Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Κυβέρνηση και Διοίκηση επιμένουν να μη λαμβάνουν μέτρα προστασίας των εστιακών φοιτητών


Tην κατάσταση που επικρατεί στις Εστίες του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη ανέδειξε σε σημερινή του συνέντευξη Τύπου ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ), παρουσιάζοντας τους όρους διαβίωσης των φοιτητών μέσα στην πανδημία.

Η Άντζελα Λάρδα, πρόεδρος του ΣΟΦΕΘ, και ο Γιάννης Μικές, μέλος του ΣΟΦΕΘ στις παρεμβάσεις τους ανέδειξαν τις σοβαρές ελλείψεις τόσο στη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των φοιτητών από τον κορονοϊό, όσο και στις επισκευές βλαβών υποδομών.

«Βρισκόμαστε ένα χρόνο και από το ξέσπασμα της πανδημίας και ενώ θα περίμενε κανείς να έχουν τελειοποιηθεί πρωτόκολλα πρόληψης και αντιμετώπισης για τη διασπορά του ιού σε ένα χώρο όπως οι φοιτητικές εστίες με πολλαπλούς κοινόχρηστους χώρους. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά η Άντζελα Λάρδα, και πρόσθεσε:

«Ωστόσο είμαστε ξανά θεατές του ίδιου έργου εδώ και ένα χρόνο. Μόνο στην τύχη θα μπορούσαμε να αποδώσουμε τη μη εμφάνιση έξαρσης κρουσμάτων εντός των εστιών μάλιστα τη στιγμή που σε όλη την Ελλάδα η υγειονομική κατάσταση χτυπάει κόκκινο. 150 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Πάνω από 4000 νέα κρούσματα την ημέρα. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν πήρε ούτε ένα μέτρο ουσιαστικής στήριξης των εστιακών. Στα 3 μεγαλύτερα κτίρια τα αντισηπτικά των κοινοχρήστων χωρών έχουν ανανεωθεί 2 φορές εδώ και έναν χρόνο ενώ στο κτίριο Δ ανανεώνεται επίσης σπάνια.

Την απολύμανση αναλαμβάνει εργολαβικό συνεργείο που όσο δεν δίνει καλές προσφορές η απολύμανση καθυστερεί ή δεν πραγματοποιείται και καθόλου. Δεν υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση για το τι πρέπει να κάνει κάποιος εστιακός που κολλάει τον ιό. Ούτε κάποια ουσιαστική ιχνηλάτηση γίνεται. Και στην τελευταία περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος ο φοιτητής συνέχισε να χρησιμοποιεί κοινόχρηστη τουαλέτα με μια ειδοποίηση προς τους υπόλοιπους φοιτητές του διαδρόμου του να χρησιμοποιήσουν άλλη κοινόχρηστη τουαλέτα.

Στην εστία τώρα λόγω και του καθεστώτος τηλεργασίας είμαστε πραγματικά παρατημένοι στη μοίρα μας. Δεν μπορούμε καν να απευθυνθούμε σε κάποιον υπεύθυνο. Ψάχνουμε διεύθυνση και ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Οι γραμματείες και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν τι γίνεται με τις βλάβες και αν θα δοθεί λύση σε παρατεταμένα προβλήματα. Πάει μισός χρόνος που δεν έχουμε ασανσέρ στις Γ εστίες και ζεστό νερό στις Β εστίες. Τώρα χάλασαν και τα πλυντήρια στις Δ εστίες και από όσο γνωρίζουμε ακόμα ψάχνουν εργολάβο που να συμφέρει να τα επισκευάσει».

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Μικές μεταξύ άλλων κάλεσε τους φοιτητές να δυναμώσουν και να μαζικοποιήσουν τον αγώνα που δίνουν όλο αυτό το διάστημα οι φοιτητικοί σύλλογοι, για Υγεία, μόρφωση και ζωή με δικαιώματα, σημειώνοντας: «Η κοροϊδία πρέπει να σταματήσει εδώ! Δεν γίνεται άλλο να θυσιάζονται οι ανάγκες των πολλών για τα κέρδη των λίγων. Ένας χρόνος έχει περάσει και ζούμε ακόμη στην αβεβαιότητα. Να παρθούν τώρα μέτρα για τις ζωές μας και τις ανάγκες μας! Δεν πρόκειται να αφήσουμε τη μοίρα και το μέλλον μας σε δεύτερα χέρια. Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για Υγεία, μόρφωση και ζωή με δικαιώματα».

Ο ΣΟΦΕΘ, διεκδικεί:

  • Έκτακτο κονδύλι για τις ανάγκες των ΦΕΘ και αύξηση της μηνιαίας έκτακτης δαπάνης.

  • Παροχή υγειονομικού υλικού και τακτική ανανέωση των κοινοχρήστων αντισηπτικών.

  • Πρόσληψη Μονίμου επαρκούς προσωπικού φύλαξης συντήρησης καθαριότητας και σίτισης με ευθύνη του κράτους.

  • Εισδοχές για τους πρωτοετείς και πολυετείς φοιτητές που έκαναν αίτηση και δεν πραγματοποιήθηκαν εισδοχές φέτος. Ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία.

  • Ανέγερση νέων εστιών με ευθύνη του κράτους.

  • Πρωινή και βραδινή διανομή φαγητού στις Δ' εστίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου