Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Ολοι οι συνταξιούχοι στους δρόμους στις 8 Οκτώβρη


Κ
ορυφώνεται η δραστηριότητα για την προετοιμασία της συμμετοχής των συνταξιούχων στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 8 Οκτώβρη, στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα, με πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ηδη, όπως σημειώνει ο Παναγιώτης Πάλμος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, «ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι προγραμματισμένες από τη ΣΕΑ περιφερειακές συσκέψεις, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 200 Διοικητικά Συμβούλια πρωτοβάθμιων σωματείων.

Τώρα το βάρος πέφτει στην οργάνωση της δράσης των σωματείων, που ξεκίνησε με Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, μοίρασμα ανακοινώσεων σε όλους τους χώρους όπου κινούνται οι συνταξιούχοι, αφισοκόλληση, συνεντεύξεις Τύπου σε όλες τις πόλεις. Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, θα βουλιάξει η Αθήνα, η συγκέντρωση δεν είναι μια εθιμοτυπική δραστηριότητα όπως ισχυρίζονται κάποιοι».

«Στις συσκέψεις» - συνεχίζει ο Π. Πάλμος - «συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους συνταξιούχους αλλά και τα παιδιά μας, οι αρνητικές επιπτώσεις από τις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια και έχουν να κάνουν με το τσάκισμα των συντάξεων και τη μείωση των εισοδημάτων μας, την ακρίβεια, την υποβάθμιση των δημόσιων δομών Υγείας και την ιδιωτικοποίησή τους, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων κ.λπ.

Αναδείχθηκε η πλούσια πείρα που βγήκε από τους αγώνες που δώσαμε τα τελευταία χρόνια, με πάνω από 300 συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, ώστε να αποκρούσουμε και να καθυστερήσουμε τα αντιλαϊκά μέτρα, να υποχρεώσουμε τις κυβερνήσεις να ικανοποιήσουν ορισμένα από τα αιτήματά μας. Από όλους εκτιμήθηκε ότι μόνο με αγώνες, και όχι με δικαστήρια και αγωγές, μπορεί να δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα οξυμένα προβλήματά μας».

Η πανδημία δεν σημαίνει αμνησία

Μιλώντας για τις ειδικές συνθήκες υπό τις οποίες οργανώνεται η κινητοποίηση, ο Π. Πάλμος υπογραμμίζει: «Η πανδημία δεν σημαίνει αμνησία. Δεν ξεχνάμε κανένα από τα αιτήματά μας, διεκδικούμε την πλήρη αποκατάσταση όλων των δικαιωμάτων και κατακτήσεών μας. Ηδη στάλθηκε επιστολή με όλα τα αιτήματά μας στον πρωθυπουργό και με το αίτημα να δεχτεί την αντιπροσωπεία μας τη μέρα της συγκέντρωσης».

Και καταλήγει: «Θα διαδηλώσουμε με την εμπειρία μας, με τη δυναμική μας, με τη θέληση και με το δίκιο μας, που έχει ξεχειλίσει. Καλούμε όλους τους συνταξιούχους, με όλα τα μέτρα προστασίας, να δηλώσουν συμμετοχή στη συγκέντρωση, οργανωμένα, με τα κατά τόπους σωματεία».

Εχουμε πολλούς λόγους να συμμετάσχουμε μαζικά στο συλλαλητήριο

«Τιμάμε τη μέρα της τρίτης ηλικίας διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα που βασανίζουν εμάς και τα παιδιά μας», υπογραμμίζει ο Χρήστος Κολοβός, οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΣ ΟΑΕΕ. Μιλώντας για τη σημασία της κινητοποίησης, λέει χαρακτηριστικά:

«Οι συνταξιούχοι έχουν πολλούς λόγους για να συμμετάσχουν μαζικά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Θέλουμε τις συντάξεις μας, που είναι πληρωμένες, για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Απαιτούμε όλοι οι συνάδελφοί μας που βγαίνουν στη σύνταξη να μην περιμένουν μέχρι και τρία χρόνια για να την πάρουν.

Θέλουμε να γίνει νομοθετική ρύθμιση ώστε οι συνάδελφοί μας αυτοαπασχολούμενοι που χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία να πάρουν σύνταξη.

Να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Θέλουμε πρόσβαση στις δομές Υγείας, στα νοσοκομεία όποτε το έχουμε ανάγκη, και όχι να βάζουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη ενισχύοντας τα ιδιωτικά κέντρα Υγείας, και να μας πετάνε το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης κι από πάνω.

Ζητάμε φτηνά φάρμακα. Να σταματήσουν οι ανατιμήσεις στο ρεύμα, στα είδη πρώτης ανάγκης.

Για όλα αυτά και άλλα πολλά, οι συνταξιούχοι πρέπει να συμμετάσχουν σ' αυτήν την προσπάθεια. Στον αγώνα και στους δρόμους κρίνεται το δίκιο μας. Να αφήσουμε τους καναπέδες, να κλείσουμε τα αυτιά μας στα "πρωινάδικα" και σε όσους μεγαλοδημοσιογράφους μάς τάζουν καθημερινά αναδρομικά και αυξήσεις, ξεπερνώντας ακόμα και τους υπουργούς της κυβέρνησης...

Στις 8 Οκτώβρη θα συναντηθούμε στην Αθήνα με τους συναδέλφους από όλη την Ελλάδα που θα διασχίσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να δώσουν το "παρών" σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια».

Από κάθε γωνιά της χώρας κατεβαίνουμε στην Αθήνα!

Και από τη Βόρεια Ελλάδα οι συνταξιουχικές οργανώσεις προετοιμάζουν μαζική κάθοδο. Ο Βασίλης Ρέβας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, σημειώνει ότι μπροστά στο συλλαλητήριο «με την ανακοίνωση - κάλεσμα, με το οπτικό ενημερωτικό υλικό (αφίσες και αεροπανό) που έχει αναρτηθεί στις συνοικίες της πόλης και με καθημερινό πρόγραμμα περιοδειών σε χώρους όπου συγκεντρώνονται οι συνταξιούχοι (πλατείες, καφενεία, πάρκα), αναδεικνύονται τα αποτελέσματα που είχαν οι αγώνες μας μέχρι σήμερα, η ανάγκη συνέχισης και ενίσχυσής τους, καθώς και η σημασία το μήνυμα διεκδίκησης και αποφασιστικότητας που θα εκπέμψει το πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στην Αθήνα να ηχήσει βροντερά στα αυτιά της κυβέρνησης».

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, στις 28 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε περιφερειακή σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των συνταξιουχικών σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία συμμετείχαν τα συνταξιουχικά σωματεία της Θεσσαλονίκης.

«Μέχρι την Παρασκευή 8/10 θα ενταθεί η προσπάθεια επαφής και ενημέρωσης. Οι συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης, χωρίς να υποχωρούν από κανένα από τα αιτήματα που αφορούν τις συντάξεις τους, με την κάθοδό τους στην Αθήνα διεκδικούν την επαναλειτουργία των δύο νοσοκομείων που έκλεισαν ("Παναγία" και "Λοιμωδών"), την άμεση στελέχωση των νοσοκομείων της πόλης, που στις τραγικές τους ελλείψεις σε προσωπικό προστέθηκαν άλλοι 700 υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή, τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας της Θεσσαλονίκης, όπου σήμερα εργάζονται 260 γιατροί, από 548 το 2014 (-53%).

Διεκδικούν να μη μετατραπεί σε Τοπικό Υποκατάστημα το Περιφερειακό Υποκατάστημα του ΕΦΚΑ, το οποίο προβλέπεται να απομείνει με 37 από τους 130 εργαζόμενους, οδηγώντας στην παραχώρηση υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ σε ιδιωτικές εταιρείες, που θα αναλάβουν και την έκδοση των συντάξεων».

Και από τον Εβρο ετοιμάζονται για το συλλαλητήριο. Μιλώντας για την προετοιμασία της συμμετοχής των συνταξιούχων της περιοχής, η Φανή Τρέλλη, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Εβρου, αναφέρθηκε στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Δευτέρα στην Αλεξανδρούπολη με τη συμμετοχή 10 σωματείων συνταξιούχων. Οπως είπε, «κοινή τοποθέτηση όλων των σωματείων ήταν η ανάγκη να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, με μαζικές εξορμήσεις, για να φτάσει το κάλεσμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους συνταξιούχους της περιοχής μας.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι και γενικότερα οι λαϊκές οικογένειες, με την πανδημία αλλά και με τους νόμους που ψηφίστηκαν αυτό το διάστημα, έχουν χειροτερέψει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες ζωής τους.

Ιδιαίτερα στην περιοχή μας, όπου η ύπαιθρος ερημώνει και οι κάτοικοι των περισσότερων χωριών είναι ηλικιωμένοι, πέρα από τα προβλήματα της καταλήστευσης των συντάξεών τους και το κύμα ακρίβειας έχουν να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα όπως οι μεγάλες αποστάσεις για πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες, οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που υπάρχουν στα Κέντρα Υγείας αλλά και στα νοσοκομεία της περιοχής, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στα ιδιωτικά ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι η περιοχή μας μετατρέπεται σε "ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο", και από την άλλη οι συνταξιούχοι και οι λαϊκές οικογένειες πληρώνουν ακριβά την Ενέργεια και τη θέρμανση. Δίνουν τεράστια ποσά για τις ΝΑΤΟικές δαπάνες και τη μετατροπή της περιοχής μας σε ΝΑΤΟική βάση, περικόπτοντας τις δαπάνες για Υγεία και Παιδεία.

Απέναντι σ' αυτήν την πολιτική που εφαρμόζουν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, ο μόνος δρόμος είναι η συνέχιση και μαζικοποίηση των αγώνων μας, όχι μόνο για μας αλλά και για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου