Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Κίνδυνος - θάνατος για τον λαό η πολιτική της Υγείας - εμπόρευμα


ΣΤΑ ΥΨΗ ΘΑΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Συνεχίζει η κυβέρνηση να καλλιεργεί εφησυχασμό ενώ ο λαός θρηνεί πάνω από 100 θύματα τη μέρα
 
Σταθερά πάνω από 100 είναι οι θάνατοι από κορονοϊό στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες, σε μια περίοδο που όλο και περισσότερο η κυβέρνηση και η επιτροπή καλλιεργούν τον εφησυχασμό ότι διανύουμε ένα ακόμα «τελευταίο μίλι». Ταυτόχρονα παραμένουν στα ύψη όλοι οι σκληροί δείκτες: Διαρκώς πάνω από 600 παραμένουν οι διασωληνωμένοι, ενώ χιλιάδες είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID στα δημόσια νοσοκομεία.

Κατά γενική ομολογία, δύο από τους παράγοντες που οδηγούν στους αυξημένους θανάτους είναι η μεγάλη εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» στις αρχές του 2022 (όταν η κυβέρνηση προπαγάνδιζε ότι «κυριαρχεί η "Ομικρον"»), επομένως ο λαός είναι αντιμέτωπος με δύο παράλληλα πανδημικά κύματα, και από την άλλη η καθυστέρηση για χιλιάδες ασθενείς να φτάσουν στα νοσοκομεία, όταν πια η κατάστασή τους είναι αρκετά επιβαρυμένη. Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότερο καταγράφεται ότι ο κορονοϊός «ήρθε για να μείνει», επομένως διαρκώς θα στέλνει σοβαρά περιστατικά στα νοσοκομεία, στις ΜΕΘ κ.ο.κ.

Παράγοντες δηλαδή που όλοι τους φέρουν τη σφραγίδα της αντιδραστικής κυβερνητικής πολιτικής, από τη μία του εφησυχασμού για να δικαιολογηθούν τα «πρωτόκολλα» της υπερμετάδοσης για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων και από την άλλη της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, που έχει ξεχαρβαλώσει την ΠΦΥ.

Στα ύψη όλοι οι δείκτες

Την περασμένη Παρασκευή έχασαν τη ζωή τους άλλοι 107 άνθρωποι με COVID-19, φτάνοντας τον τραγικό απολογισμό από την αρχή της χρονιάς σε 2.405, πάνω από 7.000 από τον περασμένο Νοέμβρη και συνολικά 23.195 θανάτους. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 605 (79,83% ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι), ενώ αυξάνονται ξανά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, αυτήν τη φορά κατά 13,73%. Τα νέα κρούσματα, παρά τον παγετό, που επιδρά και στη συμμετοχή στους μαζικούς ελέγχους, παραμένουν στα ύψη, καθώς την Παρασκευή επιβεβαιώθηκαν άλλα 22.362 θετικά τεστ (8.024 εκ των οποίων στην Αττική και 1.968 στην Θεσσαλονίκη).

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.890.296, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν ότι έχει χαθεί κάθε έλεγχος για την αποτροπή της διάδοσης, που σε συνδυασμό με την ενίσχυση των εμβολιασμών θα μπορούσε να συμβάλει στην ουσιαστική προστασία του λαού. Και τα δύο αυτά στοιχεία όμως «σκοντάφτουν» στην ίδια τη λειτουργία του συστήματος Υγείας, στη διαχείριση της πανδημίας με κριτήριο τον «περιορισμό του κόστους» και τη μεγιστοποίηση του «οφέλους» για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Απέναντι λοιπόν σ' αυτήν την κατάσταση που διαμορφώθηκε από τα «πρωτόκολλα» υπερμετάδοσης του ιού στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα ΜΜΜ κ.α., η κυβέρνηση για άλλη μια φορά πετάει την ευθύνη για την αύξηση κατά 6% των θανάτων στους ασθενείς, συνιστώντας τους «να μην καθυστερούν και να φτάνουν έγκαιρα στα νοσοκομεία» ή να «επικοινωνούν τακτικά με τον θεράποντα ιατρό τους», συστάσεις - πρόκληση για τους χιλιάδες ασθενείς που είναι αποκλεισμένοι από στοιχειώδεις υπηρεσίες ΠΦΥ.

Μεγαλώνει η συνολική νοσηρότητα, αποτέλεσμα του συστήματος της μίας νόσου

Την ίδια στιγμή η συνολική νοσηρότητα από άλλες παθήσεις όλο και μεγαλώνει, καθώς χιλιάδες χειρουργεία έχουν ακυρωθεί (πάνω από 16.000 στο ΚΑΤ, πάνω από 1.500 στο «Θριάσιο») ενώ κρίσιμες θεραπείες και διαγνωστικές εξετάσεις έχουν μείνει πίσω, αφού Τμήματα και κλινικές κλείνουν προκειμένου να «εξοικονομηθεί προσωπικό»!

Η πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα, από την άλλη, δεν έχει σταματημό, καθώς όλο και περισσότερο «συμπράττει» με το αζημίωτο για επισφαλείς υπηρεσίες, χωρίς κρατικό έλεγχο. Υπενθυμίζεται ότι το 2020, τους πρώτους κιόλας μήνες της πανδημίας, η κυβέρνηση έσπευσε να φέρει ΠΝΠ με την οποία προβλεπόταν ο διπλασιασμός της αποζημίωσης των κλινικαρχών από τον ΕΟΠΥΥ (1.600 ευρώ τη μέρα) για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ, ενώ στους «όρους» της συνεργασίας περιλαμβανόταν και η διαλογή ασθενών, δηλαδή οι κλινικάρχες να έχουν τη δυνατότητα να «ξεδιαλέγουν» τους «λιγότερο ασθενείς», όσους είναι ένα βήμα πριν το εξιτήριο. Επιπλέον, δόθηκε η δυνατότητα στους κλινικάρχες να ανοίξουν επιπλέον κλίνες ΜΕΘ χωρίς να προηγηθεί κανένας έλεγχος για την τήρηση των προδιαγραφών, ο οποίος μετατέθηκε για ...μετά το τέλος της πανδημίας, με αποτέλεσμα καταγγελίες όπως αυτές για μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο της Αττικής όπου η ΜΕΘ λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό.

«Ανοσία» για τα κέρδη, νόσηση της «αγέλης»

Ολα τα παραπάνω συνθέτουν την επικίνδυνη πολιτική που εφαρμόζεται με τα «πρωτόκολλα αγέλης» για τον λαό και «ανοσίας» για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αντί για τη στελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, προωθούνται τα όπως - όπως μπαλώματα για τα κενά, μειώνεται η καραντίνα σε 5 μέρες, και για τους υγειονομικούς, μετακινήσεις προσωπικού και κλείσιμο χειρουργείων. Νοσούντες, με συμπτώματα μεταδοτικοί υγειονομικοί αναγκάζονται να εργάζονται, εκθέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τόσο των ίδιων όσο και των ασθενών και μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε χώρους υπερμετάδοσης του ιού, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ανοίγει τη συζήτηση για 6.000 απολύσεις υγειονομικών που είναι σε αναστολή, με το πρόσχημα ότι αποτελούν «κίνδυνο» για τους ασθενείς.

Τα 8 νοσοκομεία που έκλεισαν παραμένουν κλειστά 10 χρόνια τώρα, με ευθύνη τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Και αντί για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, το 2022 μειώνεται κατά 139 εκατομμύρια για τα δημόσια νοσοκομεία και κατά 52% για την ΠΦΥ, την ίδια ώρα που επιχειρηματικοί όμιλοι θα τσεπώσουν 11 δισ. ευρώ «ζεστό» χρήμα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης, για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων, ώστε να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες».

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, η κυβέρνηση με «ευκαιρία» την πανδημία «προβάρει» το «νέο ΕΣΥ» της έντασης της επιχειρηματικής δράσης, προωθώντας ακόμα περισσότερο τις εργολαβίες, την «ευελιξία» του υγειονομικού προσωπικού, το «άνοιξε - κλείσε» νοσοκομεία, όπως κάνει με το Παίδων Πεντέλης, προδιαγράφοντας το ακόμα χειρότερο μέλλον για την προστασία της υγείας του λαού, όχι μόνο για αυτή ή την επόμενη πανδημία, αλλά και για τις συνθήκες της όποιας «κανονικότητας», με ένα εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας, με νοσοκομεία - επιχειρηματικές μονάδες να πνίγουν ακόμα και τις στοιχειώδεις ανάγκες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

«Επιστροφή στην κανονικότητα» με τον λαό εκτεθειμένο σε μια σειρά χώρες

Σε χαλάρωση έως και άρση των όποιων περιοριστικών μέτρων κατά της COVID-19 προχωρούν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, από τη Μεγάλη Βρετανία μέχρι τη Δανία, την ώρα που συνεχίζεται η μεγάλη εξάπλωση της «Ομικρον», με ρεκόρ κρουσμάτων και αύξηση νοσηλειών και θανάτων.

Οι κυβερνήσεις, που δεν έλαβαν κανένα ουσιαστικό μέτρο μείωσης της διασποράς και ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας, καθώς αυτά αποτελούν «ανεπίτρεπτο κόστος» για το κεφάλαιο και το κράτος του, προσπαθούν τώρα να απαλλαγούν μια ώρα αρχύτερα από όλα τα «βαρίδια», μειώνοντας την καραντίνα και αίροντας ακόμα και τα μέτρα που μέχρι χτες αξιοποιούσαν ως άλλοθι.

«Αντίο στους περιορισμούς και καλωσόρισμα στη ζωή όπως την ξέραμε πριν από τον ιό», δήλωσε η Μ. Φρέντρικσεν, πρωθυπουργός της Δανίας, όπου άρθηκαν τα περισσότερα μέτρα, όπως το υγειονομικό πιστοποιητικό και η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Οι αρχές εκτιμούν ότι η παραλλαγή «Ομικρον», πολύ πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες, αποτελεί περιορισμένη απειλή για την υγεία.

Στην Αγγλία επίσης καταργήθηκαν η μάσκα στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους και το εμβολιαστικό πάσο για τις μεγάλες εκδηλώσεις.

Την ίδια στιγμή πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν για «υπερβολική αισιοδοξία των κυβερνήσεων που προωθούν την ιδέα ότι η COVID βρίσκεται οριστικά υπό έλεγχο». Οπως σημειώνουν, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και κίνδυνος γύρω από το ενδεχόμενο εμφάνισης νέων, ίσως σοβαρότερων παραλλαγών, κάτι που ευνοείται από τη μεγάλη εξάπλωση του κορονοϊού.

Ερευνα για μυστικές συνομιλίες της προέδρου της Κομισιόν

Στο μεταξύ, η υπεύθυνη για θέματα λογοδοσίας και διακυβέρνησης της ΕΕ, Εμιλι Ο' Ράιλι, αναμενόταν την Παρασκευή να παραδώσει το πόρισμα των ερευνών της σχετικά με τη μυστική ανταλλαγή μηνυμάτων της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Pfizer», Αλ. Μπουρλά, για την αγορά εμβολίων, στη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας.

Η Ο' Ράιλι είχε ξεκινήσει την έρευνα τον περασμένο Σεπτέμβρη, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αρνηθεί να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο αυτών των μηνυμάτων.

Την πληροφορία για τα μυστικά μηνύματα είχαν αποκαλύψει τον περασμένο Απρίλη οι «New York Times», αναφέροντας ότι η Φον ντερ Λάιεν αντάλλαξε μηνύματα και τηλεφωνήματα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Pfizer» για έναν μήνα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την αγορά 1,8 δισ. δόσεων εμβολίου.

Η Κομισιόν ισχυρίστηκε ότι «δεν κρατήθηκαν αρχεία για τέτοια μηνύματα».

  • Στο μεταξύ, κλινική δοκιμή για μια νέα εκδοχή του εμβολίου τους, ειδικά σχεδιασμένη για την παραλλαγή «Ομικρον», ξεκίνησαν οι «Pfizer» - «BioNTech», όπως και η «Moderna».

 

1 σχόλιο:

  1. ....Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν συνταχθεί με την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκαν στην Ολομέλεια χθες και αναμένεται να λάβουν τον λόγο την Κυριακή.https://www.avgi.gr/politiki/406648_deyteri-mera-syzitisis-pyra-syssomis-tis-antipoliteysis-kata-tis-kybernisis............ Αρε γλέντια με τους Σοσιαλφασίστες. Οι Κομμουνιστές όχι μόνο δεν είμαστε με τον οπορτουνιστικό συρφετό αλλά βρισκόμαστε σε ανοιχτή σύγκρουση με όλες του τις εκφάνσεις γιατί αποτελεί το καλύτερο εργαλείο του Καπιταλισμού. Στο αστικό κοινοβούλιο συμμετέχουμε με θέσεις εργατικής λαικής αντιπολίτευσης όσο οι καπιταλιστές έχουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους. Κοινωνική Συμμαχία Σοσιαλφασισμός και δεν κάνουμε βήμα πίσω. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου