Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Αθωράκιστη η Αττική


 Η δυνατή βροχή της Τετάρτης μετέτρεψε πολλές περιοχές για ώρες σε λίμνες

Μια δυνατή βροχή μερικών ωρών, στην Αττική, την Τετάρτη που πέρασε, έφερε και πάλι στο προσκήνιο τον κίνδυνο που διατρέχει ο λαός από πλημμυρικά φαινόμενα, γιατί με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και τοπικών αρχών δεν έχει γίνει ο απαραίτητος ολοκληρωμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός, για όλη την Περιφέρεια, με βάση τις λεκάνες απορροής ώστε να μην μεταφέρεται το πρόβλημα από τη μια περιοχή στην άλλη.

Οι κίνδυνοι για φέτος και με τον χειμώνα μπροστά μας αυξάνουν λόγω των καμένων εκτάσεων σε όλους τους ορεινούς όγκους της Αττικής, από τις πυρκαγιές της φετινής και των προηγούμενων χρονιών.

Ετσι, με τις πρώτες δυνατές βροχές, είδαμε και πάλι οι δρόμοι να μετατρέπονται για ώρες σε χείμαρρους σε πολλές περιοχές, ακόμα και στο κέντρο ή κεντρικές οδικές αρτηρίες και επαναλαμβανόμενα στις επιβαρυμένες Ανατολική και Δυτική Αττική, όπου οι δρόμοι με την παραμικρή βροχή γίνονται ποτάμια, ενώ ειδικά στην Ανατολική Αττική σε πολλές περιοχές δεν υπάρχει καν δίκτυο αποχέτευσης. Σχολικά συγκροτήματα σε Μενίδι, Νέα Ιωνία, Μαρούσι Ηλιούπολη πλημμύρισαν, οι τοίχοι τους έσταζαν, ενώ περιοχές όπως Μαρούσι, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή και Νέα Ιωνία έμειναν για κάποιες ώρες χωρίς ρεύμα.

Προβλήματα σημειώθηκαν και στο δίκτυο του Μετρό και του ΟΣΕ με διακοπές δρομολογίων.

Σχολικές αίθουσες λίμνες σε πολλές περιοχές

Ενα βίντεο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που πρέπει όλοι να δουν

Ενα ιδιαίτερα αποκαλυπτικό βίντεο κυκλοφόρησε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Πρωτούλης, με τον εύλογο τίτλο «Θα μπορούσε και η Αττική να πλημμυρίσει;» (href="https://www.tiktok.com/@laikisyspattikis/video/7283817398384200993?is_from_webapp=1&web_id=7117312832165152261"https://www.tiktok.com/@laikisyspattikis/video/7283817398384200993?is_from_webapp=1&web_id=7117312832165152261" target="_blank">target="_blank">https://www.tiktok.com/@laikisyspattikis/video/7283817398384200993?is_from_webapp=1&web_id=7117312832165152261). Η απάντηση είναι σαφώς καταφατική και αυτό οφείλεται στην εγκληματική πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, η Περιφέρεια Αττικής και οι δήμοι, όπου τα έργα προστασίας του λαού θεωρούνται μη επιλέξιμα.

Ιδού τα στοιχεία που παρατίθενται:

Στον απολογισμό της τωρινής περιφερειακής αρχής αναφέρονται 117 αντιπλημμυρικά έργα κόστους 404 εκατ. ευρώ. Η προτεινόμενη, όμως, ετήσια πίστωση είναι 9,86 εκατ. ευρώ. Με απλά μαθηματικά, ακόμα και αυτά τα αποσπασματικά έργα, με αυτόν τον ρυθμό εκτέλεσης υπολογίζουν να τα τελειώσουν σε πάνω από 40 χρόνια!

Τα δύο ρέματα της Μάνδρας, Σούρες και Αγία Αικατερίνη, που υπερχείλισαν το 2017, οδήγησαν 24 συνανθρώπους μας να χάσουν τη ζωή τους. Μια ολόκληρη πόλη πνίγηκε στη λάσπη, 794 σπίτια καταστράφηκαν μαζί με 126 επαγγελματικούς χώρους, 8 δημόσια κτίρια και 136 αποθήκες. Η συζήτηση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη διευθέτησή τους έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, άκουσον - άκουσον, στις 5/7/2023, δηλαδή 6 χρόνια μετά!

Εναν χρόνο μετά τη Μάνδρα, στον Βόρειο Τομέα, στο ρέμα Σαπφούς, εκεί που τον Ιούλιο του 2018 ένα πάρκινγκ μετατράπηκε σε πισίνα, το έργο για να φτιάξουν το ρέμα δεν δημοπρατήθηκε ποτέ! Μόνο διαρκώς αυξάνεται ο προϋπολογισμός του: Ξεκίνησε από 10 εκατ. και τώρα έχει εκτιναχθεί στα 24 εκατ. ευρώ.

Ακόμα και ο Κηφισός, ο οποίος παροχετεύει το 70% των υδάτων της Αττικής, είναι σε άκρως επικίνδυνη κατάσταση. Δεν έχει ελεγχθεί, συντηρηθεί, ούτε καθαριστεί ποτέ, πόσο μάλλον να αναβαθμιστεί από τότε που φτιάχτηκε. Δηλαδή πριν 20 χρόνια!

Γίνεται καθαρό ότι οι ανάγκες του λαού, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά έργα, τα αντισεισμικά και αντιπυρικά, οι κοινωνικές υπηρεσίες, δεν είναι επιλέξιμες επενδύσεις, όπως λένε. Και ακόμα και όταν κάποια έργα γίνονται, αυτό γίνεται κακοσχεδιασμένα, αποσπασματικά για να βγάλουν τα περισσότερα κέρδη οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αντίθετα, με fast track διαδικασίες δίνονται από τις κυβερνήσεις και την Περιφέρεια απίστευτα κονδύλια για έργα που εξυπηρετούν το τουριστικό και κατασκευαστικό κεφάλαιο, όπως η Ριβιέρα στον Φαληρικό Ορμο ή η επένδυση του Ελληνικού, με την περίκλειστη «πόλη μέσα στην πόλη» και τις υπερπολυτελείς κατοικίες για «Κροίσους», με τους ουρανοξύστες και τα καζίνο.

Το συγκεκριμένο βίντεο καταλήγει: «Για να μη θρηνήσουμε κι άλλους νεκρούς, ούτε στην Αττική ούτε πουθενά, πρέπει να αγωνιστούμε απέναντι στην εγκληματική πολιτική που μας κοστίζει πολύ ακριβά.

Στήριξε τη "Λαϊκή Συσπείρωση" στην Περιφέρεια Αττικής και σε κάθε δήμο και Περιφέρεια της χώρας.

Μαζί με τον λαό της Αττικής στους αγώνες για τις ανάγκες των πολλών, όχι τα κέρδη των λίγων!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου