Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Κλιμάκιο του ΚΚΕ περιόδευσε στον Έβρο


Στον Έβρο περιόδευσε το πρωί της Παρασκευής κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Δελή, βουλευτή του Κόμματος. Ξεκινώντας την περιοδεία του συναντήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και το Σουφλί με τους δημάρχους των πόλεων, Ιωάννη Ζαμπούκη και Π. Καλακίκο αντίστοιχα.

Στη συνέχεια το κλιμάκιο μετέβη στις Καστανιές Έβρου, όπου και πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον δήμαρχο Ορεστιάδας, Βασίλη Μαυρίδη στο τελωνείο των ελληνοτουρκικών συνόρων το οποίο παραμένει κλειστό για όγδοη συνεχόμενη ημέρα.

Συνάντηση έγινε και με τον αντιπεριφερειάρχη Κ. Βενετίδη και άλλους παράγοντες της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης.

Νωρίτερα, στην περιοχή είχε σημειωθεί ένταση, την πλέον παγιωμένη ώρα, δηλαδή γύρω στις 8 το πρωί, όταν οι τουρκικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μαζική ρίψη χημικών από την τουρκική πλευρά.

Αν και η οριογραμμή καλύφθηκε από προπέτασμα καπνού, στο σημείο δεν εμφανίστηκαν πρόσφυγες ή μετανάστες.

Η «αύρα» της Ελληνικής Αστυνομίας έριξε νερό, ενώ δυνάμεις ασφαλείας στα σύνορα συνεχίζουν να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Στη περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις του ελληνικού στρατού και της Αστυνομίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχει παρατηρηθεί και ενίσχυση του αριθμού των δυνάμεων ασφαλείας και στην Τουρκική πλευρά των συνόρων από την Πέμπτη, μετά και την ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης πως θα αποστείλει 1.000 άνδρες ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην περιοχή.

Στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία αλλά και στα περάσματα του ποταμού Έβρου, πραγματοποιούνται συνεχώς περιπολίες του ελληνικού στρατού, αποτρέποντας τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν τα σύνορα.

Η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να χρησιμοποιεί αδίστακτα τα θύματα της φτώχειας, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων για τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της, καθώς παρατηρείται συνεχόμενη αύξηση των σκηνών και κοντέινερ που εγκαθίστανται στην Τουρκική πλευρά.

Στις συναντήσεις με τους δημάρχους και τους τοπικούς παράγοντες το κλιμάκιο του Κόμματος ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Ο Γιάννης Δελής έθεσε στους δημάρχους ανοιχτά τη θέση του Κόμματος πως η αναγκαία προστασία των συνόρων στον Έβρο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να νομιμοποιούνται ακροδεξιές φωνές, πρακτικές και δράσεις, ανοικτές και συγκαλυμμένες, για να προμοτάρονται από υπουργούς ρατσιστικές κραυγές, για να μένουν τελικά στο απυρόβλητο οι θύτες αυτής της πολιτικής.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη άμεσου απεγκλωβισμού των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, με ευθύνη του ΟΗΕ αλλά και της ΕΕ, της οργάνωσης διαδικασιών υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία, στα σύνορα με την Ελλάδα και με τη Συρία και απευθείας μεταφορά τους στις χώρες προορισμού τους.

Το πρόβλημα δεν ξεκινά με τους κατατρεγμένους που βρίσκονται στα σύνορα τόνισε, αλλά εντοπίζεται σε αλλεπάλληλες πολιτικές αποφάσεις στις οποίες έβαλαν τη σφραγίδα τους οι ελληνικές κυβερνήσεις, που αποδεικνύονται αδιέξοδες, όπως η επαίσχυντη κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας και η συνθήκη του Δουβλίνου. Η πολιτική της ΕΕ που μετατρέπει την Ελλάδα στην «πίσω αυλή» της Ευρώπης, και τον Έβρο και τα νησιά μας αποθήκες ψυχών κυνηγημένων πρέπει να καταγγελθεί, συνέχισε, σε αντιδιαστολή με την ευθυγράμμιση που έχουν δείξει οι ελληνικές κυβερνήσεις. Για αυτό και μοναδική διέξοδος είναι η ρήξη με αυτή την πολιτική.

Δεν πρέπει να ξεφεύγει η μεγάλη εικόνα πρόσθεσε, πως οι πραγματικοί εχθροί του λαού και ένοχοι για όλη αυτή την κατάσταση, δεν είναι οι εξαθλιωμένοι και διωγμένοι πρόσφυγες και μετανάστες.

Αντίθετα είναι η πολιτική της ΕΕ, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και επεμβάσεις που εξαπολύουν και στηρίζουν ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη στάση των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στην τελευταία σύνοδο, όπου και στηρίχθηκε η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, με την οποία κυριολεκτικά τινάζεται στον αέρα η συνθήκη της Λωζάνης.

Τέλος, είπε πως «Όσοι συνειδητά ενοχοποιούν και στοχοποιούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, δηλαδή τα θύματα αυτής της πολιτικής, επιδιώκουν να αθωώσουν τους πραγματικούς ενόχους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου