Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Μάχη για να δυναμώσει η ταξική γραμμή πάλης στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας


-- Ο «Ευαγγελισμός» είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη χώρα, επομένως οι αγώνες των εργαζομένων μέσα από το Σωματείο σας ασκούν ευρύτερη επίδραση τόσο στους υγειονομικούς όσο και συνολικά στους εργαζόμενους. Πόσο μπορεί να συμβάλει η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων της ΕΣΑΚ στο Σωματείο, και μάλιστα σε μια περίοδο που προωθούνται νέα αντιδραστικά μέτρα στην Υγεία;

-- Το Σωματείο έχει να παραθέσει μια πλούσια πείρα από ταξικούς αγώνες ενάντια στην πολιτική κυβερνήσεων και κεφαλαίου. Αντιτάχτηκε σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα προσπαθώντας να οργανώσει την πάλη.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ - και σ' αυτή την υπόθεση θα «κατατεθεί» η ενίσχυση της ΕΣΑΚ - είναι αναγκαία η ενίσχυση της πάλης με γραμμή ενάντια στην εργοδοσία, στη διοίκηση και την κυβέρνηση, τις απειλητικές διαθέσεις εργολάβων και εταιρειών. Θέλουμε ένα σωματείο που θα συγκρούεται με τη στρατηγική της «Υγείας - εμπόρευμα», ειδικά τώρα που έχουμε μπροστά μας τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ», για ένταση δηλαδή της επιχειρηματικής δράσης στα δημόσια νοσοκομεία, για ΣΔΙΤ, συγχωνεύσεις και λουκέτα, με τον λαό να βάζει βαθύτερα το χέρι στην τσέπη. Η ενίσχυση της ΕΣΑΚ στο Σωματείο είναι εγγύηση ότι η πάλη του θα αναπτύσσεται κόντρα στο φόβο που καλλιεργούν κυβερνήσεις και διοικήσεις. Που θα έχει πλαίσιο πάλης που θα διευκολύνει τον κοινό βηματισμό με το εργατικό - λαϊκό κίνημα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων ενάντια στην αντεργατική πολιτική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με καθοριστική την παρέμβαση της ΕΣΑΚ, το Σωματείο μας ήταν το πρώτο στην Υγεία που έγραψε ως μέλη του όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης (μόνιμοι - επικουρικοί - ειδικευόμενοι - εργολαβικοί κ.ά.), εξασφαλίζοντας σε όλους ίσα δικαιώματα και συνδικαλιστική κάλυψη. Μπορεί να οδηγηθήκαμε ακόμη και στα δικαστήρια από τις άλλες παρατάξεις, ωστόσο 12 χρόνια μετά όλοι οι εργαζόμενοι γίνονται μέλη του Σωματείου. Κάτι το οποίο άνοιξε τον δρόμο και για δεκάδες άλλα σωματεία και ασκεί πλέον ξεκάθαρη πίεση και στις συμβιβασμένες Ομοσπονδίες ΠΟΕΔΗΝ - ΑΔΕΔΥ να δέχονται να εγγράφονται στα σωματεία και οι μη μόνιμοι συνάδελφοι.


-- Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας η κραυγή αγωνίας των υγειονομικών ακούστηκε δυνατά και από τον «Ευαγγελισμό»... Σήμερα, ποια είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο;

-- Είμαστε πλέον στο 4ο κύμα και η κατάσταση δείχνει να είναι μια από τα ίδια... Το προσωπικό συνεχίζει να δουλεύει εξουθενωμένο, καθώς εφαρμόζεται ήδη εδώ και ενάμιση μήνα η 3η κατά σειρά αναστολή αδειών του προσωπικού. Τώρα, επικαλούνται τα κενά που δημιουργήθηκαν από την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων, σε μια προσπάθεια κοινωνικού αυτοματισμού και εργαλειοποίησης του εμβολίου σε μέσο διαχωρισμού των εργαζομένων. Περίπου το 1/3 του προσωπικού (περίπου 1.000 άτομα) αφορά εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε όλες τις ειδικότητες (γιατροί - νοσηλευτές - καθαριστές - τραπεζοκόμοι κ.ά.) που αναμένεται να απολυθούν μέχρι τέλη Απρίλη που λήγουν οι συμβάσεις τους. Προσωπικό δηλαδή που ήρθε, εκπαιδεύτηκε, απέκτησε εμπειρία στη διαχείριση μιας πανδημίας, στήριξε το ΕΣΥ και κυρίως τους ασθενείς δύο χρόνια τώρα και ως «ευχαριστώ» παίρνει χειροκρότημα καθώς οδεύει στην πόρτα της απόλυσης.

Το προσωπικό που υπηρετεί στο νοσοκομείο μας καλείται να ανταποκριθεί σε ένα τριπλό μέτωπο: «Χρόνιες παθήσεις - Πανδημία Covid-19 - Εμβολιαστικό πρόγραμμα», μιας και στο νοσοκομείο μας λειτούργησε και το 1ο εμβολιαστικό κέντρο στην Ελλάδα. Η εικόνα με τα ασθενοφόρα να μοιάζουν με βαγόνια τρένου που ξεφορτώνει ασθενείς στα ΤΕΠ, θα επαναλαμβάνεται σε κάθε εφημερία όσο δεν υπάρχει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ταυτόχρονα οι τραγικές ελλείψεις στην τεχνική υπηρεσία έχουν οδηγήσει σε κακοσυντήρηση του ήδη απαρχαιωμένου εξοπλισμού στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα απανωτά blackout κατά καιρούς, τμήματα να μένουν χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες, μηχανήματα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ να φλερτάρουν με σοβαρή βλάβη και φυσικά οι ασθενείς που εξαρτώνται από αυτά να κινδυνεύουν! Η όποια αυτοθυσία του προσωπικού, αλλά και η υπομονή των ασθενών μας δεν αρκούν να κρύψουν τις εγκληματικές, διαχρονικά, ευθύνες των κυβερνήσεων για την απαξίωση και υποβάθμιση του «Ευαγγελισμού», όσο και αν τον επικαλούνται σαν «ναυαρχίδα του ΕΣΥ».

Μπορεί στο μεγαλύτερο νοσοκομείο στα Βαλκάνια να παραμένουν κλειστές 8 σύγχρονες αίθουσες χειρουργείων επειδή δεν υπάρχει προσωπικό να λειτουργήσουν; Επιτρέπεται τα ραντεβού για προγραμματισμό επεμβάσεων (πολλές από αυτές επείγουσες) να κλείνονται μετά από αρκετούς μήνες, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή των ασθενών; Είναι δυνατό να ακυρώνονται το έργο και ο κόπος μηνών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ να στυλώσουν έναν άνθρωπο στα πόδια του, με το να μην υπάρχουν δημόσιες και δωρεάν δομές για αποθεραπεία και αποκατάσταση, καταδικάζοντας αυτούς τους ανθρώπους να επανέρχονται με πολλαπλές επιπλοκές; Εμείς, δεν μπορούμε να ανεχτούμε τίποτα από αυτά και, μάλιστα, αν σκεφτεί κανείς την εξέλιξη και τις κατακτήσεις της ιατρικής επιστήμης τον 21ο αιώνα, δεν είναι παρά επιστροφή σε υγειονομικό μεσαίωνα.

Με άξονα αυτό το σκεπτικό, δεν σταματήσαμε να διεκδικούμε μέσα στην πανδημία, φωνάξαμε από την πρώτη στιγμή ότι «τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή». Δεν σταματήσαμε να οργανώνουμε την πάλη σε συνθήκες απαγορεύσεων, για μαζικές προσλήψεις, για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, για ενίσχυση σε εξοπλισμό και ΜΕΘ, ώστε να μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας, που είναι να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας στους ασθενείς. Δεν σταματήσαμε, παρά τις προσπάθειες να μας συκοφαντήσουν, να ζητάμε πλατιά επιστημονική ενημέρωση, για να προχωρήσει με τους καλύτερους δυνατούς όρους ο εμβολιασμός στον αντίποδα της κυβερνητικής πολιτικής που μετατρέπει το εμβόλιο σε εργαλείο «κοινωνικού αυτοματισμού» και αποποίησης κάθε κρατικής ευθύνης για την εξέλιξη της πανδημίας.

Στήριξη στην ΕΣΑΚ για Σωματείο πραγματικά των εργαζομένων

-- Το Σωματείο πάει σε αρχαιρεσίες μετά από τριάμισι χρόνια. Οι άλλες δυνάμεις πώς τοποθετούνται απέναντι στα οξυμένα προβλήματα, αλλά και σε ζητήματα που ξεχωρίζει η ΕΣΑΚ, όπως η μονιμοποίηση των συμβασιούχων, η ένταξη και δραστηριοποίησή τους στο Σωματείο, η αντιπαράθεση με την πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου για την Υγεία;

-- Παρότι 1η δύναμη στο Σωματείο για αρκετά χρόνια, η ΕΣΑΚ παραμένει μειοψηφία, καθώς διαθέτει εκλεγμένους στις 6 από τις 13 έδρες του Διοικητικού Συμβουλίου. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι υπόλοιπες παρατάξεις ΔΑΚΕ, «Κίνηση Συνεργασίας» (ΣΥΡΙΖΑ) και «Αγωνιστική Πρωτοβουλία» (ΛΑΕ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ) ενώθηκαν σε «αντι-ΠΑΜΕ» μέτωπο, προκειμένου να βάλουν εμπόδια στην οργάνωση και τη συσπείρωση των εργαζομένων πάνω σε ένα αγωνιστικό πλαίσιο. Ακόμα και όταν αναγκάζονται να συμφωνήσουν σε κινητοποιήσεις, δεν κάνουν το παραμικρό για να ενημερώσουν τους συναδέλφους, να τις προετοιμάσουν και να τις μαζικοποιήσουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αγαστής συνεργασίας ήταν όταν «έβαλαν στον πάγο» τη δημοκρατική λειτουργία του Σωματείου, αρνούμενοι πεισματικά τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών εδώ και ενάμιση χρόνο, με αποκορύφωμα την ακύρωση της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης με πάνω από 300 συναδέλφους και την περιφρόνηση των υπογραφών πάνω από 1.000 εργαζομένων.

Οι δυνάμεις της ΔΑΚΕ ξεκάθαρα στέκονται απέναντι στη μονιμότητα της εργασίας, είναι φανατικοί υπέρμαχοι των ΣΔΙΤ, της εισόδου ιδιωτών στα νοσοκομεία, υπερασπίζονται την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, δεν διστάζουν να επιδίδονται ακόμα και σε εκβιασμούς και τρομοκρατία απέναντι στους συναδέλφους. Η «Κίνηση Συνεργασίας» (ΣΥΡΙΖΑ) καλλιεργεί την επικίνδυνη αναμονή για μια νέα κυβερνητική εναλλαγή, αλλά οι νοσοκομειακοί γιατροί θυμούνται π.χ. ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που ψήφισε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στα νοσοκομεία, για τη 12ωρη δουλειά. Τέλος οι δυνάμεις της ΛΑΕ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ («Αγωνιστική Πρωτοβουλία») - μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ - υπονόμευσαν στην ουσία όλες τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που πήραμε ως Σωματείο ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, κωλυσιεργώντας στη λήψη αποφάσεων, από την έκδοση μιας καταγγελίας μέχρι την οργάνωση και προετοιμασία κάθε κινητοποίησης.

 Συνέντευξη με τον Γιώργο Φερεντίνο, επικουρικό γιατρό και πρόεδρο του Σωματείου, εκλεγμένο με την ΕΣΑΚ, για τις αρχαιρεσίες του Σωματείου που διεξάγονται στις 13 - 15 Οκτώβρη

1 σχόλιο:

  1. Και μετά διαμαρτύρεται ο οπορτουνιστικός συρφετός όταν τους λέμε εξαπτέρυγα της ...πασοκάρας...Αντικομουνιστές και Σοσιαλφασίστες. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου