Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

"Η εξέγερση στο Σομπίμπουρ"


"Η εξέγερση στο Σομπίμπουρ"
 
Ξεσπά εξέγερση των κρατουμένων στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Σομπίμπουρ στην κατεχόμενη Πολωνία, εκεί που δολοφονήθηκαν περίπου 260.000 Εβραίοι, κυρίως από την Πολωνία, αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ηγέτες της ήταν ο Αλεξάντρ Αρόνοβιτς Πετσέρσκι, Σοβιετικός αιχμάλωτος Πολέμου, και ο Πολωνοεβραίος Λεόν Φελντχέντλερ. 14 Οκτώβρη του 1943, οι εξεγερμένοι αποφάσισαν να δράσουν και, όταν ο υποδιοικητής Γιόχαν Νήμαν επισκέφθηκε το ραφείο, φονεύθηκε από τον ράπτη Γιεχούντα Λέρνερ.Ακολούθησαν δέκα Γερμανοί, οκτώ Ουκρανοί και δύο μέλη της φρουράς, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά ο υποδιοικητής Βέρνερ Ντουμπόις.
 
Το τολμηρό σχέδιο ήταν η ολοσχερής εξόντωση της φρουράς και η διαφυγή των κρατουμένων από την κεντρική πύλη. Όμως,οι φρουροί ανακάλυψαν ένα νεκρό και έδωσαν το σύνθημα του συναγερμού. Οι κρατούμενοι όρμησαν πανω στους φρουρούς και οι περισσότεροι φονεύθηκαν είτε από τα πυρά της είτε από τις νάρκες του περιβάλλοντος ναρκοπεδίου. 
 
300 κρατούμενοι κατάφεραν να διαφύγουν. Τα Ες Ες έστησαν ανθρωποκυνηγητό και μπλόκα. Τελικά, περίπου 50 έως 70 άτομα κατάφεραν να διασωθούν.
 
Η εξέγερση και απόδραση τρόμαξε τους ναζί και όχι μόνο σταμάτησε κάθε δραστηριότητα του στρατοπέδου αλλά οδήγησε, λίγες ημέρες μετά, και στο κλείσιμο και κατεδάφιση των κτισμάτων του και την δενδροφύτευση της περιοχής, με διαταγή του Χίμλερ.
 
Η τελευταία ομαδική εκτέλεση δολοφόνησε 30 Εβραίους και έγινε στις 23 Νοεμβρίου 1943. H εξέγερση του Σομπίμπουρ έκλεισε το κολαστήριο για πάντα. Οι εγκληματίες ναζί της φρουράς πρόλαβαν να καταστρέψουν όλα τα σχετικά με το στρατόπεδο και θα είχαν διαφύγει αν δεν υπήρχαν οι δραπέτες που γλίτωσαν.Χάρη σε αυτούς αποκαλύφθηκαν ονόματα δραστών και έγινε δυνατή η σύλληψη τους.
 
Οί δίκες έγιναν σε Γερμανία-Ολλανδία και όσοι ναζί είχαν εντοπισθεί καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης. Συνεργάτες των ναζί στο στρατόπεδο φυλακίστηκαν και εκτελέστηκαν στην Σοβιετική Ένωση.

 Praxis Review

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου