Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Δολοφονία 38χρονου απο αστυνομικούς σε «θάλαμο αερίων»


Πληθαίνουν οι αντιδράσεις απο την δολοφονία 38χρονου απο αστυνομικούς σε «θάλαμο αερίων»

Οργή έχει προκαλέσει στη Βραζιλία ο φρικτός θάνατος του 38χρονου νέγρου Τσεβιβάλντο Χεσούς Σάντος από αστυνομικούς την Τετάρτη, σε έναν δρόμο κοντά στην πόλη Ουμπάουμπα, στην Πολιτεία Σεργκίπεπου μετά από τροχονομικό έλεγχο. Οι αστυνομικοί τον έριξαν στο πορτμπαγκάζ περιπολικού και το μετέτρεψαν σε θάλαμο αερίων πετώντας μέσα ένα καπνογόνο. Το αποτέλεσμα ήταν ο άνδρας να πεθάνει από ασφυξία.

Η δολοφονία με ρατσιστικά κίνητρα, έχει καταγραφεί σε βίντεο αυτόπτη μάρτυρα, όπου φαίνεται η βιαιότητα των αστυνομικών. Στην αρχή τα πόδια του ανήμπορου άνδρα κρέμονται έξω από το πορτμπαγκάζ, ενώ αυτό έχει πλημμυρίσει από καπνούς και στη συνέχεια σπρώχνεται όλο το σώμα του για τη μεταφορά του στο αστυνομικό τμήμα και έπειτα στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Με προκλητικό τρόπο, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία Αυτοκινητοδρόμων (PRF) υποστήριξε ότι οι άνδρες της «χρησιμοποίησαν τεχνικές ακινητοποίησης και εργαλεία μειωμένης επικινδυνότητας» απέναντι στον «επιθετικό» 38χρονο, στο πλαίσιο ενός συνηθισμένου τροχονομικού ελέγχου.

Οι δυνάμεις καταστολής της Βραζιλίας καταγγέλλονται συχνά για βιαιότητα κατά πολιτών, ενώ χαρακτηριστικό είναι και πρόσφατο περιστατικό, όπου σε έφοδο της Στρατιωτικής Αστυνομίας του Ρίο Ντε Τζανέιρο στη φτωχογειτονιά (φαβέλα) Vila Cruzeiro σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας κάτοικος που χτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα μέσα στο σπίτι του.

Συγγενείς του δολοφονημένου 38χρονου Τσεβιβάλντο δήλωσαν ότι ο ίδιος αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, έπαιρνε αγωγή και ότι κυκλοφορούσε με ένα μηχανάκι, όταν τον σταμάτησαν για έλεγχο χωρίς να αντισταθεί. Η σύζυγός του με οργή κατήγγειλε ότι «δεν ήταν η μοίρα του, αλλά έγκλημα. Οι αστυνομικοί ενήργησαν με βαναυσότητα και τον σκότωσαν».

Μετά την αγανάκτηση του κόσμου και πολλών φορέων που καταγγέλλουν την κυβέρνηση του αντιδραστικού Προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία αναγκάστηκε να ανακοινώσει την έναρξη έρευνας κατά των αστυνομικών που εμπλέκονται.

(ΜΕ πληροφορίες από: ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Reuters», Telesur)

 ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου