Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Απορρίφθηκαν οι τροπολογίες του ΚΚΕ για την ουσιαστική ενίσχυση του λαού


Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Απορρίφθηκαν χτες ασυζητητί από την κυβέρνηση οι τροπολογίες που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για την πραγματική ανακούφιση του λαού που δοκιμάζεται και οι οποίες προέβλεπαν την άμεση οικονομική ενίσχυση για εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους.

Σε δήλωσή του για τις τροπολογίες του Κόμματος, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε:

«Στις σημερινές, δύσκολες συνθήκες, πραγματική ανακούφιση για τον λαό που δοκιμάζεται, αποτελούν οι τροπολογίες που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Αντί η κυβέρνηση να φέρνει συνεχώς νέα πακέτα διάσωσης για τα κέρδη των ομίλων, άμεσα να ενισχύσει όλους όσοι πλήττονται από την πανδημία και την οικονομική κρίση.

-- Με τη χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης 600 ευρώ σε όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ και στους αυτοαπασχολούμενους που δικαιούνται το βοήθημα ανεργίας.

-- Με την καταβολή ολόκληρου του Δώρου Χριστουγέννων, για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης ή έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα "Συν-Εργασία".

-- Με την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης για εργαζόμενους και συνταξιούχους».

Για το περιεχόμενο των τροπολογιών

Σε σχέση με την πρώτη τροπολογία για το έκτακτο επίδομα των 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, η ΚΟ του ΚΚΕ σημείωνε στην αιτιολογική έκθεση ότι πάγια θέση του Κόμματος είναι η επιδότηση όλων των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όσο διαρκεί η ανεργία, με επίδομα ανεργίας ίσο με το 80% του κατώτερου μισθού που πρέπει να επανέρθει στα 751 ευρώ. Και παίρνοντας υπόψη ότι η επιδότηση από τον ΟΑΕΔ αφορά έναν μικρό αριθμό, μόνο το 16% του 1.100.000 ανέργων, κατέθεσε την τροπολογία μπροστά στην περίοδο των εορτών για την ενίσχυση των ανέργων και των πληττόμενων αυτοαπασχολουμένων.

Για την τροπολογία επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού, όπως της 13ης και 14ης σύνταξης, η ΚΟ του ΚΚΕ θύμιζε ότι τα δώρα για τους εργαζόμενους του Δημοσίου και τους συνταξιούχους καταργήθηκαν με τα μνημόνια, και αυτή την περίοδο, που η πανδημία δημιουργεί βαριές συνέπειες στους εργαζόμενους, «εκτός όλων των μέτρων στήριξης θεωρούμε αναγκαία την άμεση επαναφορά του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, στις καταβαλλόμενες αποδοχές των εργαζομένων και στη σύνταξη των συνταξιούχων».

Σε σχέση με την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», η ΚΟ του ΚΚΕ τονίζει ότι «την περίοδο της πανδημίας, στους εργαζόμενους των κλάδων που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, δεν διασφαλίστηκε αξιοπρεπές εισόδημα για όλους, ενώ έχουν υποστεί δραστική μείωση των εισοδημάτων τους. Η κυβέρνηση, με την αναστολή εργασίας δραστηριοτήτων για τη μη διασπορά του κορονοϊού, εφάρμοσε τις αναστολές συμβάσεων εργασίας και το πρόγραμμα συνεργασίας στα πλαίσια του προγράμματος SURE. Η εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων έγινε με μεγάλη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, που προσεγγίζει ακόμη και το 25%». Και με την τροπολογία το ΚΚΕ απαιτούσε από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει την καταβολή του επιδόματος των εορτών των Χριστουγέννων στον συλλογικό, ονομαστικό μισθό των εργαζομένων και όχι σε αυτόν που διαμορφώθηκε με τις μειώσεις των αποδοχών, δηλαδή στα 534 ευρώ ή στις αποδοχές του προγράμματος «Συν-Εργασία».

Η τέταρτη τροπολογία του Κόμματος που απορρίφθηκε αφορούσε την αναδρομική ισχύ της αίτησης αναγνώρισης προϋπηρεσίας από ασφαλισμένους του πρώην Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού ΟΤΕ, για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης. Η διάταξη που πρότεινε το Κόμμα διευκρίνιζε ότι αφού γίνει η αναγνώριση κατά τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις, τα αποτελέσματα ανατρέχουν αναδρομικά και η επικουρική σύνταξη χορηγείται από την ημερομηνία χορήγησης της κύριας σύνταξης.

Στόχος η απαλλαγή κράτους και εργοδοσίας από την Ασφάλιση

«Πρόκειται για σταδιακή ικανοποίηση μιας από τις βασικές αξιώσεις του ΣΕΒ, των εργοδοτών για τη μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους», ανέφερε σχετικά με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπει το νομοσχέδιο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, προσθέτοντας ότι «η ρύθμιση αυτή είναι ενταγμένη στην κατεύθυνση συνολικά της απαλλαγής του κράτους και της εργοδοσίας από την Ασφάλιση, κατεύθυνση την οποία υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και μαζί και χώρια, της μετατροπής της Ασφάλισης από κοινωνική σε ατομική ευθύνη του εργαζόμενου». Αυτές άλλωστε είναι και οι κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στο πόρισμα της «επιτροπής Πισσαρίδη», τόνισε.

Ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από την 1η Γενάρη του 2021, μαζί με την προηγούμενη μείωση κατά 0,9 μονάδες που ισχύει ήδη από τον Ιούνη, «θα μειώσει τα έσοδα του ΟΑΕΔ το 2021 περίπου κατά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ», ενώ «ο ΟΑΕΔ από οργανισμός στήριξης και προστασίας των ανέργων έχει μετατραπεί σε οργανισμό χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων και εξεύρεσης φτηνού εργατικού δυναμικού».

«Οι καταγεγραμμένοι άνεργοι είναι σχεδόν 1.100.000. Από αυτούς επιδοτείται μόνο το 16% με ένα ισχνό επίδομα που είναι από 200 ευρώ έως 399 ευρώ. Δηλαδή 875.000 άνεργοι είναι εντελώς απροστάτευτοι. Είναι δικό σας έργο και αυτό. Ολοι σας συμβάλλατε στην αλλαγή του χαρακτήρα του ΟΑΕΔ», υπογράμμισε.

Ενώ δείχνοντας ότι ήδη έχουν αρχίσει να έρχονται τα πρώτα αποτελέσματα από αυτές τις ρυθμίσεις, σημείωσε ότι «ο κρατικός προϋπολογισμός, που ήδη συζητείται, προβλέπει μειωμένα και τα επιδόματα ανεργίας από τα 2,148 δισεκατομμύρια ευρώ στο 1,328 δισεκατομμύριο ευρώ. Ενώ από την άλλη αυξάνεται το κονδύλι των προγραμμάτων των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, όπως τα έχετε ονομάσει, τα οποία ενισχύουν τους επιχειρηματικούς ομίλους, από 453 εκατομμύρια στα 500 εκατομμύρια ευρώ για το 2021».

Σημείωσε ακόμα ότι «η υλοποίηση αυτών των μέτρων του νομοσχεδίου θα μεγαλώσει τα ελλείμματα του ΕΦΚΑ, με μεγάλες επιπτώσεις στα ασφαλιστικά δικαιώματα, στην Υγεία, στις συντάξεις».

Για την αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα είπε ότι «είναι για το ποιος "διαχειρίζεται" καλύτερα τις ευάλωτες ομάδες, τους άστεγους, τους φτωχούς, για το ποιος φταίει περισσότερο ή λιγότερο που οι δομές για τα ΑμεΑ είναι πίσω από τις ανάγκες», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο άρθρο το οποίο προβλέπει την απόλυση 100 επικουρικών υπαλλήλων των προνοιακών δομών, των οποίων λήγει η σύμβαση στο τέλος του χρόνου, απαίτησε τη μονιμοποίηση των εργαζομένων και μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία να παραταθούν οι συμβάσεις τους, όπως και άλλων συμβασιούχων έως τον Οκτώβρη του 2021.

Αναφέρθηκε ακόμη σε διατάξεις που σχετίζονται με ορισμένες παροχές σε εργαζόμενους, συνταξιούχους, παιδιά και ευάλωτες ομάδες, τις οποίες, όπως είπε, το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει, παρότι είναι ανεπαρκείς και κινούνται στον βασικό πυρήνα της στρατηγικής της ΕΕ για τη «διαχείριση» της φτώχειας.

«Ο λαός έναν δρόμο έχει: Να επιλέξει τον δρόμο της ρήξης και ανατροπής με τη βαρβαρότητα του συστήματος», κατέληξε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος.

Απύθμενη υποκρισία κυβέρνησης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, δείχνοντας το μέγεθος της υποκρισίας του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα που κονταροχτυπήθηκαν ακόμα και για την Παγκόσμια Μέρα κατά της βίας των γυναικών, ανέφερε ότι στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που έγιναν διαδοχικά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια της ΝΔ, «κάνατε πίσω οποιαδήποτε προστασία είχε προβλεφθεί από τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα για τη βία που υφίστανται οι γυναίκες», προσθέτοντας ότι μέχρι που «αλαφρύνατε την ποινή που υπήρχε, με έναν χρόνο φυλάκισης στον εργοδότη λόγω σεξουαλικής παρενόχλησης εναντίον των γυναικών».

Μιλώντας για τα επιδόματα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο σε ευάλωτες ομάδες, ανέδειξε το θέμα των ανύπαρκτων δομών και ότι όσες υπάρχουν είναι εγκαταλειμμένες και υποστελεχωμένες. «Μια γυναίκα ή ένας άντρας μαζί με τη γυναίκα χρειάζεται περισσότερη βία από το να δουλεύει δεκάωρο συνεχόμενο, ενδεχομένως από το σπίτι του, στο οποίο μπορεί να έχει ανάπηρο παιδί, και να παίρνει με τα καινούργια επαγγέλματα 200 ευρώ όλο και όλο μισθό; Πόση βία παραπάνω; Για ποια βία μιλάτε; Για ποια στοχευμένη παροχή σε ποιον;», και πρόσθεσε ότι «με προσωρινές απασχολήσεις των τεσσάρων και των πέντε μηνών, όλοι είναι υποψήφιοι άνεργοι και όλοι είναι υποψήφιοι ευάλωτοι».

Ενώ στηλίτευσε ιδιαίτερα και το άρθρο του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι αυξάνονται κατά δύο, από τα 65 στα 67, τα χρόνια που θα πρέπει να έχει ένας άστεγος ηλικιωμένος για να πάρει το πενιχρό στεγαστικό επίδομα!

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, αναφέρθηκε στα άρθρα που αφορούν τις δομές των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και αυτών για τα ΑμεΑ (ΚΔΑΠ ΜΕΑ), που αναφέρονται στο νομοσχέδιο. Οπως σημείωσε, «με επιμέρους μπαλώματα, συνεχίζεται ο αποκλεισμός δεκάδων χιλιάδων παιδιών από τις δομές αυτές», τις οποίες, όπως τόνισε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, «συρρικνώνετε και τις υποβαθμίζετε συνειδητά, ενισχύοντας απ' την άλλη τις ιδιωτικές, ακολουθώντας την πολιτική και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε συνθήκες οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, που πλήττουν βαθιά τις λαϊκές οικογένειες». «Η ανάγκη που προκύπτει σήμερα είναι η ίδρυση νέων δομών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, η επαρκής στελέχωσή τους και η μονιμοποίηση των 2.500 συμβασιούχων. Τα περίπου 424 ΚΔΑΠ και 75 ΚΔΑΠ ΜΕΑ δεν επαρκούν για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών», τόνισε.

Τροπολογίες για την οικονομική ενίσχυση εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου