Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Θ. Καπέτη: «Με ισχυρό ΚΚΕ μπορούμε να φτιάξουμε το αντίπαλο δέος στην αντιλαϊκή πολιτική!»

 
«Είμαστε περήφανοι για τη νεολαία μας, είπε, είμαστε περήφανοι περήφανοι για τους μικρότερους φίλους που ακολουθούν και συσπειρώνονται στο Κόκκινο Αερόστατο, είμαστε περήφανοι για την ΚΝΕ μας που έχει καταφέρει το Φεστιβάλ να μην "νοσταλγεί" το παρελθόν του. Που συνεχώς εξελίσσεται και αναβαθμίζεται σε μορφές και περιεχόμενο, που συνεχίζει να αποτελεί αγωνιστικό ραντεβού για εκατοντάδες χιλιάδες νέους και νέες που κάθε χρόνο βιώνουν μια ξεχωριστή εμπειρία. Μια αγωνιστική ανάταση, μια συγκινητική και αισιόδοξη στιγμή πλημμυρισμένη από αφιερώματα και πολιτικές συζητήσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις.

Είναι ένα ετήσιο ραντεβού με το αισιόδοξο μέλλον της ανθρωπότητας. Γιατί, ναι, στην Ελλάδα, με τη συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, υπάρχει και δυναμώνει ένα ρεύμα αμφισβήτησης στην κυρίαρχη πολιτική. Μπορεί να ζούμε σε ζοφερές στιγμές, όμως και μέσα από το ταξίδι του Φεστιβάλ επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει μια δυνατή φλέβα οργάνωσης και διεκδίκησης.

Χιλιάδες άνθρωποι που χαμογελάνε και παλεύουν με τις δυσκολίες, που διασκεδάζουν και οργανώνουν την διεκδίκηση. Που αγωνίζονται για κάθε ανάσα ανακούφισης, δυναμώνοντας ταυτόχρονα την προοπτική μιας ριζικά διαφορετικής κοινωνίας».

Τόνισε ότι το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ «με το ΚΚΕ για τον Σοσιαλισμό, για να γεννούνε τα σκοτάδια λάμψη», «συμπυκνώνει εικόνες και εμπειρίες του τελευταίου διαστήματος. Δίνει το στίγμα του ΚΚΕ για το πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από την καταχνιά που φαίνεται να κατακλύζει τα πάντα.

Μια ματιά μόνο σε όσα ήρθαμε αντιμέτωποι ο λαός και η νεολαία από την επόμενη μέρα τον βουλευτικών εκλογών του Ιούνη, επιβεβαιώνουν αυτό που έλεγαν προεκλογικά το ΚΚΕ και η ΚΝΕ: “ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας”.

Οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες που σκόρπισαν την θλίψη και τον τρόμο, τον θάνατο και την καταστροφή στον Εβρο, τη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας, επιβεβαίωσαν ότι για το σάπιο αστικό κράτος, για όσους κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, “οι βιβλικές καταστροφές” στη ζωή και την περιουσία του λαού και το περιβάλλον είναι κάτι “με το οποίο πρέπει να μάθουμε να ζούμε”, όπως κυνικά λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι!!!!

Όμως η καραμέλα των ακραίων καιρικών φαινομένων δεν μπορεί να εξηγήσει την γύμνια τους! Την ανυπαρξία σύγχρονων υποδομών για την πρόληψη και την δασοπυρόσβεση, την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, την εγκληματική διαχρονική πολιτική διαχωρισμού της πρόληψης από την καταστολή, την ανυπαρξία ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας και πρόληψης και την εμπορευματοποίηση και αλλαγές χρήσης της γης που σε κάθε περίπτωση ανοίγει την όρεξη για επιχειρηματικά project στις καμένες δασικές εκτάσεις και στις πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις. Αλλά ακόμα και τώρα, 10 μέρες μετά τις πλημμύρες, που έχουν αφήσει αβοήθητο το λαό της Θεσσαλίας».

Παρουσιάζοντας στοιχεία που μαρτυρούν τη γύμνια τους, ανέφερε: «4.500 είναι οι πραγματικές κενές οργανικές θέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα και κατά 7,5 εκ. ευρώ έχουν μειωθεί οι πιστώσεις για τη μισθοδοσία του προσωπικού τη φετινή χρονιά.

Και την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση σπαταλά δημόσιο χρήμα για να στέλνει οπλικά συστήματα στο Ζελένσκι, και ολόκληρες διμοιρίες των ΜΑΤ απέναντι από το λαό της Αλεξανδρούπολης που διαμαρτυρόταν για να μην κοπούν τα τελευταία δέντρα που απέμειναν μέσα στον αστικό ιστό της πόλης.

Η Θεσσαλονίκη, η δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη της χώρας διαθέτει μόνο 6 πυροσβεστικές δομές, με τις 2 να αφορούν τη συνολικότερη πυροπροστασία της Θεσσαλονίκης.

Βασικά αντιπλημμυρικά έργα για τη Θεσσαλονίκη εξαγγέλθηκαν πριν 20 χρόνια και ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως της Λαχαναγοράς που αναμένεται για το 2025.

Από το 1,5 δις του επόμενου ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, θα δοθούν (αν δοθούν) μόλις 50 εκ. για αντιπλημμυρικά έργα. Αλλά ο κ. Τζιτζικώστας μας λέει “να κοιμόμαστε ήσυχοι”.

Και αυτό δεν είναι, βέβαια, ελληνικό φαινόμενο. Αφορά όλο τον αναπτυγμένο καπιταλιστικό κόσμο. Στην Ιταλία υπάρχουν 2.000 κενές θέσεις πυροσβεστών, στη Γαλλία μειώθηκαν οι πυροσβέστες μέσα σε ένα χρόνο κατά 5.446 και στην Πορτογαλία κατά 2.907».

Ανέδειξε ότι «τα όσα ζούμε “δεν είναι της μοίρας μας γραφτό” να τα ζούμε. Έχουν αιτία, και αυτή είναι η ασυδοσία των μεγάλων ομίλων να κερδοφορούν. Μπροστά στα κέρδη τους δεν λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή, είτε αυτή χάνεται σε πόλεμο, είτε στη Μεσόγειο, είτε στις φωτιές, τις πλημμύρες, τους σεισμούς, στα τρένα, είτε στο εργοστάσιο ακόμα και στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο.

(...) Αυτός ο δρόμος, αυτή η ζωή, δεν είναι η μόνη μας επιλογή. Σήμερα, το 2023, μέσα από κάθε πτυχή της ζωής μας, από τη μία φανερώνονται οι μεγάλες αντιθέσεις και τα αδιέξοδα αυτού του σάπιου συστήματος, από την άλλη όμως ξεπροβάλει ότι μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς, ανθρώπινα. Είναι πολλά και αποκαλυπτικά τα στοιχεία που το επιβεβαιώνουν αυτό».

Τόνισε ότι «απέναντι μας έχουμε ένα κράτος εχθρικό, ανίκανο να προστατέψει τη ζωή του λαού, το φυσικό περιβάλλον και τις ανάγκες μας τον 21ο αιώνα.

Από τη μια έχουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες της, που προσπαθούν να μας πείσουν ότι “τα κάνουν όλα σωστά και για το καλό μας”. Τέτοιους Δημάρχους και Περιφερειάρχες έχει και η Θεσσαλία, που γνώριζαν από το 2017 για τον κίνδυνο πλημμύρας και την άφησαν να πνιγεί!

Από την άλλη έχουμε το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να προπαγανδίζουν την δήθεν ικανότητα τους να διαχειριστούν «φιλολαϊκά» αυτό το κράτος, σπέρνοντας ξανά αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει «δίκαιη ανάπτυξη» για όλους. Αυτό που εννοούν, όπως και ο ίδιος ο Μητσοτάκης, είναι ότι θέλουν να το κάνουν πιο αποτελεσματικό για τα κέρδη των ομίλων και πιο ικανό να απορροφά τις λαϊκές αντιδράσεις και τη δυσαρέσκεια, να διαχειρίζεται το κόστος από τις συνέπειες της εγκληματικής πολιτικής που κάνει παρανάλωμα του πυρός τα δικαιώματα του λαού, που «βουλιάζει» τις ζωές μας στο βούρκο.

Γι'αυτό και εντείνεται μια συζήτηση, ακόμα και σε φιλοκυβερνητικά μέσα για την "χρήσιμη συστημική" αντιπολίτευση που είναι απαραίτητο να δυναμώσει στην Ελλάδα.

(...) Ετσι εξηγούνται τα όσα αποκαλυπτικά έχουν δει τα μάτια μας λίγο διάστημα μετά τις εκλογές για τη στρατηγική σύμπλευση των κομμάτων του συστήματος!

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν βγάζουν άχνα για τη μετατροπή των νησιών μας σε αμερικάνικες βάσεις, ενώ καλούν τις ΗΠΑ να στηρίξουν την Ελλάδα στις επικίνδυνες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, που βάζουν πάνω στο τραπέζι την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού για τη μοιρασιά του ορυκτού πλούτου στο Αιγαίο, την Ανατ. Μεσόγειο.

Τι λένε για τις 13 ώρες συνεχόμενης δουλειάς, τις συμβάσεις μηδενικών ωρών, κατά παραγγελία των εργοδοτών; Τον κατάπτυστο νόμο που φέρνει στη Βουλή για ψήφιση και πρέπει να πάρει μαχητική απάντηση στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης που οργανώνουν τα συνδικάτα; Η ΠΑΣΚΕ του ΠΑΣΟΚ στην ηγετική Ομάδα της ΓΣΕΕ ότι είναι “εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς” και ότι “θα έπρεπε να γίνει περισσότερη δημόσια διαβούλευση”!!! Κι ο ΣΥΡΙΖΑ κουβέντα, αφού έχει λερωμένη τη φωλιά του με τα έργα και τις ημέρες της πρώην Υπουργός Εργασίας και νυν υποψήφια Πρόεδρος, της κα Αχτσιόγλου που επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποίησε το αίσχος της διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού με απόφαση υπουργού, ψηφίζοντας αντιαπεργιακούς νόμους, αυτούς που ο νυν Υπουργός Γεωργιάδης έλεγε «φόρεσα την γραβάτα μου και ανυπομονούσα να έρθω στη βουλή να το ψηφίσω»!!!

Όπως και η κούρσα των υποψηφίων στο ΣΥΡΙΖΑ... δείχνει ότι όλοι προπαγανδίζουν την ικανότητα τους να νικήσουν τον Μητσοτάκη στο δικό του γήπεδο! Προσκυνάνε τους στρατηγικούς στόχους της άρχουσας τάξης, την γεωπολιτική αναβάθμιση, τις “επενδυτικές βαθμίδες”, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας που συντρίβει το λαϊκό εισόδημα και τον “μονόδρομο” της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Γι' αυτό και με τόση ευκολία συναντάμε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σε ψηφοδέλτια που στηρίζονται επίσημα από τη ΝΔ, τώρα στις εκλογές για την Τοπική Διοίκηση. Ακόμα και συνδικαλιστές από διαφορετικές παρατάξεις, στοιχισμένους κάτω από τον ίδιο υποψήφιο Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη. Η ακόμα και πρώην υποψήφιους Δημάρχους - σε κάποιες περιπτώσεις - τώρα να συμπορεύονται. Τόσο μεγάλο χάσμα τους χωρίζει».

«μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό»

Αναφέρθηκε ακόμα στη λάμψη που γεννά η λαϊκή δράση και πρωτοβουλία και αναδείχθηκε τις προηγούμενες μέρες. «Την ώρα που τα κόμματα του συστήματος ήταν απόντα ή εγκληματικά παρόντα στις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, ο λαός και η νεολαία με τις δυνάμεις του ΚΚΕ στο πλευρό τους έσωσαν χωριά και περιουσίες, αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά ότι «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι εργατικοί- λαϊκοί και νεολαιίστικοι αγώνες, αποτέλεσαν μια λάμψη στην μαύρη πραγματικότητα, στον συμβιβασμό και την μοιρολατρία με τα μεγάλα προβλήματα που είναι απέναντι μας.

(...) Αυτό το ρεύμα αμφισβήτησης και διεκδίκησης χρειάζεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Η σημαντική αύξηση των ποσοστών του ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές, το ότι είμαστε 3η δύναμη στην Α' Θεσσαλονίκης, είναι ένα ελπιδοφόρο αποτέλεσμα, γέμισε αισιοδοξία χιλιάδες λαού και νεολαίας. Αυτό το βήμα μπορεί τώρα να γίνει μεγαλύτερο.

Στη σημαντική πολιτική μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών που είναι μπροστά μας, έχουμε τη δυνατότητα να εκφραστεί μια ενισχυμένη συσπείρωση εργατικών, νεανικών, λαϊκών δυνάμεων στα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σε Περιφέρεια και Δήμους της Θεσσαλονίκης, όλης της Κεντρικής Μακεδονίας».

Προειδοποίησε ότι «την επόμενη μέρα των εκλογών οι εργαζόμενοι, η νεολαία αυτού του τόπου θα βρουν απέναντί τους σύσσωμες τις παρατάξεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και όσους σήμερα αυτοπαρουσιάζονται ως “ανεξάρτητοι”. Είναι όλοι τους γνωστοί για τις απόψεις τους και την ιστορία τους, στοιχίζονται στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση.

Από κοινού θα σηκώνουν το χεράκι στα Δημοτικά Συμβούλια και στο Περιφερειακό, για να ψηφίζουν αυξήσεις δημοτικών φόρων, παραχωρήσεις φιλέτων σε επιχειρηματικούς ομίλους, την εμπορευματοποίηση του νερού, την άναρχη επέκταση φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων.

Από κοινού θα τους κόβεται η μιλιά για τη μετατροπή της Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε κόμβο προώθησης στρατιωτικών δυνάμεων για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και σε μαγνήτη κινδύνων για το λαό της περιοχής, για απολύσεις εργαζόμενων, για εργατικά ατυχήματα, για τους πλειστηριασμούς και τις διακοπές ρεύματος κ.ά.

Από κοινού θα καταψηφίζουν τις προτάσεις των συμβούλων της “Λαϊκής Συσπείρωσης” για αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά και αντιπυρικά έργα, για την προστασία του περιβάλλοντος, για τη βελτίωση της απαράδεκτης κατάστασης με τις συγκοινωνίες και το οδικό δίκτυο, για έργα ανάπτυξης των υποδομών παιδείας, αθλητισμού, πολιτισμού και άλλα.

Από κοινού θα μας λένε ότι «αυτά δεν γίνονται» (όπως μας το έλεγαν και τα προηγούμενα χρόνια), γιατί αυτά τα έργα συγκρούονται με τα κέρδη των ομίλων».

Και κάλεσε το λαό να σκεφτεί: «Μπορούν και θέλουν, όλοι αυτοί, που προσκυνούν τους επιχειρηματικούς ομίλους, να εφαρμόσουν μια φιλολαϊκή πολιτική;

Αυτοί που δεσμεύονται από φανερά και αθέατα επιχειρηματικά συμφέροντα;

Που δεσμεύονται από τις “δημοσιονομικές αντοχές”, μετράνε τους εργαζόμενους ως “κόστος” και εκτιμούν πιο “συμφέρουσα” την ανακύκλωση της ανεργίας με τα γνωστά δουλεμπορικά προγράμματα της ΔΥΠΑ σε δήμους και που πλέον θα αφορούν εργαζόμενους μέχρι και 74 ετών;

Αυτοί που προσκυνούν την ανταποδοτικότητα, τα χαράτσια και δεν διεκδικούν το παραμικρό για το λαό από το κράτος;

Που μετράνε την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία ως εμπόρευμα;

(...) Αυτοί και δεν θέλουν και δεν μπορούν.

“Μόνοι τους με τους επιχειρηματίες τους”, λοιπόν, "και όλοι μας με το λαό" και στις Εκλογές για την Τοπική Διοίκηση!».

Περιγράφοντας το πιο βαθύ σκοτάδι που βρίσκεται μπροστά μας, είπε: «Είναι η στροφή της ΕΕ προς την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και την περιοριστική νομισματική πολιτική.

Τα νέα πλήγματα που θα δεχτεί το πραγματικό εισόδημα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας από τη μεγάλη ακρίβεια των τροφίμων, τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, τις υψηλές τιμές των ενοικίων, τη δραματική μείωση των κρατικών επιδοτήσεων για τα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και το φόρτωμα του κόστους της «πράσινης μετάβασης», καθώς και των νέων δανείων που επιδιώκει να λάβει η κυβέρνηση.

Τα νέα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα 2023-2025, που θα βγουν από τη βαριά φορολογία του λαού, το ψηφιακό κυνήγι των αυτοαπασχολούμενων και τον περιορισμό των κρατικών δαπανών για κοινωνική πολιτική, για να πιαστεί ο στόχος της «επενδυτικής βαθμίδας» και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η επέκταση των “ευέλικτων”, ελαστικών μορφών εργασίας και η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, η υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων, που έρχονται να συμπληρώσουν το αντεργατικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων, πάλι για στο στόχο της «επενδυτικής βαθμίδας» και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η κλιμάκωση του “οικονομικού πολέμου” μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων, με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ και την Κίνα, για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Ενώ, μέσα σ' αυτό το κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που οξύνονται, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει τον πιο επικίνδυνο για τον λαό δρόμο, του σημαιοφόρου στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Η δημιουργία αμερικανικών βάσεων στα νησιά, η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης, σε “Σούδα του Βορρά” όπως προκλητικά την αποκαλούν, η αξιοποίηση του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, η προώθηση της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών της χώρας και οι επικίνδυνες διευθετήσεις για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου κατ' απαίτηση της τουρκικής αστικής τάξης κ.ά.».

Παρουσίασε τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με το λαό στο τιμόνι της εξουσίας και τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του! Τόνισε ότι οι συσχετισμοί μπορούν να αλλάξουν. «Με ισχυρό ΚΚΕ μπορούμε να φτιάξουμε το αντίπαλο δέος στην αντιλαϊκά πολιτική, το μόνο αντίβαρο για τις ζωές και τις ανάγκες μας απέναντι στα κέρδη των λίγων που όλοι οι άλλοι υπηρετούν!».

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τη Θεανώ Καπέτη να απευθύνει κάλεσμα αποφασιστικής ενίσχυσης των συνδυασμών του ΚΚΕ στις εκλογές της 8ης του Οκτώβρη: «Στηρίζουμε, ψηφίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση, για να βγάλουμε όσο γίνεται περισσότερους αγωνιστές, κομμουνιστές στα Δημοτικά Συμβούλια και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», είπε.

Και κάλεσε στην εξέδρα της κεντρικής σκηνής τους αγωνιστές υποψήφιους με τη Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στους Δήμους της ΠΕ Θεσσαλονίκης.

Τον Σωτήρη Αβραμόπουλο, υποψήφιο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, τους υποψήφιους Δημάρχους, Βασίλη Τομπουλίδη, στο Δήμο Θεσσαλονίκης, Θανάση Κοκονά, στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, τον Μάριο Παλάντζα στο Δήμο Παύλου – Μελά, την Αναστασία Ποικιλίδου, στο Δήμο Καλαμαριάς, τον Αλέξη Γουσόπουλο, στο Δήμο Νεάπολης – Συκεών, την Ελένη Τσιτσιρούδη, στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, τον Οδυσσέα Μαάϊτα, στο Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, τον Άγγελο Θέμελη, στο Δήμο Ωραιοκάστρου, τον Φάνη Καρκατζούνη, στο Δήμο Θέρμης, τη Λίνα Χατζηκυριάκου, στο Δήμο Δέλτα, τον Παναγιώτη Μαρκίδη στο Δήμο Χαλκηδόνας, τον Φίλιππο Γεωργουδάκη στο Δήμο Λαγκαδά, τη Βάσω Πολυζωίδου στο Δήμο Βόλβης και τον Κοσμά Στεφανίδη στο Δήμο Θερμαϊκού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου