Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 


05/10/1582

Η μέρα που δεν υπήρξε ποτέ... Είναι η πρώτη μέρα του Ιουλιανού Ημερολογίου, που παραλείφθηκε, προκειμένου να εναρμονιστούν οι ημερομηνίες με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

05/10/1713

Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Ντενί Ντιντερό.

05/10/1864

Γεννιέται ο Γάλλος εφευρέτης Λουί Λιμιέρ, που μαζί με τον αδερφό του Ογκίστ, κατασκεύασαν τη πρώτη κινηματογραφική μηχανή.

05/10/1882

Γεννιέται ο Αμερικανός φυσικός Ρόμπερτ Γκόνταρντ, που θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της τεχνολογίας των πυραύλων.

05/10/1908

Η Βουλγαρία κηρύσσεται ανεξάρτητη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

05/10/1912

Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ ο στόλος της μπλοκάρει τα μικρασιατικά παράλια (Α' Βαλκανικός Πόλεμος).

05/10/1915

Μετά την άρνηση του βασιλιά να υπογράψει την επιστράτευση ώστε να μπει η Ελλάδα στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο με τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό της Αντάντ, ο Ελ. Βενιζέλος παραιτείται από την πρωθυπουργία.

05/10/1934

Υπογράφεται το «Σύμφωνο κοινής δράσης ενάντια στην στρατιωτικοφασιστική δικτατορία» μεταξύ του ΚΚΕ, του Αγροτικού, του Σοσιαλιστικού και του Εργατικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, καθώς και της Ενωτικής ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΕ και των Ανεξάρτητων Συνδικάτων.

05/10/1951

Ξεκινούν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου οι πρώτοι Μεσογειακοί Αγώνες.

05/10/1952

Ξεκινά τις εργασίες του το 19ο Συνέδριο του το Πανενωσιακό Κομμουνιστικό Κόμμα (μπολσεβίκοι), κατά το οποίο μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης (5-14/10/1952).Το συνέδριο ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα ζητήματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης (ιδιαίτερα μετά τις ευρύτατες καταστροφές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου), ενώ τονίστηκε η ανάγκη για μια πιο αποφασιστική πάλη απέναντι στα υπολείμματα της αστικής ιδεολογίας και μια μεγαλύτερη προσοχή των κομματικών οργανώσεων στην κομματική-οργανωτική και ιδεολογική δουλειά.

Το συνέδριο, ωστόσο, υποτίμησε την καπιταλιστική ανασυγκρότηση μετά τον πόλεμο, ενώ η υιοθέτηση της θέσης της «ειρηνικής συνύπαρξης» δεν αποτύπωνε αντικειμενικά τις σχέσεις σοσιαλισμού - καπιταλισμού σε διεθνές επίπεδο. 

Ομιλία του σ Στάλιν στο κλείσιμο του 19ου συνέδριο του ΚΚΣΕ

05/10/1955

Μετά το θάνατο του Α. Παπάγου ο βασιλιάς Παύλος δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κ. Καραμανλή.

05/10/1968

Σφοδρές συγκρούσεις στο Λοντοντέρυ μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών εγκαινιάζουν νέα περίοδο αναταραχής στη Βόρεια Ιρλανδία.

 

6 σχόλια:

  1. 05/10/1934

    Υπογράφεται το «Σύμφωνο κοινής δράσης ενάντια στην στρατιωτικοφασιστική δικτατορία» μεταξύ του ΚΚΕ, του Αγροτικού, του Σοσιαλιστικού και του Εργατικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, καθώς και της Ενωτικής ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΕ και των Ανεξάρτητων Συνδικάτων......... Το ξεκίνημα της καταστροφής με την επικράτηση του Οπορτουνισμού στην Κ.Δ και την αλλαγή της νικηφόρας γραμμής του ΛΕΝΙΝ και των Μπολσεβίκων κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός με την οποία έπρεπε να εφαρμοστεί ο ΕΛΙΓΜΟΣ των Λαικών Μετώπων. Τραγικό αποτέλεσμα να μη διεκδικήσει ο λαός την εξουσία τον Οκτώβρη του 1944 και να οδηγηθεί στην σφαγή δεμένος χειροπόδαρα. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11036664 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 05/10/1952

    Ξεκινά τις εργασίες του το 19ο Συνέδριο του το Πανενωσιακό Κομμουνιστικό Κόμμα (μπολσεβίκοι), κατά το οποίο μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης (5-14/10/1952).Το συνέδριο ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα ζητήματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης (ιδιαίτερα μετά τις ευρύτατες καταστροφές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου), ενώ τονίστηκε η ανάγκη για μια πιο αποφασιστική πάλη απέναντι στα υπολείμματα της αστικής ιδεολογίας και μια μεγαλύτερη προσοχή των κομματικών οργανώσεων στην κομματική-οργανωτική και ιδεολογική δουλειά.

    Το συνέδριο, ωστόσο, υποτίμησε την καπιταλιστική ανασυγκρότηση μετά τον πόλεμο, ενώ η υιοθέτηση της θέσης της «ειρηνικής συνύπαρξης» δεν αποτύπωνε αντικειμενικά τις σχέσεις σοσιαλισμού ....... Το κόμμα των Μπολσεβίκων το 1945 βγήκε κατεστραμμένο απο τον πόλεμο με 5000000 νεκρούς με αποτέλεσμα την αλλαγή συσχετισμού υπέρ του οπορτουνισμού. Το 1948 δολοφόνησαν τον σ.ΖΝΤΑΝΟΦ συνωμοσία με τις άσπρες μπλούζες το 1952 και ο ...θάνατος.. του σ.ΣΤΑΛΙΝ 5 Μάρτη του 1953. https://gkagkarin.blogspot.com/2020/12/blog-post_1.html ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.kordatos.org/iroes-kai-apokliroi/ Οι πεθαμένοι δεν μπορούν να μιλήσουν και οι οπορτουνιστές νομίζουν πως μπορούν να τους λερώσουν πετώντας λάσπη μόνο που τους γυρνάει κατευθείαν στο πρόσωπο. Η Συντρόφισσα πέθανε μέλος του ΚΚΕ και δεν πρόδωσε ποτέ. Το ίδιο και ο σ.ΑΡΗΣ που διαφωνούσε κάθετα με την καταστροφική γραμμή των ...πολιτικών μετώπων και σταδίων.... που στέρησε απο τον λαό την δυνατότητα να διεκδικήσει την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 και δεμένο χειροπόδαρα τον οδήγησε στην καταστροφή και τον ΑΡΗ στον θάνατο σαν ...ληστή.... απο την ....λαοκρατία ευρωκομουνισμό..... https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9915396 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://www.kordatos.org/%ce%ba%ce%ac%ce%bb%ce%b5%cf%83%ce%bc%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%ce%ae%cf%82-%ce%b4%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%85/ Είναι Συνδικάτα ομοσπονδίες εργατικά κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και απευθύνονται στον λαό για συμπόρευση με μοναδικό κριτήριο συμμετοχής το ταξικό. Διεκδικούμε προσωρινά μέτρα σωτηρίας και ανακούφισης απο τους καπιταλιστές και στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση να εδραιώνεται η πρόταση εξουσίας των Κομμουνιστών για ανατροπή του καπιταλισμού με ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου μακριά απο οποιαδήποτε κυβέρνηση όσο οι καπιταλιστές έχουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους. Η Ταξική ενότητα είναι πάνω απο όλα ενάντια στους διασπαστές της τάξης μας. Ολοι στον αγώνα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ....Ο Αρης Βελουχιώτης δεν διαγράφηκε από το ΚΚΕ -όπως πολλοί νομίζουν- επειδή διαφώνησε με τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Εκείνη η διαφωνία διευθετήθηκε καθώς ανάμεσα σε αυτόν και την κομματική ηγεσία επήλθε τότε συμφωνία να διαφύγει με το τμήμα του στο εξωτερικό - δηλαδή σε γειτονική χώρα.

    Η 11η Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΚΚΕ, που συνήλθε στις αρχές Απριλίου του 1945, αποφάσισε μεν τη διαγραφή του, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός δεν θα πειθαρχούσε στο κόμμα εφαρμόζοντας την προαναφερθείσα συμφωνία.Ο Αρης διαγράφηκε από το ΚΚΕ -με ενεργοποίηση της απόφασης της 11ης Ολομέλειας- λίγες ημέρες πριν πεθάνει, καθώς πέρασε μεν στην Αλβανία αλλά ξαναγύρισε με το τμήμα του πίσω.https://www.efsyn.gr/politiki/155827_i-odysseia-tis-apokatastasis-toy-ari....... Ο ...Ιστορικός της Αυγής των συντακτών του σύριζα προσπαθεί να σπιλώσει τη μνήμη του ΑΡΗ πετώντας του λάσπη για να δικαιολογήσει την εγκληματική γραμμή των ...πολιτικών μετώπων και σταδίων.... της λαοκρατίας ευρωκομουνισμός που ο ΑΡΗΣ διαφωνούσε κάθετα και για αυτό τον διέγραψαν και αδυνατώντας να δημοσιεύσουν αυτό το αίσχος το άφησαν για αργότερα και βρήκαν την ευκαιρία να το κάνουν με τον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ λίγες μέρες στη χώρα μετά την 9 χρονη απουσία του χωρίς να τον ενημερώσουν για την παγίδα του Τυρίμου με την ..δήλωση... του ΑΡΗ στην Κέρκυρα που είχε ξεκαθαρισθεί με την σύλληψη του Τυρίμου στην απελευθέρωση. Και βέβαια το σχετικό ντοκουμέντο ...χάθηκε... απο το αρχείο του ΚΚΕ και βρέθηκε πολύ πρόσφατα. Είπαμε οπορτουνιστική 5η φάλαγγα ...άξιος ο μισθός τους... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. https://cubaniagriega.blogspot.com/2021/10/blog-post_4.html Το εμπάργκο ήταν όλου του Καπιταλιστικού κόσμου με επικεφαλής τις ΗΠΑ απο το 1960 μέχρι του 2008 για την ανατροπή του Σοσιαλισμού. Τα τελευταία 13 χρόνια με την Κούβα σε πορεία ανατροπής του Σοσιαλισμού απο την οπορτουνιστική αντεπανάσταση οι ΗΠΑ συνεχίζουν το εμπάργκο στα πλαίσια των διαφορών τους με άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες για να βρεθούν σε πλεονεκτικότερη θέση όταν ολοκληρωθεί η ανατροπή του Σοσιαλισμού. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου