Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Πήραν πίσω τη διάταξη για το βιασμό, άφησαν τρομονόμο και την ευνοϊκή για τη Χρυσή Αυγή διάταξη

Μετά την κατάθεση «νομοτεχνικής βελτίωσης» για το αδίκημα του βιασμού, ψηφίστηκε από τους κυβερνητικούς βουλευτές ο νέος Ποινικός Κώδικας, καθώς και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Η μεθόδευση του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει εν μέσω προεκλογικής περιόδου δύο τόσο σοβαρά νομοσχέδια, έδωσε το καλύτερο πάτημα στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ να κρύψουν πίσω από την προεκλογικού χαρακτήρα αντιπαράθεση τους, την συμφωνία τους στον επικίνδυνο χαρακτήρα που έχουν αυτές οι αλλαγές για τα δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, ανακοίνωσε πως η νέα διάταξη για τον βιασμό θα έχει ως εξής: «Όποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη».

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις είχαν καταγγείλει πως με το νέο ποινικό κώδικα, ο βιασμός μετατρέπεται σε πλημμέλημα, ενώ ως βιασμός θεωρούνταν η άσκηση σωματικής βίας και όχι η απουσία συναίνεσης. Αντιδράσεις για αυτόν τον ορισμό υπήρξαν και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, κατήγγειλε αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση την ψήφισης ενός τόσο σοβαρού νομοσχεδίου, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση είχε το χρόνο να φέρει νωρίτερα το νομοσχέδιο στη Βουλή και δεν το έπραξε και έκανε λόγο για μεθόδευση προκειμένου να περάσουν όπως όπως σοβαρές και επικίνδυνες αλλαγές στους δύο Ποινικούς Κώδικες.

Παράλληλα, στηλίτευσε τον αντιδραστικό χαρακτήρα των αλλαγών που φέρνουν ο νέος ποινικός κώδικας, καθώς «ενισχύουν το ποινικό οπλοστάσιο της αστικής τάξης και της εκάστοτε κυβέρνησης συρρικνώνοντας ακόμα περισσότερο δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες». Πρόσθεσε πως τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ «τους βόλεψε» αυτή η μεθόδευση, για να μετατρέψουν αυτό το ζήτημα «σε αρένα μιας φλύαρης και ανούσιας αντιπαράθεσης», ενώ «δεν εκφράζουν διαφωνία» ως προς το περιεχόμενο των νέων Κωδίκων.

ν. Στην Επιτροπή της Βουλής ο Μανώλης Συντυχάκης είχε αναφερθεί διεξοδικά στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τη διατήρηση του τρομονόμου και τη μείωση των ποινών για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης με βάση το οποίο δικάζεται η ηγεσία τη Χρυσής Αυγής.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί και εμπλουτίζει τον τρομονόμο που είχε υποσχεθεί να καταργήσει και αναφέρθηκε στην ανεξέλεγκτη συλλογή και χρήση DNA που επιτρέπει να τυλίγονται άνθρωποι σε μια κόλλα χαρτί. Αναφέρθηκε στην εξαίρεση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που ελέγχονται από το Δημόσιο όπως π.χ. ο ΟΤΕ με αποτέλεσμα οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση «Siemens» να μην περιλαμβάνονται σε αυτήν.

Για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης με το οποίο δικάζεται η ηγεσία της Χρυσής Αυγής ανάφερε ότι η κυβέρνηση δεν αναδιπλώθηκε πλήρως καθώς μειώνει την ποινή σε 5 έως 15 έτη φυλάκισης από 10 έως 20 έτη που ισχύει σήμερα.

Πηγή: 902.gr

iraklis3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου