Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 17/09/1743

Γεννιέται ο Γάλλος μαθηματικός, πολιτικός και φιλόσοφος του Διαφωτισμού Μαρί Ζαν Αντουάν Νικολά ντε Καριτά (Μαρκήσιος ντε Κοντορσέ).

17/09/1857

Γεννιέται ο Σοβιετικός φυσικός Κονσταντίν Εντουάρδοβιτς Τσιολκόφσκι, πρωτοπόρος των σοβιετικών πυραύλων, της επιστήμης του Διαστήματος και πατέρας της αεροναυτικής έρευνας.

17/09/1923

Πεθαίνει ο δικαστικός και πολιτικός Στέφανος Δραγούμης, πρωθυπουργός της Ελλάδας (18/1-6/10/1910).

17/09/1931

Παρουσιάζεται από την εταιρεία «RCA Βίκτορ» στη Νέα Υόρκη ο πρώτος δίσκος μακράς διάρκειας 33 στροφών.

17/09/1931

Η Ασφάλεια συλλαμβάνει τον ΓΓ της Ενωτικής ΓΣΕΕ Κώστα Θέο. 

Κώστας Θέος

Συλλαμβάνεται ο Κώστας Θέος

17/09/1940

Γεννήθηκε ο κωμικός ηθοποιός, Σωτήρης Μουστάκας. 

Σωτήρης Μουστάκας

17/09/1944

Το Κομμουνιστικό και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σλοβακίας ενώνονται στο συνέδριο της Μπάνσκα Μπίστριτσα.

17/09/1952

Εκδίδεται η απόφαση του Αεροδικείου για τους αεροπόρους («Δίκη των αεροπόρων»). Δύο καταδικάστηκαν σε θάνατο, τέσσερις σε ισόβια και οι υπόλοιποι σε λιγότερο βαριές ποινές.

Εκδίδεται η απόφαση στην «Δίκη των αεροπόρων»

17/09/1961

Απαγχονίζεται ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές, κατηγορούμενος για παραβίαση του τουρκικού συντάγματος, χρηματισμό, προδοσία, κ.α.

Ο Μεντερές είχε ανατραπεί με στρατιωτικό πραξικόπημα το 1960. Το 1955 είχε οργανώσει το πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.

17/09/1965

Ορκίζεται η τρίτη κυβέρνηση των λεγόμενων «αποστατών», με πρωθυπουργό τον Στ. Στεφανόπουλο.

17/09/1978

Έπειτα από μυστικές διαπραγματεύσεις που διαρκούν 13 μέρες στο Καμπ Ντέιβιντ (ΗΠΑ) Αίγυπτος και Ισραήλ έρχονται σε συμφωνία για μια σειρά θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή, μεταξύ αυτών και το Παλαιστινιακό.

Ο ΟΗΕ καταδίκασε τα όσα συμφωνήθηκαν για τις Παλαιστινιακές περιοχές (χωρίς τη συμμετοχή των ίδιων των Παλαιστινίων στις σχετικές συζητήσεις). Παρόλα αυτά οι Πρωθυπουργοί του Ισραήλ και της Αιγύπτου (Μπέγκιν και Σαντάτ αντίστοιχα) προτάθηκαν και τελικά μοιράστηκαν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το ίδιο έτος. 

Η κατάπτυστη Συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ

17/09/1982

Πεθαίνει ο μεγάλος κομμουνιστής μουσικοσυνθέτης Μάνος Λοΐζος. Ο Μ. Λοΐζος με το πλούσιο έργο και τους αγώνες του πορεύθηκε στο πλάι του ΚΚΕ, παλεύοντας για μια δικαιότερη κοινωνία. Πίστευε, μάλιστα, ότι η στρατευμένη τέχνη όχι μόνο μπορεί να γεννήσει αριστουργηματικά έργα, αλλά και ότι είναι «ένας ελάχιστος φόρος τιμής στις χιλιάδες των φτωχών παιδιών που πεινάνε, αγωνίζονται και σκοτώνονται καθημερινά».

Μάνος Λοΐζος

4 σχόλια:

  1. 17-09-1982. “”Μάνος Λοΐζος. Ο μεγαλος σύνθετης που έφυγε νωρίς.””
    Ο Εμμανουήλ Λοΐζος γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1937στο χωριό Άγιοι Βαβατσινιάς της Λάρνακας στην Κυπρο. Ο πατέρας του ήταν ο Κύπριος Ανδρέας Λοΐζου, παντοπώλης και η μητέρα του Δέσποινα Μανάκη από τη Ρόδο. Το 1944 μετακόμισαν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου προς αναζήτηση καλύτερης τύχης. Εκεί ο μικρός Μάνος ασχολήθηκε με τη μουσική από τα μαθητικά του χρόνια. Γράφτηκε σε Ωδείο και άρχισε να μαθαίνει βιολί, λίγο αργότερα όμως θα καταλήξει στην κιθάρα.
    Αποφοίτησε από το Αβερώφειο Γυμνάσιο το 1955 και πήγε στην Αθήνα για να συνεχίσει τις σπουδές του. Γράφτηκε στην Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά στις αρχές του 1956 εγκαταλείπει τη σχολή και ξεκινά τη φοίτησή του στην Ανωτάτη Εμπορική. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα ο Μάνος Λοΐζος θα φοιτήσει και στην Σχολή Βακαλό σπουδάζοντας ζωγραφική. Το 1958 ανακαλύπτει την Μαρξιστική ιδεολογία αλλά και το νέο μουσικό κίνημα με τις πρώτες «παρεμβάσεις» του Μάνου Χατζιδάκι και την αναγνώριση του ρεμπέτικου.
    Το 1960 εγκαταλείπει οριστικά τις σπουδές του και αφοσιώνεται στη μουσική. Κάνει διάφορες δουλειές για να επιβιώσει όπως γκαρσόνι σε ταβέρνα της Κω. Επίσης δουλεύει ως γραφίστας και διακοσμητής. Τον Απρίλιο του 1962 γίνεται ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος στο Σύλλογο Φίλων Ελληνικής Μουσικής (ΣΦΕΜ), με στόχο τη στήριξη του έργου του Μίκη Θεοδωράκη και την προβολή νέων δημιουργών. Αργότερα οταν εργάζεται στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας γνωριζει τον Μίμη Πλέσσα που θα τον συστήσει στη δισκογραφική εταιρεία ‘’Φιντέλιτυ’’. Εκεί ο Μάνος Λοΐζος θα ηχογραφήσει το πρώτο του τραγούδι. Το "Τραγούδι του δρόμου" από ποίημα του Λόρκα με ερμηνεία του Γιώργου Μούτσιου.
    Αναλαμβάνει τη διεύθυνση της χορωδίας του Σ.Φ.Ε.Μ. και συμμετέχει στις παραστάσεις της μουσικής επιθεώρησης του Μίκη Θεοδωράκη "Όμορφη Πόλη" που ανεβαίνει με επιτυχία στο θέατρο Πάρκ. Εκεί θα γνωρίσει τη Μάρω Λήμνου και το 1965 θα παντρευτούν. Ένα χρόνο αργότερα θα αποκτήσει την κόρη του Μυρσίνη και θα γίνει η πηγή της έμπνευσης του.
    Μια ανοδική πορεία έχει ξεκινήσει για τον Μάνο. Το 1964 θα γράψει "Το Ακορντεόν", τον "Στρατιώτη", και τον "Γ΄ Παγκόσμιο" τραγούδια που θα αποτελέσουν σύμβολο των αγώνων του Ελληνικού λαού. Το 1967 με το πραξικόπημα της Χούντας ο Μάνος Λοϊζος θα καταφύγει στην Αγγλία προκειμένου να γλυτώσει τη σύλληψη και θα επιστρέψει στην Ελλάδα το 1968. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας μπήκε πολλές φορές στο στόχαστρο των αρχών για τις αριστερές πολιτικές του πεποιθήσεις καθώς ήταν από νεαρός μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Στρατευμένος αριστερός και συνδικαλιστής που αγωνίστηκε με σθένος για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και τη δημοκρατία, κυνηγημένος από τη Χούντα συνδέθηκε με το λαϊκό και πολιτικό τραγούδι.
    Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος θα του παρέχει καταφύγιο αλλά και καλλιτεχνική συνεργασία. Σε λίγο θα κυκλοφορούσαν τον σπουδαίο δίσκο που ονομάστηκε «Ο Σταθμός» από τον οποίο ξεχώρισαν, το «Παλιό Ρολόι» και το «Δελφίνι Δελφινάκι». Το 1971, ο Μάνος Λοΐζος θα γράψει μουσική για την ταινία του Αλέξη Δαμιανού "Ευδοκία", ενώ θα ηχογραφηθεί και το τραγούδι του "Αχ χελιδόνι μου" με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα. Στις 17 Νοεμβρίου του 1973 ο Μάνος Λοΐζος συλλαμβάνεται. Οι χωροφύλακες του τμήματος της Νέας Ιωνίας, δεν δίστασαν να τον σύρουν μπροστά στην κόρη του και να τον οδηγήσουν στη φυλακή. Εννέα μέρες μετά θα αφεθεί ελεύθερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 2
      Το 1974 η Χούντα πέφτει. Ο Μάνος Λοΐζος είναι ελεύθερος να ηχογραφήσει τα τραγούδια χωρίς λογοκρισία, και τον δίσκο "Τα Τραγούδια του Δρόμου". Τον Απρίλιο είχε κυκλοφορήσει ο δίσκος "Καλημέρα Ήλιε" σε στίχους του Δημήτρη Χριστοδούλου. Ένα χρόνο αργότερα θα κυκλοφορήσουν "Τα Νέγρικα" σε στίχους του Γ. Νεγρεπόντη. Την ιδία εποχή ο Φ. Λάδης θα δώσει στον Μάνο Λοΐζο στίχους που μιλάνε για συνδικάτα και απεργίες. Ο Λοΐζος θα τα μελοποιήσει και θα βγάλει το δίσκο "Τα Τραγούδια Μας" μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα. Το 1978 παντρεύεται σε δεύτερο γάμο την ηθοποιό Δώρα Σιτζάνη.
      Τον Οκτώβριο του 1981 η υγεία του κλονίζεται. Εισάγεται στο Γενικό Κρατικό με περικαρδίτιδα και νεφρική ανεπάρκεια και στο τέλος του χρόνου ταξιδευει στη Μόσχα για ιατρικές εξετάσεις. Θα βγει με την υγεία του κλονισμένη και θα βγάλει στις αρχές του επόμενου χρόνου τον τελευταίο δίσκο του τα "Γράμματα στην Αγαπημένη" σε στίχους του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ με απόδοση στα ελληνικά του Γιάννη Ρίτσου.
      Στην εικοσαετή πορεία του συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα στιχουργών αλλά και τραγουδιστών δημιουργώντας αθάνατα τραγούδια που κάθε Έλληνας έχει τραγουδήσει όπως Καλημέρα Ήλιε, Τ' Ακορντεόν, Ο Γ Παγκόσμιος, Σ' Ακολουθώ, Αχ, Χελιδόνι μου, Ο Δρόμος, Τζαμάικα, Το παλιό ρολόι, Έχω ένα καφενέ, Κι αν είμαι ροκ, Όλα σε θυμίζουν, Πάγωσε η τσιμινιέρα, Το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας, Όταν βλέπετε να κλαίω, Παραμυθάκι μου, Η δουλειά κάνει τους άντρες, Τσε.
      Στις 8 Ιουνίου του 1982 θα χτυπηθεί από εγκεφαλικό επεισόδιο. Θα μείνει ένα μήνα στο νοσοκομείο και στις 16 Αυγούστου θα ταξιδέψει ξανα στη Σοβιετική Ένωση για να νοσηλευτεί στη Μόσχα. Στις 7 Σεπτεμβρίου θα υποστεί και δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο θα αποβεί μοιραίο. Ο Μάνος Λοΐζος θα φύγει από τη ζωή δέκα ημέρες αργότερα στις 17 Σεπτεμβρίου του 1982. Ήταν μόνο 45 ετών. Με κόκκινα τριαντάφυλλα και γαρίφαλα, χιλιάδες συγγενείς και φίλοι περίμεναν στο αεροδρόμιο τον Μάνο, για το τελευταίο του ταξίδι.
      Κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών με πλήθος κόσμου και συναδέλφων, να τον συντροφεύουν με χειροκροτήματα και τα τραγούδια του. Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες σύνθετες.
      Ταξίδι Στον Χρόνο - Time Travel

      Διαγραφή
  2. Λαϊκός ηθοποιός, με το πηγαίο ταλέντο, που τίμησε το θέατρο και τον κινηματογράφο

    Ο Σωτήρης Μουστάκας, ο ηθοποιός με το μοναδικό — απόλυτα προσωπικού είδους, μεγέθους, χιούμορ και εκφραστικών μέσων — υποκριτικό χάρισμά του
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/09/blog-post_5929.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «Δίκη των αεροπόρων»
    https://gkagkarin.blogspot.com/2019/09/blog-post_989.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου