Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

«Βγάζει μάτι» η απληρωσιά των εργαζομένων της «Εξπρές Σέρβις»


ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ 
ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ως «ιδιόμορφη» υπόθεση επιχείρησε να παρουσιάσει η κυβέρνηση την περίπτωση της «Εξπρές Σέρβις», η οποία έχει καταδικάσει εκατοντάδες εργαζόμενους στην απληρωσιά, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Εδώ και δέκα χρόνια η επιχείρηση δεν έχει πληρώσει ποτέ έναν ολόκληρο μήνα στην ώρα του, παρά μόνο έναντι, με αποτέλεσμα το
σύνολο των ανεξόφλητων μισθών να ξεπερνάει τα δύο χρόνια. Επίσης, η εταιρεία έχει μεγάλες οφειλές στον ΕΦΚΑ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, σημείωσε πως το φαινόμενο των απλήρωτων εργαζομένων δεν είναι ούτε καινούργιο ούτε μεμονωμένο, αφορά εκατοντάδες επιχειρήσεις και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, όμως η περίπτωση της «Εξπρές Σέρβις» «βγάζει μάτι». Πρόσθεσε πως η επιχείρηση εξαρτά εκβιαστικά την πληρωμή των μισθών από την τύχη που θα έχουν οι δικαστικές διενέξεις με τους ανταγωνιστές της, τη στιγμή που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία οδικής βοήθειας στην Ελλάδα.

Ο Λεωνίδας Στολτίδης κάλεσε το υπουργείο Εργασίας να λάβει μέτρα για να ελεγχθούν τα ταμεία της «Εξπρές Σέρβις» και οι εισπράξεις να δοθούν για την εξόφληση των εργαζομένων.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης, υποστήριξε πως οι επιχειρήσεις που χρωστάνε μισθούς δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο, όμως «η περίπτωση της "Εξπρές Σέρβις" είναι μια πάρα πολύ ιδιόμορφη υπόθεση, είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει με αυτή την εταιρεία εδώ και πάρα πολλά χρόνια». Εκτός από τις οφειλές προς τους εργαζόμενους, οι εταιρείες που ανήκουν στον όμιλο χρωστάνε 250 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, και «ίσως αποτελούν τον μεγαλύτερο οφειλέτη» του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τον Ν. Μηταράκη, ο οποίος ισχυρίστηκε πως η είσπραξη αυτών των οφειλών «αποτελεί πρώτη προτεραιότητα» για το υπουργείο.

Στη δευτερολογία του ο Λεωνίδας Στολτίδης τόνισε πως όλοι οι μηχανισμοί ελέγχου ακυρώνονται από το θράσος της εργοδοσίας, συμπληρώνοντας πως το νομοθετικό πλαίσιο είναι αυτό που «δίνει φτερά» στις επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου