Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Ασφυκτιούν οι ΜΕΘ, καταρρέουν οι εργαζόμενοι


Μάχη για ένα κρεβάτι ΜΕΘ δίνουν καθημερινά οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, καθώς καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Εξαιτίας των ελλείψεων σε κλίνες ΜΕΘ, διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν στους χώρους των χειρουργείων ή στην ανάνηψη, όπως στην περίπτωση του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» που βγήκε χτες το πρωί από εφημερία με 70 εισαγωγές ασθενών στις απλές κλίνες, πολλές διασωληνώσεις, με αποτέλεσμα να καλυφθούν και τα δύο επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ που άνοιξαν στα χειρουργεία και να χρειαστεί ένας ασθενής να περιμένει διασωληνωμένος στην ανάνηψη.

Το ΑΧΕΠΑ μπήκε σε εφημερία με τις ίδιες συνθήκες, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι υγειονομικοί στο Νοσοκομείο Πολυγύρου φωνάζουν για άμεση ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ειδικά εξειδικευμένο προσωπικό για τις ΜΕΘ, καθώς η κατάσταση είναι εκτός ορίων.

Καλούνται να αντεπεξέλθουν σε συνθήκες με εξαντλητικά ωράρια, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, εκτεθειμένοι στον ιό, με όλες τις άλλες κλινικές του νοσοκομείου να έχουν συγχωνευτεί στον πρώτο όροφο, με χειρουργεία και Αναισθησιολογικό αποδυναμωμένα, με εξωτερικά ιατρεία - ΤΕΠ και το Ιατρείο COVID αποδεκατισμένα.

Η ΤΟ Χαλκιδικής του ΚΚΕ αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά που άφησαν αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας και καλεί το λαό να μπει μπροστά και να διεκδικήσει μέτρα ουσιαστικής προστασίας της υγείας και της ζωής του.

Κάτω τα χέρια από το προσωπικό της «Αρωγής»

Στο μεταξύ, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και Εργαστηρίων Βόρειας Ελλάδας, με αφορμή τα σχέδια της εργοδοσίας της «Αρωγής» να απαλλαγεί από το προσωπικό που «περισσεύει» μετά τη μετατροπή της από Κέντρο Αποκατάστασης σε κλινική νοσηλείας περιστατικών με κορονοϊό, καλεί την κυβέρνηση να προστατεύσει όλα τα εργασιακά δικαιώματα και το εισόδημα των εργαζομένων στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Οπως αναφέρει, «60 και πλέον εργαζόμενοι της "Αρωγής" δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει. Φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές άκουσαν από την εργοδοσία πως "αν θέλουν ή έχουν υποκείμενα νοσήματα να παραιτηθούν", "μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να θερμομετρούν τα περιστατικά", "μπορεί να πάρουν αναστολή" κ.ά.

Οι αναστολές ή παραιτήσεις για τους εργαζόμενους ισοδυναμούν με την απανθρωπιά της άρνησης παροχής υπηρεσιών σε ανθρώπους με αναπηρία και αποτελούν απόδειξη της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η πανδημία έχει λυγίσει τις υπηρεσίες Υγείας σε βαθμό κατάργησης. Τι θα κάνουν οι άνθρωποι που η κατάστασή τους απαιτεί νοσηλεία με μηχανική υποστήριξη; Τι θα γίνει με αυτούς που αναρρώνουν από εγκεφαλικό ή άλλες παθήσεις και οι θεραπείες που λαμβάνουν τώρα είναι κρίσιμες για την αποκατάστασή τους; Τι απαντούν σε όλα αυτά η κυβέρνηση και η εργοδοσία;

Το κράτος λοιπόν που αρνείται να προσλάβει προσωπικό στο ΕΣΥ, αρνείται να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές που είναι κατάλληλες για να νοσηλεύσουν περιστατικά Covid και τώρα διώχνει υγειονομικούς και πετάει στο δρόμο ανθρώπους με αναπηρία.

Από την άλλη, οι κλινικάρχες δεν φτάνει που τα τσεπώνουν, που αμείβουν τους εργαζόμενους με πενιχρούς μισθούς και δεν παραδέχονται τις άθλιες συνθήκες εργασίας, τώρα ζητούν να αλλάξουν και τις υπηρεσίες που παρέχουν, να μεταβάλουν τις συμβάσεις εργασίας τους και μάλιστα με το φόβητρο ότι θα μείνουν χωρίς δουλειά, ότι ο νόμος είναι με το μέρος των εργοδοτών».

Το σωματείο απαιτεί: Να μη σταματήσει καμία θεραπεία ανθρώπων με αναπηρίες. Να επιταχθούν όσες δομές ιδιωτικών κλινικών χρειάζεται για να καλυφθούν τόσο οι ανάγκες της πανδημίας όσο και οι υπόλοιπες ανάγκες υγείας. Καμία αναστολή - εκ περιτροπής εργασία. Οχι άλλα δωράκια στους επιχειρηματίες της ιδιωτικής Υγείας.

Επίσης, το Παράρτημα Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Χαλκιδικής του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών με ανακοίνωσή του καλεί την κυβέρνηση «έστω και σήμερα, στο "και πέντε", να προχωρήσει σε άμεσες μόνιμες προσλήψεις φυσικοθεραπευτών αλλά και όλου του απαραίτητου υγειονομικού προσωπικού. Να προχωρήσει σε πραγματική επίταξη όλων των ιδιωτικών δομών Υγείας».

 

1 σχόλιο:

  1. Διασπορά …

    Μάλιστα!
    Μια πολύ σοβαρή διάσταση του μεγάλου προβλήματος της αχαλίνωτης διασποράς του COVID-19 στον πληθυσμό, δίνει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Υπαλλήλων Κρατικών Νοσοκομείων Έβρου.

    Στην ουσία, πρόκειται για μια καταγγελία και μία διαπίστωση άκρως ανησυχιτική.

    1ον: Ότι στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, νοσηλεύονται ασθενείς με παθολογικές παθήσεις, ΜΑΖΙ με ασθενούντες από τον κορονοϊό!

    2ον: Ότι ΗΔΗ έχουν νοσήσει 30 συνάδελφοί τους, ενώ άλλοι τόσοι βρίσκονται σε καραντίνα έπειτα από ιχνηλάτηση!

    Δηλαδή, όπως το διαβάζω εγώ, αυτό σημαίνει ότι ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ μέσα από τα Νοσοκομεία!

    Προφανώς, διότι ΔΕΝ υπάρχουν θάλαμοι νοσηλείας, γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό για να αντιμετωπίσουν όπως θα έπρεπε την μεγάλη προσέλευση νοσούντων από τον φονικό ιό.

    υ.γ.: Οι δήθεν προσλήψεις (και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ) αφορούν τις … τηλεοράσεις μόνο!!!

    Faros΄s

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου