Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Αντίπαλο δέος

«Καλάθι μεταρρυθμίσεων» θα κουβαλάει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, σύμφωνα με την κυβέρνηση, που παράλληλα αφήνει να διαρρεύσει ότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και το γενικότερο «οικονομικό κλίμα» στην ΕΕ δεν αφήνουν περιθώρια ούτε για τα εφάπαξ ψίχουλα που ανακοινώνονται «κατά παράδοση» τέτοια εποχή, σαν φερετζές στις αντιλαϊκές εξαγγελίες.

Το «νέο» κυβερνητικό αφήγημα είναι ότι η κατάκτηση της «επενδυτικής βαθμίδας», σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, θα φέρει ανάπτυξη και «αύξηση του παραγόμενου πλούτου», από τον οποίο έχει τάχα να περιμένει «μέρισμα» ο λαός. Πρόκειται για κοροϊδία στο τετράγωνο σε βάρος εργαζομένων και άλλων βιοπαλαιστών, που στενάζουν από την ακρίβεια και την επίθεση στο εισόδημά τους από όλες τις πλευρές.

Το τι θα περιέχει το «καλάθι» του πρωθυπουργού το ξέρει καλά ο λαός. Πρώτα απ' όλα το «εμβληματικό» έκτρωμα Γεωργιάδη, που επιβεβαιώνει με τον πιο εξόφθαλμο τρόπο ότι καπιταλιστική ανάπτυξη σημαίνει ένταση της εκμετάλλευσης, κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματα και στις ανάγκες των εργαζομένων.

Ετσι «θα αυξάνεται ο πλούτος», που λέει ο πρωθυπουργός... Οχι όμως για τους εργαζόμενους και τον λαό, που θα τσακίζονται στα 13ωρα και βάλε για ένα μεροκάματο της πείνας, αλλά για το κεφάλαιο, που σπάει το ένα ρεκόρ κερδοφορίας μετά το άλλο.

Δίπλα σ' αυτά, τα νομοσχέδια των επόμενων εβδομάδων και μηνών, όπως αυτό για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, ανοίγουν νέες «πληγές» στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα και, αντίστροφα, νέα πεδία κερδοφορίας για τους ομίλους.

Κι όμως... Η κυβέρνηση με θράσος κουνάει το δάχτυλο στον λαό να μη φωνάζει για αυξήσεις στους μισθούς και μειώσεις φόρων, αλλά να βάλει πρόθυμα πλάτη στις μεταρρυθμίσεις, για να περάσει η οικονομία τον «κάβο» της ύφεσης που αρχίζει να σκεπάζει την Ευρώπη.

Προκλητικά μάλιστα εξαγγέλλει το «τέλος των φορομειώσεων» τις οποίες η ίδια υποσχόταν προεκλογικά, την ώρα που η «υπεραπόδοση» των φόρων έχει βουτήξει από τις τσέπες του λαού πάνω από 30 δισ. ευρώ μόνο το πρώτο 7μηνο του έτους, και ενώ στη Βουλή συζητιέται το νέο νομοσχέδιο φοροαφαίμαξης επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων!

Να λοιπόν ένα ακόμα «προαπαιτούμενο» της καπιταλιστικής ανάπτυξης: Η επαναφορά των σφιχτών δημοσιονομικών κανόνων και του Συμφώνου Σταθερότητας, με ακόμα πιο στενό κορσέ για τις λαϊκές ανάγκες, που ούτως ή άλλως στενάζουν από την κρατική υποχρηματοδότηση.

Και την ίδια ώρα να πληρώνει ο λαός τον λογαριασμό από τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων, που εφαρμόστηκε την περίοδο της κρίσης και της πανδημίας για να στηριχτούν οι όμιλοι! Με άλλα λόγια, «μονά» χαμένος ο λαός, «ζυγά» κερδισμένο το κεφάλαιο!

Αυτό μαρτυρά και η απόσυρση ακόμα κι αυτών των ελάχιστων που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα, των «καλαθιών» της κοροϊδίας, που η κυβέρνηση «άρμεγε» βέβαια στο πολλαπλάσιο από την άλλη τσέπη του λαού, όπως φανερώνουν τα ματωμένα πλεονάσματα και η αύξηση χαρατσιών και έμμεσων φόρων για να καλυφθούν τα voucher και τα pass.

Αυτόν τον φαύλο κύκλο μόνο ο λαός μπορεί να τον σπάσει, με την πάλη του. Απέναντι στις κυβερνητικές εξαγγελίες και στις πλάτες που βάζουν τα άλλα κόμματα για να «τρέξει» ο αντιλαϊκός σχεδιασμός, εργαζόμενοι, βιοπαλαιστές ΕΒΕ και αγρότες, νέοι και νέες, ετοιμάζονται το Σάββατο να δώσουν μαχητική απάντηση, με το μεγάλο συλλαλητήριο των συνδικάτων στη ΔΕΘ.

Απέναντι στην προσπάθεια να σημάνει σιωπητήριο σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, στην ηττοπάθεια και τη λογική «δεν γίνεται τίποτα», απέναντι σε όσους προσπαθούν να παρουσιάσουν την πολιτική αυτή σαν μονόδρομο, απέναντι στην αντιλαϊκή ομοφωνία των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που εκφράζεται και με συμπράξεις υποψηφίων τους σε δήμους και Περιφέρειες μπροστά στις τοπικές εκλογές, πραγματικό αντίπαλο δέος είναι μόνο ένα:

Η ενίσχυση της οργανωμένης εργατικής - λαϊκής πάλης, στον δρόμο της αντεπίθεσης που προβάλλει το ΚΚΕ, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου