Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Για αυτούς που ζούνε μόνοι στο Σουηδικό «μοντέλο»…


Κάθε έβδομος Σουηδός δεν έχει ούτε ένα κοντινό φίλο, λέει γνωστή ψυχολόγος σε πρόσφατη έρευνα της, στην Σουηδική τηλεόραση. Ένας στους 10 Σουηδούς πάνω από 75 χρονών έχει επαφή με γνωστούς 2 φορές τον μήνα το μέγιστο, βγάζει μια άλλη στατιστική. 300.000 άτομα σε όλη την Σουηδία χαρακτηρίζονται “μόνοι” και χωρίς επαφές.


Σε 3 προάστια της Στοκχόλμης λειτουργούν τηλεφωνικά δίκτυα επαφής. Ο “μόνος” τηλεφωνεί πριν τις 12 το πρωί κάθε μέρα και λέει το όνομά του σε έναν αυτόματο τηλεφωνητή.

Αυτοί που δεν παίρνουν τηλέφωνο θα αναζητηθούν από εθελοντές συνταξιούχους το ίδιο απόγευμα  που παίρνουν τηλέφωνο σε όσους έχουν δηλώσει πως έχουν ανάγκη.

Όταν δεν απαντήσουν οι “μόνοι”, οι εθελοντές απευθύνονται σε γνωστούς, συγγενείς και γείτονες τους που έχουν δηλωθεί σαν επαφές και τους ενημερώνουν για να δουν τι συμβαίνει. Οι γραμμές υπάρχουν εδώ και χρόνια και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όμως επεκτάθηκαν μετά τον Νοέμβριο όταν βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του ένας άνθρωπος ηλικιωμένος χωρίς να τον ψάξει κανείς.

Από το ταχυδρομείο, την ημερομηνία των φαγητών στο ψυγείο και την έρευνα των ιατροδικαστών διαπιστώθηκε πως ο άτυχος άνθρωπος πέθανε πριν ΤΡΙΑ χρόνια.

Τρία ολόκληρα χρόνια ήταν νεκρός στο διαμέρισμα του στην συνοικία Σκάνστουλ στην Στοκχόλμη χωρίς κανείς να ρωτήσει τι να κάνει αυτός ο άνθρωπος.

Ούτε καν οι γείτονες κι ας ξεχείλιζε το κουτί του ταχυδρομείου… Κι ας υπάρχουν οι μηχανισμοί και τα μεταλλικά κουτιά..

Το ραδιοφωνό του ήταν στην πρίζα και έπαιζε τραγούδια επί τρία χρόνια χωρίς ακροατή…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου