της κυβέρνησης για το άρθρο 16 και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια: Να αφαιρέσει και τα τελευταία προσχώματα για τα κεφάλαια που αναζητούν κερδοφόρα διέξοδο στο έδαφος της Παιδείας - εμπόρευμα. Εκεί συναντιέται άλλωστε και με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου