Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Κατέθεσε την πρότασή της για τα μέτρα προστασίας των μαθητών και το πρόβλημα της Προσχολικής Αγωγής


Προσχολική Αγωγή

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε εν μέσω αναζωπύρωσης της πανδημίας του κορονοϊού.
Απ’ όλους τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς υπογραμμίζεται η επείγουσα ανάγκη αποφυγής του συνωστισμού και στις σχολικές αίθουσες.

Από τους επιστημονικούς φορείς αλλά και τους συλλογικούς φορείς καθηγητών - δασκάλων - βρεφονηπιοκόμων, τους συλλόγους γονέων - κηδεμόνων και την Ομοσπονδία τους αλλά και μαθητές διαπιστώνεται ότι ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιά, δεδομένης της δυναμικότητας των σχολικών συγκροτημάτων, θα παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού στις σχολικές αίθουσες καθώς η αριθμητική σύνθεση των τάξεων αυξήθηκε στους 25 μαθητές ανά τάξη (από τον επίσης ανεπίτρεπτο αριθμό των 22 μαθητών) ενώ οι επιστημονικές προδιαγραφές θέτουν όριο 15 μαθητές ανά τάξη.

Είναι γνωστή η τεράστια έλλειψη σχολικών αιθουσών στη Θεσσαλονίκη, θέμα -που κατά τον ισχύοντα νόμο- εμπίπτει στις αρμοδιότητες του δήμου.
Επιπρόσθετα, στη Θεσσαλονίκη έχει παρουσιαστεί σοβαρότατο πρόβλημα από την παντελή έλλειψη κτιριακών υποδομών για τη Προσχολική Αγωγή, που επρόκειτο να ξεκινήσει σε λίγες μέρες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες οικογένειες που δεν έστειλαν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς (ενόψει της έναρξης της προσχολικής αγωγής) να βρίσκονται σήμερα σε αδιέξοδο και δίκαια να διαμαρτύρονται.

Επειδή επιβάλλεται άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με ενεργή παρέμβαση όλων των ενδιαφερόμενων και η αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης δυνατότητας, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης αποφασίζει σχετικά με άμεσες ενέργειες, με έμφαση κατ’ αρχή στη εξυπηρέτηση των αναγκών της Προσχολικής Αγωγής :
  • Να αξιοποιηθούν-διατεθούν όλες οι διαθέσιμες δημοτικές αίθουσες (δημοτικά κτίρια, τα ΚΑΠΗ που δεν λειτουργούν, βιβλιοθήκες, καταργημένα σχολεία μετά από επείγουσες αναγκαίες χωροταξικές παρεμβάσεις) για τη στέγαση της Προσχολικής Αγωγής.
  • Να διατεθούν οι χώροι της ΔΕΘ (που φέτος δεν θα λειτουργήσει) με άμεσες, αναγκαίες παρεμβάσεις από τις δημοτικές υπηρεσίες του δήμου και με σύστημα μετακινήσεων των μαθητών με επιβάρυνση του κράτους.
  • Να διατεθεί ολόκληρη η Βίλα Πετρίδη για τη προσχολική αγωγή της ήδη υποβαθμισμένης Δυτικής Θεσσαλονίκης.
  • Την άμεση εξεύρεση χώρων για εγκατάσταση kibo (όχι σαν η καλύτερη αλλά σαν επείγουσα, εναλλακτική, πρόσκαιρη λύση) της προσχολικής αγωγής σε χώρους δημοτικών σχολείων ανάλογα με τη χωρική δυνατότητα τους και με κριτήριο την αποφυγή συνωστισμού (αποκλειομένων των χώρων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).
  • Με τη συνδρομή του κράτους να αξιοποιηθεί κάθε άλλο διαθέσιμα ακίνητο, αν χρειαστεί ακόμα και με επίταξη, λόγω των έκτακτων περιστάσεων.
Επειδή το πρόβλημα της ανεπάρκειας της σχολικής υποδομής δεν είναι νέο αλλά χρονίζει, είναι γενικευμένο και οξύνεται λόγω της πανδημίας επιβάλλεται η εγρήγορση για λύσεις (πέραν της Προσχολικής Αγωγής), για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες (βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο).
  • Επιβάλλεται άμεσα να εξευρεθούν χώροι που θα δεσμευτούν, θα απαλλοτριωθούν για τη κατασκευή νέων σχολικών αιθουσών.
  • Στην εξεύρεση των ακινήτων αυτών σημαντική μπορεί να σταθεί η ενεργή παρέμβαση των ίδιων των δημοτών μέσα από τα δημοτικά διαμερίσματα, καθώς αυτοί γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες αλλά και τις τοπικές δυνατότητες κάθε περιοχής της πόλης.
  • Η παρέμβαση αυτή των δημοτών μπορεί άμεσα να υλοποιηθεί με τη δημιουργία επιτροπών στα δημοτικά διαμερίσματα με τη συμμετοχή όλων των διαμερισματικών συμβούλων, εκπροσώπου της διοίκησης του δήμου, εκπροσώπους των τοπικών συλλόγων γονέων και κηδεμόνων (καθώς και της Ομοσπονδίας τους), των τοπικών συλλογικών φορέων βρεφονηπιοκόμων - δασκάλων - καθηγητών, εκπροσώπων του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας και των προδιαγραφόμενων κινδύνων για την υγεία του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας επιβάλλεται η μαζική - περιοδική εξέταση (τεστ).
Αποφυγή συνωστισμού στα σχολεία για λόγους υγείας αλλά και επιστημονικής εκπαιδευτικής πρακτικής, εκτός από αύξηση αιθουσών σημαίνει και αύξηση των διδασκόντων. Επιβάλλονται άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Και για τα δύο παραπάνω επείγοντα προβλήματα (Προσχολική Αγωγή και γενικότερες στεγαστικές ανάγκες της εκπαίδευσης) επιβάλλεται ο δήμος να επεξεργαστεί αναμόρφωση του προϋπολογισμού του, δίνοντας προτεραιότητα στις ανάγκες αυτές.

Κυρίως όμως απαιτώντας από τη κυβέρνηση τη γενναία χρηματοδότηση του δήμου από το κράτος.
Επιβάλλεται να υπάρξει όχι μόνο πολιτική δέσμευση αλλά συγκεκριμένος δεσμευτικός προγραμματισμός από την κυβέρνηση για οικονομική ενίσχυση για την αποζημίωση των σχετικών απαλλοτριώσεων και τη κατασκευή σχολικών εγκαταστάσεων με ευθύνη κατασκευής από τους υπάρχοντες κρατικούς φορείς για μικρότερο κόστος, καλύτερη ποιότητα, έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος.

Το θέμα αυτό να τεθεί στον πρωθυπουργό ενόψει της επίσκεψης του στη Θεσσαλονίκη ενόψει των δραστηριοτήτων της ΔΕΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου