Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Όλα είναι στο χέρι του λαού, στους αγώνες για τις ανάγκες μας, στο δυνάμωμα της λαϊκής αντίστασης και αντιπολίτευσης

Οι μέρες που μένουν μέχρι τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι μέρες μάχης και αγώνα, καθημερινής συζήτησης σε κάθε γειτονιά, χωριό, σπίτι, χώρο δουλειάς και στέκι νεολαίας για να φτάσει παντού το κάλεσμα των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ, η ανάγκη να εκλεγούν ακόμη περισσότεροι αγωνιστές δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Το ελπιδοφόρο αυτές τις λίγες μέρες είναι οι δυνατότητες και η δυναμική που διαμορφώνουν οι χιλιάδες υποψήφιοι που συγκροτούν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, στους δήμους και την Περιφέρεια.

Είναι μια μεγάλη, μάχιμη και ικανή δύναμη υποψηφίων, γνωστών στον λαό για την αγωνιστική τους στάση, προσφορά και δράση, που ενιαία δίνουν τη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, σε μια περίοδο πυκνών εξελίξεων, υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, γενικευμένης επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα και το λαϊκό εισόδημα, όξυνσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου με μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας.

Είναι αυτή η κρίσιμη μάζα υποψηφίων που θα παλέψει αυτές τις μέρες - όπως έκανε και μέχρι τώρα - μαζί με τον λαό της περιοχής ενάντια σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ. Που θα δώσουν τη μάχη για να μην κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο - τερατούργημα για τα Εργασιακά.

Γιατί, τελικά, μόνο οι χιλιάδες υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι αυτοί που δεν δεσμεύονται απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ, των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που παρά τις δήθεν διαφορές τους στην κεντρική πολιτική σκηνή αλληλοϋποστηρίζονται σε δήμους και Περιφέρειες, δείχνοντας την αντιλαϊκή τους ταύτιση.

Γι' αυτό ο λαός της Δυτικής Ελλάδας απέναντι στην περιφερειακή αρχή Φαρμάκη της ΝΔ, που δρα το ίδιο ενιαία και εχθρικά όπως το αστικό κράτος, απέναντι στην προκλητική ταύτιση όλων των υπόλοιπων συνδυασμών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, έχει να αντιπαρατάξει ακόμη περισσότερους εκλεγμένους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που θα γίνουν η φωνή διεκδίκησης και αγώνα μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο, η δύναμη αποκάλυψης και καταγγελίας της αντιλαϊκής τους πολιτικής, ο εκφραστής της πάλης για όσα δικαιούται και του στερούν, για μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του περιβάλλοντος.

Μόνο αυτοί θα είναι η πραγματική αντιπολίτευση και αντίσταση απέναντι στην κυβέρνηση και την περιφερειακή αρχή της ΝΔ, στις παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και άλλων δήθεν ανεξάρτητων, πλήρως εξαρτημένων στην κυρίαρχη πολιτική, που είναι συνυπεύθυνοι για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της περιοχής μας.

Είναι όλοι τους με τα κέρδη των ομίλων

Οσο κι αν τσακώνονται και «βγάζουν μαχαίρια» ή διαγωνίζονται για το ποιος έχει τις καλύτερες ατάκες για να ξεγελά τον λαό, η ουσία παραμένει η ίδια: Είναι όλοι τους με τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, υλοποιούν κατά γράμμα τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Γι' αυτό υπάρχει αφωνία από όλους τους για το γεγονός ότι σε ολόκληρο ετήσιο σχέδιο δράσης της Περιφέρειας για το 2023 δεν υπάρχει ούτε ευρώ για νέα σχολικά συγκροτήματα, ούτε ευρώ για μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπυρικής προστασίας ή ψίχουλα για έργα αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές που βαφτίζονται αντιπλημμυρικά έργα.

Την ίδια ώρα, δεν λέει κανείς τους κουβέντα για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών για τους οποίους φέτος θα είναι μια από τις χειρότερες χρονιές λόγω της ακαρπίας της ελιάς. Αφωνία από όλους τους υποψηφίους των αστικών κομμάτων για τους παραγωγούς μαύρης κορινθιακής σταφίδας, επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων σταφυλιών, των οποίων η παραγωγή αποδεκατίστηκε λόγω των εκτεταμένων καταστροφών από χαλάζι, βροχές, ασθένειες και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Δεν λέει κανείς κουβέντα για το γεγονός ότι ο στόλος και ο εξοπλισμός της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι σχεδόν ανύπαρκτος με βάση τις ανάγκες της περιοχής και ούτε πρόκειται να αναβαθμιστεί για να καλύψει τις ανάγκες που είναι συνεχείς. Κάθε χρόνο νοικιάζει μηχανήματα και εξοπλισμό από ιδιώτες ξοδεύοντας εκατομμύρια. Μόνο για την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, μοιράζει στους ιδιώτες για μίσθωση μηχανημάτων 1,9 εκατομμύρια ευρώ, συν 2,95 εκατ. ευρώ απευθείας ως Περιφέρεια.

Δεν έχουν καμία ουσιαστική διαφορά

Την ίδια στιγμή, όμως, στηρίζουν στην πράξη τη λεγόμενη «απελευθέρωση» της Ενέργειας, συνολικά έναν ενεργειακό σχεδιασμό που έχει εκτινάξει την ενεργειακή φτώχεια σε όλη την ευρύτερη περιοχή και έχει πολλαπλές επιπτώσεις στο περιβάλλον μέσω της άναρχης επέκτασης φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων.

Τέτοιο παράδειγμα είναι και η αξιοποίηση του κτήματος Polder στην περιοχή του Μεσολογγίου, μια έκταση 1.300 στρεμμάτων που ανήκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (για 39 χρόνια), προκειμένου να δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα που θα αμβλύνει τάχα την ενεργειακή φτώχεια του λαού και των χιλιάδων αγροτικών οικογενειών.

Πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση καταστροφής γόνιμης αγροτικής γης, που έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες υπόλοιπες αντίστοιχες καταστροφές σε όλη τη χώρα με τη μετατροπή τους σε γιγάντια φωτοβολταϊκά πάρκα.

Δίνουν 19,5 εκατ. ευρώ «ζεστό» χρήμα στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, εκ των οποίων τα 5 εκατ. ευρώ είναι η πίστωση για το 2023. Προχωρούν σε αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του λιμανιού στο Κατάκολο, δίνοντας 25 εκατ. ευρώ. Οχι βέβαια για να δένουν τα καΐκια τους οι φτωχοδιάβολοι ψαράδες, αλλά για να δένουν κρουαζιερόπλοια και μεγάλα γιοτ. Δίνουν σχεδόν 15 εκατ. ευρώ ενισχύσεις σε βιομηχανικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Στηρίζουν την εμπλοκή της χώρας μας στο ιμπεριαλιστικό μακελειό, τη μετατροπή της περιοχής μας σε απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο με αναβάθμιση των βάσεων σε Αραξο, Ανδραβίδα και Ακτιο. Δεν λένε κουβέντα για το ενδεχόμενο μεταφοράς και αποθήκευσης πυρηνικών στη βάση του Αραξου.

Σε όλα αυτά τα μεγάλα ζητήματα συμφωνούν όλοι, το γράφουν στα προγράμματά τους, και οι εκλεκτοί της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και οι δήθεν ανεξάρτητοι που εμφανίζονται από εδώ και από εκεί.

Αρα, ο λαός μας δεν πρέπει να ψάχνει πραγματικές διαφορές ανάμεσα στους επίσημους και ανεπίσημους ή δήθεν ανεξάρτητους εκλεκτούς των αστικών κομμάτων.

Αλλωστε, την πλήρη ταύτισή τους την αποδεικνύουν και στον δήμο της Πάτρας, που πίνοντας όλοι μαζί (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ) ουζάκια, σχεδιάζουν την κοινή τους στράτευση για τον 2ο γύρο των εκλογών (είχαν γίνει και viral τότε...), ενάντια στη δημοτική αρχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Τι διαφορές μπορεί να έχουν αυτοί, όταν στηρίζουν από κοινού (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ) τον Αϊβαλή, κάνουν παντρολογήματα όπως ο Σβόλης (ΝΔ) με τον γνωστό σε όλους για το σκοτεινό και αντιδραστικό παρελθόν Χρυσανθακόπουλο (ή «φρουτάκια» όπως τον λέει ο λαός μας...) αλλά και ο Αϊβαλής με τον επίσης «αντάρτη» του ΠΑΣΟΚ (Τζανάκο);

Δεν έχουν καμία ουσιαστική διαφορά. Γι' αυτό και με τόση ευκολία, διάφορα στελέχη μεταπηδούν από παράταξη σε παράταξη, όπως το γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος (Μπακαλάρος) στην παράταξη της ΝΔ (Σβόλης).

Την πραγματική διαφορά μπορεί και πρέπει να την κάνει ο λαός!

Ας σκεφτεί ο καθένας μας: Εχασε ο πατραϊκός λαός από τη δημοτική αρχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με δήμαρχο τον Κώστα Πελετίδη; Βεβαίως όχι.

Το έδειξε άλλωστε η ίδια η ζωή. Αφού οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που διοικούν εδώ και 9 χρόνια τον δήμο της Πάτρας παρότι πλειοψηφία σε έναν εχθρικό μηχανισμό όπως οι δήμοι, τα κατάφεραν γιατί έδρασαν και δούλεψαν ως λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια, απέναντι στο αστικό κράτος.

Τα κατάφεραν γιατί δεν έγιναν ποτέ το καλό παιδί του συστήματος και της εκάστοτε κυβέρνησης, γιατί δεν νέρωσαν το κρασί τους. Αντίθετα, τάχθηκαν με τα συμφέροντα των πολλών, με τις πραγματικές ανάγκες και διεκδικήσεις των εργαζομένων, των ανέργων και της νεολαίας, δίνοντας ανάσες αισιοδοξίας και ανακούφισης.

Γιατί η δημοτική αρχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Πάτρα προχώρησε στη μεγαλύτερη μείωση ανταποδοτικών τελών από κάθε άλλο δήμο της χώρας, με ταυτόχρονη αύξηση των τελών στο ανώτερο σημείο για επιχειρήσεις μεγάλης κερδοφορίας, ενώ απάλλαξε από τέλη 12 κατηγορίες πολιτών.

Ταυτόχρονα, έθεσε προτεραιότητα τις ανάγκες των πολλών και των παιδιών μας, τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Ο πατραϊκός λαός απέκτησε ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικές και αθλητικές δομές και δράσεις, απέκτησε δομές, όπως το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης και οι παιδικές κατασκηνώσεις που χιλιάδες παιδιά όλα αυτά τα χρόνια απολαμβάνουν δωρεάν. Προχώρησαν μια σειρά από αναπλάσεις στις γειτονιές, σκουπιδότοποι μεταμορφώθηκαν σε χώρους αναψυχής, όπως το Νότιο Πάρκο και ο Κόκκινος Μύλος.

Η Πάτρα έχει το ποιοτικότερο νερό με το φτηνότερο τιμολόγιο σε σχέση με άλλες μεγάλες πόλεις, ενώ οι προτεραιότητες που μπήκαν από τη δημοτική αρχή για την ύδρευση, την αποχέτευση, την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού, την ενίσχυση του στόλου της καθαριότητας είναι αυτές που έκαναν τη διαφορά.

Ολα τα παραπάνω είναι μερικά παραδείγματα που απαντούν στο τι μπορεί να γίνει. Οτι φτάνει πια με το «πάμε κι όπου βγει» και ότι «μπορούμε να πάμε κι αλλιώς» κάνοντας στην άκρη τη μοιρολατρία και τη λογική τού «τίποτα δεν γίνεται».

Γι' αυτό λέμε, όλα είναι στο χέρι των εργαζομένων και του λαού. Στο δυνάμωμα των αγώνων σε σύγκρουση με το αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων και των Περιφερειών, σε σύγκρουση με την αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ και το αστικό κράτος που όλοι τους υπηρετούν. Στον αποφασιστικό αγώνα από το οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα, τους αγρότες με τους συλλόγους τους, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμποροβιοτέχνες, τη νεολαία, τις γυναίκες.

Αρα, τι έχει να χάσει ο λαός της περιοχής, αν την επόμενη μέρα των εκλογών έχει περισσότερους αγωνιστές δημάρχους και εκλεγμένους μέσα στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια; Τι έχει να χάσει αν με την ψήφο του φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε όλους τους δήμους και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που στηρίζει το ΚΚΕ, αν επανεκλέξει από την πρώτη Κυριακή ξανά για δήμαρχο τον Κώστα Πελετίδη; Απολύτως τίποτα! Μόνο κερδισμένος θα είναι!

* Ο Σωτήρης Παρίσης είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου