Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Φέρνει χειμώνα - κόλαφο για τους εργαζόμενους και πετάει πυροτεχνήματα για «τριετίες»

 

Με την κυβέρνηση να ανακοινώνει από το βήμα της ΔΕΘ έναν βαρύ χειμώνα για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, με νέες ανατιμήσεις που θα τσακίσουν μισθούς και εισοδήματα, με πάγωμα συντάξεων αλλά και νέα χαράτσια, μόνο ως προπαγανδιστική πρόκληση και ως αντιπερισπασμός μπορούν να αντιμετωπιστούν από τους εργαζόμενους οι ανακοινώσεις περί «ξεπαγώματος των τριετιών».

Απέναντι στις εργατικές διεκδικήσεις για ουσιαστικές αυξήσεις σε όλους τους μισθούς και για υπογραφή ΣΣΕ παντού, με κατοχύρωση σύγχρονων δικαιωμάτων, και την ώρα που η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση το αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα, δείχνει ως «στήριξη» το λεγόμενο «ξεπάγωμα» των τριετιών.

Ωστόσο, ακόμα και τα συγκεκριμένα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας για το τι σημαίνει «ξεπάγωμα» τριετιών είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά:

Καταρχάς, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον τρία ολόκληρα χρόνια για να δουν αν θα αυξηθεί ο μισθός τους από το «ξεπάγωμα» των τριετιών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Στην περίπτωση μάλιστα των εργαζομένων με μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία, οι οποίοι σήμερα ξεπερνούν τους 600.000 και αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, θα πρέπει να περιμένουν 4 και 5 ολόκληρα χρόνια για να δουν τέτοια αύξηση που ανακοίνωσε καμαρώνοντας η κυβέρνηση. Δηλαδή «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι!», δείχνοντας ότι τέτοια προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα δεν φέρνουν ουσιαστική ανακούφιση των εργαζομένων όσο μένει στη θέση του όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που απογειώνει την «ευελιξία», το οποίο μάλιστα εμπλουτίζεται από το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο.

Κλέβουν 12 ολόκληρα χρόνια προϋπηρεσίας...

Εκεί όμως οδηγεί η απόφαση της κυβέρνησης, η οποία ανακοίνωσε μεν το «ξεπάγωμα» των τριετιών που είχε επιβληθεί τον Φλεβάρη του 2012 (ΠΥΣ αρ. 6), αλλά δεν επιβάλλει καμία αναδρομικότητα και έτσι ο χρόνος προϋπηρεσίας 12 ολόκληρων χρόνων, από τον Φλεβάρη του 2012 μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2023, χάνεται για τους εργαζόμενους. Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Α. Γεωργιάδης απέρριψε την αναδρομικότητα της διάταξης, «για να μην τινάξουμε στον αέρα αυτά που έχουμε πετύχει», όπως είπε, δηλαδή την «ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», που είναι και το μοναδικό διαρκές μέλημα της κυβέρνησης.

Στην πραγματικότητα η διάταξη, που αναμένεται να ενσωματωθεί στο αντεργατικό έκτρωμα που είναι για ψήφιση στη Βουλή, δεν παράγει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, καθώς θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι την 1/1/2027 και να έχουν όλο αυτό το διάστημα συνεχή εργασία με πλήρες ωράριο, δηλαδή με 300 ένσημα τον χρόνο. Τότε και μόνο τότε ο μισθωτός, συμπληρώνοντας την τριετία, θα λάβει αύξηση κατά 10% στον κατώτατο μισθό. Την ώρα δηλαδή που τα λαϊκά στρώματα στενάζουν από την ακρίβεια, η κυβέρνηση «πετάει την μπάλα» ...στο 2027 και υπόσχεται κάποια ψίχουλα στο μέλλον!

Μάλιστα, ακόμα κι αυτό δεν είναι σίγουρο, καθώς όπως είπε ο υπουργός Εργασίας σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, το μέτρο αυτό μπορεί και να αναθεωρηθεί. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως «εάν δούμε την ανεργία να ανεβαίνει, προφανώς η απόφαση θα πρέπει να επανεξεταστεί. Είναι απολύτως προφανές, σας είπα ότι λαμβάνουμε υπόψη την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας».

Κατά συνέπεια, ακόμα κι αυτό το ...μούφα ξεπάγωμα είναι «στον αέρα» και όλα θα εξαρτηθούν από την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

...και «συμψηφίζουν» τις όποιες «αυξήσεις» για να μειωθεί το «κόστος»

Χωρίς όμως πραγματικό αντίκρισμα είναι και ο ισχυρισμός του υπουργείου Εργασίας ότι το «ξεπάγωμα» των τριετιών αφορά και μισθωτούς που είχαν αρχίσει να εργάζονται πριν το 2012, και έτσι η συμπλήρωση της τριετίας μπορεί να γίνει μέσα στο 2024 ή το 2025 και το 2026. Για να ισχύσει αυτό, όμως, σημαίνει ότι αυτοί οι εργαζόμενοι βρίσκονται στην εργασία τουλάχιστον από το 2010 και συνεχίζουν να αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Αλλά σ' αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να απαντήσουν σε αυτούς τους εργαζόμενους πόσα έχασαν στο πέρασμα αυτών των 13 ετών εργασίας κατά τα οποία τους στερούσαν το επίδομα των τριετιών.

Χωρίς καμία βάση είναι και η προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι η διάταξη αυτή φέρνει δήθεν αύξηση στους μισθούς που προβλέπονται σε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Πέρα από το γεγονός ότι δύο στους τρεις μισθωτούς δεν καλύπτονται από ΣΣΕ, σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εργασίας ξεκαθαρίζεται πως «σε περίπτωση επίσης που οι εργαζόμενοι έχουν ήδη δει αυξήσεις στους μισθούς ενδιαμέσως από το 2012 έως το 2023, και υπερβαίνουν τα σημερινά ισχύοντα είτε στον κατώτατο είτε σε αυτά που ορίζονται στις ΣΣΕ, τότε συμψηφίζονται με τα καταβαλλόμενα». Κατά συνέπεια, η απόφαση της κυβέρνησης για «ξεπάγωμα» των τριετιών, και μάλιστα στο φόντο ενίσχυσης της «ευελιξίας», που υπονομεύει παραπέρα την πλήρη και σταθερή απασχόληση, όχι μόνο δεν βελτιώνει τους μισθούς των εργαζομένων αλλά είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, με την ακρίβεια να συνεχίζει να ρημάζει τα εργατικά εισοδήματα.


 Χωρίς αντίκρισμα το «ξεπάγωμα» των τριετιών

Την ώρα που η κυβέρνηση προχωράει για ψήφιση στη Βουλή ένα νομοσχέδιο - τερατούργημα που, μεταξύ άλλων, επιβάλλει 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες δουλειάς την εβδομάδα και φέρνει αντιδραστικές αλλαγές ακόμη και στον δικό της "νόμο Χατζηδάκη", την ίδια ώρα προσπαθεί να θολώσει τα νερά με το πυροτέχνημα του δήθεν "ξεπαγώματος των τριετιών". Επιδιώκει να καλλιεργήσει κλίμα ανοχής στην εγκληματική της πολιτική, στην άγρια λιτότητα που εξήγγειλε από τη ΔΕΘ και στη μεγάλη ακρίβεια που λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα. Η εξαγγελία του μέτρου, την ίδια βδομάδα της ψήφισης του αντεργατικού τερατουργήματος Γεωργιάδη, αποτελεί την επιβεβαίωση ότι τα επιχειρήματα περί "φιλολαϊκού νομοσχεδίου" δεν πείθουν κανέναν.

Στην πραγματικότητα συνεχίζεται η κλοπή του ιδρώτα των εργαζομένων, αφού "ξεπάγωμα των τριετιών" χωρίς αναδρομική ισχύ και με τις σημερινές εργασιακές σχέσεις της ευελιξίας και της μερικής απασχόλησης είναι ουσιαστικά χωρίς αντίκρισμα. Η κυβέρνηση, δηλαδή, ανακοινώνει ένα μέτρο που ξέρει ότι αφορά ελάχιστους εργαζόμενους. Οσοι εργαζόμενοι ξεκινήσουν από το 2024 να μετράνε "τριετία", πώς ακριβώς θα συμπληρώσουν έστω και τρία χρόνια αδιάκοπης εργασίας; Με 7.000 απολύσεις την ημέρα; Με ατομικές συμβάσεις, με πάνω από τις μισές συμβάσεις να είναι μερικής απασχόλησης, ελάχιστων ωρών και κατά παραγγελία των εργοδοτών;

Ας αφήσει η κυβέρνηση τα νομικά "τερτίπια" ότι τάχα δεν μπορεί να υπάρξει αναδρομικότητα. Οι τριετίες είναι δικαίωμα των εργαζομένων, κατοχυρωμένο στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που είχαν υπογράψει με τους εργοδότες και το οποίο με κρατική παρέμβαση και με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, στερούνται εδώ και 12 χρόνια. Οι τριετίες πρέπει άμεσα να ξεπαγώσουν, αναδρομικά, χωρίς προϋποθέσεις και συμψηφισμούς, χωρίς κόφτες, για να στηριχθεί ουσιαστικά το εργατικό εισόδημα απέναντι στην ακρίβεια, αλλά και την κυβερνητική πολιτική των ματωμένων πλεονασμάτων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Η απάντηση των εργαζομένων θα δοθεί με τη μαζική συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία στις 21 Σεπτέμβρη για την απόσυρση του αντεργατικού εκτρώματος, για ουσιαστικές και πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, για κατάργηση του ΦΠΑ και των άλλων άδικων έμμεσων φόρων στα τρόφιμα, το νερό, την Ενέργεια κ.λπ.

  Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου