Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Σύσκεψη σήμερα για τα επόμενα βήματα στον αγώνα τους


ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

  • Στις 8 μ.μ. στο Κέντρο Αγώνα και Αλληλεγγύης στον κόμβο Στροφυλιάς
  • Εξόφθαλμη προσπάθεια υποτίμησης των ζημιών καθώς προχωράνε οι εκτιμήσεις σε σπίτια, αποθήκες, μαντριά και κοπάδια

Σε σύσκεψη για να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα του αγώνα τους θα προχωρήσουν σήμερα, Πέμπτη, στις 8 μ.μ. στο Κέντρο Αγώνα και Αλληλεγγύης στον κόμβο Στροφυλιάς, οι πυρόπληκτοι της βόρειας Εύβοιας.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών, του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου και των Επιτροπών Αγώνα που έχουν στηθεί σε χωριά της περιοχής. Θα αποτιμήσουν τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες και τις εξελίξεις, όπως το μαζικό συλλαλητήριο, τη συνάντηση με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αλλά και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Οπως επισημάνθηκε από εκπροσώπους των φορέων και των Επιτροπών Αγώνα, που συμμετείχαν στη συνάντηση με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, στον οποίο επέδωσαν το ψήφισμα του μεγάλου συλλαλητηρίου, το μόνο που εισέπραξαν ήταν λόγια «συμπάθειας» και αόριστες υποσχέσεις.

Ούτε αυτή η συνάντηση ούτε οι μέχρι τώρα εξαγγελίες δίνουν απαντήσεις στα αιτήματα των πυρόπληκτων και πολύ περισσότερο δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο «πακτωλός χρημάτων» που διαφημίζει η κυβέρνηση θα αξιοποιηθεί για να αποζημιωθούν και να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους.

Την ίδια στιγμή, ο λαός της βόρειας Εύβοιας ζει με τον φόβο της πρώτης βροχής και της πρόκλησης πλημμυρικών φαινομένων. Τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Το μόνο που ...ανθίζει στα καμένα είναι τα κυβερνητικά ταξίματα και οι υποσχέσεις, με σκοπό να ξεμοναχιάσουν τους κατοίκους και να τους διασπάσουν.

Με ταχύτητα εξάλλου φαίνεται να προχωράνε οι σχεδιασμοί για εμπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων. Μεγάλες εταιρείες περιφέρονται από χωριό σε χωριό και από δήμο σε δήμο και εμφανίζονται ως «ευεργέτες» και «σωτήρες». Η παραχώρηση των δασών σε ιδιωτικά συμφέροντα φαίνεται πλέον ξεκάθαρα πως αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και ήδη ανακοινώνονται μεγαλοεταιρείες - «ανάδοχοι».

Προσπαθώντας ταυτόχρονα «να ρίξει στάχτη στα μάτια» του λαού της περιοχής, η κυβέρνηση εξαγγέλλει μέτρα όπως η ένταξη των ρετσινάδων σε πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, που δεν καλύπτει στο ελάχιστο τα αιτήματά τους και πολύ περισσότερο τις ανάγκες που έχουν αυτοί και οι οικογένειές τους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να καλλιεργήσει προσδοκίες και στάση αναμονής στον λαό της περιοχής και παράλληλα να διαμορφώσει προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί έδαφος για τους παρατρεχάμενούς της που έχουν ξαμοληθεί με την επιδίωξη να κάμψουν την αγωνιστική διάθεση που εκφράστηκε και με το μαζικό συλλαλητήριο.

Ανησυχία προκαλούν και τα πολλά κρούσματα υποτίμησης των ζημιών. Καμένα σπίτια που αρχικά είχαν χαρακτηριστεί «κόκκινα», στον δευτεροβάθμιο έλεγχο χαρακτηρίζονται «κίτρινα», ή σπίτια που βγήκαν «κίτρινα», μετατρέπονται σε «πράσινα». Χώρια που αρκετά σπίτια της περιοχής έχουν χτιστεί εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά δεν διαθέτουν όλα τα έγγραφα, όπως οικοδομικές άδειες, που απαιτούνται για την καταβολή ενίσχυσης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με αποκλεισμό αν και έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά.

Αντίστοιχη κατάσταση βιώνουν και οι κτηνοτρόφοι, στους οποίους οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί ζητούν άδειες και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για τους στάβλους και τα μαντριά που έχασαν, προκειμένου να αποζημιωθούν, ενώ προσπάθεια υποτίμησης της ζημιάς και καταβολής αποζημιώσεων που είναι αναντίστοιχες της καταστροφής, γίνεται και με τα καμένα αιγοπρόβατα, ελαιοπερίβολα και άλλες αγροτικές καλλιέργειες.

Με όπλο και αποκούμπι την αλληλεγγύη

Στον αντίποδα των μεγαλόστομων υποσχέσεων της κυβέρνησης και της προσπάθειας υπονόμευσης της ενότητας και του αγώνα τους, οι πυρόπληκτοι της βόρειας Εύβοιας γίνονται αποδέκτες της πλατιάς λαϊκής αλληλεγγύης.

Καθημερινά στα δύο Κέντρα Αγώνα και Αλληλεγγύης Πυρόπληκτων στον κόμβο της Στροφυλιάς και στην Ιστιαία καταφθάνουν αποστολές με είδη πρώτης ανάγκης από διάφορες περιοχές της χώρας.

Χτες το πρωί, στο στέκι της Στροφυλιάς έφτασαν είδη πρώτης ανάγκης που συγκέντρωσε το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας, ενώ ήδη μοιράστηκε στα χωριά της περιοχής ένα μεγάλο μέρος από τη δεύτερη αποστολή ειδών που συγκέντρωσαν συνδικάτα της Αττικής και είχαν φτάσει στη βόρεια Εύβοια στις αρχές της βδομάδας.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η αποστολή ζωοτροφών από την περιοχή της Καρύστου, η οποία επίσης δοκιμάστηκε και συνεχίζει να δοκιμάζεται από φωτιές και ένα μεγάλο μέρος των βοσκότοπων που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μετατράπηκε τη φετινή χρονιά σε στάχτη.

Οι ποσότητες των ζωοτροφών από την περιοχή της Καρύστου προστέθηκαν σε αυτές που έφτασαν στη βόρεια Εύβοια τις προηγούμενες μέρες από τη Βοιωτία, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, και οι οποίες μοιράστηκαν ήδη σε κτηνοτρόφους της περιοχής.

Τόσο στο στέκι της Στροφυλιάς όσο και σε αυτό της Ιστιαίας, μεμονωμένα άτομα και οικογένειες σταματούν καθημερινά και προσφέρουν απλόχερα την αλληλεγγύη τους. Χαρακτηριστική η περίπτωση όπου κάτοικος των Βασιλικών Χαλκίδας, που πριν από έναν χρόνο είχε δοκιμαστεί από την πλημμύρα, έστειλε τη βοήθειά του στους πυρόπληκτους της βόρειας Εύβοιας.

Η οργάνωση που επικρατεί στα δύο στέκια είναι εντυπωσιακή. Οι ποσότητες ειδών πρώτης ανάγκης κατανέμονται ανά είδος, πακετάρονται σε σακούλες και διανέμονται σε όλους τους κατοίκους των χωριών της περιοχής, με τη συνδρομή των Επιτροπών Αγώνα.

Διαδικασία και οργάνωση που ήδη έχουν αναγνωριστεί από τους πυρόπληκτους και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τον τρόπο διανομής που ακολουθείται είτε από τους δήμους είτε από την Περιφέρεια, η οποία αφήνει πολλά περιθώρια για δημιουργία πελατειακών σχέσεων και πολιτική εκμετάλλευση.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η βοήθεια που προσφέρουν στη λειτουργία των δύο Κέντρων Αγώνα και Αλληλεγγύης κάτοικοι των χωριών της περιοχής, αλλά και εθελοντές. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρέες κυρίως νέων παιδιών επισκέπτονται την περιοχή και φιλοξενούνται για λίγες μέρες, προσφέροντας έμπρακτα τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους.

Η πλατιά αλληλεγγύη επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο το συμπέρασμα που ξεπήδησε μέσα από τη μάχη με τις φλόγες, ότι «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου