Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Εργοδοτικά εγκλήματα


Τρεις νεκροί εργάτες στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους και της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς. Μέσα σε 24 ώρες η εργατική τάξη θρηνεί τρεις εργαζόμενους, καθώς σημειώθηκαν εργατικά δυστυχήματα σε ΘεσσαλονίκηΔράμα και Ζάκυνθο, σε χώρους δουλειάς που έχουν μετατραπεί στην κυριολεξία σε «αρένες θανάτου».

Συγκεκριμένα, στην Θεσσαλονίκη, ένας 54χρονος οικοδόμος σκοτώθηκε σήμερα νωρίς το μεσημέρι, την ώρα της δουλειάς, στο εργοτάξιο στην Αγίας Σοφίας, του Μετρό Θεσσαλονίκης.


Ο 54χρονος οικοδόμος έπεσε από ύψος τουλάχιστον 4 μέτρων και σύμφωνα με πληροφορίες σκοτώθηκε ακαριαία. Δούλευε στο επίπεδο -1 του σταθμού. Ήταν ανεβασμένος σε ξύλινη σκάλα και προσπαθούσε να ξεκρεμάσει ένα αντικείμενο από την οροφή, όταν έπεσε και χτύπησε στο κεφάλι. Στο σημείο έσπευσε πλήρωμα του ΕΚΑΒ, που διαπίστωσε το θάνατο του 54χρονου. Εργολάβος και υπεύθυνος εργοταξιάρχης έγιναν άφαντοι. Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, έσπευσε στο εργοτάξιο και μίλησε με τους συγκλονισμένους συναδέλφους τους. 

Κατήγγειλε ελλειπή μέτρα προστασίας, αφού δεν υπήρχαν σκαλωσιές και πατάρια ώστε να εργάζονται με ασφάλεια σε τέτοιο ύψος.

Στη Δράμα, το μεσημέρι της Τρίτης, ένας 45χρονος εργάτης σκοτώθηκε στο λατομείο ΙΚΤΙΝΟΣ στο Βώλακα. Ο εργάτης καταπλακώθηκε από μεγάλο κομμάτι βράχου που αποκολλήθηκε, χωρίς ο ίδιος να προλάβει να κάνει καμία ενέργεια.  «Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη των εργοδοτών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Δράμας του ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας ότι, «τα ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας θυσιάζονται στο μαρμάρινο βωμό του κέρδους».

Στη Ζάκυνθο, ένας 32χρονος εργάτης, εργαζόμενος σε ιδιώτη εργολάβο, πατέρας ενός παιδιού, έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία, εκτελώντας εργασίες στο δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ, στη Ζάκυνθο, στην περιοχή Ξύγκια. Το δυστύχημα συνέβη όταν κόπηκε αγωγός υψηλής τάσης από πυλώνα που μετέφερε το ρεύμα από Κεφαλονιά και χτύπησε τον εργάτη.

Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του εργάτη και εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήρια του στην οικογένεια και τους οικείους του. Τονίζει ότι «το γεγονός αυτό αναδεικνύει το σοβαρό θέμα της κατάτμησης και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, την υποβάθμιση και τους ελλιπείς ελέγχους συντήρησης του δικτύου. Στο όνομα της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων η ανθρώπινη ζωή έρχεται σε δεύτερη μοίρα μπροστά στα κέρδη του κεφαλαίου».

Η ανθρώπινη ζωή έρχεται σε δεύτερη μοίρα μπροστά στα κέρδη του κεφαλαίου

Αυτό που αναδεικνύεται, με αφορμή και τα τρία νέα εργατικά δυστυχήματα είναι ότι, η ανθρώπινη ζωή έρχεται σε δεύτερη μοίρα μπροστά στα κέρδη του κεφαλαίου. Κατάσταση που διαμορφώνεται συνειδητά με τις ευλογίες των  αντιλαϊκών πολιτικών των εκάστοτε κυβερνήσεων, στο όνομα των λεγόμενων «αναδιαρθρώσεων» στην αγορά εργασίας και της «ανταγωνιστικότητας» που διέπουν τις "αλλαγές" στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και τα σχεδόν ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας των εργαζομένων, τα οποία θεωρούνται «κόστος».
Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων των σωματείων μαζί με τα εργατικά δικαιώματα επιτακτική προβάλλει η ανάγκη της διεκδίκησης των μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, των μοναδικών παραγωγών του πλούτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου