Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

Ανεβαίνουν οι τόνοι δύο μέρες πριν τις διερευνητικές επαφές


Αλληλοκατηγορίες για «προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις» που «δυναμιτίζουν το κλίμα» εξαπολύουν ο Έλληνας και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, δύο μέρες πριν καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου οι δύο πλευρές για τον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών, με ζητούμενο τις απαραίτητες «διευθετήσεις» ώστε να «τρέξουν» τα σχέδια του κεφαλαίου και να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική «συνοχή» στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, σε σημερινές του δηλώσεις στην κρατική τηλεόραση της γειτονικής χώρας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «κόμπλεξ» των Ελλήνων, ενώ τόνισε πως η τουρκική κυβέρνηση κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο για τα συμφέροντα του έθνους και της χώρας».

«Δεν είμαστε μια χώρα που απαντά στην Ελλάδα κάθε μέρα, δεν είμαστε μια κομπλεξική χώρα. Είμαστε μια μεγάλη χώρα, είμαστε η χώρα, το κράτος, ενός μεγάλους έθνους», είπε ο Τσαβούσογλου, ενώ έστρεψε τα βέλη του και κατά του Έλληνα ομολόγου του, λέγοντας ότι «δεν περνάει μέρα χωρίς να επιτίθεται στην Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών τους και οι υπόλοιποι».

Καταλήγοντας είπε: «Είμαστε μια ισχυρή χώρα. Δεν έχουμε χρόνο να τσακωνόμαστε μαζί τους κάθε μέρα. Όταν χρειαστεί, κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις και τα βήματά μας. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτό. Δεν το κάνει μόνο η Ελλάδα, κάνουμε κι εμείς ό,τι είναι απαραίτητο για τα συμφέροντα του έθνους και της χώρας μας, δεν λέμε αερολογίες, αλλά κάνουμε πράξεις».

Ανάλογες κατηγορίες εξαπέλυσε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, με αφορμή την επιστολή του Τούρκου αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη, αναφορικά με το καθεστώς στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

«Είναι απαράδεκτο η Τουρκία με διαρκείς προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις να προσπαθεί να υπονομεύσει το κλίμα των διερευνητικών επαφών πριν αυτές καν λάβουν χώρα. (…) Θα ήθελα να πω πως η τουρκική διαμαρτυρία συνιστά παράδειγμα οξύμωρου. Διαμαρτύρεται για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών, ενώ η ίδια έχει παρατάξει απέναντι από αυτά τα νησιά τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου. Και παράλληλα ζητά από την Ελλάδα να αφήσει ακάλυπτα τα νησιά σε κάθε εξωτερική απειλή», είπε ο Ν. Δένδιας.

Νέα ένταση με το σκάφος «Nautical Geo»
 

Σε αυτό το κλίμα συνεχίζονται και οι αντεγκλήσεις αναφορικά με την παρουσία του σκάφους «Nautical Geo», που πραγματοποιεί εργασίες για τον αγωγό φυσικού αερίου «East Med» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με κυπριακές ιστοσελίδες, που επικαλούνται πηγές από το υπουργείο Αμύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, το «Nautical Geo» δέχθηκε την Κυριακή παρενοχλήσεις από τουρκικά πλοία που παράνομα κινούνται στην περιοχή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Τούρκοι φέρονται να καλούσαν το πλοίο να σταματήσει τις δραστηριότητές του εντός της κυπριακής ΑΟΖ με το αιτιολογικό ότι βρίσκεται σε περιοχές υπό τουρκική δικαιοδοσία.

Ο περιστατικό επιβεβαιώνεται και από τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Το μεσημέρι της Δευτέρας, η διαδικτυακή έκδοση της «Hurriyet», με δημοσίευμά της με τίτλο «Συμβαίνει τώρα: Τουρκική επέμβαση στην παραβίαση της υφαλοκρηπίδας της από την ελληνική πλευρά», ισχυρίζεται ότι το «Nautical Geo» έλαβε προειδοποίηση να απομακρυνθεί επειδή βρισκόταν χωρίς άδεια σε θαλάσσιο χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας της, ενώ πρόσθεσε ότι προέβη σε διπλωματικές παραστάσεις σε Μάλτα (της οποίας τη σημαία φέρει το πλοίο) και Ιταλία (όπου εδρεύει η πλοιοκτήτρια εταιρεία).

(Πηγή: «Καθημερινή» Κύπρου, «Reuters», «Hurriyet»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου