Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Εγκρίθηκε η προσωρινή χρηματοδότηση της κυβέρνησης, συνεχίζονται έντονα ενδοαστικά παζάρια

Τον νόμο βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, με τον οποίο αποτρέπεται ως τις 17 Νοέμβρη το λεγόμενο "shutdown" υπέγραψε αργά το βράδυ του Σαββάτου (ώρα ΗΠΑ), στη λήξη της σχετικής προθεσμίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ειχε προηγηθεί τις αμέσως προηγούμενες ώρες η έγκριση του συμβιβαστικού νομοσχεδίου με μεγάλες διακομματικές πλειοψηφίες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων (με 334 θετικές ψήφους και 91 αρνητικές) και τη Γερουσία (88 θετικές ψήφοι και 9 αρνητικές), μετά από πολυήμερα παζάρια και διεργασίες μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, αλλά και στο εσωτερικό των δύο κομμάτων, αποτυπώνοντας για άλλη μια φορά τις ενδοαστικές αντιθέσεις στις ΗΠΑ και τις αντιπαραθέσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Στο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε συμπεριλήφθηκαν κονδύλια για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, αλλά στο πλαίσιο των διακομματικών συμβιβασμών δεν συμπεριλαμβάνεται πρόσθετη χρηματοδότηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ούτε για την ενίσχυση της καταστολής εναντίον προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα.

Εντείνονται οι κόντρες εντός των Ρεπουμπλικάνων

Πηγή: Associated Press

Οι λεγόμενοι «σκληροπυρηνικοί» Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές, αρκετοί από τους οποίους συντονίζονται πιο στενά με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Αρκετοί από αυτούς είχαν προειδοποιήσει τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι να μην στηριχθεί στις ψήφους των Δημοκρατικών για να περάσει ένα νομοσχέδιο βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης (οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ισχνή πλειοψηφία στο σώμα). Μετά την ψηφοφορία ωστόσο, στις πρώτες τοποθετήσεις απέφυγαν να θέσουν ευθέως θέμα αντικατάστασης του Μακάρθι από την προεδρία της Βουλής της Αντιπροσώπων (η εκλογή του οποίου ήταν έτσι κι αλλιώς επεισοδιακή, ακριβώς λόγω των ενστάσεων της εν λόγω ομάδας Ρεπουμπλικάνων βουλευτών).

Ο ίδιος ο Μακάρθι εμφανίστηκε μετά την ψηφοφορία να προκαλεί τους επικριτές του να προσπαθήσουν να τον αντικαταστήσουν, υποστηρίζοντας ότι έκανε αυτό που έπρεπε.

«Αν κάποιος θέλει να υποβάλει πρόταση εναντίον μου, να την φέρει», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να υπάρχει ένας ενήλικας στο δωμάτιο. Θα ασκώ τα καθήκοντά μου με ό,τι είναι καλύτερο για αυτή τη χώρα».

Προς ξεχωριστό νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία

Σε ό,τι φορά την πρόσθετη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία - για την οποία εκφράζουν ενστάσεις τμήματα των Ρεπουμπλικάνων - αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που δεν περιλαμβάνει τέτοια κονδύλια, ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία εξέδωσαν κοινή δήλωση, με την οποία δεσμεύονται να προωθήσουν την ψήφιση νόμου παραπέρα χρηματοδότησης του Κιέβου «μέσα στις επόμενες βδομάδες».

«Κατανοούμε πολύ καλά τη σημασία της αμερικανικής ηγεσίας και δεσμευόμαστε να την ενισχύσουμε από την Ευρώπη στον Ινδο-Ειρηνικό», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην κοινή δήλωση.

Σε δική του δήλωση, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν επισήμανε ότι «ενώ ο πρόεδρος (της Βουλής των Αντιπροσώπων) και η συντριπτική πλειοψηφία του Κογκρέσου είναι σταθεροί στην υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, δεν υπάρχει νέα χρηματοδότηση σε αυτή τη συμφωνία για να συνεχιστεί αυτή η υποστήριξη». Και υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε τη διακοπή της αμερικανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία».

(902.gr, με πληροφορίες από CNN)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου