Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Ισχυρό ΚΚΕ: Η μόνη απάντηση ενάντια στο άθικτο και ενισχυμένο μνημονιακό οπλοστάσιο!

Πλήθος τα φρέσκα παραδείγματα που ξεσκεπάζουν χαρακτηριστικά την απάτη 
του «τέλους των μνημονίων»

Μέσα στα διάφορα κάλπικα διλήμματα που επιστρατεύουν όλα τα κόμματα του κεφαλαίου μπροστά στις κάλπες, η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ ξεχωρίζει ιδιαίτερα το απατηλό αφήγημα περί του «τέλους του μνημονίων».
Αναφέρει χαρακτηριστικά στις ομιλίες του ο Αλ. Τσίπρας: «Την Κυριακή ψηφίζουμε για το αν θα συνεχίσουμε έξω από τα μνημόνια και τις μνημονιακές πολιτικές ή αν θα επιστρέψουμε σε αυτές...».

Με μπόλικο θράσος, δηλαδή, λένε στο λαό ότι τάχα είμαστε ήδη έξω από τα μνημόνια και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η εγγύηση ότι δεν θα επιστρέψουμε σε αυτά! Την ίδια ώρα όμως που λανσάρουν αυτήν την απάτη, μια σειρά από φρέσκα παραδείγματα, μόνο από τον τελευταίο μήνα, έρχονται να υπενθυμίσουν αυτό που πραγματικά βιώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός: Ολο το αντιλαϊκό μνημονιακό οπλοστάσιο είναι εδώ και συνεχίζει να ξεδιπλώνεται, άθικτο και παραπέρα ενισχυμένο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που κλιμάκωσε την επίθεση των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επειδή αυτό υπηρετεί τη στήριξη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή είναι η πολιτική που υπηρετούν όλα τα κόμματα του κεφαλαίου και η λυκοσυμμαχία της ΕΕ, αυτό είναι το μόνιμο και ολοένα πιο δυσβάσταχτο μνημόνιο διαρκείας που τσακίζει τους εργαζόμενους και το λαό στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.
 
 Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις, το αντιλαϊκό πλαίσιο είναι εδώ!

Χωρίς φυσικά να αποτυπώνουν ούτε κατά διάνοια όλες τις πτυχές του τεράστιου μνημονιακού οπλοστασίου, τα πιο πρόσφατα παραδείγματα που παραθέτουμε είναι κάτι παραπάνω από χαρακτηριστικά:
  • Οπως έγινε γνωστό, πριν από λίγες μέρες η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε «συνταγματικό» άλλο ένα εμβληματικό μνημονιακό αντεργατικό μέτρο που υλοποιήθηκε από προηγούμενες κυβερνήσεις (νόμος 4093/2012) και διατηρήθηκε στο ακέραιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Συγκεκριμένα, έκρινε «συνταγματικές» τις περικοπές των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος θερινής άδειας (13ος και 14ος μισθός) των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, κ.λπ. Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ ανέστρεψε τις περσινές αποφάσεις της επταμελούς σύνθεσης του ΣΤ΄ Τμήματος του ΣτΕ, που είχαν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των τριών επιδομάτων - Δώρων... με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα να δίνει τα ρέστα της γι' αυτήν την αντεργατική εξέλιξη. Στις αρχές του 2019, μήνες ολόκληρους μετά το λεγόμενο «τέλος των μνημονίων» τον Αύγουστο του 2018, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης στην εκδίκαση της υπόθεσης στην Ολομέλεια του ΣτΕ, οι συνήγοροι του Δημοσίου, προκειμένου να στηρίξουν τη «συνταγματικότητα» των μνημονιακών περικοπών είχαν επιστρατεύσει όλη την άθλια επιχειρηματολογία που είχαν χρησιμοποιήσει και οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για να επιβάλουν το «τσεκούρι»: Μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκαν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι «έχασαν τον 13ο και 14ο μισθό για να διατηρήσουν τον 12ο μισθό», ότι σε περίπτωση που δοθούν αναδρομικά τα επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους «διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία και θα αυξηθεί η φορολογία όλων των πολιτών». Ισχυρίστηκαν επίσης ότι η περικοπή των επιδομάτων δεν θίγει την αξιοπρεπή διαβίωση των δημοσίων υπαλλήλων ούτε τους θέτει σε αρνητική οικονομική κατάσταση. Μιλάμε για τέτοια... «έξοδο από τις μνημονιακές πολιτικές»!
  • Την ίδια ακριβώς άθλια επιχειρηματολογία χρησιμοποιούν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης απέναντι στους συνταξιούχους, απέναντι στις μαζικές κινητοποιήσεις των συνταξιουχικών οργανώσεων για την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους, αλλά και μέσα στα δικαστήρια, «ξεπλένοντας» όλες τις περικοπές συντάξεων των νόμων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τη λεπίδα του νόμου Κατρούγκαλου. Τέτοια υποκρισία από την κυβέρνηση που βάθυνε την αντιασφαλιστική επίθεση και βαφτίζει τώρα «13η σύνταξη» ένα κουτσουρεμένο και πενιχρό επίδομα, για να κουκουλώσει τη σφαγή... Και στην περίπτωση του εν λόγω επιδόματος, όμως, στα ΑΤΜ και στα γκισέ... τα ακόμα πιο κουτσουρεμένα ποσά που πήραν τελικά στα χέρια τους οι συνταξιούχοι, λόγω των μνημονιακών κρατήσεων, επιβεβαιώνουν ότι όλο το αντιλαϊκό πλαίσιο είναι εδώ: Είναι εδώ η σκληρή φορολογία σε όλο και πιο χαμηλά εισοδήματα, μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις του αφορολόγητου που συνεχίστηκαν και επί ΣΥΡΙΖΑ, για να περιοριστεί σήμερα στα 8.636 ευρώ, κι ενώ έχει ήδη προψηφιστεί η παραπέρα μείωσή του. Είναι εδώ και το χαράτσι της εισφοράς Υγείας, το οποίο το καλοκαίρι του 2015, με το 3ο μνημόνιο, αυξήθηκε από το 4% στο 6% στην κύρια σύνταξη και από 0% σε 6% στην επικουρική. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο, από τις συντάξεις των συνταξιούχων με το χαράτσι της Υγείας αφαιρούνται 1,5 δισ. ευρώ, ποσό δηλαδή σχεδόν διπλάσιο απ' αυτό που έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το περιβόητο επίδομα!
  • Λιγότερο από ένα μήνα πριν την απόφαση για τον 13ο και τον 14ο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων, το ΣτΕ έκρινε «συνταγματικό» και το μνημονιακό πετσόκομμα της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ). Δηλαδή... στη «μεταμνημονιακή» περίοδο, σε συνθήκες γενίκευσης της «ευελιξίας», της εντατικοποίησης, αύξησης των εργατικών «ατυχημάτων», κρίθηκε «συνταγματική» η απόφαση του 2011 από την τότε κυβέρνηση, με την οποία «ξηλώθηκαν» δεκάδες ειδικότητες και επαγγέλματα από τη λίστα των ΒΑΕ, οδηγώντας στον αποχαρακτηρισμό περίπου του 30% της τότε ισχύουσας λίστας, πετώντας περίπου 120.000 ασφαλισμένους από το καθεστώς των ΒΑΕ, με κριτήριο τις «δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις». Και εδώ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο διατήρησε άθικτο το πετσόκομμα της λίστας των ΒΑΕ, αλλά προχώρησε παραπέρα στην ψήφιση νόμου με τον οποίο επανεξετάζεται από «μηδενική βάση» το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και στο Δημόσιο (ν. 4512/2018, άρθρο 396), βάζοντας στο στόχαστρο και το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας.
  • Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας και τις δηλώσεις Μητσοτάκη για γενίκευση της 7ήμερης εργασίας κ.ά., εμφανίζεται ως υπερασπιστής τάχα των εργαζομένων και πολέμιος της δουλειάς - «λάστιχο», τα ίδια τα επίσημα κρατικά στοιχεία επιβεβαιώνουν κάθε μήνα τη γενίκευση της «ευελιξίας» και της εργασιακής ζούγκλας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για το μήνα Απρίλη, το 50,48% των νέων συμβάσεων στο τετράμηνο Γενάρη - Απρίλη αφορά σε μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία (38,78% και 11,7% αντίστοιχα) και μόνο το 49,52% σε «πλήρη απασχόληση» (στην οποία μάλιστα περιλαμβάνονται και συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δηλαδή με ημερομηνία λήξης). Αντίστοιχα, σταθερά κοντά στο 1 εκατομμύριο παραμένει ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ, παρουσιάζοντας μάλιστα αύξηση κατά 1,14% τον Απρίλη σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι (973.487 άτομα από 962.472 πέρσι). Την ίδια στιγμή που τα κυβερνητικά στελέχη λανσάρουν μια εικονική πραγματικότητα περί «ενίσχυσης της θέσης των εργαζομένων» (όπως επιχείρησαν να κάνουν και με την προεκλογική φιέστα που έστησαν στις πλάτες των σχολικών καθαριστριών), απεργιακές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις σωματείων που βρίσκονται σε εξέλιξη υπενθυμίζουν μεταξύ άλλων ότι μένουν «στον αέρα» και συχνά οδηγούνται στην απόλυση πολλοί εργολαβικοί εργαζόμενοι που δουλεύουν ακόμα και για 10ετίες σε μια σειρά από υπηρεσίες και κλάδους (ΔΕΠΑ, ΔΕΔΔΗΕ, νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ.α.)...
  • «Η σημερινή κυβέρνηση επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις» αναμασούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων έχει μείνει εκτός οποιασδήποτε Συλλογικής Σύμβασης, με την εργοδοσία να αξιοποιεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο που της επιτρέπει να εντείνει ανενόχλητη την εκμετάλλευση. Μόλις την περασμένη Τετάρτη, εκπρόσωποι της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας δήλωσαν ότι η κυβέρνηση δεν κηρύσσει υποχρεωτική την κλαδική ΣΣΕ στη Ναυπηγοεπισκευή, μια ΣΣΕ που υπογράφτηκε μετά από σκληρούς και επίμονους απεργιακούς αγώνες, «ανακαλύπτοντας» τάχα ότι η εργοδοτική ένωση δεν είναι «αντιπροσωπευτική», αξιοποιώντας δηλαδή τον μνημονιακό μηχανισμό περί «αντιπροσωπευτικότητας» των συμβάσεων που ψήφισε η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ! Αξιοποιώντας τον ίδιο μηχανισμό, οι μεγαλοξενοδόχοι εκβιάζουν για νέα προνόμια, απειλώντας με μελλοντικό «μπλόκο» της διαδικασίας ελέγχου της «αντιπροσωπευτικότητας» της κλαδικής ΣΣΕ στα ξενοδοχεία...
  • Την ώρα που η κυβέρνηση διαφημίζει τις περιβόητες νέες ρυθμίσεις δόσεων για την αποπληρωμή των χρεών από τα κάθε είδους μνημονιακά χαράτσια, τα στοιχεία για τη συσσώρευση νέων χρεών από λαϊκά νοικοκυριά που βογκούν εξαιτίας της φοροληστείας επιβεβαιώνουν ότι όσο παραμένει ανέγγιχτο το αντιλαϊκό πλαίσιο που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, οι όποιες «ρυθμίσεις» είναι δώρο άδωρο για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Μόνο το Μάρτη, έμειναν επιπλέον απλήρωτοι φόροι που προσεγγίζουν το μισό δισ. ευρώ, ενώ τον ίδιο μήνα αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός των οφειλετών εναντίον των οποίων η φορολογική διοίκηση έχει επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης: Εφτασαν τους 1.196.535, παρουσιάζοντας μέσα σε ένα μήνα αύξηση κατά 10.155...
 
Στην ενιαία αντιλαϊκή επίθεση δίνουμε ενιαία απάντηση, με ενίσχυση του ΚΚΕ παντού
Από όπου κι αν το πιάσει κανείς, λοιπόν, γίνεται φανερό ότι τα μνημόνια δεν τέλειωσαν, αλλά συνεχίζουν να παράγουν καταστροφικές συνέπειες για τη λαϊκή οικογένεια, για τους ανθρώπους του μόχθου, τους συνταξιούχους, τους νέους.

Οι όποιες παροχές, τα όποια «θετικά μέτρα» ανακοινώνονται κάτω και από την πίεση του λαϊκού κινήματος, ισοδυναμούν στην πραγματικότητα με ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι των κερδών του κεφαλαίου, από την απλόχερη στήριξή του που προϋποθέτει τη διαρκή αφαίμαξη του λαού.
Τα μνημόνια υπηρετούν ακριβώς αυτήν την πολιτική, την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, γι' αυτό και φέρουν τις υπογραφές όλων των δυνάμεων που τους υπηρετούν, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, των ΑΝΕΛ... Η αντιλαϊκή πολιτική και τα βάσανα που φόρτωσαν στο λαό μας έχουν κοινούς ιδιοκτήτες, όπως τη σφραγίδα όλων έχουν και τα αλλεπάλληλα νέα προνόμια προς το κεφάλαιο, με φοροαπαλλαγές, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, «επενδυτικά κίνητρα», μέτρα δηλαδή σαν αυτά που κυριαρχούν στο «αναπτυξιακό πακέτο» που ψήφισε πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση, όπως και στο «εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» που υπέβαλε πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια των προηγούμενων «αναπτυξιακών νόμων».

Η στήριξη του κεφαλαίου και η επίθεση ενάντια στο λαό είναι ενιαίες, δεν τεμαχίζονται, δεν ξεχωρίζονται. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι, την Κυριακή, μπροστά στην κάλπη, πρέπει να μην «τεμαχίσουν» και τη δική τους απάντηση. Με ενιαία ψήφο και στις τρεις κάλπες, ψηφίζοντας ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και «Λαϊκή Συσπείρωση» σε τοπικές και περιφερειακές εκλογές, να καταδικάσουν τα κόμματα των μνημονίων και της αντιλαϊκής πολιτικής, να δώσουν πραγματικό σινιάλο αντεπίθεσης, για την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους, για το δυνάμωμα της πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου