Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Η επόμενη μέρα

 

 Με την ενίσχυση του σημαντικού βήματος που έγινε στον πρώτο γύρο, η εκλογή κομμουνιστών δημάρχων εκεί όπου η «Λαϊκή Συσπείρωση» πέρασε στον β' γύρο επισφράγισε την επιτυχία και σκόρπισε χαμόγελα ευρύτερα στον λαό.

Αυτό το ελπιδοφόρο αποτέλεσμα έρχεται σε συνέχεια των θετικών στοιχείων που αναδείχθηκαν την πρώτη Κυριακή: 10% το ποσοστό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πανελλαδικά στις Περιφέρειες, πάνω από 480.000 ψήφοι, 110.000 περισσότερες σε σχέση με το 2019, μεγάλη ενίσχυση σε αστικά κέντρα και εργατικές - λαϊκές συνοικίες, σε περιοχές όπου το προηγούμενο διάστημα δόθηκαν σημαντικοί αγώνες, με πανελλαδική απήχηση.

Στην πράξη λοιπόν, σε πρώτο και δεύτερο γύρο, πήραν απάντηση εκβιασμοί, συκοφαντίες και ψευτοδιλήμματα, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και ο αντικομμουνισμός, που επιστρατεύτηκαν ειδικά στους δήμους όπου η «Λαϊκή Συσπείρωση» έδινε τη μάχη του β' γύρου, με τους εργαζόμενους να δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στους υποψηφίους του ΚΚΕ, αναγνωρίζοντας ότι πράγματι μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά στηρίγματα στην πάλη τους. Οτι δεν θα είναι τα «καλά παιδιά» της εκάστοτε κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού.

Ειδικά στην Πάτρα, η επανεκλογή του Κ. Πελετίδη για τρίτη φορά, παρά την ομοβροντία της επίθεσης από τις άλλες δυνάμεις, έχει ευρύτερη σημασία, που ξεπερνάει τα όρια της πόλης, ως αναγνώριση και επιβράβευση του λαού σε μια μαχητική, διεκδικητική δημοτική αρχή.

Την «επόμενη μέρα», λοιπόν, και ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ τσακώνονται για το ποιος «πήρε το μήνυμα», ποιος «νίκησε», αν και πώς η χρεοκοπημένη σοσιαλδημοκρατία έχει ακόμα «ψωμιά να φάει», ο λαός αποκτά νέα στηρίγματα στον αγώνα του.

Τα συνολικά αποτελέσματα, η άνοδος του κύρους του ΚΚΕ και της μαχητικής συμπόρευσης μαζί του, επιβεβαιώνουν ότι αν και ο συσχετισμός παραμένει αρνητικός, σταθεροποιείται και δυναμώνει ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής, νέες και περισσότερες δυνάμεις καταγράφουν διαθέσεις χειραφέτησης απ' αυτήν.

Αυτό εκφράστηκε και σε αγωνιστικές διεργασίες το προηγούμενο διάστημα, σε αρχαιρεσίες σωματείων, στον κοινό βηματισμό που έγινε κατορθωτός ανάμεσα σε εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις μπροστά σε κορυφαίες απεργιακές και άλλες μάχες. Αλλά και στις βουλευτικές και τοπικές εκλογές, με την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Το αποτέλεσμα λοιπόν των εκλογών αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για όλο τον λαό, που ξέρει ότι όποια δύναμη κατάφερε να πάρει το ΚΚΕ, αυτή επιστρέφει πολλαπλασιαστικά στον αγώνα του.

Ειδικά στους δήμους όπου αναδείχθηκε πλειοψηφία η «Λαϊκή Συσπείρωση», η νέα δημοτική αρχή θα αποτελεί την πραγματική αντιπολίτευση σε κράτος και κυβερνήσεις, στο ίδιο το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο συγκρότησης και λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης, που με τον πρόσφατο νόμο έγινε ακόμα πιο αντιδραστικό.

Τέτοιες δυνάμεις έχει ανάγκη ο λαός ειδικά μπροστά στα ακόμα πιο δύσκολα που θα έχει να αντιμετωπίσει από τα αδιέξοδα που οξύνει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων δυνάμεων, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που συγκλίνουν μαζί της στα βασικά.

Οσο και να ερίζουν από τη μία τα στελέχη της κυβέρνησης και από την άλλη τα άλλα κόμματα του συστήματος για το ποιος μπορεί καλύτερα να ενσωματώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία, αυτή δεν κρύβεται. Αυτό αποτυπώνει άλλωστε έως έναν βαθμό και η μεγάλη αποχή, η οποία περικλείει σημαντικό ποσοστό διαμαρτυρίας απέναντι στην πολιτική που τσακίζει τον λαό.

Το αποτέλεσμα των εκλογών μεγαλώνει την ευθύνη του ΚΚΕ και κάθε εκλεγμένου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Περιφέρειες και δήμους να βρεθούν στο πλάι του λαού, στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης για να μπουν εμπόδια σε επιχειρηματικά σχέδια που τσακίζουν τις λαϊκές ανάγκες, να πάρει ο λαός ανάσες ανακούφισης, σε σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική, την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, τους εκλεγμένους τους στην Τοπική Διοίκηση.

Οι ακόμα μεγαλύτεροι αγώνες είναι μπροστά! Η μάχη με επίκεντρο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες θα δυναμώσει!

1 σχόλιο:

  1. Το γράφω για πολλοστή φορά.Ο Δούκας είναι μπροστινός του Μυτηληναιου που έχει τα Αιολικά πάρκα.Δηλαδη την πράσινη ενέργεια στην οποία ειδικεύεται ο Δούκας.Ο Μυτηλιναιος είναι ένας από τους τρεις εργολάβους που έχουν αναλάβει την κατασκευή του Βοτανικού.
    Babis Lykoudis

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου