Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Στα σκαριά προσαρμογές και επιπλέον μποναμάδες στις τράπεζες


Στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, κεντρικός άξονας του νέου νόμου θα είναι η σταδιακή απόσυρση του Δημοσίου από το μετοχικό κεφάλαιο των εγχώριων τραπεζικών ομίλων.

Μεταξύ άλλων, θα προβλέπονται η πρόσληψη συμβούλου για την εφαρμογή της στρατηγικής αποεπένδυσης (πωλήσεις μετοχικών πακέτων του Δημοσίου σε ιδιώτες), η κατάργηση ειδικών δικαιωμάτων του ΤΧΣ στις τράπεζες όταν το ποσοστό συμμετοχής του υποχωρεί κάτω από ένα ορισμένο όριο αλλά και η παράταση της λειτουργίας του ΤΧΣ και μετά το 2022 που προβλέπεται σήμερα.

Θυμίζουμε ότι το κρατικό ΤΧΣ, μέσω της συμμετοχής στις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο και των τριών μνημονίων (με τις αντίστοιχες δανειακές συμβάσεις), μετράει απώλειες ύψους δεκάδων δισ. ευρώ για να διασώσει τις τράπεζες και να θωρακίσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ κατέχει σήμερα το 40,3% της Εθνικής Τράπεζας, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank και το 1,34% της Eurobanκ.

Θέμα χρόνου είναι και η κατάθεση στη Βουλή της νέας νομοθετικής ρύθμισης για τον λεγόμενο αναβαλλόμενο φόρο των εγχώριων τραπεζικών ομίλων. Ο «αναβαλλόμενος φόρος» συνιστά το ήδη κατοχυρωμένο δικαίωμα των τραπεζών στην πλήρη φοροασυλία (μηδενικές καταβολές φόρου) μέχρις ότου αναπληρώσουν τη χασούρα τους από το «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων το 2012.

Να σημειωθεί επίσης ότι τα ζητήματα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος βρίσκονται στην ατζέντα του 11ου κύκλου της ενισχυμένης εποπτείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται μεταξύ άλλων η αποπληρωμή στις εγχώριες τράπεζες ποσού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, που αφορά καταπτώσεις κρατικών εγγυήσεων για τραπεζικά δάνεια. Θα συζητηθεί επίσης το χρονοδιάγραμμα της πλήρους εφαρμογής των διατάξεων του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην πορεία κλιμάκωσης των πλειστηριασμών σε βάρος της λαϊκής κατοικίας.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε προηγούμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, αναφέρει πως «η χαμηλή κερδοφορία σε συνδυασμό με το κόστος των επικείμενων τιτλοποιήσεων ενδέχεται να δημιουργήσουν προκλήσεις για την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών στο εγγύς μέλλον», προσθέτοντας πως η «ποιότητα» των κεφαλαίων των τραπεζών παραμένει χαμηλή, λόγω του υψηλού ποσού των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου