Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

Ο κατοχικός ισραηλινός στρατός πνίγει στο αίμα την Παλαιστίνη


 Από αέρα και θάλασσα συνεχίζονται ασταμάτητα οι δολοφονικοί βομβαρδισμοί του κατοχικού ισραηλινού στρατού εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ 300.000 έφεδροι περιμένουν το «πράσινο φως» για χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας, με ορατό το ενδεχόμενο πολέμου σε δύο μέτωπα: Ενα στον νότο και στη Λωρίδα της Γάζας και ένα στον βορρά στα σύνορα με τον Λίβανο και την «Χεζμπολάχ».

Ο νεότερος απολογισμός των θυμάτων από το σφοδρό σφυροκόπημα στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων, ανέρχεται στους 1.537 νεκρούς (από αυτούς τουλάχιστον 160 σκοτώθηκαν χτες) και πάνω από 6.600 τραυματίες. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι 447 παιδιά και 248 γυναίκες.

Χτυπήθηκαν ανελέητα πολυκατοικίες, μονοκατοικίες, επιχειρήσεις, τεμένη, σχολεία, πανεπιστήμια, ακόμη και ασθενοφόρα, αφού όλα είναι στόχος για τα ισραηλινά αεροπλάνα που από το Σάββατο έως χτες είχαν ρίξει στον παλαιστινιακό θύλακα πάνω από 6.000 βόμβες (συνολικού βάρους 4.000 τόνων)...

Ωστόσο, θύματα της ισραηλινής επιθετικότητας δεν πέφτουν μόνο οι κάτοικοι της Γάζας αλλά και περιοχών της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης. Ομάδες οπλισμένων Εβραίων εποίκων τρομοκρατούν, απειλούν και επιτίθενται σε Παλαιστίνιους αμάχους, πυροβολώντας εν ψυχρώ.

Προχτές το βράδυ, Εβραίοι έποικοι σκότωσαν τέσσερις Παλαιστίνιους στο χωριό Κούσρα της Ναμπλούς, ενώ χτες έποικοι σκότωσαν άλλους δύο Παλαιστίνιους αμάχους, στη διάρκεια κηδείας των πρώτων.

Από τη μεριά του Ισραήλ, ο νεότερος απολογισμός των θυμάτων από την επιχείρηση της «Χαμάς», τις συγκρούσεις που ακολούθησαν και τις ρουκέτες που εκτοξεύονται, από το Σάββατο μέχρι χτες, ανέφερε 1.300 νεκρούς Ισραηλινούς (ανάμεσά τους και πάνω από 160 στρατιώτες του κατοχικού στρατού) και πάνω από 3.300 τραυματίες.

Ζοφερή κατάσταση για τους άμαχους Παλαιστίνιους στη Γάζα

Καθώς συνεχίζεται ο απάνθρωπος ισραηλινός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, με πλήρη διακοπή της παροχής νερού, ρεύματος, καυσίμων, φαρμάκων και άλλων στοιχειωδών αγαθών, χτες ανακοινώθηκε ότι έμειναν από καύσιμα και οι γεννήτριες των νοσοκομείων του θύλακα, τα οποία βρίσκονταν ήδη σε τραγική κατάσταση, ενώ δεν σταματούν να κατακλύζονται από πολλές χιλιάδες τραυματίες.

Τα σούπερ μάρκετ έχουν επιβάλει περιορισμούς στις πωλήσεις τροφίμων και ειδών ανάγκης λόγω ελλείψεων.

Ισραηλινά αεροπλάνα πετούσαν χτες, μαζί με τις βόμβες, και φυλλάδια στη Ράφα της νότιας Λωρίδας της Γάζας ζητώντας από τον κόσμο... «να απομακρυνθεί»! Οι άμαχοι, βεβαίως, δεν έχουν απολύτως καμία πρόσβαση σε καταφύγιο, σε κανένα ασφαλές κτίριο.

Τη ζοφερή κατάσταση που έχουν προκαλέσει οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί περιέγραψε χτες ο Στ. Ντούζαριτς, εκπρόσωπος Τύπου του γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες.

Τόνισε ότι μέσα στο τελευταίο 24ωρο αυξήθηκε κατά 30% ο αριθμός των εκτοπισμένων αμάχων της Γάζας από τους βομβαρδισμούς, ξεπερνώντας τους 338.000. Πρόσθεσε ότι το 1/3 αυτών μπόρεσε να βρει στοιχειώδες καταφύγιο σε κάποιο από τα 92 σχολεία του ΟΗΕ στην περιοχή (τα οποία ωστόσο επίσης δέχονται ισραηλινά πλήγματα), αλλά οι περισσότεροι έμειναν είτε σε σπίτια συγγενών ή άστεγοι.

Πρόσθεσε ότι ισοπεδώθηκαν πάνω από 2.500 σπίτια, ενώ άλλα 23.000 υπέστησαν υλικές ζημιές.

Χτυπήθηκαν 88 σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων και δύο σχολεία για παιδάκια με ειδικές ανάγκες. Εμειναν δίχως σχολική στέγη πάνω από 600.000 παιδιά.

Ο Ντούζαριτς ανακοίνωσε επίσης ότι έως χτες βράδυ σκοτώθηκαν 12 υπάλληλοι οργανώσεων του ΟΗΕ στη Γάζα.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων και ρεύματος έμειναν εκτός λειτουργίας 7 μονάδες καθαρισμού νερού και επεξεργασίας λυμάτων που εξυπηρετούσαν το 50% του πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα. «Σε ορισμένες περιοχές τα λύματα και τα στερεά απόβλητα γεμίζουν τους δρόμους προκαλώντας υγειονομικές βόμβες», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ είχε καταγγείλει τη «συλλογική τιμωρία» του Παλαιστινιακού λαού.

Στο μεταξύ, οι συνοριακές αρχές της «Χαμάς» στη μεθόριο με την Αίγυπτο ανακοίνωσαν πως ισραηλινή επιδρομή χτύπησε περιοχή μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου προκαλώντας μεγάλο κρατήρα που εμποδίζει την κίνηση οχημάτων.

Ο περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού για τη Μέση Ανατολή, Φ. Καρμπόνι, δήλωσε ότι ο Οργανισμός είναι σε επαφή με τη «Χαμάς» και τις ισραηλινές αρχές στο πλαίσιο προσπαθειών για την εξασφάλιση απελευθέρωσης ομήρων, ως «ουδέτερος μεσολαβητής». Το Κατάρ, που έχει στενές σχέσεις με τη «Χαμάς» εδώ και χρόνια, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του σε αυτές τις «διαπραγματεύσεις». Ο ίδιος επέμεινε ότι «είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος», κάτι που έχει ζητήσει και ο ΟΗΕ, ώστε να εισαχθούν στον παλαιστινιακό θύλακα είδη πρώτης ανάγκης.

Παράλληλα, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε ότι έχει κλείσει τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας πως το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα είναι κλειστό λόγω των ισραηλινών επιδρομών. Κάλεσε όλες τις χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς που θέλουν να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας να στείλουν τη βοήθεια στο διεθνές αεροδρόμιο Αλ Αρίς της Αιγύπτου, που βρίσκεται στη βόρεια Χερσόνησο του Σινά.

Σε ό,τι αφορά τους ομήρους που κρατούν η «Χαμάς» και η «Ισλαμική Τζιχάντ», ανακοινώθηκε πως είναι 150 (30 κρατούνται από την «Ισλαμική Τζιχάντ») και πως από αυτούς οι 97 είναι Ισραηλινοί και οι υπόλοιποι ξένοι. Από αυτούς τρεις ήταν Κινέζοι που επιβεβαιώθηκε χτες ότι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια επιδρομών.

Σφίγγει τη θηλιά του αποκλεισμού το ισραηλινό κράτος

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, διαβεβαίωσε και χτες ότι θα πεθάνει κάθε στέλεχος της «Χαμάς», παρομοιάζοντάς την ξανά με το «Ισλαμικό Κράτος», όπως έκανε στη συνέχεια και μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν.

Οι δηλώσεις Νετανιάχου συνοδεύτηκαν με την είδηση πως για πρώτη φορά από το 1982 η ισραηλινή αεροπορική εταιρεία «El Al Israel Airlines» θα πραγματοποιήσει πτήσεις αύριο, Σάββατο (εβραϊκό Σαμπάτ) προκειμένου να μεταφέρει και άλλους εφέδρους στη χώρα.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Ισραελ Κατς, δήλωσε κυνικά ότι ο πλήρης αποκλεισμός της Γάζας, ακόμα και για ανθρωπιστική βοήθεια, θα παραμείνει, όσο η «Χαμάς» δεν απελευθερώνει τους Ισραηλινούς ομήρους.

«Κανένας διακόπτης ρεύματος δεν θα ανάψει, καμιά βρύση δεν θα τρέξει νερό και κανένα βυτιοφόρο με καύσιμα δεν θα εισέλθει όσο οι απαχθέντες Ισραηλινοί δεν θα έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ακολούθησε ο αρχηγός του ΓΕΣ, Χ. Χαλέβι, ο οποίος στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του από την έναρξη του πολέμου, υποστήριξε ότι η Γάζα «δεν θα μείνει ίδια μετά τον πόλεμο» και απείλησε τον επικεφαλής της «Χαμάς», Γιαχία Σινουάρ, και τους μαχητές της οργάνωσης ότι «είναι νεκροί».

Στο μεταξύ, καθώς προκαλούνται ήδη τριγμοί στην ισραηλινή οικονομία, η Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ αποφάσισε να ρευστοποιήσει 30 δισ. δολάρια σε συνάλλαγμα για να στηρίξει το σέκελ. Η ισραηλινή τράπεζα Hapoalim εκτίμησε χτες το κόστος του πολέμου κατά την πρώτη βδομάδα σε τουλάχιστον 27 δισ. σέκελ (7 δισ. ευρώ) συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό και το κόστος για την επιστράτευση 300.000 Ισραηλινών εφέδρων.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο εσωτερικό του Ισραήλ, δημοσκόπηση που δημοσίευσε χτες η εφημερίδα «Jerusalem Post» δείχνει πως 4 στους 5 Ισραηλινούς Εβραίους πιστεύουν ότι η κυβέρνηση της χώρας τους και ο πρωθυπουργός «έχουν ευθύνη» για την επίθεση της «Χαμάς» στο νότιο Ισραήλ. Το 56% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Νετανιάχου πρέπει να παραιτηθεί στο τέλος του πολέμου. Το 28% των ψηφοφόρων του κυβερνητικού συνασπισμού δήλωσε ότι συμφωνεί με αυτήν την άποψη. Επιπλέον, το 52% των ερωτηθέντων είπαν ότι θα επιθυμούσαν σε μελλοντικό χρόνο να παραιτηθεί και ο υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ
Η «Δύση» αυξάνει τη στήριξη στο Ισραήλ και τη στρατιωτική συγκέντρωση δυνάμεων

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ με τον Μπ. Νετανιάχου

Copyright 2023 The Associated

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ με τον Μπ. Νετανιάχου
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η ΕΕ και άλλοι σύμμαχοί τους εντείνουν τη στήριξή τους στο Ισραήλ, ενθαρρύνοντας το αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού, ενώ την ίδια ώρα αυξάνουν τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, με το «βλέμμα» στη μεγάλη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ και πραγματοποίησε κύκλο επαφών με την ισραηλινή ηγεσία ξεκινώντας από τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ελι Κοέν, τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, και τον αρχηγό του κόμματος «Εθνική Ενότητα» και πρώην υπουργό Αμυνας, Μπένι Γκαντς, που συμμετέχει από την Τετάρτη στη διευρυμένη ισραηλινή κυβέρνηση πολέμου.

Μετά τη συνάντηση με τον Νετανιάχου, ο Μπλίνκεν αναπαρήγαγε όλη την προπαγάνδα για εγκλήματα της Χαμάς εναντίον Ισραηλινών αμάχων, πάνω στην οποία πατάει όλη η προσπάθεια «ξεπλύματος» της νέας σφαγής του παλαιστινιακού λαού. Διαβεβαίωσε δε με νόημα πως όσο υπάρχει Αμερική, το Ισραήλ δεν θα είναι ποτέ μόνο του, μολονότι είναι ικανό να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Σε αυτό το πλαίσιο, υποσχέθηκε στο Ισραήλ περισσότερα όπλα και δεσμεύθηκε για δικομματική υποστήριξη στο Κογκρέσο για μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια.

Στηρίζοντας την εγκληματική επίθεση στη Γάζα, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να βεβαιωθεί πως ό,τι συνέβη (με τη Χαμάς) δεν θα ξανασυμβεί ποτέ, ενώ συμπλήρωσε υποκριτικά ότι «είναι τόσο σημαντικό να λαμβάνουμε κάθε δυνατή προφύλαξη για να αποφύγουμε να βλάψουμε τους αμάχους»...

Σε κοινή ανακοίνωση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται στενά με το Ισραήλ για να διασφαλίσει την απελευθέρωση των ανθρώπων που αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς.

Σήμερα ο Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς στο Αμμάν της Ιορδανίας (και όχι στη Ραμάλα...) και στη συνέχεια θα δει τον Ιορδανό πρωθυπουργό Αμπντάλα Β'.

Στο Ισραήλ αναμένεται σήμερα και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν.

Αεροπλάνα και πλοία στέλνουν και οι Βρετανοί

Αργότερα χτες, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα παράσχει στο Ισραήλ αεροπλάνα για παρακολούθηση και αεροσκάφη περιπολίας, ακόμη και εντός τρέχοντος 24ωρου, προκειμένου «να εντοπίσουν απειλές στην περιφερειακή ασφάλεια».

Πρόσθεσε επίσης πως δύο πλοία του βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού θα κατευθυνθούν προς τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου προς υποστήριξη των ισραηλινών δυνάμεων. Ο Σούνακ ισχυρίστηκε ότι με τον τρόπο αυτό «θα αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση».

Υπενθυμίζεται ότι ήδη στην περιοχή έχει κατευθυνθεί το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Gerald Ford», μαζί με άλλες θαλάσσιες και εναέριες ενισχύσεις.

Η σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ

Κατά τη χτεσινή σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ (σύμφωνα με δυτικές διπλωματικές πηγές) μόνο η Τουρκία αρνήθηκε να αποδοκιμάσει ως «τρομοκρατικές» τις επιθέσεις της Χαμάς - προτάσσοντας δικά της γεωπολιτικά σχέδια και συμφέροντα.

Στην ίδια σύνοδο συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ, δείχνοντας στους ομολόγους του ένα «μη λογοκριμένο βίντεο» από τις «θηριωδίες» της Χαμάς. Προειδοποίησε πως έχουν μπροστά τους έναν «μακρύ και δύσκολο πόλεμο αλλά θα υπερισχύσουμε».

Την Τετάρτη, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, είχε δηλώσει πως είναι «σημαντικό» κάθε χώρα ή οργάνωση εχθρική απέναντι στο Ισραήλ να μην προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται. «Και βλέπουμε παράλληλα ότι οι ΗΠΑ για παράδειγμα έχουν αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή, για να σταλεί επίσης ένα μήνυμα για την αποτροπή της κλιμάκωσης της σύγκρουσης» είχε προσθέσει.

Στο Βερολίνο ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς ανακοίνωσε πως όποιος δοξάζει τη Χαμάς, επιδοκιμάζει δολοφονίες ή καίει ισραηλινές σημαίες, θα αντιμετωπίζει ποινική δίωξη. Ξεκαθάρισε πως θα τεθεί εκτός νόμου η φιλοπαλαιστινιακή ομάδα Samidoun (σχετίζεται με την έκφραση αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους κρατούμενους) και υποσχέθηκε στρατιωτική βοήθεια με drone στο Ισραήλ (τα οποία είχε αγοράσει πρόσφατα).

Η Γερμανία θα αναστείλει επίσης κάθε αναπτυξιακή βοήθεια προς τα Παλαιστινιακά Εδάφη έως ότου ολοκληρωθεί μια «επανεξέταση» της βοήθειας αυτής, δήλωσε επίσης ο Σολτς. «Το μέτρο μας θα είναι αν και πώς τα προγράμματα αυτά εξυπηρετούν την ειρήνη στην περιοχή και την ασφάλεια του Ισραήλ», πρόσθεσε. «Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η επανεξέταση, δεν θα διαθέσουμε νέους πόρους αναπτυξιακής συνεργασίας».

Στο Μαρακές, όπου γίνεται η σύνοδος του ΔΝΤ, η επικεφαλής Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς αποτελεί «ένα νέο σύννεφο στον όχι και τόσο ηλιόλουστο ορίζοντα της παγκόσμιας οικονομίας». «Οσον αφορά τον οικονομικό αντίκτυπο, παρακολουθούμε πολύ στενά πώς εξελίσσεται η κατάσταση, πώς επηρεάζει ιδιαίτερα τις αγορές», εξήγησε η ίδια.

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας

Παράλληλα, στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) καταδίκασε τη συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Σε σχετική ανακοίνωση σημείωσε επίσης τις καθημερινές σκόπιμες δολοφονίες Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη, τις επανειλημμένες επιθέσεις στο τέμενος Αλ Ακσά της Ιερουσαλήμ, τις πεπαλαιωμένες υποδομές ύδρευσης και ηλεκτροδότησης στη Λωρίδα της Γάζας. Χαρακτήρισε την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα «κατάφωρη παραβίαση ανθρωπιστικού δικαίου» και «έγκλημα πολέμου».

Επέρριψε τις ευθύνες για την τραγωδία «στο Ισραήλ, την κατοχική δύναμη που είναι πλήρως υπεύθυνη για τις επιπτώσεις από τη συνέχιση» της επίθεσης. Ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει άμεσα για να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του Παλαιστινιακού λαού «αμέσως».

Από τη Βαγδάτη, όπου ξεκίνησε χτες περιοδεία στην περιοχή, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι το άνοιγμα ενός «νέου μετώπου» κατά του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή θα εξαρτηθεί από τις «ενέργειες» του εβραϊκού κράτους στη Λωρίδα της Γάζας. Επανέλαβε δε ότι η Τεχεράνη δεν εμπλέκεται στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς το περασμένο Σάββατο.

Διαδοχικές επικοινωνίες του Σαουδάραβα πρωθυπουργού

Διαδοχικές επικοινωνίες με ηγέτες της ευρύτερης περιοχής είχε από το βράδυ της Τετάρτης και χτες ο Σαουδάραβας πρίγκιπας - διάδοχος και πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες με τον Ιρανό Πρόεδρο Εμπ. Ραϊσί, σύμφωνα με ρεπορτάζ το σαουδαραβικού δικτύου «Αλ Αραμπίγια» συζήτησαν τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κλιμάκωση στη Γάζα. Ο Σαουδάραβας ηγέτης είπε ότι η χώρα του καταβάλλει «κάθε δυνατή προσπάθεια» με διεθνείς και περιφερειακούς παράγοντες για να σταματήσει η σημερινή κλιμάκωση. Τόνισε επίσης τη σημασία «σεβασμού των αρχών του ανθρωπιστικού διεθνούς δικαίου», εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για τις άσχημες ανθρωπιστικές συνθήκες στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ υπογράμμισε την «ακλόνητη στάση του βασιλείου για την υπεράσπιση του παλαιστινιακού σκοπού» και την «υποστήριξη της ειρήνης».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, από την πλευρά του, ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες «τόνισαν την ενότητα του ισλαμικού κόσμου», προσθέτοντας ότι «θεωρούν αιτία της καταστροφικής αστάθειας τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος και το πράσινο φως των ΗΠΑ».

Αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Σαουδάραβας πρωθυπουργός είχε δεχτεί τηλεφώνημα από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, με τη συζήτηση να κινείται σε αντίστοιχο μήκος κύματος.

Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης ο Μπιν Σαλμάν επικοινώνησε και με τον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Ασαντ, στο φόντο του νέου βομβαρδισμού των Ισραηλινών στα διεθνή αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον Παλαιστινιακό λαό.

Κίσινγκερ: Προτρέπει την ΕΕ να συνδράμει το Ισραήλ «άνευ όρων»

Ο Χένρι Κίσινγκερ, ο 100χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που συνέβαλε στην επίτευξη «ειρηνευτικής συμφωνίας» Ισραήλ - Αιγύπτου μετά τον προ 50ετίας πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, μιλώντας την Τετάρτη στη γερμανική «Die Welt» κάλεσε την ΕΕ να ξεκαθαρίσει σε άλλες χώρες που θέλουν να παρέμβουν στον πόλεμο που γίνεται σε Γάζα και Ισραήλ ότι θα πληρώσουν «τίμημα». Προειδοποίησε πως «ό,τι συνέβη στο Ισραήλ μπορεί να συμβεί και στην Ευρώπη». Και κάλεσε την ΕΕ «να δώσει την άνευ όρων πολιτική στήριξή της στο Ισραήλ, εν ανάγκη και στρατιωτική»!

Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε τους πολέμους κατά του Ισραήλ και της Ουκρανίας «θεμελιώδη επίθεση στο διεθνές σύστημα».

Δεν απέκλεισε περαιτέρω κλιμάκωση στον πόλεμο με τη Χαμάς, αλλά ούτε και μία επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

Αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ ...επέστρεψε τους Παλαιστίνιους τη γη τους, με την αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005, «αλλά δεν έγινε ειρήνη»... Και πρόσθεσε πως πλέον «κανείς δεν μπορεί να κάνει παραχωρήσεις σε ανθρώπους που, όπως έδειξαν οι πράξεις τους, δεν θα κάνουν ειρήνη. Πρέπει να υπάρξει τιμωρία». Ζήτησε, τέλος, η Χαμάς να αποκλειστεί από οποιονδήποτε πολιτικό ρόλο και το Ισραήλ να «επανεδραιώσει την εθνική κυριαρχία του» στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου