Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Να δυναμώσει ο αγώνας για Συλλογικές Συμβάσεις και η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό

 

Η απόφαση των εργαζομένων να δυναμώσουν τον αγώνα για δουλειά με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και σύγχρονα δικαιώματα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, με ενίσχυση της λαϊκής αλληλεγγύης και με μαχητική στήριξη του αγώνα του Παλαιστιανιακού λαού, εκφράστηκε μέσα από τη μεγάλη σύσκεψη των Εργατικών Σωματείων που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη, στον πολυχώρο WE.

Μέσα από τη σύσκεψη απευθύνθηκε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο που οργανώνουν η Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης, η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης και δεκάδες εργατικά σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι, την Πέμπτη 19 Οκτώβρη στις 7 μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Στη σύσκεψη έγινε απολογισμός της δράσης που προηγήθηκε και της απεργιακής μάχης που δόθηκε με επιτυχία ενάντια στο νόμο έκτρωμα Γεωργιάδη που οδηγεί την εργατική τάξη ολοταχώς πίσω στο Μεσαίωνα, και καθορίστηκε ένας πρώτος σχεδιασμός για τη συνέχιση και κλιμάκωση της πάλης με κρίσιμα μέτωπα που μπορούν να ενεργοποιήσουν διαθέσεις και δυνάμεις, αλλά και ενάντια στον νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό.

Τονίστηκε ότι το δυνάμωμα των αγώνων της εργατικής τάξης, αποτελεί βασική προϋπόθεση αναχαίτισης της επίθεσης κυβέρνησης - κεφαλαίου και των δυνάμεων που τους στηρίζουν και αντεπίθεσης για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών που θυσιάζονται για τα κέρδη των λίγων. Και αναδείχθηκε ότι προτεραιότητα μπαίνει το ζωντάνεμα των συνδικάτων, η πάλη για την αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, μπροστά και στις αρχαιρεσίες που έρχονται το επόμενο διάστημα, αλλά και ο σχεδιασμός που θα βάζει το φιτίλι για την ανάπτυξη αγώνων.

Εισηγητικά η Ειρήνη Καραμήτρου, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης, αναφερόμενη στις μεγάλες μάχες που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα, και στην πείρα που αναδείχθηκε στάθηκε ιδιαίτερα στην παρακαταθήκη που άφησε η απεργία στις 21/9 που απέδειξε στην πράξη την τεράστια δύναμη του λαού, του οργανωμένου κινήματος.

«Ήταν μάχη δύσκολη, αλλά τα καταφέραμε! Γιατί:

Δεν επιτρέψαμε να περάσει το νομοσχέδιο στα βουβά, χωρίς να κουνηθεί φύλλο.

Στραπατσάραμε τη λογική πως υπάρχουν θετικά σημεία σε αυτό το έκτρωμα, παρά τις προσπάθειες του Α. Γεωργιάδη, των κομμάτων που στηρίζουν τέτοιες ευρωπαϊκές οδηγίες, της απεργοσπαστικής ΓΣΕΕ, του ΕΚΘ.

Δεν αφήσαμε να φωλιάσει ο φόβος και η μοιρολατρία στους εργαζόμενους, παρά τις επιθέσεις και τις απειλές από κυβέρνηση και εργοδοσία, παρά τα δικαστήρια ενάντια στην απεργία όπως στον ΟΑΣΘ», είπε.

Και κάλεσε «κάθε τίμιο συνδικαλιστή που δεν μπορεί να δεχτεί αυτή την ξεφτίλα», να μπει στον αγώνα «για να αντιπαλέψουμε μαζί την αντεργατική λαίλαπα, για να οργανώσουμε την απάντηση των συνδικάτων στο ξήλωμα των κατακτήσεων μας, για να παλέψουμε για τα σύγχρονα δικαιώματά μας».

«Η επόμενη μέρα ξημερώνει με την ακρίβεια στα ύψη, που εξασφαλίζει στους επιχειρηματικούς ομίλους τεράστια κέρδη, και ταυτόχρονα τους εργαζόμενους να καλούνται να συνηθίσουν στις 13 ώρες σε πολλαπλούς εργοδότες απλά για να μην χρωστάνε. Με τα δις του Ταμείου Ανάκαμψης που πάνε κατευθείαν στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων όπως η ΤΕΡΝΑ, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η "Ελληνικός Χρυσός" κ.ο.κ., έχοντας ήδη "μασουλήσει" πάνω από 11,5 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που δεν δίνεται φράγκο για την Υγεία και την Παιδεία του λαού, για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση της χώρας μας".

Παρουσιάζοντας τα αποτέλεσμα αυτής της ανάπτυξης για τους εργαζόμενους αναφέρθηκε στους χαμηλούς μισθούς, την φτώχεια, την ανεργία, την ένταση της εκμετάλλευσης, αλλά και τη φοροληστεία και τις περικοπές σε Υγεία, Παιδεία, Πολιτική Προστασία, όπως αυτές προδιαγράφονται και από το προσχέδιο του νέου αντιλαϊκού προϋπολογισμού.

Και κάλεσε σε οργάνωση του αγώνα για γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης όπως διατροφής (π.χ. ψωμί, γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη ), ένδυσης όπως και στις αντίστοιχες πρώτες ύλες. Για κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Για δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης.

Τονίζοντας ότι «σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ζήσουμε πολύ καλύτερα, με αξιοπρέπεια, με καλυμμένες τις ανάγκες τις δικές μας και των παιδιών μας».

Ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, παρουσίασε πιο συγκεκριμένα τα μέτωπα πάλης για το επόμενο διάστημα, με αιχμή τον αγώνα για ΣΣΕ και σύγχρονα δικαιώματα, τονίζοντας ότι «έτσι θα καταφέρουμε να μείνει στα χαρτιά ο νόμος έκτρωμα του Γεωργιάδη. Η μάχη αυτή δεν μπορεί να είναι νικηφόρα αν δεν γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζόμενων μέσα στους χώρους δουλειάς.

Δεν πάμε βήμα πίσω από την πάλη μας για:

7ωρο-5ημερο- 35ωρο. Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να δουλεύουμε λιγότερο, με βάση τις εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Ταυτόχρονα αυξήσεις στους μισθούς, με βάση και τον τεράστιο πλούτο που παράγεται κάθε μέρα.

Προστασία των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Να σταματήσει η φάμπρικα των διώξεων και απολύσεων ενάντια σε πρωτοπόρους εργάτες».

Στα υπόλοιπα μέτωπα ξεχωρίζουν η πάλη για την υγεία του λαού στο πλάι των υγειονομικών, με στόχο μια μεγάλη κινητοποίηση στα τέλη Νοέμβρη που θα βάζει στο επίκεντρο της διεκδίκησης αποκλειστικά και δημόσιο σύστημα υγείας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αναβάθμιση μέσων και υποδομών, ενίσχυση της ΠΦΥ. Οπως αναφέρθηκε οι Υγειονομικές Μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται σε κατάσταση διάλυσης. Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων, ενώ σταθερά γεμάτες είναι οι μόλις 8 κλίνες παιδικών ΜΕΘ του Ιπποκράτειου, που καλύπτουν όλη τη Β. Ελλάδα.

Επίσης ο αγώνας για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία με μπροστάρηδες τα σωματεία των ΟΤΑ, ΣΕΤΕΠΕ, διανομέων, οικοδόμων και μετάλλου που καθημερινά μετράνε θύματα στο βωμό του κέρδους.

Ξεχωρίζουν ακόμα οι μάχες που δίνονται σε μεγάλους κλάδους και χώρους δουλειάς, όπως η μεγάλη απεργιακή μάχη που δίνουν πανελλαδικά οι οικοδόμοι στις 8 Νοέμβρη. Η μάχη για τις ανακλήσεις απολύσεων συνδικαλιστών που δίνουν οι μεταλλωρύχοι στη Χαλκιδική, αλλά και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί με το πογκρόμ απολύσεων στα εκπαιδευτήρια "Φρυγανιώτη".

Αλλά και η μάχη για την προστασία των λαϊκών σπιτιών με επίκεντρο τις εργατογειτονιές ώστε να ενισχύεται το ρεύμα "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη".

Ακόμα το μέτωπο για τη δραματική κατάσταση στις συγκοινωνίες, με τον ΟΑΣΘ σε τραγική κατάσταση, με τις εργασίες για το Flyover που θα ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες, την νέα καθυστέρηση στην παράδοση του Μετρό και την ιδιωτικοποίηση του, κ.α.. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται ημερίδα την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη.

Σταθμό θα αποτελέσει η 50η επέτειος από την μεγάλο λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, με τα επίκαιρα διδάγματά της. Το συνδικάτο οικοδόμων καλεί σε σύσκεψη για την προετοιμασία του εορτασμού του Πολυτεχνείου, το Σάββατο, 4 Νοέμβρη, στο ΕΚΘ.

Ακόμα αναφέρθηκε η σκέψη για εκδρομή το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, στο Βελιγράδι, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων, από τον βομβαρδισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Αλλά και άλλες δράσεις (συναυλίες σωματείων, αξιοποίηση του θεατρικού του ΠΑΜΕ, κλπ.).

Πλούσια πείρα από τα σωματεία

Ακολούθησαν παρεμβάσεις εκπροσώπων των σωματείων μέσα από τις οποίες αναδείχθηκε η πείρα από τις σημαντικές μάχες που δόθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και την προσπάθεια οργάνωσης των εργαζομένων με τη μαζικοποίηση των σωματείων αλλά και τη δημιουργία νέων σε χώρους και κλάδους δουλειάς.

Ο Αντώνης Καναβάρης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕΠΕ και του Σωματείου της EFOOD αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνουν οι διανομείς απέναντι στη νέα επίθεση της εργοδοσίας με τρεις απολύσεις, μειώσεις αποδοχών, αύξηση της ζώνης διανομών, κλπ. Μίλησε για την απόφαση των εργαζομένων να απαντήσουν στην επίθεση και να κλιμακώσουν τον αγώνα για υπογραφή ΣΣΕ που την παλεύουν σε συντονισμό με το σωματείο της Αθήνας. Ενώ ενημέρωσε ότι λίγη ώρα πριν, άλλος ένας διανομέας μεταφέρθηκε τραυματισμένος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντας την ανάγκη για μέτρα προστασίας της ζωής τους.

Ο Γιάννης Νιβορλής, πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ, αναφέρθηκε στον αγώνα των εργαζομένων της “Μαλαματίνα” και στην απόφαση του δικαστηρίου που 16 μήνες μετά, τους δικαιώνει βγάζοντας παράνομες και άκυρες τις προσλήψεις εργαζομένων που χρησιμοποιήθηκαν ως απεργοσπαστικός μηχανισμός από την εργοδοσία. «Συνεχίζουμε δεν έχουμε καμία αυταπάτη», είπε.

Ο Νίκος Τσακλίδης, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα των εργαζομένων στο μηχανοστάσιο της Hellenic Train, τόνισε ότι τα συνδικάτα είναι το μοναδικό όπλο στα χέρια των εργαζομένων που μπορεί να επιβάλει ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, συνολικά τα δικαιώματά μας. Και μιλώντας για την διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Αθήνας για ένα 6μηνο σημείωσε ότι γίνεται γιατί «τα υλικά που χτίστηκαν αυτές οι γραμμές ήταν ζυγισμένα στα κριτήρια του κέρδους και γιατί οι κυβερνήσεις φρόντισαν να μην αναπληρώσουν τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό».

Ο Φίλιππος Λαζαρίδης, πρόεδρος του νεοιδρυθέντος Σωματείου εργαζομένων στην BETA, αναφέρθηκε στο κλίμα σιγής που επικρατούσε στην επιχείρηση και στην προσπάθεια, με τη βοήθεια του κλαδικού σωματείου του ΣΕΤΗΠ, να σπάσει, αλλά και την αντίδραση της εργοδοσίας στα πρώτα αγωνιστικά σκιρτήματα. Τελικά οι εργαζόμενοι οργανώθηκαν. Συμμετείχαν στην απεργία για το έγκλημα στα Τέμπη, συμμετείχαν και στην απεργία του Σεπτέμβρη ενάντια στο νόμο έκτρωμα Γεωργιάδη. Και στις αρχαιρεσίες που έγιναν πριν 3 εβδομάδες συμμετείχε το 25% των εργαζομένων της εταιρίας. «Συνεχίζουμε την προσπάθεια μαζικοποίησης του Σωματείου», είπε.

Η Λίλη Μαραγκού, μέλος του ΔΣ Σωματείου εργαζομένων της Pfizer, μετέφερε επίσης την πείρα από την οργάνωση των εργαζομένων και τη δημιουργία του Σωματείου. Αναφέρθηκε στην απόφαση της εταιρίας να προχωρήσει σε περικοπές 3,5 δις που θα σηματοδοτήσουν μαζικές απολύσεις, χωρίς ακόμα να έχει διευκρινιστεί που θα γίνουν αυτές. Και τόνισε ότι «από σήμερα το Σωματείο οργανώνει την απάντησή του».

Η Χριστίνα Σταμούλη, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Χημικού, εκ μέρους των Φοιτητικών Συλλόγων, αναφέρθηκε στους αγώνες των φοιτητών για τη δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές, κόντρα στα σχέδια επιβολής κάρτας σίτισης και αντίτιμου για να εξασφαλιστούν κέρδη για τον εργολάβο. Αλλά και συνολικά για το δικαίωμα των φοιτητών στη στέγαση, για μέτρα προστασίας των πλημμυροπαθών φοιτητών, στους αγώνες για πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές.

Ο Άγγελος Γεράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στην απεργιακή μάχη που έχουν μπροστά τους στις 8 Νοέμβρη τονίζοντας ότι η προετοιμασία της γίνεται με στόχο να είναι η πιο μαζική απεργία. «Γιατί δεν ανεχόμαστε άλλο νεκρό και σακατεμένο εργάτη στις κατασκευές. Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουν συνάδελφοι 65 και 68 χρονών στη σκαλωσιά, δεν ανεχόμαστε ο μισθός μας να τελειώνει στις 15 του μήνα και παλεύουμε να γίνει υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση».

Η Αθηνά Γκέρτσιου, μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ, αναφέρθηκε στην απόφαση της νεολαίας και των φοιτητών να βγει στον αγώνα δυναμικά για την ικανοποίηση των αναγκών τους στις σπουδές και τη ζωή.

Τέλος ο Βέργος Βεργίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Δερματίνων και Γουναρικών Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στον αγώνα και τις διεκδικήσεις των μικρών και αυτοαπασχολούμενων και στην απόφασή τους να προχωρήσουν σε συγκέντρωση στις 8 Νοέμβρη μπροστά ΥΜΑΘ, με το πλαίσιο διεκδικήσεων τους. Αλλά και στην κλιμάκωση της πάλης σε συντονισμό με το εργατικό κίνημα.

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

«Η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά με την Παλαιστίνη ως τη Λευτεριά». Με το σύνθημα αυτό υποδέχθηκαν την αντιπροσωπεία της Παλαιστινιακής Παροικίας Θεσσαλονίκης που αποτελούνταν από τον Πρόεδρο Μοχάμεντ Ελαγκούζ και τον Αντιπρόεδρο Σαλίμ Μουσάλαμ.

Το μακελειό σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης. Αναδείχθηκε ότι δεν υπάρχει κανένα δίλημμα για τον ελληνικό λαό. Βρίσκεται δίπλα στον παλαιστινιακό λαό, για το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση, για να ικανοποιηθούν τα δίκαια και διαχρονικά αιτήματα του, για να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή.

Από το βήμα ο Μοχάμεντ Ελαγκούζ, αναφέρθηκε στην ιστορία του Παλαιστινιακού λαού, τις δεκαετίες διώξεων, τις προσπάθειες ειρηνικής λύσης και την κλιμάκωση της επίθεσης από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ από το 2007 μέχρι και σήμερα που οδήγησαν στις τωρινές εξελίξεις.

Παρουσίασε το μαρτυρικό απολογισμό των τελευταίων 10 ημερών, όπου κάθε 10 λεπτά σκοτώνεται ένας άνθρωπος. Και κατέληξε πως «και αν δεν έχουμε πατρίδα σε άλλη γη, έχουμε την πατρίδα μας μέσα μας και θα μείνει μέσα μας».

Σε όλη τη διάρκεια της παρέμβασής του, οι εργαζόμενοι είχαν απλώσει μια μεγάλη Παλαιστινιακή σημαία στην αίθουσα.

Νωρίτερα από το βήμα της σύσκεψης καταγγέλθηκε, ότι «τρομοκρατία είναι να ζεις 75 χρόνια την βία και την κατοχή από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ». Και καταγγέλθηκε ότι αυτή την τρομοκρατία την ασκούν διαχρονικά και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, που στηρίζουν τη δολοφονική πολιτική του Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό, που κάνουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Στον πόλεμο προπαγάνδας που συνοδεύει τις πολεμικές επιχειρήσεις του κράτους -δολοφόνου του Ισραήλ αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο δημοσιογράφος του «Ρ», Δημήτρης Μαβίδης - Πέσιτς, παρουσιάζοντας παραδείγματα παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων σε δημοσιεύματα και ρεπορτάζ των Μέσων Ενημέρωσης και αναρτήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως τόνισε, ο προπαγανδιστικός αυτός μηχανισμός που επεκτάθηκε και στην Ελλάδα στόχο έχει το ξέπλυμα της βαρβαρότητας του κράτους του Ισραήλ, την ταύτιση του παλαιστινιακού λαού με τρομοκράτες και την ενοχοποίηση της αντίστασή του, όπως και της τεράστιας λαϊκής αλληλεγγύης που εκφράζεται στον αγώνα του σε όλο το κόσμο. Ακόμα, αναφέρθηκε στο πως αντίστοιχος μηχανισμός λειτουργεί και στρέφεται ενάντια και στους αγώνες του εργατικού-λαϊκού κινήματος.

 Ο Θανάσης Κουτσουράς, μέλος του ΔΣ του ΕΚΘ, ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις ανακοινώνοντας ότι το Ισραήλ βομβάρδισε νοσοκομείο στα κεντρικά της Γάζας με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 500. Και κάλεσε σε ξεσηκωμό, «από αυτή τη στιγμή να ξεχυθούμε στους δρόμους ώστε την Πέμπτη η Θεσσαλονίκη να πλημμυρίσει από χιλιάδες εργάτες, νέους, που θα εκφράσουν την αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης που εδώ και 70 χρόνια δολοφονείται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου