Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

«Λευτεριά στην Παλαιστίνη»

 

 Λευτεριά στην Παλαιστίνη - Στερούν από τον παλαιστινιακό λαό να έχει πατρίδα 

 Σήμερα με αυτή τη μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον Παλαιστινιακό λαό. Η καρδιά μας και η ψυχή μας βρίσκεται κάτω από τα χαλάσματα της Γάζας, αγκαλιά με τους ξεκληρισμένους, μαζί με όλους αυτούς που ζουν δεκαετίες τώρα την ισραηλινή βαρβαρότητα. Με παιδιά που χάσαν τους γονείς τους, με τους γονείς που χάσαν τα παιδιά τους.

Ναι, είμαστε με τους Παλαιστίνιους, πάντα στη σωστή πλευρά, με τους αδικημένους.

Καταγγέλλουμε το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ που προχωρά στα πιο απεχθή εγκλήματα, όπως ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου με εκατοντάδες νεκρούς και του σχολείου του ΟΗΕ. Είναι η ίδια κυβέρνηση που επιτίθεται στον ίδιο τον λαό του Ισραήλ, που διώκει όποιον αντιστέκεται, που στέλνει τους νέους να γίνουν κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεών της.

Η βαρβαρότητα δεν έχει τέλος. Η γενοκτονία συνεχίζεται.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός συνεχίζει να κάνει τον σημαιοφόρο του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών στην περιοχή και τρέχει να επικροτήσει τη σφαγή μιλώντας για νόμιμη αυτοάμυνα των Ισραηλινών. Η ακύρωση του ταξιδιού του στο Ισραήλ δεν ακυρώνει τις τεράστιες ευθύνες του.

Από κοντά βέβαια και όλα τα αστικά κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οι κάθε λογής φασίστες που έτρεξαν να καταδικάσουν τους Παλαιστίνιους και να συνταχθούν με τις επιταγές του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των Αμερικανών. Είναι ντροπή για όποιον θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερός και ριζοσπάστης η ανακοίνωση στήριξης στο κράτος του Ισραήλ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά.

Με το ξεκίνημα του πολέμου, βγήκαν σαν έτοιμοι από καιρό οι προπαγανδιστές του δικαίου του ισχυρού να ανακαλύψουν ότι στην Παλαιστίνη διεξάγεται πόλεμος, όταν επί δεκαετίες δεν είδαν, δεν άκουσαν ή ένιπταν τας χείρας τους σαν Πόντιοι Πιλάτοι στα διαχρονικά εγκλήματα του Ισραήλ. Έτρεξαν να δείξουν με το δάκτυλο τους Παλαιστίνιους ως τρομοκράτες, ως εγκληματίες, ότι τελικά φταίνε που υπάρχουν και αναπνέουν. Κραυγές πολέμου ακούστηκαν από όλες τις πολιτείες του καπιταλιστικού κόσμου από τα καπιτώλια και τα κέντρα των λυκοσυμμαχιών. Ένιωσαν την ανάγκη να υποστηρίξουν τον φονιά. Εδώ τον στήριζαν όταν ο εχθρός κράταγε σφεντόνα, τώρα που τόλμησε να κρατήσει όπλο δεν θα το έκαναν; Ενώ άμεσα, καθαρά, χωρίς περιστροφές είπαν ότι όποιος δεν είναι με το κράτος του Ισραήλ, είναι με τους τρομοκράτες. Όμως οι λαοί στις μητροπόλεις του καπιταλισμού μίλησαν με τις τεράστιες σε όγκο διαδηλώσεις και είπαν "Τρομοκράτες δεν είναι οι λαοί, είναι το ΝΑΤΟ και το Ισραήλ".

Στη Μέση Ανατολή συγκρούονται τεράστια συμφέροντα, για τους δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων και πρώτων υλών, όπως ο δρόμος του μεταξιού των Κινέζων και άλλων ιμπεριαλιστικών σχεδίων του αμερικανοΝΑΤΟικού μπλοκ δυνάμεων, αλλά και άλλων περιφερειακών δυνάμεων όπως Τουρκίας και Ιράν. Μέσα σε αυτή την αντάρα η αστική τάξη της χώρας μας, μέσω της κυβέρνησης της ΝΔ, προσπαθεί να πλασαριστεί για να έχει μερίδιο από τη μοιρασιά.

Το έγκλημα που συντελείται στη Μέση Ανατολή δεν είναι μόνο το χθεσινό χτύπημα στο νοσοκομείο, ούτε οι τελευταίοι δολοφονημένοι άμαχοι, το έγκλημα είναι διαρκές και βαστάει 75 χρόνια, όπου στερείται σε έναν λαό να αναπνεύσει, να έχει πατρίδα.

75 χρόνια δολοφονίες, διώξεις, φυλακίσεις, εκτοπισμοί, εποικισμοί, στερήσεις σε βασικά αγαθά, σε καθαρό νερό, σε Ενέργεια. Αυτό το έγκλημα έχει ιστορία, με τη διεθνή κοινότητα των ισχυρών του κόσμου, να έχει βάλει και αυτό το έγκλημα στη ζυγαριά κόστους - οφέλους. Άλλωστε στον σάπιο κόσμο τους όλα πωλούνται και αγοράζονται. Το βασικό γι' αυτούς είναι να μη θιχτούν οι συμφωνίες των εταιρειών, βασικός στόχος να μη θιχτούν τα κέρδη. Σε αντίθεση με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή ανεκτίμητη, που θεωρεί ότι η λευτεριά ενός λαού δεν εξαγοράζεται, δεν παζαρεύεται.

Θέλουν να ξεχάσουμε ότι πάνω από 100 χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί όλα αυτά τα χρόνια από ισραηλινές στρατιωτικές και παραστρατιωτικές οργανώσεις. Εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς, καθημερινές είναι οι αιματηρές επιδρομές του ισραηλινού κατοχικού στρατού στη Δυτική Όχθη. Μόνο από την αρχή του 2023, πριν τη νέα όξυνση από τις 7 Οκτώβρη, πάνω από 220 Παλαιστίνιοι είχαν βρει τον θάνατο από ισραηλινά πυρά. Η δε Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται σε απάνθρωπο αποκλεισμό εδώ και 16 χρόνια, με δολοφονικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς και χερσαίες επεμβάσεις.

Πάνω από 5.000 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι σαπίζουν στις φυλακές, 1.200 είναι διοικητικοί κρατούμενοι, είναι φυλακισμένοι χωρίς δίκη. Από τις Αρχές του 2023, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής έχουν συλλάβει πάνω από 5.000 Παλαιστίνιους.

Η Δυτική όχθη ελέγχεται στο 60% από κατοχικές δυνάμεις και έχει περικυκλωθεί από το "τείχος της ντροπής", από "ζώνες ασφαλείας" και εκατοντάδες "σημεία ελέγχου", επεκτείνονται διαρκώς οι εβραϊκοί οικισμοί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Αυτή είναι η τρομοκρατία της κατοχής που στηρίζουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, είναι το "δικαίωμα" του κατοχικού κράτους να μην αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα στη Λωρίδα της Γάζας. Ό,τι κάνει τόσα χρόνια στην ψύχρα, χωρίς κανέναν δισταγμό.

Ο ισραηλινός λαός γίνεται έτσι και ο ίδιος θύμα της επιθετικότητας του κατοχικού κράτους, όπως επιβεβαίωσαν και οι πρόσφατες εξελίξεις.

Τη σκληρή αυτή πραγματικότητα ξεσκεπάζουν προοδευτικές φωνές και μέσα στο ίδιο το Ισραήλ. Όπως ο γνωστός Ισραηλινός συγγραφέας και δημοσιογράφος Γκιντεόν Λεβί, του οποίου το κείμενο με τίτλο "Το Ισραήλ δεν μπορεί να φυλακίζει 2.000.000 κατοίκους στη Γάζα χωρίς να πληρώσει οδυνηρό τίμημα" κόλλησε στον τοίχο όποιον προσπαθεί να συκοφαντήσει την αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους και να παρουσιάσει τις θηριωδίες του Ισραήλ ως "απάντηση στην τρομοκρατία".

Εδώ σήμερα από το Σύνταγμα, ενώνουμε τις φωνές μας με τις φωνές όλων των λαών και βροντοφωνάζουμε: "Λευτεριά στην Παλαιστίνη". Να σταματήσει τώρα η σφαγή αμάχων από το ισραηλινό κράτος-δολοφόνο. Καμία εμπλοκή της Ελλάδας - Καμία στήριξη στο έγκλημα. Να επιστρέψει τώρα πίσω το ελληνικό πολεμικό πλοίο από την εμπόλεμη περιοχή. Ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι!

 Ομιλία του  Β. Συρίγου, ΓΓ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

  

Συγκέντρωση αλληλεγγύης «Καμία εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή στη Γάζα»

  μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό που γίνεται στο Σύνταγμα.

Η συγκέντρωση αλληλεγγύης ξεκίνησε με ομιλία του Γιουσέφ Ντορχόμ, πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στην πρεσβεία του Ισραήλ.


«Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης. Καμία εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ισραήλ στη Γάζα», αναγράφεται στην πλάτη της κεντρικής εξέδρας της μεγάλης συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό στο Σύνταγμα που γίνεται από συνδικάτα και φορείς της Αττικής.

  

«Τα συνδικάτα, οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα της Ελλάδας καταγγέλλουμε την στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης, στάση στήριξης της ισραηλινής κατοχής. Οι λαοί, στην σωστή πλευρά της ιστορίας, ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στεκόμαστε στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού της Παλαιστίνης», ακούγεται, μεταξύ άλλων, από τα μεγάφωνα.

 Δ. Κουτσούμπας: Απαιτούμε λευτεριά στην Παλαιστίνη - Να μη συμμετέχει η χώρα μας στο μακελειό

Μιλώντας στη μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό στο Σύνταγμα, ο Γιουσέφ Ντορχόμ, πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων ανάφερε τα εξής:

Σας ευχαριστώ όλους για τη σπουδαία κινητοποίηση σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης.

Στέλνουμε ένα χαιρετισμό στο λαό μας στη Γάζα.

Χαιρετίζουμε κάθε σπιθαμή από τη Γάζα που δίνει μαθήματα αξιοπρέπειας. Αυτές τις δύσκολες ώρες που το αίμα των αθώων ρέει στη Γάζα σας μεταφέρω αγωνιστικό χαιρετισμό.

Ο λαός μας δεν έχει πάψει ποτέ να αγωνίζεται για το δικαίωμα στην ελευθερία και στη ζωή. Η εγκληματική τρομοκρατική κατοχή θα τελειώσει.

Ευχαριστούμε το ΠΑΜΕ, τα Συνδικάτα τον Δ. Κουτσούμπα για την παρουσία του εδώ. Λευτεριά στην Παλαιστίνη.

 

2 σχόλια:

  1. Αίσθηση και εκτός συνόρων προκάλεσε το μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας. Οι Έλληνες διαδηλωτές εισέπραξαν ευχαριστίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    «Ευχαριστώ Ελλάδα

    Σήμερα, οι δρόμοι της Αθήνας γέμισαν με κόσμο σε μια δυνατή εκδήλωση αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη».

    pic.twitter.com/GdshWgfFt3
    — sarah (@sahouraxo) October 18, 2023
    902

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των Παλαιστινίων δεν σημαίνει ότι είσαι υπέρ της Χαμάς. Το να λες «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» δεν σημαίνει ότι είσαι αντισημίτης ή «επιθυμείς να φύγουν οι Εβραίοι». Λευτεριά στην Παλαιστίνη σημαίνει ελεύθεροι Παλαιστίνιοι από την ισραηλινή κατοχή που τους στερεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα τους επί 75 χρόνια. Λευτεριά στην Παλαιστίνη σημαίνει να σταματήσει ο εγκλωβισμός 2,3 εκατομμύρια Παλαιστινίων στη μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου, με τους μισούς να είναι παιδιά. Λευτεριά στην Παλαιστίνη σημαίνει τέλος στο απαρτχάιντ που επέβαλε η ισραηλινή κυβέρνηση. Λευτεριά στη Παλαιστίνη σημαίνει να δώσει στους Παλαιστίνιους τον έλεγχο των βασικών υποδομών στη γη τους»
    Eric Cantona

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου