Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Φάτε μάτια tablets και κοιλιά περίδρομο

Παραφράζοντας τη λαϊκή παροιμία, προσπαθεί η κυβέρνηση να κρύψει κάτω από το χαλί τα πραγματικά προβλήματα των οπλιτών θητείας και των μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, με την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις των αστικών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και τρέχει με τα χίλια να προλάβει τα προσυμφωνημένα.

Με πηχυαίους τίτλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσφιλείς χώρους στη νέα γενιά, και μικρά αφιερώματα σε εκπομπές της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας τις προηγούμενες ημέρες διαφήμισε ένα νέο/καινοτόμο (κατά την άποψή του) πρόγραμμα για τους οπλίτες θητείας, με κόστος περίπου τα πενήντα εκατομμύρια (50.000.000) ευρώ, που θα περιλαμβάνει αγορά tablets και εκπαίδευση σε βάθος 3ετίας.

Αραγε αυτό ήταν «ιδία» σκέψη και βούληση της κυβέρνησης; Τόσο πολύ πια νοιάστηκε για την εκπαίδευση των στρατευμένων μας και ειδικά για τις ψηφιακές τους δεξιότητες, που θέλει να τους κάνει τώρα άμεσα και επιτακτικά «Αϊνστάιν»; Γιατί; Θα κληθούν να χειριστούν πανάκριβα ηλεκτρονικά/ψηφιακά οπλικά συστήματα που χρήζουν ψηφιακής δεξιότητας; Μήπως θα χειριστούν τις Belharra ή τα F-35; Τι ήταν αυτό που έσπρωξε τώρα την κυβέρνηση να επιταχύνει διαδικασίες; Η απάντηση είναι μία και λέγεται «ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ και ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ». Ναι. Λέγεται 4ο υπερμνημόνιο, δάνειο δηλαδή, που η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ παρέδωσε στην (ίδια) νυν κυβέρνηση της ΝΔ, που περιέχει προαπαιτούμενα και ορόσημα, προκειμένου να εκταμιεύονται δόσεις δισεκατομμυρίων. Δόσεις τις οποίες θα κληθεί να επιστρέψει και με τόκο ο λαός μας μέσα από φοροεπιδρομή που θα συνεχίσει να υφίσταται για πάνω από 30 χρόνια. Ηδη οι διαδικασίες είχαν ξεκινήσει από το 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2ο τρίμηνο του 2025. Μετά; Μετά λήγει η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και πάλι «τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου». Ξανά στην παλιά πραγματικότητα και με δόσεις που πρέπει να πληρωθούν. Για δείτε τι λέει η σύμβαση που υπέγραψε και πότε η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη σύμφωνη γνώμη και των λοιπών αστικών κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ:

«

Ε καλά», θα πει κάποιος καλοπροαίρετα, «κακό είναι να εκπαιδευτούν οι φαντάροι μας στην ψηφιακή τεχνολογία;». Οχι, είναι η απάντηση. Και φυσικά δεν είναι κακό. Είναι υποχρέωση της πολιτείας η αέναη εκπαίδευση των πολιτών της. Το θέμα όμως είναι για τι είδους εκπαίδευση μιλάμε, από ποιον, σε ποιον, πότε και γιατί. Αραγε η κυβέρνηση έλυσε όλα τα προβλήματα των οπλιτών θητείας και του προσωπικού (στρατιωτικού και πολιτικού) του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να κάνει ένα βήμα παραπάνω και να δώσει εφόδια στους οπλίτες για τη ζωή τους μετά τη θητεία; Δεν νομίζω Φαίδων. Ακόμη και αυτό όμως να δεχτούμε ότι συμβαίνει - που δεν συμβαίνει - από μόνο του καταμαρτυρεί ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, με την πολιτική που ακολουθεί και ακολουθείται διαχρονικά από τα αστικά κόμματα που διακυβέρνησαν (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με τους λοιπούς συγκυβερνώντες ΛΑ.Ο.Σ., ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ), είναι μια πολιτική που αντί να εκπαιδεύει τη νέα γενιά στις δημόσιες δομές Εκπαίδευσης δωρεάν και με όλα τα εφόδια που χρειάζεται για να βγει στην αγορά εργασίας (και ό,τι έχει να κάνει και με την ψηφιακή τεχνολογία), την αφήνει έρμαιο στα χέρια της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Είτε με τη μορφή ιδιωτικών φροντιστηρίων, είτε με τη μορφή ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων (Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας βαθμίδας), τα έξοδα των οποίων δεν μπορούν να αντέξουν οι λαϊκές οικογένειες. Υποβαθμίζει και απαξιώνει σταθερά και με σχέδιο τη δημόσια Παιδεία, ώστε ως ανάγκη πλέον να εμφανιστεί η ιδιωτική εκπαίδευση ως η μόνη λύση στο πρόβλημα. Η νέα γενιά χρειάζεται αναβαθμισμένη δωρεάν δημόσια Παιδεία, που θα καλύπτει κάθε πεδίο γνώσης και όχι ημίμετρα μιας τάχα μου εκπαίδευσης των στρατευμένων στις ψηφιακές δεξιότητες.

50.000.000 ευρώ είναι ζεστό χρήμα. Χρήμα που θα διατεθεί αφενός για την αγορά tablets και αφετέρου για την υποτιθέμενη εκπαίδευση των οπλιτών θητείας, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι ψηφιακές δεξιότητές τους. Χρήμα που είναι δεδομένο ότι θα κατευθυνθεί (εάν δεν έχει ήδη αποφασιστεί) σε μεγαλοεπιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα ψηφιακά εργαλεία, αλλά και σε αυτούς που θα κληθούν να εκπαιδεύσουν τους οπλίτες. Και ας μη γελιόμαστε. Γνωρίζουμε όλοι οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» τι εστί θεωρητική εκπαίδευση οπλιτών. Κάποιες λίγες ώρες να καθίσουν σε θρανία (λέμε τώρα), κάποιες λίγες ώρες να περάσουν, να δικαιολογήσουμε τα χρήματα που θα πάρουμε και όλα «μέλι γάλα», τα μάθατε, εκπαιδευτήκατε και όλα καλά.

Αραγε η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ότι ο οπλίτης θητείας, για τη θητεία που οι ίδιες οι αστικές κυβερνήσεις διαμορφώνουν προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων της αστικής τάξης, παίρνει ως μισθό περί τα 8,5 ευρώ τον μήνα; Δεν γνωρίζει ότι με αυτά τα 8,5 ευρώ τον μήνα θα πρέπει να φάει και να διασκεδάσει τις ημέρες εξόδου του, που έχει ανάγκη ιδίως όταν υπηρετεί σε μονάδες μακράν της οικογένειάς του; Που χρειάζεται για να μετακινηθεί προκειμένου να μπορεί να δει την οικογένειά του και τα αγαπημένα του πρόσωπα; Δεν γνωρίζει ότι οι κοιτώνες που στρατωνίζονται οι οπλίτες θητείας, τα κρεβάτια που κοιμούνται, τα σκεπάσματα που σκεπάζονται - ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες και σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες - η ποιότητα του συσσιτίου (όταν και όπως χορηγείται), οι συνθήκες εν γένει της εργασίας τους και διαβίωσής τους στα στρατόπεδα διακλαδικά, αλλά ιδίως του Στρατού Ξηράς, δεν είναι ανθρώπινες συνθήκες του 2023, συνθήκες της ψηφιακής εποχής που ευαγγελίζεται; Τα γνωρίζει όλα πολύ καλά. Δεν θέλει όμως να τα βελτιώσει, γιατί για τη βελτίωση χρειάζονται χρήματα που δεν θέλει να διαθέσει. Προτιμά να πάρει δανεικά χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού έτσι κι αλλιώς ο ελληνικός λαός θα τα επιστρέψει, ή να μαζέψει χρήματα από τη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων με φόρους και «χαράτσια» και να τα διαθέσει σε ό,τι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει σχεδιάσει για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της - όπως είναι και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των οπλιτών θητείας - παρά να δώσει χρήματα για να βελτιώσει πραγματικά τη ζωή των οπλιτών θητείας στα στρατόπεδα.

Αραγε η κυβέρνηση γιατί κλείνει τα αυτιά της στις ανησυχίες που εκφράζουν τα συνδικαλιστικά σωματεία των εν ενεργεία στρατιωτικών; Γιατί κλείνει τα αυτιά της όταν όλο το στράτευμα βοά από τα προβλήματα που υπάρχουν, σωρεύονται και διογκώνονται καθημερινά; Πόσο ικανοποιημένη μπορεί να αισθάνεται η κυβέρνηση για το γεγονός ότι τα μόνιμα στελέχη εργάζονται τη νύκτα 8 ώρες, αλλά πληρώνονται τις 5; Εργάζονται 16 ώρες αλλά πληρώνονται τις 10; Οτι εργάζονται τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες χωρίς να πληρώνονται; Οτι εργάζονται υπερωριακά χωρίς να πληρώνονται; Οτι καταβάλλουν υπέρογκα ποσά για τα ενοίκια σε περιοχές που κυριολεκτικά ζουν από τις/τους στρατιωτικούς, οι οποίες/οι υποχρεωτικά μετατίθενται κάθε 3 χρόνια; Οτι δαπανούν σημαντικά ποσά από τον προσωπικό/οικογενειακό τους οικονομικό προϋπολογισμό για την υπηρεσιακή ένδυση και υπόδησή τους, αφού η κυβέρνηση δεν διαθέτει κονδύλια; Οτι δαπανούν υπέρογκα ποσά για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, ιδίως οι υπηρετούντες στην επαρχία, αφού η κυβέρνηση σταδιακά αποδυναμώνει και απαξιώνει τα στρατιωτικά νοσοκομεία και δυσκολεύει τη διαχειριστική διαδικασία αποζημίωσης των δαπανών τους; Γιατί κλείνει τα αυτιά της στις εκατοντάδες παραιτήσεις των στελεχών; Τι φταίει; Η πολιτική που ακολουθεί φταίει. Για την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως άλλωστε και για όλες τις κυβερνήσεις που (συγ)κυβέρνησαν μέχρι σήμερα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) ό,τι έχει να κάνει με το προσωπικό και τη μέριμνά του είναι κόστος και ακούγοντας τη λέξη κόστος, βγάζουν φλύκταινες.

Τόσο οι οπλίτες θητείας όσο και τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσα από την καθημερινότητά τους και την εμπειρία τους από τα στρατόπεδα, τη διαβίωσή τους και τις συνθήκες εργασίας τους σε αυτά, έχουν αντιληφθεί πλέον ότι είναι μονόδρομος η εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής. Μιας πολιτικής που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων. Οι οπλίτες θητείας και τα μόνιμα στελέχη είναι κομμάτι του ελληνικού λαού. Είναι οι πολλοί. Υφίστανται τις συνέπειες της πολιτικής που εφαρμόζουν τα αστικά κόμματα στην ίδια τους τη ζωή. Στη ζωή των οικογενειών τους. Υπάρχει όμως και ο άλλος δρόμος. Ο δρόμος της διεκδίκησης, του αγώνα, της ανατροπής. Της ενίσχυσης του ΚΚΕ.


Ο στρατιωτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου