Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


05/06/1646

Γεννιέται η Ιταλίδα (Βενετή) φιλόσοφος Έλενα Κορνάρο Πισκόπια, η πρώτη γυναίκα διδάκτωρ της φιλοσοφίας.

05/06/1825

Δολοφονείται (από Έλληνες) στο κελί όπου κρατούνταν φυλακισμένος στην Αθήνα πριν δικαστεί ο Φιλικός επαναστάτης του 1821 Οδυσσέας Ανδρούτσος. 

Οδυσσέας Ανδρούτσος

05/06/1878

Γεννιέται ο Μεξικανός στρατηγός Φρανσίσκο Πάντσο Βίγια, ηγετική μορφή της Μεξικανικής επανάστασης (1910 - 1920), που βασίζονταν κυρίως στους αγρότες και στρέφονταν κατά της δικτατορικής διακυβέρνησης του Πορφύριο Ντιάζ, των μεγαλογαιοκτημόνων, της Εκκλησίας και των Αμερικανικών μονοπωλίων. 

Φρανσίσκο Πάντσο Βίγια

05/06/1898

Γεννιέται ο Ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, μια από τις σπουδαιότερες φυσιογνωμίες της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που το 1936 δολοφονήθηκε από τους φασίστες του Φράνκο. 

Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

05/06/1919

Μαζικές απεργίες πραγματοποιούνται στη Σαγκάη, στο Νανκίν, στο Ουχάν, κ.α. πόλεις της Κίνας. Οι εργατικές κινητοποιήσεις, στις οποίες κυριάρχησαν τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, αγκάλιασαν πάνω από 10 εκατομμύρια Κινέζους σε 150 πόλεις της Κίνας.

05/06/1920

Ο Κόκκινος Στρατός περνά σε αντεπίθεση κατά των Πολωνικών στρατευμάτων που – με την ενεργό υποστήριξη των ιμπεριαλιστών - είχαν εισβάλλει στην επαναστατημένη Ουκρανία και προελαύνει ως τα πρόθυρα της πρωτεύουσας Βαρσοβίας.

05/06/1933

Οι ΗΠΑ βγαίνουν από τον «κανόνα χρυσού», σύμφωνα με τον οποίο, το χρήμα που τύπωνε μια χώρα όφειλε να αναλογεί στα αποθέματά της σε χρυσό.

05/06/1946

Αντάρτικες ομάδες στην Ποντοκερασιά Κιλκίς χτυπούν λόχο του κυβερνητικού στρατού. Πολλοί από τους φαντάρους ενώνονται με τους αντάρτες στη διάρκεια της μάχης, ενώ 80 από αυτούς προσχωρούν στη συνέχεια στις γραμμές τους. 

Στην Ποντοκερασιά του Κιλκίς οι αντάρτες του ΔΣΕ, καταφέρνουν να διαλύσουν ένα λόχο στρατού

05/06/1947

Εκφωνείται από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και στρατηγό Τζορτζ Μάρσαλ η κατευθυντήρια γραμμή του ομώνυμου Σχεδίου.

Αφορούσε το διακανονισμό προμήθειας αμερικανικών εμπορευμάτων για την ανασυγκρότηση (οικονομική και στρατιωτική) των ευρωπαϊκών καπιταλιστικών οικονομιών, σε συνθήκες έλλειψης δολαρίων για την αγορά τους. Βασικός στόχος του Σχεδίου υπήρξε η καπιταλιστική ανασυγκρότηση και θωράκιση των χωρών της Ευρώπης απέναντι στα ντόπια εργατικά-κομμουνιστικά κινήματα και τη Σοβιετική Ένωση. 

Σχέδιο Μάρσαλ

05/06/1953

Παύει το καθεστώς της αποικίας για τη Γροιλανδία, η οποία πια ενσωματώνεται συνταγματικά στη Δανία ως επαρχία της.

05/06/1954

Συνάπτεται Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, στη Γιουγκοσλαβία και την Τουρκία (Συμφωνία του Μπλεντ).

05/06/1967

Ξεσπά ο πόλεμος των Έξι Ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ και τις γειτονικές αραβικές χώρες Αίγυπτο, Συρία και Ιορδανία, ο οποίος ξεκίνησε με προληπτικού χαρακτήρα επιθέσεις από ξηράς και αέρα του πρώτου. Ο πόλεμος έληξε με νίκη του Ισραήλ, το οποίο κατέλαβε τη Λωρίδα της Γάζας και τη Χερσόνησο του Σινά από την Αίγυπτο, τη Δυτική Όχθη από την Ιορδανία και τα υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία. 

Ο πόλεμος των Έξι Ημερών

05/06/1968

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Κένεντι (αδελφός του δολοφονημένου το 1963 Προέδρου) πυροβολείται στο Λος Αντζελες από τον αραβικής καταγωγής Σιρχάν Σιρχάν. Υπέκυψε στα τραύματά του την επομένη.

05/06/1969

Πραγματοποιείται στη Μόσχα, σύσκεψη 75 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που μεταξύ άλλων, ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα συμπαράστασης στον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό και διαμαρτυρία για την τρομοκρατία της Χούντας.

 

 

7 σχόλια:

  1. 05/06/1954

    Συνάπτεται Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, στη Γιουγκοσλαβία και την Τουρκία (Συμφωνία του Μπλεντ)....... Πρώτα η συμορία του ΤΙΤΙ έκλεισε τα σύνορα στον ΔΣΕ βοηθώντας τους καπιταλιστές να νικήσουν είναι η 2η αιτία της ήττας μέσα στην Αθήνα η Γιουγκοσλαβική πρεσβεία με την ανοχή του αστικού κράτους στήριζε οπορτουνιστικές δυνάμεις στην δημιουργία νέου κόμματος...για την διάλυση του ΚΚΕ. Ηρθε σε ρήξη με τους Μπολσεβίκους στην ΕΣΣΔ και ξεκίνησε διώξεις κομμουνιστών μέσα στην χώρα του. Και το 1954 υπόγραψε την συμφωνία με Ελληνες και Τούρκους Καπιταλιστές. Το 1955 τον επισκέφτηκε ο ...χρουτσόφ.... και αποκατέστησαν σχέσεις λέγοντας ότι είχε δίκιο ο Τίτο στην κόντρα με τους ...σεχταριστές.... Μπολσεβίκους του ΣΤΑΛΙΝ. ...ΜΑΛΙΣΤΑ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=5/6/2021&columnId=8995
    Παναγιώτης Γεωργιάδης
    Πανεπιστημιακός...... Καλό το παραμύθι με τους Τροτσκιστές που τάχα παλεύουν για ...σοσιαλισμό... αλλά δεν τσιμπάμε..https://www.rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=14/5/2021&columnId=8991 Το γράμμα του Τροτσκιστή Σακκάτου μας εξηγεί για τους Τρότσκι και Πουλιόπουλο ότι μιλούσαν για ...ανθρώπινο.... καπιταλισμό. Η Αντικομουνιστική λύσσα και η διαστρέβλωση για το ΠΑΜΕ και την κοινωνική συμμαχία δεν περνάει. Δεν θα πάρουν την μορφή πολιτικού μετώπου γιατί οι κομμουνιστές δεν θα βοηθήσουμε την ...πασοκάρα... με ότι όνομα και να εμφανίζεται να ξεπλύνει τον καπιταλισμό. Σε αυτή την άβυσσο δεν θα σπρώξει κανείς το ΚΚΕ. Τα κόλπα τελείωσαν πριν 30 χρόνια. Αλλαξε πλευρό πιάστηκες ...πασοκάρα.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δουλεύουμε σταθερά με βάση τη στρατηγική μας

    Κάθε ένας που διαβάζει - μελετάει τις Θέσεις του 21ου Συνεδρίου θα πρέπει να το κάνει έχοντας υπόψη ότι εκφράζουν την ιστορική στιγμή μιας δυναμικής εξέλιξης.

    Δεν είναι δυνατό να μπεις στη λογική τους αν δεν λάβεις υπόψη σου τα τελευταία συνέδρια, ειδικά από το 17ο και μετά. Είναι η πορεία των επεξεργασιών κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Ζήσαμε το πέρασμα από την ανασυγκρότηση στην ισχυροποίηση του Κόμματος. Κατανοήσαμε καλύτερα τη θέση της Ελλάδας στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Αποσχιστήκαμε οριστικά από τη θεωρία του σταδίου που μεσολαβεί μεταξύ καπιταλισμού και σοσιαλισμού. Μελετήσαμε και βγάλαμε τα πρώτα βασικά συμπεράσματα για τον Σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, δεσμευτήκαμε να τον υπερασπιστούμε. Τις νέες επεξεργασίες μας πάνω στις Αρχές του Μ-Λ, τις μετατρέψαμε σε σύγχρονο Πρόγραμμα. Θέσαμε στόχο για την ισχυροποίηση της Κοινωνικής Συμμαχίας με την ταυτόχρονη αύξηση της δύναμής μας σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, εκεί που η εργατική τάξη θα αρπάξει τα κλειδιά της εξουσίας από τους καπιταλιστές.

    Η τεράστια εμπειρία μας την περίοδο από την επικράτηση της αντεπανάστασης και μετά, οι επεξεργασίες μας και τα συμπεράσματά μας, μαζί με αυτά που δεν κάναμε (ή δεν κάναμε σωστά) πρέπει να μπουν στην καθημερινή μας Κομματική ζωή.

    Αρα, η αυτοκριτική είναι βασικός παράγοντας για να καταφέρουμε να μετουσιώσουμε όλα αυτά που κατανοήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να αποκρούσουμε κι εκείνους που την εκλαμβάνουν σαν αδυναμία ή παραδοχή μιας ατέλειωτης λαθολογίας. Το αντίθετο. Είναι καθήκον μας να αποτελέσει λόγο ενδυνάμωσης του Κόμματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι δεδομένο, και ήδη καταγράφεται, η ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στο Κόμμα, εκτός από τους εχθρούς, και από τους «φίλους».

    Θα αντιμετωπίσουμε και πάλι θεωρίες ποτισμένες με τη βρώμα της ναφθαλίνης. Κάποιοι ερμηνεύουν τις Θέσεις έχοντας στο μυαλό τους ότι ο γιαλός είναι στραβός. Φαντασιώνονται μέτωπα ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ χωρίς την αμφισβήτηση της καπιταλιστικής εξουσίας. Επανέρχονται με τη «Δημοκρατική Δικτατορία του Προλεταριάτου και της Αγροτιάς». Αλλοι (στην ίδια γραμμή) απορούν γιατί το Κόμμα μιλάει για συγχύσεις που πρέπει να λυθούν στα μέλη του, αφού το ίδιο (η ΚΕ δηλαδή) δημιουργεί συγχύσεις στο εργατικό κίνημα. Θεωρούν παράγοντα σύγχυσης το να παλεύεις με τη Στρατηγική του Κόμματος μέσα στα συνδικάτα στο όνομα της εμπειρίας της εργατικής τάξης! Λες και το Κόμμα είναι έξω από την εργατική τάξη... Γι' αυτούς ζυγίζει περισσότερο η «ενότητα στο πρόβλημα» από την «ενότητα στη λύση».

    Αν είχαν το θάρρος να μιλήσουν με ειλικρίνεια οι «φίλοι» μας θα μας έλεγαν αυτό που έχουν κρυφό καμάρι: Να επαναφέρουμε τη συζήτηση για ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ καπιταλισμού και σοσιαλισμού με τα αντίστοιχα «προοδευτικά» κυβερνητικά σχήματα, να προχωρήσουμε σε μέτωπα που θα οδηγούν σε πολιτικές συμμαχίες. Βούτυρο δηλαδή στο ψωμί του ρεφορμισμού, του οπορτουνισμού και της σοσιαλδημοκρατίας και τελικά της αστικής τάξης.

    Σε συνδυασμό με αυτά που αναφέρουν οι Θέσεις, (αντικομμουνισμός, αντι-δεξιά μέτωπα κ.λπ.) το Κόμμα, σε όλη του τη δομή, θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει ξεπερνώντας τις αδυναμίες που όλοι συμφωνούμε ότι έχουμε.

    Θα επικεντρώσω σε δύο ζητήματα.

    Αφορά στην ιδεολογική και καθοδηγητική δουλειά. Για να βελτιώσουμε τη δράση μας στην πράξη, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ιδεολογική δουλειά δεν περιορίζεται σε μια θεματική συζήτηση σε επίπεδο οργάνου ή στα συστήματα μαθημάτων (και τα δύο είναι απαραίτητα). Η ιδεολογική δουλειά διαπερνά όλο το Κόμμα, κάθετα. Θετικά ή αρνητικά, υφίσταται από τις συνεδριάσεις των Οργάνων μέχρι τις Κομματικές Ομάδες και τις συνεργασίες των καθοδηγητών με τα μέλη. Η κατακτημένη εμπειρία αν δεν αντιστοιχηθεί με το ιδεολογικό της αποτύπωμα μένει μια ιστορία και η καθοδήγηση περιορίζεται σε ένα άνευρο επαναλαμβανόμενο καθηκοντολόγιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι κρίμα γιατί έχουμε αναπτύξει δράση, με θεαματικά αποτελέσματα πολλές φορές, η οποία μένει αναξιοποίητη. Δεν μετατρέπεται σε ζωντανό παράδειγμα που πολλές φορές εμπεριέχει την πείρα, την πρακτική λύση και τα επιχειρήματα που προκύπτουν από την ιδεολογική διαμάχη.

    Σαφώς μεγάλα περιθώρια βελτίωσης έχουμε στο πόσο συζητάμε τα ιδεολογήματα του αντίπαλου. Από τα αστικά κόμματα, τις παρατάξεις στην τοπική διοίκηση, την εκκλησία και άλλους θεσμικούς φορείς μέχρι τις ομάδες των φασιστών, των «αναρχικών», των antifa, των οπαδών των ποδοσφαιρικών ομάδων κ.λπ. Εχει στρατηγική σημασία να γνωρίζουμε το τι λέει ο αντίπαλος για να τον αντιμετωπίζουμε ως τέτοιον αλλά έχοντας και σκοπό να απαγκιστρώνουμε ανθρώπους της εργασίας, νεολαία, γυναίκες, φτωχούς επαγγελματίες κ.λπ. στην κατεύθυνση της συσπείρωσης της εργατικής τάξης και της ενίσχυσης της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

    Το Κόμμα μας σαφώς διανύει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας του. Η κατάσταση στο ΔΚΚ και το εργατικό κίνημα σε συνδυασμό με την αργόσυρτη κίνηση των μαζών (στην παρούσα φάση) δεν αναιρεί την αντικειμενική κίνηση της καπιταλιστικής οικονομίας και των αδιεξόδων της. Τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, η λαϊκή αντίδραση που ξεσήκωσε η κρατική καταστολή που συνδέεται με τα γενικότερα αδιέξοδα της κυρίαρχης πολιτικής, είναι μια μικρογραφία του μέλλοντος που έρχεται. Σ' αυτό το μέλλον, η εργατική τάξη και οι κοινωνικοί της σύμμαχοι πρέπει να βρουν έτοιμη την οργανωμένη εργατική πρωτοπορία, το ΚΚΕ του 21ου Συνεδρίου, να τους οδηγήσει στην έφοδο στον ουρανό.

    Αλέξης Ματής
    Μέλος της Τομεακής Επιτροπής Νότιου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=27/2/2021&id=18166&pageNo=20https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=20/2/2021&id=18161&pageNo=24 Εδώ θέλουνε να μας γυρίσουν ...κάποιοι... βλέποντας όνειρο την ...πασοκάρα... νομίζοντας πως θα μας παρασύρουν στην καταστροφή. Είναι ο Κεντρίστικος οπορτουνισμός τα βαρίδια του Κάουτσκι που το 2012 προσπάθησαν να επαναλάβουν το έργο του 1968 1991 Αρε κούνια που τους κούναγε.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου