Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Πραγματική ανάγκη η στήριξη των παιδιών των λαϊκών οικογενειών


ΛΑΪΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ - ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Πριν από λίγο καιρό ο «Ριζοσπάστης» είχε καταπιαστεί με τα κόστη που βαραίνουν τις λαϊκές οικογένειες με το «έμπα» του Σεπτέμβρη, για να καλύψουν τις ανεπάρκειες του σχολείου, για να αντεπεξέλθουν σε απογευματινές δραστηριότητες άθλησης, πολιτισμού κ.λπ., με τα μεγαλύτερα ποσά σε αυτούς τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς να κατευθύνονται στα φροντιστήρια.

Τα μηνιαία δίδακτρα σε αυτά ξεκινούν από 70 - 100 ευρώ για τα Κέντρα Μελέτης του Δημοτικού, που αν και λειτουργούν χωρίς θεσμοθετημένο νομοθετικό πλαίσιο έχουν πληθύνει τα τελευταία χρόνια ακριβώς γιατί απαντούν σε υπαρκτές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, και φτάνουν μέχρι 400 - 700 ευρώ για τη Γ' Λυκείου για την προετοιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Την ίδια στιγμή, προγράμματα όπως η Ενισχυτική Διδασκαλία και η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη παραμένουν υποβαθμισμένα στα σχολεία, συχνά οργανώνονται ανά ομάδες σχολείων και δεν εξυπηρετούν οι μετακινήσεις, ενώ αρχίζουν αργότερα, τον Οκτώβρη.

Προσπάθειες και μεταρρυθμίσεις που έχουν εμφανίσει οι κυβερνήσεις όλες τις τελευταίες δεκαετίες, υποσχόμενες ότι θα «πατάξουν την παραπαιδεία» και θα «απαλλάξουν τις οικογένειες από την ανάγκη των φροντιστηρίων», έχουν ξεκάθαρα αποτύχει ως προς αυτόν τον στόχο και το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να κάνουν το σχολείο όλο και χειρότερο. Ακριβώς γι' αυτό τα φροντιστήρια «καλά κρατούν» και συνεχίζουν να αποτελούν ανάγκη για πολλούς μαθητές για να τα βγάλουν πέρα στο σχολείο και για να δώσουν με αξιώσεις πανελλαδικές εξετάσεις.

Πόσες και πόσες οικογένειες όμως είναι αυτές που πραγματικά αδυνατούν να καλύψουν τέτοια κόστη... Βάζουν στη ζυγαριά από τη μια την ανάγκη τους κι από την άλλη τα δίδακτρα κι όπου βαρύνει... «Ετσι όπως πάνε τα πράγματα, μάλλον δεν θα μπορέσω να δώσω πανελλαδικές, γιατί δεν βγαίνουν τα λεφτά για φροντιστήριο», μας είπε ένας μαθητής της Γ' Λυκείου πριν από λίγο καιρό, ενώ μια μαθήτρια από τη Β' Λυκείου περιγράφει: «Πέρσι πήγαινα φροντιστήριο, αλλά οι βαθμοί μου δεν βελτιώθηκαν σημαντικά και οι γονείς μου συζητούν μήπως το σταματήσω φέτος»...

Απάντηση στις δυσκολίες με το κεφάλι ψηλά και με αλληλεγγύη

Απάντηση στα παραπάνω δίνουν την τελευταία δεκαετία τα Λαϊκά Μαθήματα Αλληλεγγύης που διοργανώνονται από Εργατικά Κέντρα, σωματεία, συλλόγους γυναικών, από πρωτοβουλίες ομάδων εκπαιδευτικών και άλλους φορείς κι έχουν λειτουργήσει σε γειτονιές της Αττικής και σε πόλεις όλης της χώρας. Με οδηγό την αλληλεγγύη, τη δημιουργικότητα, την προσφορά, με εθελοντική προσφορά φοιτητών, καθηγητών, συνταξιούχων κι εν ενεργεία εκπαιδευτικών, τα Λαϊκά Φροντιστήρια βοηθούν παιδιά κάθε χρόνο να αναμετρηθούν και να νικήσουν τις δυσκολίες τους στο σχολείο, να συμμετάσχουν στις εξετάσεις με το κεφάλι ψηλά, να πιστέψουν στον εαυτό τους.

Οι εργαζόμενοι, τα ταξικά σωματεία γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες των λαϊκών οικογενειών, τις ζουν και οι ίδιοι, νιώθουν το βάρος που τους πλακώνει όταν δεν μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους γι' αυτό μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση αυτής της υπόθεσης, τείνουν χέρι αλληλεγγύης, πρωτοστατώντας στον αγώνα για τη διεκδίκηση πιο ανθρώπινης ζωής, με δικαιώματα, δείχνοντας ξεχωριστή φροντίδα για τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Εξάλλου, είναι αυτά τα σωματεία και οι φορείς του κινήματος που έχουν σταθερά στον προσανατολισμό τους την πάλη και για την Παιδεία, για ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα και ενιαία όλα τα παιδιά, χωρίς να κοιτάει τους γονείς στην τσέπη, για ένα σχολείο που θα έχει όλες τις απαιτούμενες υποδομές, το προσωπικό, το διευρυμένο ωράριο με πλήθος δραστηριοτήτων. Ενα σχολείο τελικά που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του λαού και των παιδιών του, χωρίς να χρειάζεται απογευματινές δραστηριότητες, φροντιστήρια και τόσα άλλα που πασχίζουν οι γονείς να προσφέρουν στα παιδιά τους, όταν και όσο μπορούν.

Οι ταξικές δυνάμεις, λοιπόν, ξεπερνώντας δυσκολίες που υπάρχουν, με σημαντικότερη συνήθως το να βρουν εθελοντές εκπαιδευτικούς για να καλύψουν τη ζήτηση, οργανώνουν τα Λαϊκά Φροντιστήρια, που έχουν να επιδείξουν σημαντικότατο έργο τα τελευταία χρόνια. Με μέθοδο και αποφασιστικότητα, με γνώση του αποκρουστικού, εξετασιοκεντρικού σχολείου και με μεγάλη όρεξη να καθοδηγήσουν και να στηρίξουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που δεν βρίσκουν αλλού στήριξη, που έχουν πραγματικό τους αποκούμπι τα Μαθήματα Λαϊκής Αλληλεγγύης.

Παράλληλα, η προηγούμενη πολύτιμη πείρα πολλών Λαϊκών Φροντιστηρίων φώτισε δυνατότητες που δημιουργούνται για μια ουσιαστική, ποιοτική παρέμβαση στο περιεχόμενο των μαθημάτων, με τους εκπαιδευτικούς να συμβάλλουν όχι μόνο στη «διδακτέα» ύλη του σχολείου και των εξετάσεων όποιας βαθμίδας και τάξης, αλλά και να «ανοίγουν» τη διδασκαλία τους στη μορφή και το περιεχόμενο των μαθημάτων, προσπαθώντας να δώσουν απαντήσεις που δεν υπάρχουν στα σχολικά βιβλία, να «ανοίγουν τα μυαλά» των μαθητών, να ενσταλάζουν μέσα τους τον προβληματισμό και την αμφιβολία, την ανάγκη να «το ψάχνουν» παραπάνω, αφήνοντας έτσι ένα προοδευτικό αποτύπωμα σε επιστημονικά αντικείμενα και μαθήματα που φαντάζουν εκ πρώτης όψεως τετριμμένα και ανιαρά. Γιατί οι δάσκαλοι της αλληλεγγύης, με την εθελοντική προσφορά τους κοιτούν τους μαθητές τους στα μάτια προσπαθώντας να τους διαμορφώσουν ολόπλευρους ανθρώπους με κριτική σκέψη, που θα μπορούν να ερμηνεύουν τον κόσμο, που θα αξιοποιούν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους.

Πέρα όμως από την προσφορά στον μαθησιακό/εκπαιδευτικό τομέα, σημαντική είναι η οργάνωση, σε πολλά Λαϊκά Φροντιστήρια, πλούσιου προγράμματος δραστηριοτήτων, με επισκέψεις και εκδρομές, καλλιτεχνικές ομάδες (θεατρικές, μουσικές, φωτογραφίας) έκφρασης των παιδιών, μετατρέποντας τους χώρους σε πραγματικό πολύβουο εργαστήριο, δίνοντας διέξοδο στη δημιουργική έκφρασή τους, σημαντική πλευρά στη συνολικότερη ανάπτυξη και κοινωνικοποίησή τους. «Υπάρχουν παιδιά που πρώτη φορά είδαν τηλεσκόπιο, έκαναν πειράματα, γνώρισαν αθλήματα, θέατρο κ.λπ.», λέει χαρακτηριστικά το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, μεταφέροντας την πείρα από τις εκδηλώσεις του και τις δράσεις των Λαϊκών Μαθημάτων του.

Και φέτος σε πολλές περιοχές

Σε αυτό το πνεύμα, φροντιστήρια και μαθήματα οργανώνονται και φέτος σε πολλές περιοχές. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Στην Καισαριανή λειτουργεί φέτος Λαϊκό Φροντιστήριο για 10η χρονιά, χάρη στην προσπάθεια μιας σειράς εθελοντών εκπαιδευτικών που στηρίζονται από σωματεία και φορείς της πόλης. Για πληροφορίες και ραντεβού εγγραφής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους Αθηνά Δάρα (6942.031.207) και Απόστολο Κοπριτέλη (6974.732.346).

Δωρεάν Μαθήματα Λαϊκής Αλληλεγγύης οργανώνει και φέτος το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου από τις 2 Οκτώβρη, καλώντας σε συμμετοχή τους μαθητές, αλλά και τους εκπαιδευτικούς να στηρίξουν εθελοντικά αυτήν την προσπάθεια. Τα μαθήματα θα γίνονται στον χώρο του Εργατικού Κέντρου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στους Αθηνά Kουτρούμπα (6984.079.0547) και Kώστα Παπακωνσταντίνου (6981.717.994).

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και σωματεία της πόλης οργανώνουν και φέτος δωρεάν Λαϊκά Μαθήματα Αλληλεγγύης, διδάσκοντας όλα τα μαθήματα του Δημοτικού, Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Ιστορία, Βιολογία και Εκθεση για Γυμνάσιο και Λύκειο, Μαθηματικά για ΕΠΑΛ. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο Εργατικό Κέντρο (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6). Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2410.500.708.

Στα Γιάννενα τα Λαϊκά Μαθήματα Αλληλεγγύης οργανώνονται από τα ταξικά σωματεία και στηρίζονται από το Εργατικό Κέντρο, όπου μπορούν να απευθύνονται καθημερινά οι ενδιαφερόμενοι για εγγραφές (9 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ).

Το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς (ΕΚΛ), συνεχίζοντας τις δράσεις αλληλεγγύης, ξεκινά και φέτος τη λειτουργία του Λαϊκού Φροντιστηρίου, για 6η συνεχή χρονιά. Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 2 Οκτώβρη και θα γίνονται στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου. Για την οργάνωση της λειτουργίας του ορίστηκε ο Χρήστος Καρβούνης, μέλος του ΔΣ του ΕΚΛ (6934.640.897), όπου μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι, καθώς και στη γραμματεία του Εργατικού Κέντρου (τηλ. 2261.028.344).

Το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης στα Χανιά, με τη βοήθεια των σωματείων, της Ενωσης Γονέων, του Συλλόγου Γυναικών και του Παραρτήματος του Μουσικού Συλλόγου Χανίων συνεχίζει για 4η χρονιά να στηρίζει τα παιδιά της περιοχής. Πληροφορίες για εκπαιδευτικούς οι οποίοι/-ες θα ήθελαν να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια στο τηλ. 6972.728.167 και για γονείς οι οποίοι επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στο Λαϊκό Φροντιστήριο στο τηλ. 6974.997.232.

Την έναρξη του Λαϊκού Φροντιστηρίου Αλληλεγγύης για τη φετινή σχολική χρονιά ανακοίνωσαν το Εργατικό Κέντρο και η ΕΛΜΕ Ζακύνθου. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται στον χώρο του Εσπερινού Γυμνασίου απογευματινές ώρες και οι αιτήσεις συμμετοχής για τους μαθητές θα κατατίθενται από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 π.μ. - 1 μ.μ. στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Ευγενίδου 5, 1ος όροφος) ή στο τηλέφωνο 2695.042.389.

Τη Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη άρχισαν για φέτος τα μαθήματα του Λαϊκού Φροντιστηρίου Αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσων, στην Κω, ενώ οι εγγραφές μαθητών συνεχίζονται κανονικά, είτε με φυσική παρουσία στη γραμματεία του ΕΚ (Πορφυρίου 21) είτε στα τηλ. 6947.554.752 και 6970.994.079.

Αντίστοιχα, Λαϊκά Φροντιστήρια οργανώνονται για να λειτουργήσουν φέτος στη Χαλκίδα, στην Κεφαλονιά, στον Πύργο κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου