Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Ζεστό καλωσόρισμα στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό


 Οι αντιπροσωπείες των Κομμουνιστικών Νεολαιών και των αντιιμπεριαλιστικών Οργανώσεων Νεολαίας από άλλες χώρες που συμμετέχουν στο 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» συναντήθηκαν το πρωί της Παρασκευής με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, στην έδρα της στον Περισσό.

Τις διεθνείς αντιπροσωπείες καλωσόρισε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Στην ομιλία με την οποία άνοιξε τη συνάντηση, ο Ελ. Βαγενάς στάθηκε σε βασικές πλευρές των εξελίξεων στην Ελλάδα και στον κόσμο, καθώς και στην παρέμβαση και τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στη σύνθετη πολιτική στιγμή στη χώρα, μετά τις διπλές βουλευτικές εκλογές και πριν από τις επικείμενες τοπικές εκλογές, σε συνδυασμό με τα πλήγματα που δέχεται ο λαός από τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες, αλλά και από τον νέο αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης, ο οποίος αποτελεί ενσωμάτωση Οδηγίας της ΕΕ.

Υπογράμμισε την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών σε όλα τα μέτωπα για την οργάνωση της πάλης και την ανάδειξη του πραγματικού ενόχου για τα λαϊκά προβλήματα.

Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς εξελίξεις, ο Ελ. Βαγενάς στάθηκε ιδιαίτερα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται στα εδάφη της Ουκρανίας, όπου συγκρούονται η ουκρανική αστική τάξη, με συμμάχους το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ, και η αστική τάξη της Ρωσίας, μιας ισχυρής καπιταλιστικής χώρας, με δικούς της συμμάχους από την άλλη πλευρά.

«Είναι ένας πόλεμος άδικος και από τις δύο πλευρές γιατί διεξάγεται από τις αστικές τάξεις και για συμφέροντα ξένα προς αυτά των λαών», τόνισε, «για πρώτες ύλες, γεωπολιτικά στηρίγματα, για τη δυνατότητα εκμετάλλευσης εργατικής δύναμης, για τους δρόμους μεταφοράς των εμπορευμάτων, τα μερίδια των αγορών κ.ο.κ. Το ΝΑΤΟ αξιοποιεί ως "αιχμή του δόρατός" του την Ουκρανία και η καπιταλιστική Ρωσία αντικειμενικά λειτουργεί ως "αερόσακος" της Κίνας, στη μεγάλη σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα».

Επισήμανε ακόμα ότι η κάθε πλευρά «ντύνει» τη στάση της με διάφορα προσχήματα, ενώ αναφέρθηκε στην πολύμορφη εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με αποστολή όπλων στο Κίεβο, με την υπογραφή της κυβέρνησης στις επικίνδυνες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, με την αξιοποίηση της Ελλάδας και των λιμανιών της για μεταφορά όπλων και στρατευμάτων, με την αξιοποίηση ελληνικών αεροδρομίων για τις αποστολές κατασκοπευτικών και άλλων αεροσκαφών που εμπλέκονται στη σύγκρουση κ.ο.κ.

Ολα αυτά, τόνισε ο ομιλητής, δεν συμβαίνουν γιατί η ελληνική πολιτική ηγεσία ή ακόμη και η ΕΕ είναι «υποτελής» στις ΗΠΑ, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, προσπαθώντας εντελώς λαθεμένα να ερμηνεύσουν τη στάση συμπόρευσης με τις ΗΠΑ σε έναν πόλεμο που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό έδαφος και από τον οποίο πλήττεται ένα τμήμα των Ευρωπαίων καπιταλιστών. «Οσοι τα λένε αυτά», υπογράμμισε, «επιμελώς αγνοούν τα τεράστια κέρδη που έχουν άλλα τμήματα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, όπως π.χ. είναι οι Ελληνες εφοπλιστές» και «τα ευρωπαϊκά μονοπώλια της "πράσινης ανάπτυξης"». «Το κύριο όμως», τόνισε, «που δεν βλέπουν τέτοιες απλοϊκές αναλύσεις είναι οι στενοί οικονομικοί και πολιτικοί δεσμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην ΕΕ, στις ισχυρότερες καπιταλιστικές χώρες της ΕΕ. Σχέσεις που συνυπάρχουν με τις ενδοαστικές αντιθέσεις τους».

Τα παραπάνω, υπογράμμισε ο Ελ. Βαγενάς, συμβαίνουν σε έναν κόσμο όπου τα καπιταλιστικά κράτη οικοδομούν τις σχέσεις τους σε ένα παγκόσμιο σύστημα ανισότιμης αλληλεξάρτησης, σε έναν κόσμο ιμπεριαλιστικό, που σύμφωνα με την λενινιστική αντίληψη είναι ο μονοπωλιακός καπιταλισμός.

Ο «διπολισμός» ΗΠΑ - Κίνας δεν έχει καμία σχέση με την αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΕΣΣΔ

Το ΚΚΕ στη χώρα μας, υπογράμμισε, ηγείται της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτόν και άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές, διαφωτίζει τον λαό για τον ρόλο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, για τις συμφωνίες της αστικής τάξης με ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ κ.ο.κ.

Παράλληλα, εξηγεί στον λαό πως δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες για έναν ειρηνικό «πολυπολικό κόσμο», που δήθεν θα διαμορφωθεί μέσα από την ενίσχυση της επιρροής στα παγκόσμια πράγματα της Κίνας και των άλλων χωρών που έχουν συγκροτήσει τους BRICS, μέσω της αναμόρφωσης του διεθνούς δικαίου και του εκδημοκρατισμού του, όπως ισχυρίζονται σοσιαλδημοκράτες και οπορτουνιστές.

Αναφερόμενος σε τέτοιες απόψεις που δυστυχώς κυοφορούνται και σε κάποια ΚΚ, που εκτιμούν, για παράδειγμα, ότι στην Κίνα «οικοδομείται ο σοσιαλισμός με κινεζικά χαρακτηριστικά», ή ότι «η Ρωσία δεν είναι ιμπεριαλιστική δύναμη, αλλά μια καπιταλιστική χώρα της "περιφέρειας" του ιμπεριαλιστικού συστήματος, που μαζί με τη "σοσιαλιστική Κίνα" επιδρά "θετικά" στον διεθνή συσχετισμό», ο ομιλητής τόνισε ότι αυτές οι προσεγγίσεις αποτελούν απόσπαση της πολιτικής από την οικονομία, υποβαθμίζουν τον επιθετικό ρόλο των μονοπωλίων, αντιστρατεύονται τη λενινιστική αντίληψη για τον ιμπεριαλισμό. Σε αυτό το πλαίσιο παρέθεσε μια σειρά από στοιχεία για τα κινεζικά και τα ρωσικά μονοπώλια, για τις τεράστιες ταξικές ανισότητες και την εκμετάλλευση στις δύο χώρες.

Ο νέος «διπολισμός» ΗΠΑ - Κίνας δεν έχει καμία σχέση με την αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΕΣΣΔ, πρόσθεσε, «μιας και σήμερα ΗΠΑ και Κίνα συγκρούονται πάνω στο έδαφος των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής που κυριαρχούν σε αυτές και οδηγούν στη διαπάλη για τις πρώτες ύλες, τους δρόμους μεταφοράς των εμπορευμάτων, τα μερίδια των αγορών, τη γεωπολιτική επιρροή», έχουμε να κάνουμε με μια διαπάλη ενδοϊμπεριαλιστική για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση, ο Ελ. Βαγενάς διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να επιδιώκει την οικοδόμηση ισχυρών κομμουνιστικών ιδεολογικών - πολιτικών δεσμών και την ανάπτυξη κοινών δράσεων, θα συνεχίσει να εκφράζει δραστήρια την αλληλεγγύη του σε κομμουνιστές, λαϊκούς αγωνιστές και κινήματα που βρίσκονται στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής, ενώ αναφέρθηκε επίσης στις αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου του Κόμματος για στενότερη συνεργασία με ΚΚ που μπορούν να συμβάλουν στην επαναστατική ανασυγκρότηση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με απαντήσεις σε ερωτήσεις που τέθηκαν από μέλη των αντιπροσωπειών Οργανώσεων Νεολαίας, για θέματα όπως η διαπάλη με θέσεις που διαστρεβλώνουν τον πραγματικό χαρακτήρα του ιμπεριαλισμού, η δράση των κομμουνιστών για την οργάνωση της πάλης ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και η επίδραση αυτής της προσπάθειας σε μάχες όπως οι εκλογές, η δράση των κομμουνιστών στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και η επίδραση αυτής της προσπάθειας στην παγκόσμια εργατική τάξη κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου