Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Εντείνεται η γεωπολιτική αντιπαράθεση σε Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα


 Νέα ρωσικά χτυπήματα σε ουκρανικά λιμάνια στον Δούναβη - Καθημερινές οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος

 Μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις διεξάγουν τα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα που συγκρούονται στην Ουκρανία, καθώς ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός και οι «πρόβες» γενικευμένης πολεμικής αντιπαράθεσης εντείνονται ευρύτερα στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Ναυτικά γυμνάσια που θα ξεκινήσουν στη Βαλτική Θάλασσα στις 9 Σεπτέμβρη, με τη συμμετοχή περίπου 30 πλοίων και άνω των 3.000 μελών στρατιωτικών δυνάμεων δυτικών χωρών, θα επικεντρωθούν για πρώτη φορά συγκεκριμένα σε τρόπους απώθησης μιας ρωσικής επίθεσης στην περιοχή, δήλωσε ο αρχηγός του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού. «Η αξιόπιστη αποτροπή πρέπει να περιλαμβάνει την ικανότητα επίθεσης», είπε.

Μετά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και την επικείμενη ένταξη της Σουηδίας, ολόκληρη η ακτογραμμή της Βαλτικής Θάλασσας - εκτός από τις μικρής έκτασης ακτές της Ρωσίας στην περιοχή της Αγ. Πετρούπολης και του αποκλεισμένου θύλακα του Καλίνινγκραντ - θα ανήκει σε μέλη του ΝΑΤΟ.

Τα γυμνάσια θα διαρκέσουν δύο βδομάδες στις ακτές της Λετονίας και της Εσθονίας και θα συμμετάσχουν στρατιωτικές δυνάμεις από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ στη Βαλτική, τη Σουηδία, καθώς και από ΗΠΑ, Καναδά, Ολλανδία, Βέλγιο και Γαλλία. Τα γυμνάσια θα περιλαμβάνουν αμφίβιες επιχειρήσεις, πλήγματα από τη θάλασσα στη στεριά και τη διασφάλιση των θαλάσσιων διαδρομών μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

«Η Φινλανδία και τα κράτη της Βαλτικής εξαρτώνται σχεδόν κατά 100% από τις θαλάσσιες οδούς εφοδιασμού μέσω της Βαλτικής Θάλασσας», σημείωσε ο Γερμανός αντιναύαρχος.

«Αν αποκλειστεί ο Διάδρομος Σουβάλκι - και αυτό μπορεί να γίνει εύκολα, καθώς υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι και μια σιδηροδρομική γραμμή - τότε θα μείνουμε μόνο με τις θαλάσσιες διαδρομές και από εκεί θα πρέπει να περάσουμε», πρόσθεσε.

Ο Διάδρομος Σουβάλκι, ένας στενός χερσαίος διάδρομος περίπου 65 χλμ., είναι η μόνη χερσαία σύνδεση των κρατών της Βαλτικής με την Πολωνία και τη «ΝΑΤΟική επικράτεια» στην Ευρώπη.

Τα γυμνάσια είναι τα πρώτα τέτοιας κλίμακας στα οποία θα ηγηθεί το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό, το μεγαλύτερο στη Βαλτική Θάλασσα.

Η Γερμανία στοχεύει να παραχωρήσει στο ΝΑΤΟ το νέο αρχηγείο του Πολεμικού της Ναυτικού στο Ρόστοκ για περιφερειακό αρχηγείο ναυτικών δυνάμεων, ικανό να ηγηθεί ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων στη Βαλτική Θάλασσα σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης.

Την ίδια ώρα, στη Λευκορωσία ξεκίνησε η στρατιωτική άσκηση «Battle Brotherhood-2023» με τη συμμετοχή του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), του «αμυντικού» συμφώνου υπό την ηγεσία της Ρωσίας.

Θα διεξαχθούν κοινές και ειδικές ασκήσεις στις οποίες συμμετέχουν 2.500 στρατιωτικοί και πάνω από 500 στρατιωτικά και ειδικά οχήματα.

Οι ΗΠΑ θα στείλουν στο Κίεβο πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου

Η αμερικανική κυβέρνηση θα στείλει στην Ουκρανία διατρητικά πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς».

Οι οβίδες, που προορίζονται κυρίως για την καταστροφή ρωσικών αρμάτων μάχης και άλλων τεθωρακισμένων, θα ενταχθούν σε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Ουάσιγκτον στο Κίεβο που αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στην ερχόμενη βδομάδα.

Μπορούν να εκτοξεύονται από σύγχρονα αμερικανικά άρματα μάχης «Abrams», δεκάδες από τα οποία - κατά πηγή ενημερωμένη σχετικά - θα παραδοθούν στον ουκρανικό στρατό εντός εβδομάδων.

Η Βρετανία ήδη έστειλε τέτοια βλήματα στην Ουκρανία πριν από μερικούς μήνες.

Η χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου, καταγγέλλει η Διεθνής Συμμαχία για την Απαγόρευση των Οπλων Ουρανίου, έχει τεράστιους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, καθώς η εισπνοή ή η κατάποση σκόνης απεμπλουτισμένου ουρανίου μπορεί να προκαλέσει καρκίνους και πολύ σοβαρά αναπαραγωγικά προβλήματα για πολλά χρόνια.

Ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποίησε μαζικά τέτοια πυρομαχικά το 1990 και το 2003, στους δύο πολέμους του Κόλπου, όπως και το 1999, όταν το NATO βομβάρδισε την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Νέες ρωσικές επιθέσεις σε λιμάνια του Δούναβη και της Μαύρης Θάλασσας

Νέες ρωσικές επιθέσεις σημειώθηκαν χτες και το Σαββατοκύριακο σε ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα και τον Δούναβη, οι οποίες ξεκίνησαν μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.

Τα ουκρανικά λιμάνια Ισμαήλ και Ρένι στον Δούναβη που μπαίνουν στο στόχαστρο των ρωσικών επιθέσεων βρίσκονται ακριβώς στα σύνορα με τη Ρουμανία, χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα, μάλιστα, οι επιθέσεις κλιμακώνονται ενώ η Ουκρανία χρησιμοποιεί τον λεγόμενο «εναλλακτικό διάδρομο» για τον απεγκλωβισμό εμπορικών πλοίων που έχουν αποκλειστεί σε ουκρανικά λιμάνια. Ο εν λόγω διάδρομος διατρέχει τα δυτικά της Μαύρης Θάλασσας, τις ακτές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο να χτυπηθούν πλοία από ρωσικές δυνάμεις και να κλιμακωθεί περαιτέρω η ιμπεριαλιστική σύγκρουση.

Πιο συγκεκριμένα, επίθεση με ρωσικά drones πραγματοποιήθηκε χτες στην πόλη - λιμάνι Ισμαήλ στον Δούναβη, με τις ουκρανικές δυνάμεις να ανακοινώνουν ότι κατέρριψαν 17 από αυτά, ωστόσο «αποθήκες, κτίρια παραγωγής, αγροτικά μηχανήματα και βιομηχανικός εξοπλισμός υπέστησαν ζημιές» από την πτώση συντριμμιών.

Αλλά και τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή ρωσικά drones έπληξαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις στον Δούναβη, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του εισαγγελέα της Ουκρανίας. Ο ρωσικός στρατός ανέφερε από την πλευρά του ότι εξαπέλυσε επίθεση με drones στο λιμάνι της πόλης Ρένι.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ουκρανίας ανέφερε χτες ότι ρωσικά drones έπεσαν και εξερράγησαν στο έδαφος της Ρουμανίας τα ξημερώματα, κατά τη διάρκεια επίθεσης κατά ουκρανικών λιμενικών υποδομών στον Δούναβη. Ο Ουκρανός αξιωματούχος κάλεσε τους δυτικούς «εταίρους» να επιταχύνουν την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας και μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρουμανίας, πάντως, διέψευσε την είδηση, αρνούμενο ότι τα drones εξερράγησαν σε ρουμανικό έδαφος.

Στο μεταξύ, χτες, οι ουκρανικές αρχές έλαβαν νέα απειλή για βόμβες σε όλα τα σχολεία του Κιέβου, ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση της ουκρανικής πρωτεύουσας. Η προηγούμενη ειδοποίηση, η οποία τελικά αποδείχθηκε ψευδής, ήταν την 1η Σεπτέμβρη, μέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Συνεχείς ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος

Παράλληλα συνεχίζονται οι καθημερινές πλέον ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.

Χτες η Μόσχα έκανε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας οι Ενοπλες Δυνάμεις της κατέστρεψαν στη Μαύρη Θάλασσα 4 ταχύπλοα αμερικανικής κατασκευής στα οποία επέβαιναν ομάδες καταδρομέων της Ουκρανίας.

Νωρίτερα, η ίδια πηγή ανέφερε πως καταρρίφθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες ουκρανικά drones στον εναέριο χώρο της Χερσονήσου της Κριμαίας και της δυτικής ρωσικής περιφέρειας Κουρσκ, που γειτονεύει με την Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε στη Μαύρη Θάλασσα τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο 3 ουκρανικά ναυτικά drones που έπλεαν για να πλήξουν τη γέφυρα Κερτς της Κριμαίας.

Στη μεθόριο ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ πραγματοποιήθηκαν πολλές ουκρανικές επιθέσεις με drones και οβιδοβόλα και πάνω από 30 κτίρια υπέστησαν ζημιές.

Στρατιωτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι όλες αυτές οι επιθέσεις με drones αναγκάζουν το ρωσικό υπουργείο Αμυνας να κατανείμει τα αμυντικά του μέσα βαθύτερα στη Ρωσία, ακόμη και μετακινώντας τα από τις γραμμές του μετώπου.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γι' αυτά τα περιορισμένου αριθμού μέσα, όπως τα "Pantsir", τα οποία είναι καλά και ισχυρά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα στην πρώτη γραμμή, αλλά τώρα πρέπει να φέρουν κάποια από αυτά στο ρωσικό έδαφος. Ετσι, μειώνεται ουσιαστικά η αποτελεσματικότητα όταν πολεμούν τους Ουκρανούς στο μέτωπο», επισημαίνεται.

Η Ρωσία φέρεται να στρατολογεί μετανάστες από την Κεντρική Ασία

Οπως ισχυρίζεται η βρετανική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών, η Ρωσία στρατολογεί μετανάστες από χώρες της Κεντρικής Ασίας και υπηκόους γειτονικών χωρών για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

«Υπάρχουν τουλάχιστον 6 εκατ. μετανάστες από την Κεντρική Ασία στη Ρωσία, τους οποίους το Κρεμλίνο πιθανόν θεωρεί δυνητικούς στρατεύσιμους», υποστήριξε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.

Η Μόσχα θέλει να αποφύγει κάθε νέα επιστράτευση ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2025, σημειώνεται επίσης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ρωσία τοποθέτησε σε γειτονικές χώρες, όπως η Αρμενία και το Καζακστάν, διαφημίσεις για να δελεάσει άντρες να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό, προσφέροντας αρχική εφάπαξ πληρωμή 495.000 ρούβλια (σχεδόν 4.800 ευρώ) και μισθό 190.000 ρούβλια, πολύ υψηλότερο από τις μέσες αμοιβές των εργαζομένων στα δύο κράτη.

Μετανάστες από την Κεντρική Ασία φέρεται να στρατολογούνται από τον Μάη του 2023 με υποσχέσεις για υψηλούς μισθούς και απόκτηση της ρωσικής υπηκοότητας με ταχείες διαδικασίες. Ορισμένοι στρατολογήθηκαν εξαναγκαστικά, ανάμεσά τους Ουζμπέκοι οικοδόμοι που δούλευαν στη Μαριούπολη, υποστηρίζει το βρετανικό υπουργείο.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, ανέφερε ότι περίπου 280.000 πολίτες έχουν εγγραφεί φέτος για επαγγελματική θητεία στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Επισκεπτόμενος τη ρωσική Απω Ανατολή, είπε ότι συναντήθηκε με ντόπιους αξιωματούχους προκειμένου να συνεργαστούν στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Την προηγούμενη χρονιά, η Ρωσία ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την αύξηση του αριθμού του μάχιμου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεών της κατά 30%, στα 1,5 εκατ. μέλη.

Παραιτήθηκε ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ολ. Ρέζνικοφ, μετά από μήνες σχετικής φημολογίας και αναφορών για «σκάνδαλα» διαφθοράς και κακοδιαχείρισης, υπερτιμολογημένα πακέτα τροφοδοσίας του στρατού κ.ά., εν μέσω του πακτωλού δεκάδων δισ. δολαρίων στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης του Κιέβου από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Στο ίδιο πλαίσιο είχε προηγηθεί πριν από λίγους μήνες η αντικατάσταση και του υφυπουργού Αμυνας.

Την Κυριακή, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ανέφερε ότι θα ζητήσει στη θέση του υπουργού Αμυνας να τοποθετηθεί ο Ράστερ Ουμέροφ, ο οποίος είναι επικεφαλής του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων της Ουκρανίας. Είναι Τάταρος από την Κριμαία και έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε ευαίσθητες διαπραγματεύσεις εν καιρώ πολέμου, για παράδειγμα για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή σιτηρών.

Στην επιστολή παραίτησής του, ο Ρέζνικοφ έκανε μια επισκόπηση των 22 μηνών που ήταν στη θέση αυτή, επαινώντας τη σθεναρή πολεμική αντίσταση της Ουκρανίας και αναφέροντας ότι «πάνω από το 50% των προσωρινά κατεχόμενων εδαφών έχουν ήδη απελευθερωθεί».

«Αποφάσισα να αντικαταστήσω τον υπουργό Αμυνας της Ουκρανίας. Ο Ολέξιι Ρέζνικοφ πέρασε περισσότερες από 550 ημέρες σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας. Πιστεύω ότι το υπουργείο χρειάζεται νέες προσεγγίσεις και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης τόσο με τον στρατό όσο και με την κοινωνία γενικότερα», είπε ο Ζελένσκι.

Λίγες βδομάδες πριν, ο Ζελένσκι είχε ανακοινώσει ότι θα απομακρυνθούν και όλοι οι επικεφαλής των περιφερειακών στρατολογικών γραφείων, μετά τις καταγγελίες για δίκτυα που παρείχαν πλαστά πιστοποιητικά για την αποφυγή επιστράτευσης έναντι χιλιάδων δολαρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου