Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Απεργία 26 Νοέμβρη και με τη μάσκα έχουμε φωνή


Από το πρωί, σωματεία και συνδικάτα δίνουν τη μάχη της απεργίας με περιφρούρηση, σε σούπερ μάρκετ, εργοστάσια, αμαξοστάσια του Δήμου, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και άλλους εργασιακούς χώρους.

Θεσσαλονίκη 


Συγκέντρωση στο Υπουργείο Μ.Θ

Με απεργιακές περιφρουρήσεις σε διάφορους χώρους δουλειάς οι εργαζόμενοι απεργοί της Θεσσαλονίκης διεκδικούν τα δικαιώματά τους στην υγεία, τη δουλειά, τη μόρφωση των παιδιών τους, αλλά και στη συλλογική συνδικαλιστική δράση καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου με όχημα την πανδημία. 

Mε συμβολικές συγκεντρώσεις στις πύλες των Νοσοκομείων και άλλες παρεμβάσεις, οι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στην απεργία. «Και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή», διατρανώνουν, απαιτώντας εδώ και τώρα ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μαζικές προσλήψεις και πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας. 




 

Παρέμβαση έγινε από το κλαδικό Σωματείο Γραφικών Τεχνών και Τύπου Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας έξω από την εταιρεία ΧΑΡΤΕΛ ΧΑΙΤΟΓΛΟΥ στη Σίνδο. Οι εργαζόμενοι έπειτα από γενική συνέλευση αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν στάση εργασίας την ημέρα της πανελλαδικής απεργίας τις ώρες 13.00-15.00 και 15.00-17.00.


Παρέμβαση έκανε και το Συνδικάτο Ξύλου  στη μονάδα παραγωγής της εταιρείας Almeco. 

 

Επίσης, περιφρούρηση έγινε στα έργα επέκτασης του αεροδρομίου.


Σήμερα η φωνή των εργαζομένων στους  δήμους ακούστηκε δυνατά. Με μπροστάρη τον Σύλλογο εργαζομένων ΟΤΑ Ν Θεσσαλονίκης από το πρωί σε αμαξοστάσια και γραφεία δόθηκε ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση.. Αν νομίζουν ότι θα περνάνε τον έναν αντεργατικό - αντιλαϊκό νόμο μετά τον άλλον, θα τρομοκρατούν, θα παίζουν με την υγεία μας, βάζοντας τις ζωές μας στο ζύγι (κόστος- όφελος) κι εμείς θα καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια είναι γελασμενοι. Οι αγώνες δεν αναβάλλονται. Κάτω από την μάσκα έχουμε φωνή και αυτό το σύνθημα, σήμερα ακούστηκε δυνατά.


Υπουργείο Μ.Θ


Στη μάχη για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας που προκήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων Σκλαβενίτη Β. Ελλάδας ρίχτηκαν οι εργαζόμενοι έχοντας στο πλευρό τους την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης που πήρε απόφαση για 6ωρη στάση εργασίας.  

 

Αθήνα

Παρέμβαση στο υπ. Εργασίας

Παρέμβαση έγινε νωρίς το πρωί από μέλη του Κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στις Τράπεζες και στον Χρηματοπιστωτικό Τομέα σε καταστήματα της τράπεζας Πειραιώς  και στο λογιστήριο της (Πανεπιστημίου 31). Με πανό και ανακοινώσεις έκαναν γνωστά τα αιτήματά τους, απαιτώντας καμία απόλυση, καμία διαθεσιμότητα, προστασία της υγείας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. Περιφρούρηση έγινε και από το Σωματείο Εργαζομένων της 360 Connect -Vodafone και λοιπές θυγατρικές.


Στο Μενίδι, περιφρουρήσεις και εξορμήσεις γίνονται σε εκτυπτωτήρια της περιοχής όπως η  «Τυποοργάνωση» και η «Λυχνία», καθώς και σε άλλους μεγάλους χώρους δουλειάς. 

Στις αστικές συγκοινωνίες, μέλη της ΔΑΣ ΟΑΣΑ περιφρουρούν την απεργία σε αμαξοστάσια όπως του Βοτανικού και της Πέτρου Ράλλη. «Όλοι στη μάχη της απεργίας, κόντρα στην κυβέρνηση και τους απεργοσπάστες εργατοπατέρες», αναγράφουν τα πανό των ταξικών δυνάμεων.

 

Στις πύλες του εργοστασίου της «Πεταλούδας» βρέθηκαν από τα ξημερώματα μέλη της ΟΕΚΙΔΕ και του κλαδικού Συνδικάτου της Κλωστοϋφαντουργίας.


Ανάλογη απεργιακή περιφρούρηση γίνεται και από μέλη της ΣΕΕΑΝ στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης. Ανάλογη παρέμβαση έγινε από την Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ) και τον Σύλλογο Εργαζομένων στις Μονάδες, Σχολεία και Ιδρύματα Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) στο Ίδρυμα για το παιδί «Η Θεοτόκος».


Στην Ελευσίνα, παρέμβαση στο s/m Lidl πραγματοποίησε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής


Στα ΕΛΤΑ, απεργιακή περιφρούρηση έγινε το πρωί στο Κέντρο Διαλογής, από τις δυνάμεις του κλαδικού Σωματείου της Αττικής (ΣΕΤΤΑ).


Απεργιακές περιφρουρήσεις έγιναν το πρωί σε μια σειρά εργοστάσια και χώρους δουλειάς του φαρμάκου, από μέλη της Ομοσπονδίας και του Κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής.


Σε απεργιακούς ρυθμούς κινείται σήμερα ο κλάδος του Επισιτισμού - Τουρισμού. Στην Αθήνα, το κλαδικό συνδικάτο και τα επιχειρησιακά σωματεία μεταφέρουν το απεργιακό κάλεσμα σε μία σειρά εργασιακούς χώρους.

 

Σε μεγάλα ξενοδοχεία όπως το «Ηλέκτρα Μετρόπολις», το «Άθενς Μάρριοτ», το «Άθενς Πλάζα» και τη «Μεγάλη Βρετάνια» έχουν τοποθετηθεί πανό και μοιράζονται ανακοινώσεις. Περιφρούρηση της απεργίας γίνεται και σε άλλους εργασιακούς χώρους του κλάδου όπως το «Γευσήνους» στο Κρυονέρι. 


 
Πάτρα
 
Σε απεργιακό συναγερμό βρίσκονται από το πρωί οι εργαζόμενοι στην Πάτρα, στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας. 

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, «στολίστηκε» με πανό, στέλνοντας το μήνυμα της απεργίας παντού στην πόλη, διεκδικώντας άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων μας.  

 

Το Συνδικάτο Μετάλλου έχει προχωρήσει από το πρωί στην περιφρούρηση της απεργίας στην επιχείρηση «Φραγκοπαναγιώτη» στη ΒΙ.ΠΕ. Πατρών.


 Με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, ενώ το ίδιο έκαναν και εργαζόμενοι μαζί με το Συνδικάτο Ποτών Τροφίμων Αχαΐας και μέλη της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου στο εργοστάσιο της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας».

Παρεμβάσεις για την απεργία, έκανε και το Συνδικάτο εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις,  με μαζικές εξορμήσεις και περιοδείες στους εργαζόμενους. Στη μάχη της απεργίας από το πρωί και το Σωματείο Εργαζομένων στο Σκλαβενίτη.


Την ίδια στιγμή από τα χαράματα το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας περιφρουρεί την απεργία με απεργιακές φρουρές σε μεγάλα εργοτάξια και δημόσια έργα, όπως το εργοτάξιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.


 

Λάρισα

 Με πανό και ανακοινώσεις, παρεμβάσεις έγιναν στην κατασκευαστική εταιρεία «ΑΡΜΟΣ», στο εργοστάσιου επεξεργασίας ξύλου Alfa wood, στο εργοστάσιο παραγωγής ιατροφαρμακευτικών ειδών RONTIS, στο ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης ANIMUS.  Αυτή την ώρα οι παρεμβάσεις συνεχίζονται σε super market.

 

Οι παρεμβάσεις των σωματείων  συνεχίζονται με συνεντεύξεις Τύπου στις 10 π.μ. έξω από το Γενικό Νοσοκομείο και στις 11 π.μ. έξω από το Πανεπιστημιακό. Επιπλέον, πέρα από τα νοσοκομεία, στις 12 μ. εκπαιδευτικοί μαζί με την Ενωση Γονέων θα βρεθούν έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, διεκδικώντας μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

 

Γιάννενα

Στο κενό η προσπάθεια εκφοβισμού των απεργών


Το Εργατικό Κέντρο και σωματεία εργαζομένων καταγγέλλουν την προσπάθεια τρομοκράτησης στα «Μάρκετ Ιν», όπου η αστυνομία έκανε προσαγωγές συνδικαλιστών και έλεγχο των στοιχείων των απεργών (δείτε εδώ video). 

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλεται, αστυνομικές δυνάμεις προσήγαγαν 7 συνδικαλιστές μπροστά στα «Μάρκετ Ιν» και συνέχισαν με την επιβολή προστίμων σε όλους τους συγκεντρωμένους συνδικαλιστές.  

Οι απεργοί στέλνουν το μήνυμα πάντως το μήνυμα ότι «η φωνή των εργατών δεν φιμώνεται». Έτσι, οι συμβολικές παρεμβάσεις στους μεγάλους χώρους εργασίας για την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων  του λαού συνεχίζονται στα Γιάννενα, με επιτυχία. (Δείτε εδώ δήλωση της Χριστίνας Τουλκιαρίδου, προέδρου του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων).

 

Έξω από τη μεγαλύτερη βιομηχανία τροφίμων της Ηπείρου, στο πτηνοσφαγείο της «Πίνδου», πριν που πριν λίγες εβδομάδες μετατράπηκε σε εστία διασποράς του κορονοϊού με ευθύνη της εργοδοσίας και των μηχανισμών του κράτους, το Εργατικό Κέντρο και οι εργαζόμενοι της εταιρείας δίνουν με επιτυχία τη μάχη της απεργίας. 

 


Σήμερα οι εργάτες της Πίνδου διεκδικούν: Κανένας εργάτης που νόσησε ή μπήκε σε καραντίνα να μην του κλέψουν την κανονική του άδεια. Να γίνονται μοριακά τεστ σε όλους τους εργάτες που επιστρέφουν για δουλειά, ώστε να διαπιστώνεται εάν είναι ακόμη θετικοί. Να εξετάζονται από γιατρό και να μην μπαίνουν σε θέσεις εντατικής εργασίας λόγω εξασθενημένου οργανισμού. Η εργοδοσία να κόψει την κοροϊδία και να κάνει πραγματικές απολυμάνσεις. Όχι στη δουλειά την Κυριακή, όχι στη δεκάωρη εργασία. Ίσα δικαιώματα για παλιούς και νέους εργάτες, για Έλληνες και μετανάστες.Υπογραφή τοπικής όμοιο-επαγγελματικής σύμβασης εργασίας, ίδιες εργασιακές σχέσεις με τους εργάτες του «Νιτσιάκου»

 

2 σχόλια:

  1. Πρέβεζα: Οι εργαζόμενοι έστειλαν το απεργιακό μήνυμα παρά τα πρόστιμα από την αστυνομία

    https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/243691/preveza-oi-ergazomenoi-esteilan-apergiako-minyma-para-ta-prostima-apo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιάννενα: Απεργιακές περιφρουρήσεις από τα χαράματα σε μεγάλους χώρους δουλειάς - Προσαγωγή συνδικαλιστών στα «Μάρκετ Ιν»

    https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/243636/giannena-apergiakes-perifroyriseis-apo-ta-haramata-se-megaloys-horoys

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου