Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

Στους 164 οι νεκροί μετά την εντολή Τοκάγιεφ για πυρ χωρίς προδειδοποίηση


Συνολικά 164 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων που συγκλόνισαν την περασμένη εβδομάδα το Καζακστάν. Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας και μεταδόθηκαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης,

Ο απολογισμός των κρατικών αρχών είναι πολύ αυξημένος, καθώς η προηγούμενη ανακοίνωση ανέφερε το θάνατο 26 διαδηλωτών και 16 μελών των δυνάμεων καταστολής. Εγινε επίσης γνωστό πως περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί κατά την καταστολή των διαδηλώσεων από το στρατό και την αστυνομία.

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, μόνο στο Αλμάτι, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, σκοτώθηκαν 103 άνθρωποι, περιλαμβανομένων δύο παιδιών.

Οι διαδηλώσεις άρχισαν πριν από μία εβδομάδα ως διαμαρτυρία για την αύξηση των τιμών των καυσίμων, πριν εξελιχθούν σε μια ευρύτερη διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης και του προέδρου του κράτους. 

Οι κρατικές αρχές του Καζακστάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι "σταθεροποίησαν την κατάσταση σε όλη τη χώρα", ενώ στρατεύματα από μια υπό τη Ρωσία στρατιωτική συμμαχία φρουρούν "στρατηγικές εγκαταστάσεις".

Ωστόσο, σύμφωνα με τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης, αξιωματούχοι της ασφάλειας και των υπηρεσιών πληροφοριών ενημέρωσαν τον πρόεδρο Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ ότι συνεχίζουν τις "εκκαθαριστικές επιχειρήσεις" σε βάρος των διαδηλωτών που ο Τοκάγεφ εμφανίζει σαν "τρομοκράτες" και εξέδωσε διαταγές προς τις δυνάμεις καταστολής να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση.

«Αριθμός στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεων τέθηκε υπό την προστασία του ενωμένου ειρηνευτικού αποσπάσματος των κρατών μελών του CSTO», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το προεδρικό γραφείο και αφορά μια ενημέρωση για την κατάσταση της ασφάλειας, της οποίας προήδρευσε ο Τοκάγεφ.

«Η κατάσταση σταθεροποιήθηκε σε όλες τις περιοχές της χώρας», αναφέρεται στη δήλωση, στην οποία προστίθεται πως ανακτήθηκε από στρατό και αστυνομία ο έλεγχος διοικητικών κτιρίων και ότι "ζωτικής σημασίας" υπηρεσίες αποκαταστάθηκαν.

(Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ)

3 σχόλια:

  1. Οι λαοί της ΕΣΣΔ πληρώνουν με το αίμα τους την καταστροφή της με την ανατροπή του Σοσιαλισμού απο την οπορτουνιστική 5η φάλαγγα την περίοδο 1956 1991 μετατρέποντας το ...ΚΚΣΕ... πρώην Μπολσεβίκων σε όχημα της αντεπανάστασης. ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

      Τα εκτενή αποσπάσματα που παραθέσαμε απ’ αυτό το πολυσέλιδο έγγραφο, όσο και τα προηγούμενα, νομίζουμε πως δεν αφήνουν σε κανέναν αυταπάτες για το ρόλο του ιμπεριαλισμού ακόμα κι όταν φοράει το προσωπείο του «ειρηνικού». Το σε ποιο βαθμό αυτό συνειδητοποιήθηκε, καταπολεμήθηκε ή υιοθετήθηκε συνολικά από το κομμουνιστικό κίνημα της εποχής, είναι κάτι που πρέπει να προκύψει μέσα από παραπέρα μελέτες αντίστοιχων αρχείων και ιστορικών εξελίξεων στις σοσιαλιστικές χώρες.

      Το πόσο εκπληκτικά όμως οι εκτιμήσεις, ακόμα και κάποιες αυτούσιες εκφράσεις αυτών των αμερικάνικων εγγράφων συμπίπτουν μ’ αυτές των ρεβιζιονιστών της εποχής, ακόμα και μ’ αυτές των σύγχρονων οπορτουνιστών, ίσως συμβάλλει στο να κατανοήσουν περισσότεροι την ορθότητα της θέσης που το κομμουνιστικό κίνημα έχει υιοθετήσει εδώ και πάνω από έναν αιώνα, από τότε που εμφανίστηκαν οι πρώτοι απαρνητές και αποστάτες: Κάθε παρέκκλιση από τις αρχές του επιστημονικού σοσιαλισμού και άσχετα από προθέσεις αντικειμενικά μπαίνει στην υπηρεσία του ταξικού αντίπαλου της εργατικής τάξης, στην υπηρεσία του καπιταλισμού.

      Ή όπως εκτίμησε το ΚΚΕ, «είτε άμεσα, είτε έμμεσα ο οπορτουνισμός ανοίγει το δρόμο για το αδυνάτισμα των κομμουνιστικών κομμάτων. Αποτελεί την ιδεολογική βάση για να ευοδωθούν οι προσπάθειες του ιμπεριαλισμού να υποσκάψει και να αδυνατίσει το σοσιαλισμό»[17].
      https://www.komep.gr/m-article/918bb6ef-ff2b-11e9-95d7-3ed1504937da/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Αμα μιλάει για 164 ο Τοκάγιεφ, μπορεί νάναι και πάνω από χίλιοι.
    Το ερώτημα είναι τι προοπτικές έβαζε αυτή η εκτεταμένη λαϊκή εξέγερση, που βρέθηκαν τα όπλα και πως οργανώθηκε. Αυτά πρέπει να απαντηθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου