Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Σε θέσεις μάχης οι νοσοκομειακοί γιατροί για την προστασία των πληγέντων


Υγειονομικό κλιμάκιο συγκροτούν στα Τρίκαλα, διεκδικήσεις από την ΟΕΝΓΕ

«Μόνο ο λαός σώζει τον λαό!». Το σύνθημα, που έχει συνοδεύσει μια σειρά από μάχες των εργαζομένων και του λαού, παίρνει ξανά σάρκα και οστά στην προσπάθεια να στηριχθούν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, οι οποίοι είδαν τα σπίτια τους να βουλιάζουν στις λάσπες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Τρικάλων (ΕΙΝΚΥΤ) και η ΟΕΝΓΕ, και μπροστά στην επιλεκτική ανικανότητα των κρατικών υπηρεσιών, άσκησαν πίεση και κατάφεραν τη δημιουργία υγειονομικού κλιμακίου που παρεμβαίνει άμεσα στις πληγείσες περιοχές με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΕΙΝΚΥΤ Βάιο Τάσιο.

Ηδη από την Παρασκευή και το Σάββατο οι αποστολές αλληλεγγύης των εργατικών σωματείων των Τρικάλων σε Μεγάλα Καλύβια και Φαρκαδόνα διαπίστωσαν την κατεπείγουσα ανάγκη για παρουσία εκεί ιατρικών - υγειονομικών κλιμακίων. Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου στα Μεγάλα Καλύβια υπήρχαν μόνο 3-4 εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, που αδυνατούσαν να φέρουν εις πέρας τέτοιο έργο λόγω φόρτου και ελλείψεις μέσων αλλά και ειδικευμένου προσωπικού. Στο μεταξύ υπήρχαν άνθρωποι που έχρηζαν άμεσης ιατρικής φροντίδας επιτόπου ή και μεταφοράς στο νοσοκομείο, αφού π.χ. δεν είχαν βασικά φάρμακα για διαρκείς θεραπείες που κάνουν, δεν μπορούσαν να κάνουν επίσης οξυγονοθεραπεία χρόνιοι πάσχοντες κ.λπ. Ετσι, ηλικιωμένοι και ανήμποροι μεταφέρονταν μέσω αστικού λεωφορείου και καρότσες τρακτέρ προς τα Τρίκαλα για περίθαλψη.

Οι γιατροί διεκδικούν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του λαού

«Για μία ακόμα φορά το σύνθημα "μόνο ο λαός σώζει τον λαό" παίρνει σάρκα και οστά», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ, που έχει πάρει απόφαση να ενισχύσει και οικονομικά τις πληγείσες περιοχές για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.

Παράλληλα, η ΟΕΝΓΕ ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση των κινδύνων που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία και την κάλυψη των αναγκών επείγουσας περίθαλψης.

Και προβάλλει άμεσες επείγουσες διεκδικήσεις για προσλήψεις προσωπικού σε όλες τις δομές (νοσοκομεία, ΚΥ, ΕΚΑΒ), να εξασφαλιστούν ομάδες ταχείας παρέμβασης, συγκροτημένες κυρίως από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, αλλά και κινητές μονάδες υγείας, απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των πασχόντων κ.λπ.

Επίσης, να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων και ΚΥ. Να επιδιορθωθούν άμεσα οι ζημιές που έχουν προκληθεί. Να χορηγηθεί έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες λειτουργίας τους. Να εξασφαλιστεί η επάρκεια σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

Η ΟΕΝΓΕ σημειώνει ότι το ΚΥ Παλαμά έχει ολοκληρωτικά βυθιστεί στις λάσπες, οπότε άμεσα πρέπει να προχωρήσουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατό.

Επίσης, να εφοδιαστεί με όλο το αναγκαίο υγειονομικό υλικό το γήπεδο της Καρδίτσας, στο οποίο μεταφέρονται προς το παρόν οι απεγκλωβισμένοι για εξέταση και παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής περίθαλψης. Να εξασφαλιστεί άμεσα η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση του ΚΥ Φαρκαδόνας, το οποίο είναι για 6η συνεχόμενη μέρα χωρίς νερό και ρεύμα.

Η Ομοσπονδία ζητά ακόμα την επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας αλλά και ξενοδοχείων για τη φιλοξενία των πλημμυροπαθών για όσο διάστημα απαιτηθεί.

Αμεσα και χωρίς καθυστέρηση να ενισχυθούν με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό οι υποστελεχωμένες μονάδες δημόσιας Υγείας, για να εξασφαλιστούν η αναγκαία παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραγόντων, η επιδημιολογική επιτήρηση και οι επιπτώσεις των μολυσματικών ασθενειών στην υγεία του πληθυσμού, δεδομένου ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι ιδανικές για τη μετάδοση ασθενειών όπως η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου κ.λπ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου