Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Βρώμικο παιχνίδι


Με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε την Τρίτη η κυβέρνηση για την πανδημία, επιμένει να μετακυλίει τις ευθύνες της στον λαό, παίζοντας βρώμικο παιχνίδι σε βάρος του. Μετατρέπει το εμβόλιο από ανάγκη, δικαίωμα και όπλο της επιστήμης σε μέσο διαίρεσης των εργαζομένων, εκβιασμών, επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα. Αλλά και σε ευκαιρία για τους ιδιωτικούς ομίλους να αυξήσουν την πελατεία τους.

«Η κοινωνική δικαιοσύνη επέβαλε την αυστηρότητα των μέτρων», «είχαμε καθήκον να προστατέψουμε την κοινωνία», λέει η κυβέρνηση χωρίς ντροπή. Επικαλείται με θράσος την «κοινωνική δικαιοσύνη» για να επιβάλει απαγορεύσεις και ποινές στον λαό, αντί να πάρει μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την προστασία στους μεγάλους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μεταφοράς, στα σχολεία, που ανοίγουν με χειρότερους όρους από πέρυσι για μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς.

Εκεί το «καθήκον» της προστασίας της υγείας θεωρείται «κόστος» για το αστικό κράτος και το «δίκιο» είναι το «δίκιο» της μεγαλοεργοδοσίας να ξεσαλώνει στις πλάτες των εργαζομένων.

Γι' αυτό η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο «με το νι και με το σίγμα» για το πώς θα δώσει το «πράσινο φως» στην εργοδοσία για απολύσεις, διαθεσιμότητες, μειώσεις μισθών με πρόσχημα την προστασία της υγείας, αλλά αφήνει επί ενάμιση χρόνο τους μεγάλους χώρους δουλειάς να μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης.

Γι' αυτό οι εκβιασμοί στους υγειονομικούς δίνουν και παίρνουν, ενώ απορρίπτει τα δίκαια αιτήματά τους για προσλήψεις, ενίσχυση Πρωτοβάθμιας Υγείας και πρόληψη. Κλείνει σκόπιμα τα αυτιά της και προσπαθεί να απαξιώσει τις σοβαρές καταγγελίες ότι σε δημόσιες δομές Υγείας, ακόμα κι εκεί που ο εμβολιασμός των υγειονομικών είναι καθολικός, οι τεράστιες ελλείψεις, το στοίβαγμα κρουσμάτων με τους υπόλοιπους ασθενείς, η έλλειψη υποδομών και μέσων επιτρέπουν στον ιό να κυκλοφορεί και να συνεχίζει να μολύνει, όσο δεν παίρνονται μέτρα.

Με τα rapid tests επί πληρωμή, το κράτος και η κυβέρνηση μετατρέπουν ακόμα περισσότερο σε «ελβετικό τυρί» την απαραίτητη επιδημιολογική επιτήρηση, σε βάρος συνολικά της υγείας του λαού. Ενώ με τις αναστολές εργασίας και αδειών, ομολογεί τις εγκληματικές συνέπειες της πολιτικής της και τη γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Κουνάει το «δάχτυλο» στους εκπαιδευτικούς, την ώρα που ανοίγει τα σχολεία με χιλιάδες κενά, 27άρια τμήματα, κοντέινερ σε προαύλια σχολείων, με νέες περικοπές στην Παράλληλη Στήριξη και στις ώρες των σχολικών καθαριστριών. Το «σχέδιο» για να μην κλείσουν ξανά τα σχολεία είναι... να αυξάνει τον αριθμό των κρουσμάτων που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Για όλα τα αναγκαία μέτρα δεν βρήκε ούτε λέξη στις ανακοινώσεις της η κυβέρνηση, παρότι διανύουμε το 4ο κύμα της πανδημίας, το οποίο - όπως και πέρυσι - «φουσκώνει» ξανά εξαιτίας και του ανοίγματος του Τουρισμού με τα «πρωτόκολλα» και τους όρους του κεφαλαίου.

Αντίθετα, έχει το θράσος να επικαλείται τον ανορθολογισμό, τον οποίο η ίδια τροφοδοτεί νυχθημερόν με τις παλινωδίες της, τη μετατροπή του εμβολίου σε μέσο συναλλαγής κι εξαγοράς, την ανύπαρκτη φαρμακοεπαγρύπνηση.

Αυτά και τις τεράστιες ευθύνες της θέλει να βγάλει εκτός κάδρου, όταν λέει ότι «ο φαύλος κύκλος θα σπάσει» μόνο με τον καθολικό εμβολιασμό, όταν αποδεικνύεται πλέον και επιστημονικά ότι τα εμβόλια είναι αναγκαία αλλά δεν φτάνουν, και ότι χρειάζονται μέτρα προστασίας, όπως αυτά που διεκδικούν 18 μήνες τώρα εκατοντάδες σωματεία και φορείς, χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα.

Τον «φαύλο κύκλο» τον τροφοδοτεί η διαχείριση της πανδημίας με «οδηγό» - σε κάθε φάση - τις «αντοχές της οικονομίας», την πολιτική μείωσης των κρατικών δαπανών ακόμα και για τις στοιχειώδεις ανάγκες του λαού, προκειμένου να αυξάνεται ο «δημοσιονομικός χώρος» για μέτρα στήριξης του κεφαλαίου. Κι αυτόν τον φαύλο κύκλο μπορεί να τον σπάσει μόνο ο λαός, δυναμώνοντας αποφασιστικά την πάλη του, διεκδικώντας μαζικά και οργανωμένα την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων του.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου